Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE:Peste 2.200 de locuri de muncă, disponibile în Spaţiul Economic European

Ziarul de Vrancea
3 ian 2016 780 vizualizări
Peste 2.200 de locuri de muncă sunt în prezent disponibile în Spaţiul Economic European, fiind căutaţi de la 1.200 de muncitori necalificaţi în agricultură în Spania şi Portugalia, la un doctorand în departamentul biomedical în Norvegia.

Angajatorii din Spaţiul Economic European oferă, prin intermediul reţelei Eures România, 2.269 de locuri de muncă vacante. În Spania se caută 800 de muncitori necalificaţi în agricultură şi un maseur, în Portugalia - 400 de muncitori necalificaţi în agricultură, iar în Danemarca - 400 de culegători de mazăre. În Marea Britanie sunt disponibile 180 de locuri de muncă, dintre care 60 pentru îngrijitori persoane/infirmieri, 60 pentru asistenţi medicali, 40 pentru îngrijitori persoane şi 20 pentru asistenţi medicali generalişti, în Irlanda - unul de tehnician, iar în Germania - 174 de posturi, dintre care 50 pentru asistenţi medicali generalişti, 20 pentru operatori maşini şi centrale, 12 pentru bucătari, 11 pentru ospătari, 10 pentru agenţi de securitate, 10 pentru agenţi de pază, 10 pentru barmani, 10 în gastronomia de sistem, cinci pentru asistenţi manager, cinci pentru electricieni industriali, patru pentru operatori maşini şi instalaţii optice etc. Printre altele, se mai caută un optician, un tehnician fizică de laborator, un mecanic auto (camioane) şi un visual designer.
Românii pot opta pentru 162 de locuri de muncă şi în Cehia: 50 de lucrători în producţie (asamblarea aparatelor de aer condiţionat), 50 de operatori, 50 de şoferi transport marfă-internaţional, 10 lucrători în prelucrarea lemnului, un analist IT service desk şi un analist suport software.
În Suedia se caută mai mulţi specialişti IT: 10 dezvoltatori software, şase ingineri testare software, cinci dezvoltatori software sisteme integrate, cinci arhitecţi sisteme software, doi specialişti reţea transmisie Control Protocol/Internet Protocol (TCP/IP), un dezvoltator JavaScript/Node.JS, un programator (securitatea reţelelor), un arhitect software şi un dezvoltator Web Front-End, alături de 20 de femei de serviciu, 15 vopsitori auto, 10 mecanici auto şi 10 tinichigii auto, iar în Norvegia - un doctorand în departamentul biomedical şi doi lucrători în târg.
Un număr de 20 de consultanţi de călătorie sunt căutaţi în Polonia, alături de trei lăcătuşi/sudori, un dezvoltator internet, 1 PHP developer (programator aplicaţie), iar în Ungaria sunt disponibile şase posturi de mecanici agricoli.
Persoanele interesate să ocupe un loc de muncă pot viziona ofertele accesând portalul Eures naţional, www.eures.anofm.ro, sau se pot prezenta la sediul agenţiei judeţene pentru ocuparea forţei de muncă de domiciliu sau reşedinţă, unde consilierul Eures îi poate îndruma.

Gradul de absorbţie a fondurilor UE din exerciţiul financiar 2007-2013 a ajuns la 75%

Ministerul Fondurilor Europene a anunţat, joi, că plăţile din fonduri europene către beneficiari, din exerciţiul financiar 2007 – 2013, au ajuns la nivelul de 75%, potrivit datelor centralizate de minister la sfârşitul anului.
"Astăzi, în ultima zi din 2015, vă informez că procentul plăţilor efectuate către beneficiari a atins nivelul de aproximativ 75%. Astfel, de la preluarea mandatului în luna noiembrie, s-au realizat plăţi către beneficiari de peste 10% din totalul plăţilor efectuate începând cu anul 2007", precizează Aura Răducu, ministrul Fondurilor europene.
Totalul plăţilor către beneficiarii celor şapte programe operaţionale din perioada 2007 – 2013 s-au ridicat la aproape 63 de miliarde de lei, din totalul de 84,7 miliarde de lei disponibili. În luna decembrie ministerul a efectuat plăţi în valoare de peste 5 miliarde de lei.
Beneficiarii programelor europene au primit, din totalul disponibil pentru perioada 2007 – 2013, suma de 13,3 miliarde de lei prin POS Dezvoltarea Resurselor Umane (86,66%), aproape 13 miliarde de lei prin programul PO Regional (73,67%), 13,9 miliarde de lei prin POS Mediu (70,83%), 11,7 miliarde de lei prin POS Transport (61,15%), 9,7 miliarde de lei prin POS Creşterea Competitivităţii Economice (85,91%), 785 milioane de lei prin PO Dezvoltarea Capacităţii Administrative (84,95%) şi 555,8 milioane prin PO Asistenţă Tehnică (73,42%).
La începutul lunii decembrie, Aura Răducu anunţa că gradul de absorbţie este la nivelul de 60% şi îşi exprima speranţa ca gradul de absorbţie să ajungă la 70% în februarie 2016.

Produsele industriei constructoare de maşini, aproape jumătate din totalul exporturilor

Produsele industriei constructoare de maşini reprezentau 45,8% din total exporturi în primele nouă luni din 2015, cifrându-se la peste 18,7 miliarde euro, arată datele publicate de Ministerul Economiei Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri (MECRMA). Volumul total al exporturilor pe acest segment a crescut, în primele nouă luni din 2015 comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent, cu 9,66%.
Pe locul al doilea ca exporturi, cu o pondere 10,6%, sunt produsele agroalimentare. Valoarea totală se ridica la circa 4,33 miliarde euro în perioada analizată fiind în creştere cu 7,9%. Poziţia a treia este ocupată de produsele industriei textile şi pielăriei cu o sumă de 4,26 miliarde euro (în scădere 0,38% faţă de primele nouă luni din 2014) şi o pondere, în total exporturi, de 10,43%. Produsele industriei chimice şi mase plastice ocupau locul al patrulea cu 3,91 miliarde euro şi o pondere de 9,57%. Faţă de primele trei trimestre din 2014, volumul acestora a crescut cu 2,87%. Pe locul cinci în topul exporturilor se află metalele comune cu o pondere de 8,73%, respectiv 3,57 miliarde euro, în creştere cu 1,72%.
În top 5 cele mai importate produse, tot industria constructoare de maşini se află pe prima poziţie, cu o pondere 39,08% (18,1 miliarde euro) urmată de produsele industriei chimice şi mase plastice cu 17,64% (8,19 miliarde euro), metale comune cu 11,08% pondere (5,14 miliarde euro), produse agroalimentare cu 9,35% (4,34 miliarde euro) şi produsele industriei textile şi pielăriei cu 9,33% (4,33 miliarde euro). Valoarea totală a comerţului internaţional al României, în primele nouă luni ale anului 2015, a fost de peste 87,357 miliarde euro, în creştere cu 6% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2014, exportul înregistrând o creştere la 40,914 miliarde euro (^4,7%), iar importul o creştere la 46,443 miliarde euro (^7,1%).
În aceste condiţii, deficitul balanţei comerciale a României a crescut cu 28,5%, de la nivelul de 4,302 miliarde euro (la 30 septembrie 2014), la 5,529 miliarde euro (la 30 septembrie 2015).

Cercetătorii ar putea fi scutiţi de impozitul pe venit

Angajaţii din domeniul inovării şi cercetării aplicate - cercetători şi cadre didactice universitare - ar putea fi scutiţi de plata impozitului pe venit, potrivit unei iniţiative legislative depuse de un grup de senatori PSD, printre care Mihnea Costoiu şi Ecaterina Andronescu. Iniţiativa legislativă modifică Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, cerând ca din rândul contribuabililor scutiţi de plata impozitului pe venit să facă parte şi angajaţii "care activează în domeniul inovării şi cercetării aplicate''. Contribuabilii care vor beneficia de prevederile proiectului de lege ''trebuie să îndeplinească condiţiile legale de cercetător sau cadru didactic universitar'', putând fi angajaţi în institute de cercetare, universităţi, centre de cercetare şi dezvoltare sau societăţi comerciale.
Proiectul de act normativ este iniţiat de un grup de senatori PSD, fiind susţinută şi de parlamentari UNPR, ALDE, UDMR, plus trei liberali.
Iniţiatorii susţin, în expunerea de motive, că România cheltuie pentru cercetare şi dezvoltare, pe cap de locuitor, de aproape 20 de ori mai puţin decât media europeană, fiind pe ultimul loc în UE în privinţa ponderii cheltuielilor din PIB alocate acestui domeniu. Semnatarii invocă faptul că Noul Cod Fiscal scuteşte de la plata impozitului pe venit ''persoanele fizice, pentru veniturile realizate din salarii şi asimilate salariilor, ca urmare a desfăşurării activităţii de creare de programe pentru calculator'', categorie cărora ar trebui să i se alăture cei din cercetare.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.