Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Brexitul, cel mai mare risc pentru economie în 2016

Ziarul de Vrancea
23 dec 2015 859 vizualizări
Investiţiile străine directe ar putea fi reţinute pană cand va exista mai multă claritate în privinţa relaţiei Marii Britanii cu UE, consideră analiştii

Cele mai mari două riscuri pentru economia britanică în 2016 sunt legate de Brexit, consideră majoritatea analiştilor intervievaţi de Bloomberg, în timp ce majorarea dobanzilor în SUA şi campania prezidenţială americană nu figurează pe lista posibilelor probleme, transmite Bloomberg. Astfel, 43% dintre analişti au spus că cel mai mare risc este ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, în timp ce 13% sunt îngrijoraţi de incertitudinile provocate de apropierea referendumului. O proporţie de 39% dintre respondenţi au menţionat că Brexitul este al doilea risc important la care este expusă economia britanică. Votul referitor la apartenenţa la UE a Marii Britanii ar putea avea loc cel mai devreme la jumătatea anului 2016 şi cel tarziu pană la sfarşitul lui 2017. Exit-ul din UE al ţării ar avea repercusiuni asupra lirei sterline şi a obligaţiunilor britanice şi ar declanşa negocieri pentru toate tipurile de acorduri, în timp ce companiile străine se vor întreba dacă este înţelept să investească în Marea Britanie. "Riscul din 2016 este legat de încrederea investitorilor. Investiţiile străine directe ar putea fi reţinute pană cand va exista mai multă claritate în privinţa relaţiei Marii Britanii cu UE", a declarat Azad Zangana, economist la Schroders Investment Management în Londra. Pe locul al treilea au fost menţionate riscurile legate de creşterea economiei mondiale. Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică a redus luna trecută estimarea privind la avansul economiei globale, pe fondul încetinirii pieţelor emergente, care influenţează şi state dezvoltate, ca Germania şi Japonia. Discuţiile referitoare la ieşirea Marii Britanii din UE au apărut acum aproape trei ani, cand premierul David Cameron a promis organizarea unui referendum pe această temă. Volatilitatea lirei sterline a atins săptămana trecută cel mai ridicat nivel după luna mai, după ce Cameron a spus că este momentul pentru stabilirea unor noi termeni pentru apartenenţa Marii Britanii la Uniune. După un astfel de acord, care ar putea avea loc la un summit al liderilor UE din 18-19 februarie, premierul britanic va putea începe procesul legislativ pentru organizarea referendumului, iar votul ar urma să aibă loc în termen de patru luni. Sondajele de opinie efectuate în randul populaţiei nu sunt concludente. Două sondaje telefonice de săptămana trecută au arătat un avans de 21, respectiv 17 puncte procentuale în favoarea rămanerii în UE, în timp ce două sondaje online au arătat scoruri foarte apropiate, pro şi contra. Alte riscuri menţionate de analişti sunt cele provenite de pe piaţa imobiliară, terorism, bulele speculative şi deficitul de cont curent.

ANAF a dat amenzi de 25 milioane de lei în cadrul operaţiunii Cristal

ANAF a verificat în cadrul "Operaţiunii Cristal" aproximativ 4.000 de contribuabili şi a dat peste 4.300 de amenzi, în valoare totală de 24,72 milioane lei, suspendand activitatea a circa 250 de comercianţi pentru că nu aveau sau nu utilizau casele de marcat. Totodată, a confiscat bunuri şi numerar totalizand 14,96 milioane lei şi a dispus măsuri asigurătorii de 3,88 milioane lei, a anunţat autoritatea de control. Rezultatele sunt aferente perioadei 19 octombrie - 20 decembrie. În urma controalelor, Fiscul a chemat la sediu 878 de contribuabili pentru verificări amănunţite. În complexul comercial Dragonul Roşu, ANAF a verificat 937 de comercianţi şi a aplicat 929 de amenzi, cu o valoare totală de 8,26 milioane lei. De asemenea, a confiscat bunuri şi numerar de 7,43 milioane lei şi a dispus măsuri asigurătorii de 1,16 milioane lei. Pentru 15 comercianţi a fost interzisă şi suspendată activitatea pentru că nu aveau sau nu utilizau case de marcat. Din totalul celor controlaţi, circa 500 persoane au fost chemate la sediu pentru verificări amănunţite. La centrul comercial Onasis din Focşani au fost verificaţi 186 de comercianţi, care au primit 248 de amenzi, de circa 900.000 lei în total. ANAF a anunţat la finele lunii octombrie că va controla zilnic firmele din complexul comercial Dragonul Roşu, unde volumul de mărfuri vandut şi evaziunea sunt ridicate, şi că va aduce la Bucureşti inspectori de la celelalte regionale antifraudă, pentru a-şi intensifica acţiunile. Complexul Dragonul Roşu aparţine Niro Investment, firmă controlată de deputatul UNPR Dumitru Nicolae. Fiscul vrea să elimine firmele evazioniste din centrele engros şi să blocheze, cu ajutorul noii proceduri de înregistrare în scop de TVA, accesul acestora şi al persoanelor implicate în circuitul economic.

Transportatori: Creşterea RCA a fost limitată la 50% faţă de iunie 2015

Reprezentanţii transportatorilor, ai companiilor de asigurări şi ai Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) au încheiat un protocol care limitează creşterea RCA la 50% faţă de nivelul din iunie, potrivit Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din Romania (COTAR). "În urma negocierilor între reprezentanţii ASF, cei ai transportatorilor din Romania şi companiile de asigurări, s-a semnat ieri, 22 decembrie 2015, un protocol care prevede limitarea creşterii RCA la maximum 50%, luandu-se ca termen de referinţă tarifele practicate în iunie 2015. La întalnire au participat şi reprezentanţi de la Ministerul Finanţelor, Consiliului Concurenţei şi preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, Mişu Negriţoiu. Pană la sfarşitul anului trebuie să se facă modificările pentru normele RCA, în sensul celor discutate. Protocolul de înţelegere prevede excluderea Cărţii Verzi de la calculul daunalităţii, pentru transportul local, în comun", arată COTAR, într-un comunicat. Preşedintele COTAR, Vasile ştefănescu, a declarat că protestatarii vor continua protestele în cazul în care celelalte revendicări nu vor fi soluţionate. "Am căzut de acord să acceptăm o creştere de pană la 50% a poliţei RCA şi să luăm ca preţ de referinţă luna iunie 2015. Pe termen lung, s-a ţinut cont de toate propunerile noastre, inclusiv pentru modificarea Legii 136/1995 începand cu ianuaie 2016. Noi am cerut mai multe modificări şi aşteptăm să fie respectate. Cerem, de asemenea, armonizarea legislaţiei din Romania cu cea europeană, astfel încat să se poată încheia poliţe de asigurare pe orice perioadă de timp, nu obligatoriu pe 6 sau 12 luni, potrivit legislaţiei actuale. De asemenea, să existe posibilitatea suspendării plăţii poliţiei RCA, în cazul în care autovehiculul este imobilizat. Mai cerem ca achitarea poliţei RCA să fie făcută în mod individual, pe Codul Numeric Personal al conducătorului auto, iar plata despăgubirilor să se facă mai rapid. Dacă nu se vor pune în aplicare cele convenite la întalnirea de ieri, vom continua protestele, din luna februarie, la nivel naţional, cu sute de mii de maşini în stradă", a afirmat Ştefănescu. Pentru a nu mai fi luată în calcul Cartea Verde pentru transportatorii locali, ASF urmează să modifice o normă internă prin care va lega majorarea de rata daunalităţii, astfel încat în final creşterea să fie limitată la 50%, conform sursei citate.

Google şi Ford discută un parteneriat în domeniul automobilelor

Google şi Ford Motor negociază formarea unui parteneriat pentru dezvoltarea tehnologiei în domeniul automobilelor autonome, a declarat o persoană apropiată situaţiei, citată de Reuters. Amploarea parteneriatului dintre al doilea mare producător auto american şi Alphabet, proprietarul Google, este încă în discuţie, dar ar putea include construcţia şi dezvoltarea comună a automobilelor. Discuţiile au loc de mai multe luni, a spus sursa. Formarea unui parteneriat între un producător auto major şi Google ar putea accelera introducerea pe piaţă a vehiculelor autonome, prin accesul constructorului de automobile la expertiza Google în domeniul software, în timp ce Google ar beneficia de know-how-ul industrial al Ford. Automobilele autonome ar putea permite evitarea a mii de coliziuni, decese şi răniri, ar reduce consumul de carburant prin managementul mai bun al traficului şi ar extinde mobilitatea unor persoane care nu pot şofa. Directorul general al Ford, Mark Fields, s-a întalnit la începutul acestei luni cu co-fondatorul Sergey Brin, în California, pentru a discuta despre stadiul negocierilor, a spus sursa. Google se află în negocieri cu mai mulţi producători auto şi nu este clar dacă discuţiile cu Ford au progresat mai mult faţă de cele cu alte companii. Reprezentanţii Google şi cei ai Ford au refuzat să comenteze. Google a proiectat un prototip de automobil autonom care poate fi condus fără volan sau pedale. Automotive News a relatat luni că Google şi Ford negociază ca grupul auto să construiască viitoarea generaţie de automobile autonome pentru Google. Potrivit Yahoo Autos, cele două companii vor crea o companie mixtă pentru construcţia de vehicule autonome cu tehnologia Google. Un anunţ referitor la parteneriat ar putea fi făcut la Consumer Electronics Show care va avea loc la începutul lunii ianuarie. Fostul director general al Ford, Alan Mulally, este director la Google, în timp ce John Krafcik, care a lucrat la Ford timp de 14 ani, pe diferite poziţii, a fost numit în septembrie director general la Google pentru proiectul automobilelor autonome.

Construcţii şi terenuri din Olimp, la vanzare pentru minim 6 milioane de euro

Acţionarii Hotel Club Estival (CLUB) vor decide la finele lunii ianuarie în privinţa vanzării unor construcţii şi terenuri din staţiunea Olimp, la un preţ de minim 6 milioane de euro (aproximativ 26,5 milioane lei). "Aprobarea de către acţionari a vanzării terenurilor şi construcţiilor care se află în staţiunea Olimp, judeţul Constanta, după cum urmează: teren intravilan în suprafaţă de 10.214 metri pătraţi situat în Olimp; construcţie C1 - Hotel Slatina, în suprafaţă de 1.725,5 metri pătraţi situată în Olimp; construcţie C2- piscină Slatina, în suprafaţă de 99l metri pătraţi situată în Olimp; teren intravilan în suprafaţă de 16.774,72 metri pătraţi situat în Olimp; construcţie Cl Hotel Craiova, în suprafaţă de 1.995 metri pătraţi situat în Olimp; construcţie CZ- Restaurant Craiova, în suprafaţă de 2.688,5 metri pătraţi situată în Olimp; - la preţul total minim de 6 milioane de euro, echivalent a aproximativ 26,5 milioane de lei la un curs de 4,4145 lei/euro, preţ rezultat din raportul de evaluare", potrivit convocatorului. Adunarea acţionarilor este programată pentru 28 ianuarie. Potrivit celor mai recente date disponibile pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti, principalii acţionari ai companiei sunt Certinvest Oradea - cu 39,65%, firma Star din Craiova - cu 35,18% şi Transilvania Complex, Oradea - 18,8%.

Fiscul rambursează TVA de 915,7 milioane lei

ANAF a plătit ieri firmelor 915,7 milioane lei, reprezentand sumele de restituit aferente deconturilor de TVA stabilite luni printr-o selecţie suplimentară, în valoare totală de 1,09 miliarde lei, pentru perioada 9-21 decembrie, în plus faţă de cele 1,28 miliarde lei anunţate la începutul lunii. Astfel, Fiscul a decis pe 10 decembrie să efectueze o selecţie suplimentară pe 21 decembrie, în care să fie incluse toate deconturile de TVA cu decizie de rambursare aprobată în intervalul 9-21 ale lunii, iar plata să fie făcută miercuri, 23 decembrie. Suma aprobată a deconturilor a fost de 1,094 miliarde lei. Din totalul acesteia, 1 miliard lei reprezintă deconturile cu compensare şi restituire, din care se plătesc 915,76 milioane lei şi se compensează 90,82 milioane lei. Deconturile cu compensare integrală reprezintă 88,4 milioane lei. La selecţia efectuată pe 9 decembrie, deconturile pentru care exista decizie de rambursare aprobată şi care erau programate la restituire pentru decembrie au totalizat 1,28 miliarde lei.

Analişti: Acţiunile europene vor atinge un nivel record în 2016

Indicele pan-european Stoxx Europe 600, al celor mai mari companii europene, va creşte în medie cu 16% în 2016 şi va depăşi un nivel record atins în luna aprilie, susţinut de măsurile de stimulare puse în practică de Banca Centrală Europeană (BCE), potrivit analiştilor intervievaţi de Bloomberg. Commerzbank, care a realizat în ultimii doi ani unele dintre cele mai corecte estimări, anticipează pentru anul viitor un avans de 18% al acţiunilor celor mai mari companii europene. "Este o creştere susţinută de lichidităţi. Privind în urmă, suplimentarea lichidităţilor a avut un efect pozitiv asupra pieţelor de capital, iar anul viitor BCE ar putea opta pentru extinderea termenilor în care furnizează lichidităţi", a declarat Peter Dixon, analist la Commerzbank în Londra. Analiştii au un punct de vedere comun în această privinţă. Chiar şi cei mai conservatori analişti, de la JPMorgan Chase & Co, se aştepată la o creştere de 10% a indicelui Stoxx 600, anul viitor. Estimările analiştilor Citigroup sunt cele mai optimiste, ei anticipand un avans de 23% al indicelui pan-european.































































În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.