Economic

MOZAIC STIR ECONOMICE: Moody's a îmbunătăţit perspectiva ratingului României, de la "stabilă" la "pozitivă"

Ziarul de Vrancea
14 dec 2015 959 vizualizări
Agenţia Moody's a îmbunătăţit perspectiva ratingului pe termen lung al României, ca urmare a corectării dezechilibrelor macroeconomice, perspectivelor favorabile de creştere economică şi consolidării fiscale considerabile începând din 2009, care a condus la stabilizarea nivelului îndatorării.

De asemenea, Moody's a confirmat ratingurile României la "Baa3" - pentru credite pe termen lung şi "P-3" - pentru împrumuturi pe termen scurt, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară.
Moody's notează însă că în procesul de analiză a calificativului României a luat în calcul şi provocări, printre care potenţialele riscuri ca relaxarea fiscală - aşa cum este prevăzută în noul Cod Fiscal - să conducă la o deteriorare a perspectivei fiscale a statului, în timp ce o creştere a salariilor mai rapidă decât productivitatea ar putea afecta competitivitatea ţării. Principalii factori care au stat la baza deciziei Moody's de îmbunătăţire a ratingului sunt corectarea dezechilibrelor macroeconomice, reducerea vulnerabilităţii economiei la şocurile externe şi crearea condiţiilor pentru creştere economică robustă, precum şi ajustarea fiscală din ultimii ani, care a condus la o reducere semnificativă a deficitului bugetar şi a contribuit la stabilizarea îndatorării raportate la PIB, se arată în comunicat.
Toate cele trei mari agenţii de rating, Fitch, Standrad&Poor's şi Moody's, evaluează România cu cel mai redus calificativ din categoria recomandată pentru investiţii, însă Moody's este prima care a îmbunătăţit perspectiva României la pozitivă. Fitch şi Standard&Poor's acordă ratingului suveran al României perspectivă "stabilă". De altfel, Moody's este şi singura dinre cele trei mari agenţii care a menţinut pe tot parcursul crizei calificativul României în categoria recomandată pentru investiţii.

Creştere de 4,1% în 2016

Moody's estimează că avansul economic al României se va accelera anul următor, susţinut de consumul privat, investiţii, dar şi de cheltuielile autorităţilor publice, astfel că PIB ar urma să crească în 2016 cu 4,1%, după 3,5% în acest an. Agenţia se aşteaptă ca îndatorarea să coboare în acest an la 39,4% din PIB, de la 39,9% anul trecut, şi consideră că este puţin probabil ca rata să treacă de 45% în acest deceniu, având în vedere creşterea economică rapidă. "În acest context, merită notat că perspectiva de creştere pe termen mediu a României este mai favorabilă decât a multor altor ţări cu care poate fi comparată, inclusiv Bulgaria - rating Baa2 cu perspectivă stabilă, Azerbaidjan - Baa3 cu perspectivă stabilă, Portugalia - Ba1 cu perspectivă stabilă sau Ungaria - Ba1 cu perspectivă pozitivă", se arată în comunicat. Pe partea de riscuri, Moody's estimează o creştere a deficitului bugetar la 2,8% anul următor şi la 3,9% în 2017. Moody's se aşteaptă ca efectele bugetare negative ale relaxării fiscale să fie doar parţial compensate de creşterea economică mai puternică şi de măsurile de îmbunătăţire a colectării taxelor, precum combaterea evaziunii.

Palmer: Tranziţia către o economie cu emisii reduse de carbon este inevitabilă

Ministrul Mediului, Cristiana Paşca Palmer, a declarat că semnarea Acordului de la Paris este o realizare "cu adevărat istorică", iar forma în care a fost adoptat documentul demonstrează că tranziţia către o economie cu emisii reduse de carbon este inevitabilă. Cele 196 de state participante la cea de-a XXI-a Conferinţă a Părţilor (COP 21) la Convenţia-cadru a Organizaţiei Naţiunilor Unite asupra schimbărilor climatice (UNFCCC) au adoptat, sâmbătă, Acordul de la Paris sub UNFCCC. Acordul de la Paris stabileşte un set de reguli ambiţioase şi obligatorii din punct de vedere juridic, în domeniul schimbărilor climatice, inclusiv reduceri cuantificabile a emisiilor de gaze cu efect de seră, potrivit unui comunicat al Ministerului Mediului. "Suntem foarte mulţumiţi de acest acord. Este o realizare cu adevărat istorică. Comunitatea internaţională a arătat că, în ciuda tuturor diferenţelor, se poate uni şi trece peste orice obstacol, pentru a îndeplini un obiectiv comun, acela de a asigura viitorul Planetei. Este clar că acest acord, în forma în care a fost adoptat, demonstrează că tranziţia către o economie cu emisii reduse de carbon este inevitabilă. Vorbim despre un document istoric, global, durabil, dinamic şi pe care foarte mulţi l-au considerat imposibil de adoptat”, a declarat ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Cristiana Paşca Palmer, care a condus delegaţia României prezentă la lucrările COP21. "Mandatul României la această conferinţă a fost îndeplinit cu succes, deoarece avem un acord ambiţios, global şi, foarte important, cu valoare juridică obigatorie. Referitor la angajamentele de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, limbajul asupra căruia s-a convenit asigură posibilitatea de a fi ratificat de către toate statele”, a precizat Cristiana Paşca Palmer.
Acordul de la Paris va intra în vigoare în 2020, dupa ce va fi ratificat de cel puţin 55 la sută din statele semnatare. România a îndeplinit un rol cheie pe parcursul negocierilor, ministrul Cristiana Paşca Palmer fiind desemnată să reprezinte UE în cadrul negocierilor privind adaptarea la schimbările climatice.

Peste 2.400 de locuri de muncă, disponibile în reţeaua Eures

Angajatorii din Spaţiul Economic European oferă, prin intermediul reţelei Eures România, 2.422 de locuri de muncă vacante, informează Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM). Cele mai multe posturi neocupate, respectiv 801, sunt în Spania, 800 fiind pentru muncitori necalificaţi în agricultură şi unul pentru maseur. Alte 400 de locuri de muncă pentru muncitori necalificaţi în agricultură sunt disponibile în Portugalia, iar în Danemarca sunt vacante 400 de posturi pentru culegători de mazăre. În Marea Britanie sunt disponibile 330 de posturi, printre care 100 îngrijitori persoane, 60 îngrijitori persoane/infirmieri, 60 asistenţi medicali, 50 bucătari, 20 bucătari şefi, 20 ajutori de bucătar, 20 asistenţi medicali generalişti.
Potrivit ANOFM, angajatori din Republica Cehă recrutează 50 lucrători în producţie (asamblarea aparatelor de aer condiţionat), 50 operatori, 50 şoferi transport marfă-internaţional, 20 muncitori asamblare, 10 lucrători în prelucrarea lemnului, un analist IT service desk, un analist suport software, iar cei din Suedia 20 femei de serviciu, 15 vopsitori auto, câte 10 mecanici auto, tinichigii auto şi dezvoltatori software, şase ingineri testare software, cinci dezvoltatori software sisteme integrate, cinci arhitecţi sisteme software, doi specialişti reţea transmisie Control Protocol/Internet Protocol (TCP/IP) şi câte un dezvoltator JavaScript/Node.JS, programator (securitatea reţelelor), arhitect software şi dezvoltator Web Front-End.
Şi în Germania sunt disponibile 50 de posturi de asistenţi medicali generalişti, 20 operatori maşini şi centrale, 15 şoferi tir, câte 10 posturi de agenţi de securitate şi agenţi de pază, câte cinci posturi de asistenţi manager şi electricieni industriali, patru operatori maşini şi instalaţii optice, trei electromecanici, trei lucrători în producţie, câte două posturinde tehnicieni sistem de securitate (alarmă şi supraveghere), mecatronişti şi electricieni şi câte un post de muncitor necalificat în domeniul prelucrării metalelor, mecanic (maşini prelucrare cauciuc şi mase plastice), optician, operator CNC (strungar/frezor), asamblor – montator (lucrător în producţie), tehnician fizică de laborator, mecanic auto (camioane), visual designer, bucătar, electronist şi vopsitor industrial. Alte 50 de locuri de muncă sunt în Ungaria (operatori la asamblarea panourilor electrice) şi 27 în Polonia (20 consultanţi de călătorie, patru montatori acoperişuri, trei lăcătuşi/sudori).
Persoanele interesate să ocupe un loc de muncă pot viziona ofertele accesând portalul EURES naţional, www.eures.anofm.ro, sau se pot prezenta la sediul agenţiei judeţene pentru ocuparea forţei de muncă de domiciliu sau reşedinţă, unde consilierul EURES îi poate îndruma.

Caţi bani se pierd anual pe studii de fezabilitate fără finalitate

Preşedintele Curţii de Conturi, Nicolae Văcăroiu, a declarat, sâmbătă, că instituţia estimează că aproximativ 60 de milioane de euro sunt cheltuiţi anual pe studii de fezabilitate care nu se concretizează în proiecte, fiind vorba de un "exces" în comandarea acestora de către autorităţi. "Asistăm la un exces de studii de fezabilitate. Sigur că, de multe ori, acest exces ar fi binevenit, dacă s-ar concretiza în proiecte aprobate. Din păcate, numărul proiectelor, studiilor de fezabilitate care nu se transformă în proiecte este foarte mare. Aici au o vină, după părerea mea, şi cei din Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, care ar trebui să aibă permanent discuţii cu ordonatorii principali de credite de la unităţile administrativ-teritoriale, să explice că aceste studii trebuie cântărite cu grijă", a spus Văcăroiu, la finalul audierilor din Comisiile de buget-finanţe care au aprobat bugetul instituţiei.
El a precizat că aceste studii de fezabilitate "sunt legale", nefiind vorba despre probleme de competenţa procurorilor, însă este o problemă pentru bugetele locale pentru că aceste studii nu sunt şi puse în practică. Potrivit şefului Curţii de Conturi, din eşantionul de 1.000 de comune, oraşe şi municipii verificate, în 2014, de către instituţie, s-au constatat pierderi de aproximativ 30 de milioane de euro, iar suma ar putea fi chiar dublă având în vedere că România are aproximativ 2.600 de unităţi administrative.
Pe de altă parte, şeful Curţii de Conturi a afirmat că, în raportul instituţiei pe 2014, constatările în privinţa veniturilor suplimentare de încasat şi prejudicii se ridică la circa 1,2 miliarde de euro, bani pe care statul ar trebui să îi recupereze.

Vânzările Volkswagen au scăzut cu 2,2% în noiembrie

Vânzările grupului Volkswagen pe plan global au scăzut cu 2,2% în noiembrie, majorarea livrărilor în Europa şi China nereuşind să compenseze declinul din SUA şi alte regiuni, transmit AP, Deutsche Welle şi Reuters. Cererea pentru principalele branduri ale grupului german — Volkswagen, Audi, Porsche şi Seat — a fost afectată de scandalul motoarelor trucate, cel mai grav din istoria companiei, care a izbucnit în 18 septembrie în SUA şi apoi s-a extins în întreaga lume. Luna trecută, grupul VW a livrat pe plan global 833.700 vehicule, în scădere cu 2,2% faţă de cele 852.900 unităţi vândute în noiembrie 2014.
În timp ce pe piaţa din SUA s-a înregistrat un declin de 15,3% al vânzărilor VW, la 45.300 unităţi, problemele economice cu care se confruntă Brazilia şi Rusia au provocat, de asemenea, scăderea livrărilor, de 51,4% şi, respectiv, 31,8%. În schimb, grupul german a raportat majorarea vânzărilor cu 2,6% în Europa Occidentală (270.400 vehicule) şi cu 5,5% în China (329.000 unităţi). În primele 11 luni din acest an, livrările VW pe plan global au scăzut cu 1,7%, la aproape 9,1 milioane de vehicule, faţă de 9,2 milioane de unităţi livrate în perioada similară din 2014.
Directorul general al VW, Matthias Mueller, a recunoscut că "grupul Volkswagen şi brandurile sale se confruntă acum cu o perioadă dificilă", dar a apreciat loialitatea clienţilor companiei. Vânzările de autovehicule de pasageri Volkswagen au scăzut cu 2,4% în noiembrie, la 496.100 unităţi, în timp ce în primele 11 luni din acest an livrările au înregistrat un declin de 4,5%, la aproximativ 5,34 milioane. Anul trecut brandul VW a livrat pe plan global 6,12 milioane de vehicule.
Volkswagen face obiectul unor investigaţii în mai multe ţări, după ce a recunoscut că a echipat 11 milioane de vehicule vândute la nivel mondial cu un soft care falsifică rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel. Portofoliul grupului Volkswagen este format din 12 mărci, printre care automobilele VW, Lamborghini, Skoda, Seat, Bentley, Audi şi Bugatti, dar şi camioanele MAN şi Scania.







În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.