Economic

Suntem penultimii în Europa la consum şi PIB

Ziarul de Vrancea
11 dec 2015 770 vizualizări
In Romania, consumul individual efectiv, care măsoară bunăstarea populaţiei, este cu 43 de puncte procentuale sub media europeană, în timp ce PIB-ul pe cap de locuitor este cu 45 de puncte sub acest nivel

Romania se află pe penultimul loc în Uniunea Europeană în privinţa consumului individual efectiv şi a PIB-ului pe cap de locuitor, cele mai ridicate valori fiind înregistrate în Luxembourg, iar cele mai scăzute în Bulgaria, potrivit datelor revizuite aferente anului 2014 publicate de Eurostat. În Romania, consumul individual efectiv, care măsoară bunăstarea populaţiei, este cu 43 de puncte procentuale sub media europeană, în timp ce PIB-ul pe cap de locuitor este cu 45 de puncte sub acest nivel. Indicatorul a fost exprimat în standardul puterii de cumpărare (Purchasing Power Standards - PPS), o monedă artificială care elimină diferenţele de preţuri dintre ţări. În cazul Bulgariei, consumul individual efectiv este cu circa 49 de puncte sub media UE, iar PIB-ul pe cap de locuitor cu 53 de puncte sub nivelul mediu din Uniune. Consumul individual efectiv constă în bunuri şi servicii consumate de indivizi indiferent dacă acestea sunt cumpărate şi plătite de aceştia, de Guvern sau de organizaţii non-profit. În baza datelor revizuite ale Eurostat pentru 2014, consumul individual efectiv variază în Uniunea Europeană între 51% (Bulgaria) şi 141% (Lucxemburg) din media europeană. Un număr de 10 state au înregistrat anul trecut valori ale consumului individual efectiv peste media UE. Pe primul loc se află Luxembourg, cu un nivel al consumului individual efectiv aflat cu 40 de puncte procentuale peste media UE, în timp de Germania şi Austria au înregistrat niveluri care au depăşit media UE cu peste 20 de puncte. Pe următoarele poziţii se află în ordine Danemarca, Marea Britanie, Belgia, Finlanda, Olanda, Franţa şi Suedia, cu niveluri ale consumului care depăşesc media europeană cu 10-15 puncte procentuale. În Italia şi Irlanda, consumul individual efectiv este cu pană la 10 puncte procentuale sub media UE, iar în Grecia, Portugalia şi Lituania cu 10-20 puncte sub medie. Cipru, Spania, Grecia, Portugalia şi Lituania au înregistrat valori cu 10-20 puncte sub media UE. Consumul din Malta, Slovacia, Cehia, Slovenia şi Polonia a fost cu 20-30 de puncte procentuale sub media UE. Şase state membre au consemnat în 2014 un consum individual aflat cu peste 30 de puncte procentuale sub media UE, respectiv Estonia, Letonia, Ungaria, Croaţia, Romania şi Bulgaria.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.