Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Bugetarii pot să spună adio la tichete de masă şi prime de vacanţă şi în 2016

Ziarul de Vrancea
9 dec 2015 930 vizualizări
Un proiect legislativ iniţiat de Guvern prevede ca orele suplimentare efectuate peste timpul normal de muncă vor fi recompensate tot cu timp liber

Tichetele de masă, primele şi voucherele de vacanţă ar putea să nu fie acordate personalului bugetar nici în 2016, iar munca suplimentară va fi recompensată, cu anumite excepţii, numai cu timp liber corespunzător, rezultă dintr-un proiect de OUG care ar putea fi aprobat de Guvern. Potrivit proiectului de ordonanţă, în anul 2016, instituţiile şi autorităţile publice, cu excepţia instituţiilor finanţate integral din venituri proprii şi a unităţilor prevăzute la art. 100 alin. (2) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, nu acordă tichete de masă personalului din cadrul acestora. "În bugetele pe anul 2016 ale instituţiilor şi autorităţilor publice nu se prevăd sume pentru acordarea de tichete-cadou, prime de vacanţă şi vouchere de vacanţă personalului din cadrul acestora", se arată în proiectul de act normativ. De aseamenea, în anul 2016, dispoziţiile legale privind acordarea ajutoarelor sau, după caz, indemnizaţiilor la ieşirea la pensie, retragere, încetarea raporturilor de serviciu ori la trecerea în rezervă nu se aplică, se mai menţionează în proiectul de ordonanţă. În aceeaşi ordonanţă se prevede şi că în anul 2016 munca suplimentară efectuată peste durata normală a timpului de lucru de către personalul din sectorul bugetar încadrat în funcţii de execuţie sau de conducere, precum şi munca prestată în zilele de repaus săptămanal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează, în cadrul schimbului normal de lucru, se vor compensa numai cu timp liber corespunzător acestora, cu excepţia situaţiilor cand prin prezenta ordonanţă de urgenţă se dispune altfel. Preşedintele Confederaţiei Naţionale Sindicale (CNS) "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a declarat ieri, că o astfel de decizie ar fi anormală, pentru că aceste drepturi nu s-au acordat nici în ultimii şapte ani, în pofida faptului că în decizia Curţii Constituţionale, din 2010, se vorbea despre "suspendarea aplicpării temporar". "Văd că la noi «temporar» devine «permanent»", a spus liderul sindical.

Suntem pe locul III la transferuri de fonduri din afara ţării

Romania se află pe locul al treilea în Uniunea Europeană în privinţa surplusului înregistrat în 2014 din transferurile personale de fonduri, în valoare de 1,58 miliarde de euro, valori mai ridicate fiind înregistrate doar în Portugalia şi Polonia, potrivit datelor publicate miercuri de Eurostat. Portugalia a înregistrat un surplus de 3,6 miliarde de euro, iar Polonia de 2,6 miliarde de euro. Cele mai mari ieşiri de fonduri personale au avut loc în Franţa (9,4 miliarde euro), urmată de Marea Britanie (6,8 miliarde euro), Italia (6,5 miliarde euro) şi Spania (5,9 miliarde euro). În schimb, cele mai mari intrări de fonduri din străinătate au fost consemnate în Portugalia (4,8 miliarde de euro), Polonia (2,8 miliarde euro), Marea Britanie (2,4 miliarde euro), Italia (2,1 miliarde euro) şi Romania (1,6 miliarde euro). Franţa a înregistrat cel mai mare deficit (-8,9 miliarde euro), urmată de Italia (-4,5 miliarde euro), Marea Britanie (4,4 miliarde euro) şi Germania (3,5 miliarde euro).

Tragedia din Colectiv a dus la un cvasi-blocaj comercial

Tragedia din clubul Colectiv a dus la un cvasi-blocaj generalizat în autorizarea activităţilor comerciale, care poate dura pană la 300 de zile, din cauza preocupării instituţiilor statului de a evita o eventuală răspundere, potrivit Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din Romania (AMRCR). Pe agenda grupului grupului interministerial constituit pentru modernizarea administraţiei ar trebui să se afle şi regandirea sistemului foarte complicat de autorizare a activităţilor comerciale, se arată într-un mesaj adresat de AMRCR vicepremierului Vasile Dancu. Durata acestei proceduri în ţări din regiune, precum Ungaria şi Polonia, este de zece ori mai redusă decat în Romania. "În contextul provocat de tragedia din clubul Colectiv, procesul de autorizare la nivelul administraţiei locale a ajuns într-un stadiu de cvasi-blocaj generalizat. Prinşi în nesiguranţa hăţişului legislativ, reprezentanţii diverselor instituţii cu atribuţii pe lanţul de avizare sunt preocupaţi să adopte tot felul de norme şi regulamente prin care să evite o eventuală răspundere în cazul unor evenimente neprevăzute. Foarte puţini dintre aceştia îşi mai asumă responsabilitatea unei decizii, rezultatul fiind acela că în unele situaţii s-a ajuns ca durata întregului proces de autorizare să se apropie de 300 de zile de la iniţiere. Aceasta în contextul în care, în alte ţări precum Polonia sau Ungaria, durata maximă este de 30 de zile. Urmarea directă a acestei situaţii - create de instituţii administrative care dau vina unele pe altele - este faptul că investiţii de anvergură sunt pe punctul de a fi abandonate, dar şi mai grav este faptul că mii de locuri de muncă încep să fie puse sub semnul întrebării din cauză că investitorii se află practic în imposibilitatea de a obţine reînnoirea autorizaţiilor de funcţionare", a declarat directorul executiv al AMRCR, Delia Nica.

Avocatul Gabriel Biriş va fi secretar de stat în Ministerul Finanţelor

Avocatul Gabriel Biriş a declarat, ieri, că a acceptat propunerea ministrului de Finanţe, Anca Dragu, de a ocupa funcţia de secretar de stat în ministerul de resort. "Am acceptat propunerea ministrului de Finanţe, cu care mă cunosc de ceva vreme, să devin secretar de stat. În următoarele zile urmează să fiu numit în funcţie, după ce vor fi îndeplinite procedurile administrative", a spus Biriş. Gabriel Biriş este consultant fiscal şi membru fondator al companiei de consultanţă fiscală Biriş Goran. El are o experienţă de 19 ani în acest domeniu. Biriş a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Romano-Americane în anul 2000, dar şi Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii din cadrul Politehnicii Bucureşti în 1995.

Apple renunţă la televiziunea live prin Internet

Apple a suspendat un plan de a oferi servicii de televiziune live prin Internet şi se va concentra în schimb pe rolul de platformă destinată companiilor de media care vand direct către clienţi prin intermediul App Store, potrivit unei persoane apropiate situaţiei, citată de Bloomberg. Compania nu renunţă complet la furnizarea unei serviciu de televiziune live, dar planul de a vinde pe bază de abonament un pachet de aproximativ 14 canale, pentru 30-40 de dolari pe lună, a întampinat opoziţia companiilor media, care vor mai mulţi bani pentru programele lor, a spus persoana. Directorul general al CBC, Les Moonves, a afirmat marţi, la o conferinţă, că Apple a suspendat planurile legate de serviciile TV live. Problemele Apple în acest domeniu arată dificultăţile cu care se confruntă noii veniţi pe piaţă, care vor să convingă companiile de media să reformeze serviciile de televiziune plătită, care costă circa 85 de dolari pe lună. Pentru a face acest lucru, ar trebui fie ca Apple să ceară mai mulţi bani clienţilor, fie companiile media să accepte mai puţini.

Dow Chemical şi DuPont, fuziune gigant

Grupurile americane Dow Chemical şi DuPont se află în negocieri de fuziune care ar crea un gigant al industriei chimice cu o capitalizare bursieră de 120 de miliarde de dolari, care ulterior s-ar putea diviza în mai multe companii, au declarat persoane apropiate situaţiei, citate de Reuters. Acordul, care ar necesita aprobarea autorităţilor de reglementare din mai multe ţări, ar permite celor două companii americane să îşi reorganizeze activele. Operaţiunile în domeniul materialelor plastice şi produselor chimice speciale au beneficiat de costurile reduse ale energiei, în timp ce diviziile agrochimice au avut probleme din cauza cererii slabe pentru produsele de protejare a culturilor. În urma fuziunii care ar avea loc de pe poziţii de egalitate, grupul nou format s-ar putea apoi scinda într-o companie specializată în proiectarea de materiale noi, una de fabricare a produselor specializate şi una de agrochimie, au spus sursele, avertizand că planurile nu au fost finalizate. Directorul general al Dow Chemical, Andrew Liveris, şi cel al DuPont, Edward Breen, vor deţine principalele două funcţii în noul grup. Acordul ar putea avea loc în următoarele cateva zile, a precizat una dintre persoane. Reprezentanţii Dow Chemical şi DuPont au refuzat să comenteze.

Volkswagen anunţă rezultate mai bune la testele de noxe

Numărul automobilelor Volkswagen la care emisiile de dioxid de carbon au fost subevaluate este cu mult sub estimările iniţiale, a anunţat miercuri grupul german, eliminand unul dintre scandalurile de poluare în care a fost implicat în ultimele trei luni, care l-ar fi putut costa 2 miliarde de euro. Grupul a identificat numai "devieri uşoare", la doar 36.000 de automobile, din cele 800.000 investigate, transmite Bloomberg. Chiar dacă ar putea înregistra "un impact economic minor" din cauza acestei probleme, Volkswagen a precizat că nu mai riscă posibile costuri de pană la 2 miliarde de euro. În urma informaţiei, acţiunile VW au urcat cu 4,8%, la 130 de euro, cel mai mult după 30 noiembrie. Volkswagen a dezvăluit în noiembrie că a subevaluat nivelul consumului de carborant şi al emisiilor de dioxid de carbon ale vehiculelor, amplificand criza legată de manipularea testelor de poluare ale automobilelor diesel. Problema emisiilor de dioxid de carbon ar fi putut fi mai costisitoare şi mai complicată, pentru că ar fi afectat inclusiv automobilele pe benzină şi nici nu are o rezolvare, ceea ce ar fi implicat despăgubirea clienţilor şi a autorităţilor fiscale.































































În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.