Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: A plouat cu bacnote de 100 şi 500 de euro în Dunăre

Ziarul de Vrancea
7 dec 2015 1024 vizualizări
Bancnote în valoare de 100.000 de euro au fost descoperite plutind pe Dunăre, în Austria, de un trecător

Aproximativ 100.000 de euro, în bancnote de 100 şi 500 de euro, au fost descoperite plutind pe Dunăre, în Viena, de către un trecător, informează BBC News online. Poliţia din Austria investighează cum bancnote în valoare de mii de euro au ajuns să plutească pe Dunăre, în Viena. Bancnotele au fost descoperite sambătă de un trecător aflat în zonă care a sărit în fluviu şi le-a adunat. Un purtător de cuvant al poliţiei a precizat pentru BBC că suma recuperată este în valoare de aproximativ 100.000 de euro. Potrivit poliţiei, în zona din care au fost recuperate bancnotele nu a fost raportată nicio infracţiune, astfel că poliţia continuă să investigheze de unde au apărut bancnotele din fluviu. Poliţia austriacă a anunţat iniţial că bancnotele de 500 şi 100 de euro ar fi contrafăcute, dar, ulterior, a admis posibilitatea că ar fi vorba de bancnote reale. Trecătorii din zonă au observat, sambătă, un băiat în Dunăre şi, îngrijoraţi că ar putea fi vorba de un caz de sinuncidere, au alertat autorităţile care au aflat că acesta doar intenţiona să colecteze bancnotele din fluviu. În Austria, orice persoană care găseşte bani şi îi predă poliţiei are dreptul la 5-10% din sumă. În cazul în care proprietarul sumei de bani descoperite în Dunăre nu este identificat într-un an, întreaga sumă va fi acordată băiatului.

Americanii cu datorii la fisc nu vor mai putea părăsi ţara

Americanii cu datorii la fisc de peste 50.000 de dolari vor rămane fără paşapoarte, din 2016, potrivit unui proiect de lege promulgat de preşedintele Barack Obama, care stipulează că Departamentul de Stat poate revoca, refuza sau limita paşapoartele datornicilor. Detaliile administrative sunt puţine. Legea poate însemna că Departamentul de Stat nu va emite un paşaport nou pentru un datornic, nu îl va înnoi sau chiar l-ar putea revoca, relatează Forbes. Departamentul de Stat va acţiona, în mod evident, la sesizarea fiscului (IRS). Legea va limita astfel călătoriile în străinătate ale persoanelor care nu şi-au plătit taxele şi impozitele, dar ar putea fi afectate şi călătoriile aeriene interne, din cauza unor noi prevederi legate de introducerea unor standarde naţionale pentru actele de identitate, care nu au fost adoptate de toate statele federale. Este vorba despre statele Louisiana, Minnesota, New Hampshire şi New York (care beneficiază de o excepţie). Lista persoanelor afecte de măsură va fi realizată de IRS, care va aplica un prag de 50.000 de dolari de taxe federale neachitate, sumă care include şi penalităţile şi dobanzile. Mai mult decat atat, dacă o persoană va contesta impozitele datorate, pe cale administrativă sau în justiţie, acest fapt nu va influenţa decizia de anulare a paşaportului. Măsura va fi anulată dacă datornicul îşi plăteşte taxele conform unui acord de eşalonare. Reglementarea nu este limitată la cazurile penale, în care autorităţile consideră că este vorba de evaziune fiscală. Libera circulaţie este un drept fundamental, atat între statele federale cat şi la nivel internaţional, şi nu este clar dacă legea va trece dacă va fi contestată din punct de vedere constituţional.

Finlanda înlocuieşte ajutoarele sociale cu un venit minim garantat de 800 euro

Finlanda vrea să înlocuiască toate ajutoarele sociale cu un venit minim garantat de 800 de euro pe lună, neimpozabil, care să fie plătit tututor cetăţenilor indiferent de veniturile acestora, scopul măsurii fiind de a încuraja oamenii fără locuri de muncă să accepte şi slujbe temporare. Șomajul din Finlanda se află la un nivel record, iar venitul minim ar avea rolul să încurajeze mai mulţi oameni să muncească, consideră Instituţia Finlandeză pentru Asigurări Sociale (Kela), autoarea propunerii, relatează publicaţia The Telegraph. În prezent, mulţi şomeri ar caştiga mai puţin dacă ar accepta slujbe temporare, pentru că ar pierde ajutoarele sociale generoase. Peste 10% dintre finlandezii apţi de muncă sunt în prezent şomeri, iar procentul creşte la 22,7% în cazul tinerilor. Potrivit unui sondaj comandat de Kela, aproape 69% dintre finlandezi sprijină ideea unui venit naţional minim. Criticii proiectului avertizează că venitul minim ar descuraja oamenii să muncească şi ar conduce la creşterea şomajului. Susţinătorii măsurii dau ca exemplu alte cazuri în care venitul minim garantat a avut efecte benefice, cum este cel al oraşului canadian Dauphin, din anii 1970. ”Pentru mine, venitul minim înseamnă simplificarea sistemului de asigurări sociale”, a declarat premierul finlandez Juha Sipila. Venitul minim garantat va costa Finlanda circa 46,7 miliarde de euro pe an, dacă va fi implementat integral. Kela urmează să propună oficial proiectul în noiembrie 2016. Autorităţile oraşul olandez Utrecht intenţionează la randul lor să introducă un venit minim, dar numai pentru beneficiarii de ajutoare sociale. De luna viitoare, peste 250 de şomeri din oraş vor primi lunar o sumă de bani, iar efectele măsurii vor fi monitorizate, pentru a evalua impactul asupra pieţei muncii. Și în Elveţia este analizată introducerea unui venit minim garantat la nivel naţional. În septembrie, Parlamentul a votat, cu o largă majoritate, o moţiune care cere populaţiei să respingă Iniţiativa Populară pentru un Venit Minim Necondiţionat. Cu toate acestea, 49% din populaţie ar vota în favoarea măsurii, la un referendum programat în 2016, potrivit unui sondaj de opinie recent.

Bashar al-Assad ironizează strategia lui David Cameron

Bombardamentele britanice în Siria nu vor reuşi să distrugă reţeaua teroristă Stat Islamic, afirmă preşedintele sirian, Bashar al-Assad, ironizand strategia premierului britanic, David Cameron. "Marea Britanie va cunoaşte un nou eşec. Nu poţi elimina doar o parte a unui cancer. Trebuie extirpat în totalitate. Aceste operaţini sunt exact ca şi cum ai elimina doar o parte a unui cancer. Se va extinde în corp mai rapid", a declarat Bashar al-Assad într-un interviu acordat publicaţiei The Sunday Times. Liderul de la Damasc a ironizat afirmaţia lui Cameron privind presupusa existenţă a circa 70.000 de combatanţi ai opoziţiei siriene: "Este un nou episod din serialul de farse creat de David Cameron? Unde sunt cei 70.000 de combatanţi ai opoziţiei moderate de care vorbeşte? Nu există niciun 70.000. Nici măcar 7.000". Guvernul condus de premierul David Cameron oferă susţinere opoziţiei siriene în conflictul cu Bashar al-Assad. Marea Britanie a lansat joi raiduri aeriene în Siria, împotriva reţelei teroriste sunnite Stat Islamic.

Arestat fiidcă s-a urcat în avion cu o bombă de jucărie

Un turist britanic a fost reţinut, în Bali, de autorităţile indoneziene, după ce a încercat să aducă la bordul aeronavei o jucărie care semăna cu o bombă, informează site-ul publicaţiei The Telegraph. Un avion al companiei aeriene Qatar Airways care decola din insula Bali, Indonezia, a fost întors în terminal, duminică, după ce un pasager britanic a încercat să aducă la bordul aeronavei o bombă-jucărie, au anunţat oficialii indonezieni. Bărbatul a fost interpelat de oficialii securităţii din aeroport şi ai poliţiei de pe insulă, aflată sub un nivel ridicat de alertă din cauza unor posibile atacuri teroriste asupra cetăţenilor din Occident şi din Rusia. Identificat drept Davide Fogli, turistul britanic a declarat oficialilor că a cumpărat respectivul produs - care arăta ca un mănunchi de dinamită cu un ceas în jurul acestuia - dintr-un magazin de jucării şi că intenţiona să ducă jucăria la o petrecere de Revelion. El a declarat jucăria la controlul de securitate din aeroport şi a întrebat dacă poate să o ia cu el la bordul aeronavei, potrivit poliţiei indoneziene.

Polonia neagă că ar intenţiona să ceară acces la arme nucleare

Ministerul polonez al Apărării a negat că ia în considerare posibilitatea de a cere acces la arme nucleare, în cadrul unui program NATO prin care Statele Unite plasează acest tip de armament pe teritoriul anumitor ţări aliate, relatează Associated Press în pagina online. Tomasz Szatkowski, ministrul adjunct al Apărării, a declarat sambătă, pentru postul privat Polsat, că ministerul discută în prezent dacă să ceară participarea la programul de împărtăşire a armamentului nuclear al NATO, pentru a ameliora securitatea ţării. Presa poloneză a comentat că aceasta este prima dată cand un oficial din Polonia afirmă că ţara vrea să facă parte din acest program al NATO. Dar Ministerul Apărării de la Varşovia a publicat duminică un comunicat pe site-ul său, în care a negat că au loc astfel de discuţii. "În cadrul Ministerului Apărării, nu au loc demersuri privind participarea ţării noastre la programul de împărtăşire a armamentului nuclear al NATO", se arată în comunicat. Alianţa Nord-Atlantică, din care fac parte 28 de state, are trei puteri nucleare - Statele Unite, Franţa şi Marea Britanie - dar numai SUA au oferit arme aliaţilor în cadrul acestui program. Belgia, Germania, Italia, Olanda şi Turcia au găzduit arme nucleare în cadrul acestui program.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.