Economic

Culmea Sănătăţii publice: eşti internat în acelaşi timp în două spitale

Ziarul de Vrancea
3 dec 2015 3941 vizualizări
De asemenea s-a descoperit eliberarea de reţete emise de medicul de familie pentru pacienţii internaţi în spital, fapt ilegal. Ppeste 450.000 de lei au fost imputaţi de CAS Vrancea în urma controalelor în spitale, farmacii, la medici de familie şi laboratoare.

Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Vrancea a efectuat o serie de controale în farmacii, laboratoare medicale, medici de familie şi specialişti, dar şi în spitalele vrâncene pentru a urmări respectarea contractelor încheiate cu banca sanitară. Au fost realizate 181 de controale, fiind verificaţi 31 de medici de familie, 10 medici specialişti, 6 furnizori în ambulatoriul de specialitate şi 9 medici stomatologi. De asemenea, au fost verificate trei spitale, doi furnizori de asistenţă medicală de recuperare, 113 farmacii şi 8 furnizori de dispozitive medicale. În urma controalelor, sumele imputate de CAS Vrancea se ridică la 456.797 lei, din care 432.840 de lei numai în spitale.

Spitale cu probleme

Au fost verificate cu acestă ocazie Spitalul Judeţean de Urgenţă din Focşani, Spitalul Panciu şi Spitalul Adjud, unde au fost constatate diferite disfuncţionalităţi în acordarea şi decontarea asistenţei medicale. În urma verificărilor prin sondaj a foilor de spitalizare de zi s-a constatat nerespectarea criteriilor de internare. Practic, au fost internaţi pacienţi în regim de zi fără bilet de trimitere, chiar dacă “diagnosticul nu poate fi stabilit în ambulatoriu”, potrivit oficialilor sanitari. S-a constatat, de asemenea, completarea eronată a foilor de zi. Prin verificări încrucişate privind internările raportate în SIUI de către spitale şi consumul medicamente raportat la CAS Vrancea s-a constatat emiterea de prescripţii medicale unor pacienţi de către medicul de familie în timpul în care aceştia erau internaţi în spital. Or, pe perioada internării pacientul ar trebui să beneficieze de tratament şi investigaţii medicale decontate de la spital. Desigur, lipsa de medicamente din spitale face uneori imposibilă punerea în practică a acestei reguli, astfel că, la internare, nu de puţine ori bolnavului i se dă o listă de medicamente pe care trebuie să şi le procure singur. Dar chiar şi pentru aceste cazuri există reglementări. Pentru a evita dubla decontare, normele în vigoare precizează că “spitalele sunt obligate să suporte toate cheltuielile necesare pentru rezolvarea cazului". "Rambursarea cheltuielilor în cazul în care asiguraţii, pe perioada internării, suportă cheltuieli cu medicamente şi materiale, reprezintă obligaţie exclusivă a spitalului”, a precizat Mihai Copaci, şeful CAS. Aşadar, dacă vă găsiţi în situaţia de a trebui să cumpăraţi medicamentele din propriul buzunar, ar fi bine să ştiţi că medicaţia ar trebui să vă fie decontată de către spital, dar informaţi-vă bine pentru a putea parcurge până la capăt firul birocratic necesar. Situaţiile unor bolnavi cronici, care sunt internaţi în spitale pentru alte afecţiuni, dar cărora continuă să li se elibereze reţeta de către medicul de familie sunt analizate fiecare caz în parte.

Pacienţi internaţi concomitent în două spitale

Un capitol aparte al verificărilor efectuate a vizat decontarea îngrijirilor medicale acordate victimelor unor accidente sau agresiuni, unde s-au constatat neconcordanţe. În cazul accidentelor şi agresiunilor, serviciile medicale nu ar trebui decontate de CAS ci de firmele de asigurări sau de autor. În aceste cazuri, spitalul trebuie să se constituie parte civilă în procese pentru recuperarea cheltuielilor.  Din verificările CAS au ieşit la iveală şi cazuri în care acelaşi pacient era internat în aceeaşi perioadă în două spitale diferite. “Încercările de fraudare a CAS Vrancea din partea spitalelor au încetat în momentul intrării în vigoare a cardului de sănătate pentru că, de la 1 septembrie, orice internare şi externare se poate face exclusiv pe baza cardului de sănătate”, a spus Mihail Copaci, preşedinte-director CAS Vrancea.

Medicamentul care a dat emoţii farmaciştilor

Potrivit unui ordin al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) la nivel naţional au fost efectuate mai multe controale pe anumite categorii de medicamente, în general medicamente cu preţuri foarte ridicate. În Vrancea, dintre codurile verificate, singurele probleme constate au fost cele pentru medicamentul PEGASIS. În cazul unei farmacii s-a constatat lipsa de documente justificative pentru o sumă de 3.900 lei. Având în vedere costul mare al acestui medicament, este posibil să fi fost vorba de o singură reţetă eliberată. Pegasys este un medicament indicat pentru tratamentul Hepatitei B şi C. Şi tot în farmacii s-au găsit prescripţii medicale compensate pe care nu se regăsesc date de identificare obligatorii ale beneficiarilor, respectiv nume sau CNP.

Controalele CAS trebuie să aibă rol preventiv

Ne dorim ca disfucţionalităţile pe care le-am constatat în anul anterior să nu se mai regăsească printre constatările anului următor, pentru că aceste controale ale Cacei de Asigurări ar trebui să aibă rol preventiv şi de îndreptare şi doar mai apoi de sancţionare”, a spus Copaci. Controalele CAS Vrancea s-au extins şi la medicii de familie, care au primit sancţiuni totale de 6.500 de lei. În principal s-au depistat probleme la eliberarea de reţete pentru pacienţii cu venituri mai mici de 700 de lei. (Dana LEPĂDATU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
bibi, acum 3064 zile, 14 ore, 27 minute, 52 secunde
Domnule Copaci, INTERCLINIC mai are mult contract cu Spitalul Focsani, cit va mai sta in curtea acestuia fara autorizatie legala ?
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.