Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Şomajul din zona euro a scăzut la cel mai redus nivel faţă de 2012

Ziarul de Vrancea
1 dec 2015 689 vizualizări
Totuşi, rata şomajului în rândul tinerilor cu vârste de sub 25 de ani a crescut

Şomajul din zona euro a scăzut în octombrie pentru a doua lună consecutiv, cu 0,1 puncte faţă de septembrie, la 10,7%, cel mai redus nivel faţă de începutul lui 2012, dar se menţine relativ ridicat comparativ cu alte economii dezvoltate, potrivit datelor publicate de Eurostat. În timp ce numărul persoanelor fără loc de muncă s-a redus cu 13.000, numărul total al acestora a rămas la 17,24 milioane, fiind de peste două ori mai ridicat comparativ Statele Unite, unde rata şomajului este de 5%.
Şomajul din zona euro arată că în economia regiunii există un nivel ridicat al capacităţii economice neutilizate şi că va trece ceva timp până când salariile vor creşte suficient de rapid pentru a majora costurile companiilor şi preţurile de consum.
Perspectiva unor presiuni inflaţioniste scăzute însemnă că Banca Centrală Europeană (BCE) va adopta noi măsuri de stimulare la şedinţa de politică monetară de joi, aşa cum se aşteaptă majoritatea analiştilor.
Declinul numărului de persoane fără loc de muncă a avut loc în multe dintre economiile mari ale zonei euro, respectiv Germania, Spania şi Italia, dar nu şi în Franţa, unde a crescut. Datele Eurostat au confirmat că rata şomajului în rândul tinerilor cu vârste de sub 25 de ani a crescut în octombrie de la 22,2% la 22,3%. În Italia, şomajul în rândul tinerilor este de 47,7%, iar în Italia de 39,8%.

Situaţia tensionată din vestul Europei ajută turismul romanesc

Federaţia Asociaţiilor de Promovare Turistică din România (FAPT) afirmă că situaţia tensionată din vestul Europei determină creşteri în vânzarea de turism românesc, reprezentanţii acesteia aşteptându-se la un grad foarte bun de ocupare a unităţilor turistice în perioada sărbătorilor de iarnă.
Reprezentanţii FAPT au afirmat că în ultimele zile s-a remarcat o creştere consistentă a cererii de vacanţe şi weekend-uri în destinaţiile româneşti.
"Situaţia tensionată din vestul Europei şi campaniile tot mai vizibile de promovare derulate de către FAPT, prin asociaţiile de promovare locale, precum «Vacanţă în ţara mea», determină creşteri în vânzarea de turism românesc. (...) Estimăm un grad foarte bun de ocupare în locaţiile turistice româneşti pentru sărbătorile de iarnă", a spus preşedintele FAPT, Corina Martin. Potrivit acesteia, Transilvania şi Bucovina sunt cele mai solicitate destinaţii, iar pentru minivacanţa de 1 Mai în topul vânzărilor se află Valea Prahovei şi zona Bran - Moieciu-Râşnov. "Vânzările sunt în certă creştere şi asta ne bucură. Pentru 2016, estimăm o creştere de 20 la sută a vânzărilor în destinaţiile româneşti, având în vedere că intră în circuit şi tichetele de vacanţă", a adăugat Corina Martin.


FMI introduce yuanul în coşul de rezerve

Fondul Monetar Internaţional a decis luni să introducă yuanul în coşul de monede utilizate ca rezerve, în a doua parte a anului 2016, iar euro va înregistra cel mai mare declin al ponderii avute în drepturile speciale de tragere (DST), potrivit datelor instituţiei, relatează MarketWatch. Din octombrie anul viitor, yuanul va avea o pondere de 10,92% în DST, dolarul de 41,73%, euro de 30,93%, yenul japonez de 8,33%, iar lira sterlină de 8,09%. În prezent, coşul de rezerve al FMI este format în proporţie de 41,9% din dolari, 37,4% euro, 11,3% lire sterline şi 9,4% yeni.
Includerea yuanului în coşul de rezerve al FMI este un moment de referinţă în ascensiunea Chinei către statutul de putere economică mondială.
Mulţi analişti consideră că decizia FMI este în mare parte una politică, care are rolul să încurajeze reformele în a doua mare economie a lumii şi care ar putea ajuta la creşterea cererii pentru yuan, la nivel internaţional.
Pentru chinezi este o chestiune de prestigiu, în cadrul strategiei autorităţilor de la Bruxelles de a spori rolul Chinei în economia globală.

Populaţia va plăti în 2016 mai mult pentru subvenţionarea energiei regenerabile

Cota anuală obligatorie de energie electrică din surse regenerabile ar urma să crească anul viitor la 12,15% din consumul final brut, de la 11,9% în 2015, dar impactul în factură pentru populaţie şi IMM-uri ar putea urca de la 35 lei/MWh la 43 lei/MWh, în urma exceptării unor consumatori mari.
Ministerul Energiei a informat ieri că a publicat pe site-ul instituţiei, în dezbatere publică, proiectul de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea cotei anuale obligatorii de energie electrică produsă din surse regenerabile de energie, care beneficiază de promovare prin certificate verzi, pentru anul 2016. "În cazul în care se iau în calcul acordurile pentru exceptare emise până în prezent şi a celor estimate a fi emise până la sfârşitul anului 2015 (circa 7.000 de GWh) şi a anului 2016 (circa 1.000 de GWh suplimentar faţă de anul 2015), impactul certificatelor verzi în factura consumatorilor finali de energie electrică va înregistra o creştere de la circa 35 lei/MWh la circa 43 lei/MWh", se arată în nota de fundamentare.
Conform directivei CE privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile, România are de îndeplinit ca obiectiv naţional pentru anul 2020 o pondere a energiei din surse regenerabile în consumul final brut de energie de 24%. Potrivit unui raport al CE de la mijlocul lunii iunie, România a depăşit traiectoria orientativă stabilită, cu o pondere a energiei regenerabile în total de 23,9% în 2013 şi 22,8% în 2012, faţă de obiectivele de 19,7%, respectiv 19%.

Plan de 500 milioane de dolari pentru reducerea emisiilor de gaze

Banca Mondială a propus, ieri, un plan pentru crearea unui fond economic global în valoare de 500 milioane de dolari constituit din taxele plătite de statele dezvoltate în vederea reducerii emisiilor de gaze şi combaterii modificărilor climatice. Propunerea Băncii Mondiale a venit în contextul Conferinţei pe tema schimbărilor climatice (COP21) deschisă oficial ieri, în Paris, la care participă liderii a peste 190 de state din întreaga lume şi care se va desfăşura timp de 12 zile. Germania, Norvegia, Suedia şi Elveţia au pledat iniţial pentru un buget de 250 de milioane de dolari pentru a implementa un sistem pentru reducerea gazelor din stratul de ozon (TCAF) pentru anul viitor, însă Banca Mondială a propus un fond de 500 de milioane de dolari. Planul propus de Banca Mondială are în vedere recompensarea statelor care îşi reduc emisiile de gaze prin plata unei taxe pentru fiecare tonă de dioxid de carbon redus.

Giganţii petrolieri dau tarcoale Iranului

Total SA, Royal Dutch Shell Plc şi Lukoil PJSC sunt printre companiile care au selectat zăcămintele de ţiţei şi gaze naturale pe care vor să le dezvolte în Iran - ţară ale cărei rezerve de petrol se situează pe locul patru la nivel mondial - după ce autorităţile de la Teheran le-au prezentat investitorilor proiecte în valoare de 30 miliarde de dolari, transmite Bloomberg. Grupul francez Total şi cel italian Eni vor să investească în Iran, a declarat ministrul iranian al Petrolului, Bijan Namdar Zanganeh. Compania anglo-olandeză Shell şi firma rusă Lukoil au specificat ce zăcăminte vor să dezvolte în Iran, a adăugat Ali Kardor, adjunctul directorului de investiţii şi finanţare al National Iranian Oil Co. "Multe companii sunt interesate. Europenii sunt interesaţi, companiile din Asia sunt interesate", le-a declarat jurnaliştilor Zanganeh la o conferinţă pe teme energetice desfăşurată sâmbătă la Tehran. Autorităţile iraniene vor acorda firmelor interesate posibilitatea de a investi în 70 de proiecte din domeniul petrolului şi gazelor naturale, evaluate la 30 miliarde de dolari.
După mai mult de un deceniu de negocieri, Iranul şi statele din grupul "5 plus 1" (SUA, Rusia, China, Marea Britanie, Franţa şi Germania) au ajuns în 14 iulie la un acord cuprinzător care pune capăt preocupărilor occidentale privind programul nuclear controversat al Teheranului. În urma încheierii acestui acord, o serie de sancţiuni asupra economiei Iranului vor fi ridicate. Eliminarea sancţiunilor va permite Iranului să-şi reia treptat exporturile de petrol.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.