Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: RAR a închis 42 de ateliere de vulcanizare

Ziarul de Vrancea
25 nov 2015 1153 vizualizări
Registrul Auto Roman (RAR) a controlat atelierele de vulcanizare din Bucureşti şi judeţul Ilfov şi a aplicat în urma verificărilor amenzi contravenţionale în valoare de 162.000 lei, oprind activitatea a 42 de unităţi

"Inspectorii Registrului Auto Roman au verificat 131 de ateliere de vulcanizare, şi la 90 dintre ele au fost constatate diferite abateri, motiv pentru care s-au întocmit tot atatea procese verbale de constatare şi sancţionare a contravenţiilor. Din totalul unităţilor verificate s-a constatat că 41 erau neautorizate (unele dintre ele în curs de autorizare)", a anunţat RAR, într-un comunicat. În alte situaţii inspectorii au constatat că nu se întocmeau sau se întocmeau incorect actele de garanţie pentru activităţile prestate, că nu se efectuau sau nu înregistrau inspecţiile finale sau că nu se menţineau condiţiile iniţiale de autorizare - de exemplu nu aveau verificări metrologice în termen de valabilitate la sculele şi dispozitivele din dotare. "Dată fiind importanţa sistemului de rulare al autovehiculelor, sistem cu implicaţii majore în siguranţa circulaţiei rutiere, inspectorii Registrului Auto Roman recomandă şoferilor să folosească numai serviciile unităţilor de vulcanizare autorizate RAR, pentru a avea siguranţa că acestea îndeplinesc condiţiile minimale şi obligatorii necesare. Lipsa unui lucrător calificat sau a unor scule şi utilaje adecvate pot duce la defecţiuni care să afecteze siguranţa circulaţiei şi pot aduce prejudicii importante atat jantelor cat şi anvelopelor", se mai arată în comunicatul RAR. Registrul auto atenţionează, de asemenea, cu privire la importanţa echilibrării roţilor şi verificării presiunii din anvelope.

Caştigătorii extragerii Loteriei fiscale din august au primit cate 56.096 lei

Finanţele au plătit pe 12 noiembrie premiile aferente extragerii Loteriei bonurilor fiscale din 16 august, suma totală de un milion de lei fiind împărţită între cele 15 persoane care au depus cereri şi aveau bonuri valide, astfel că fiecare a primit 56.096 lei, după ce au fost reţinute impozitele. La extragerea de pe 16 august au participat bonurile emise în perioada 1-31 iulie, ieşind caştigătoare bonurile emise pe 23 iulie, în valoare de 364 de lei. Ministerul Finanţelor Publice va organiza în decembrie o extragere ocazională pentru sărbătorile de iarnă, la care vor participa bonurile fiscale emise în perioada 1 septembrie - 31 noiembrie, se arată într-un comunicat al MFP. Fostul ministru al Finanţelor Darius Valcov, cel care a iniţiat proiectul Loteriei bonurilor fiscale, afirma că la extragerea ocazională de final de an vor participa toate bonurile emise de la începutul programului. Pentru extragerea de pe 19 iulie, aferentă bonurilor din iunie, Finanţele au plătit premiile pe 14 octombrie, fondul de un milion de lei revenind în mod egal celor patru persoane care s-au calificat, respectiv cate o sumă de 210.096 lei, rezultată după reţinerea impozitelor. La această extragere au fost caştigătoare bonurile emise la 1 iunie, în valoare de 509 lei. Ministerul a mai plătit, pe 25 septembrie, sumele aferente caştigurilor în urma extragerii ocazionale organizate pe 28 iunie, la care au participat bonurile emise în perioada 29 martie-31 mai. Valoarea brută a unui premiu a fost de 10.000 de lei, ca urmare a împărţirii fondului de premiere de un milion de lei la numărul maxim de 100 de caştigători. Cele 100 de bonuri caştigătoare au fost stabilite în cadrul celei de a doua etape de selecţie, extragerea fiind organizată pe 6 august. Astfel, valoarea netă a caştigurilor a fost de 8.496 lei de persoană. La extragerea de duminică, 22 noiembrie, au ieşit caştigătoare bonurile în valoare de 772 lei emise la 11 octombrie, cererile pentru revendicarea premiilor, în valoare totală de un milion de lei, putand fi depuse de luni la sediile ANAF. Visa şi MasterCard au anunţat marţi că au fost realizate în total zece tranzacţii cu o valoare cuprinsă între 772 lei şi 772,99 lei, aceştia putandu-se număra printre cei 100 de caştigători ai Loteriei bonurilor fiscale, dacă au păstrat bonurile.

Bugetul pe 2016 va ajunge la vot la jumătatea lui decembrie

Guvernul a definit o structură a calendarului pentru aprobarea bugetului de stat pentru 2016, astfel că, potrivit estimărilor Executivului, acesta va putea intra în procedura de vot final în Parlament în jurul datei de 15 decembrie. "S-a definit o structură standard a acestui calendar şi încercăm să o respectăm. În perioada imediat următoare, ordonatorii de credite îşi vor completa anexele, undeva spre sfarşitul săptămanii vom avea şi liniile de ordonatori secundari şi terţiari completate pentru a avea structura defalcată a bugetului pe 2016. Aceste lucruri ar trebui finalizate undeva spre 2 decembrie, cel tarziu 5 decembrie cu acordul şi prin înţelegerea acestor elemente şi prin acceptul acestor elemente la Ministerul de Finanţe", a declarat, miercuri, purtătorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu. El a precizat că nu crede că proiectul bugetului de stat va putea sta în consultări publice mai tarziu de 10-11 decembrie, pentru că se va intra în criză de timp. "Din 5 decembrie, cel tarziu, bugetul complet detaliat va fi supus unei consultări publice, aşadar va fi prezentat la nivelul Ministerului de Finanţe pentru o consultare publică. Nu cred că vom reuşi să stăm în consultare publică mai mult de o săptămană, pentru că intrăm în criză de timp şi intenţia iniţială este să avem bugetul aprobat undeva în jurul datei de 15 decembrie, aşadar va rămane în consultare publică pană în 10-11 decembrie, cand va fi aprobat în Guvern şi va fi putea fi transmis Parlamentului pentru a intra în dezbaterile parlamentare din comisiile de specialitate. După dezbaterile din comisii, va ajunge în comisia de buget-finanţe cu amendamentele pe care să vedem în ce măsură deputaţii şi senatorii le vor prezenta, amendamentele vor intra în comisia de analiză în comisia de buget-finanţe, va intra apoi în vot final în jurul datei de 15 decembrie, estimăm noi", a arătat Dan Suciu.

Toyota recheamă pentru a două oară 1,6 mil vehicule în Japonia

Toyota Motor recheamă pentru a doua oară în service 1,6 milioane de automobile în Japonia, din cauza airbagurilor fabricate de compania Takata, după ce o componentă care era considerată sigură a provocat rănirea unui pasager al unui vehicul Nissan Motor, relatează Bloomberg. Automobilul compact Vitz şi alte 21 de modele ale Toyota vor fi rechemate, după ce o campanie anterioară s-a concentrat pe înlocuirea dispozitivelor de umflare a airbagurilor Takata doar în cazul în care dealerii descoperă scurgeri de aer, a declarat Masato Sahashi, oficial al Ministerului japonez al Transporturilor. Toyota a luat decizia după ce un dispozitiv de umflare a airbagului s-a rupt şi a rănit luna trecută un pasager al unui SUV Nissan X-Trail, în Japonia, chiar dacă la inspectarea acestuia, cu puţin timp înainte de incident, nu a fost identificată o pierdere de aer. Nissan a rechemat pentru a doua oară 310.000 de vehicule în Japonia, în urma evenimentului. Incidentul de la Nissan şi reluarea rechemărilor în service a vehiculelor de către cei mai mari producători auto din Japonia agravează criza prin care trece Takata, care implică aproape 100 de răniţi şi rechemarea în SUA a 19 milioane de vehicule.

Rusia a oprit livrările de gaze către Ucraina

Gazprom a oprit ieri livrările de gaze către Ucraina, iar directorul general al grupului, Alexei Miller, a avertizat că blocajul implică riscuri serioase pentru tranzitul gazelor destinate Europei, relatează Sky News. Circa 15% din gazele consumate în Europa tranzitează Ucraina. Grupul rus a anunţat că Ucraina a primit toată cantitatea de gaze pentru care a plătit, iar Gazprom a oprit furnizarea pentru că ţara nu a achitat încă în avans pentru livrările viitoare. Rusia reluase furnizarea de gaze către Ucraina cu mai puţin de două luni în urmă, după semnarea unui acord intermediat de Uniunea Europeană care ar fi trebuit să asigure livrările pană în luna martie. Nu este pentru prima oară cand disputele dintre autorităţile ruse şi ucrainene au ca rezultat blocarea livrărilor de gaze. În 2009, un astfel de blocaj a perturbat serios livrările de gaze către ţările din UE, în perioada de iarnă. Decizia Gazprom a fost luată într-o perioadă în care relaţiile dintre Moscova şi Kiev sunt foarte tensionate, după ce Rusia a anexat anul trecut Crimeea, dar teritoriul este recunoscut încă drept teritoriu ucrainean de către multe ţări.

Pieţele emergente ameninţă sistemul financiar european

Sistemul financiar european este expus riscurilor provenite din ţările emergente, în special din China, chiar dacă pieţele au depăşit o serie de şocuri în a doua jumătate a anului 2015, se arată într-un raport publlicat miercuri de Banca Centrală Europeană, transmite MarketWatch. "Sistemul financiar al zonei euro a suportat provocările venite de pe mai multe fronturi, în a două jumătate a anului", potrivit raportului bianual al BCE referitor la stabilitatea financiară, care menţionează riscuri legate de negocierea acordului cu Grecia, în vară, şi corecţia care a avut loc pe piaţa de capital chineză. "Impactul acestor evenimente asupra sistemului financiar al zonei euro a fost relativ limitat", consideră BCE, care avertizează însă că pieţele emergente generează riscuri pentru pieţe. Potrivit BCE, amplificarea ocazională a volatilităţii pieţelor financiare sugerează că vulnerabilităţile generate de pieţele emergente sunt în creştere. Un motiv special de îngrijorare este China, avand în vedere rolul în creştere pe care îl are în economia mondială.







































În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.