Economic

Importat de ştiut! Reguli noi la impozitul pe profit de anul viitor

Mihai Boicu
23 nov 2015 1830 vizualizări
S-au introdus şi alte investiţii pentru care profitul reinvestit este scutit de impozit u de asemenea, se majorează deductibilitatea cheltuielilor sociale

De la 1 ianuarie 2016 intră în vigoare mai multe prevederi noi privind impozitarea profitului obţinut de agenţii economici, potrivit unei informări date publicităţii de către AdministraţiaJudeţeană a Finanţelor Publice Vrancea. Cota de impozit pe profit care se aplică profitului impozabil este de 16%. Contribuabilii care desfăşoară activităţi de natura barurilor de noapte, cluburilor de noapte, discotecilor sau cazinourilor, inclusiv persoane juridice care realizează aceste venituri în baza unui contract de asociere şi în cazul cărora impozitul pe profit datorat este mai mic decât 5% din veniturile respective, sunt obligaţi la impozitului în cotă de 5% acestor venituri înregistrte. Rezultatul fiscal (în locul profitului impozabil) se calculează ca diferenţă între veniturile şi cheltuielile înregistrate conform reglementărilor contabile aplicabile, din care se scad veniturile neimpozabile şi deducerile fiscale şi la care se adaugă cheltuielile nedeductibile. La stabilirea rezultatului fiscal se iau în considerare şi elemente similare veniturilor şi cheltuielilor, precum şi pierderile fiscale care se recuperează în următorii şapte ani consecutivi. Rezultatul fiscal pozitiv este profit impozabil, iar rezultatul fiscal negativ este pierdere fiscală. Sfera scutirii de impozit la profitul reinvestit se extinde şi asupra investiţiilor în calculatoare electronice şi echipamente periferice, maşini şi aparate de casă, de control, de facturare, precum şi în programe informatice, produse şi/sau achiziţionate, inclusiv în baza contractelor de leasing financiar şi puse în funcţiune, folosite în scopul desfăşurării activităţii ecnonice.

Ce venituri devin neimpozabile

În categoria veniturile neimpozabile s-au introduse încă o serie de venituri: sumele colectate pentru îndeplinirea responsabilităţilor de finanţare a gestionării deşeurilor; veniturile aferente titlurilor de plată obţinute de persoanele îndreptăţite, potrivit legii, titulari iniţiali aflaţi în evidenţa Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor sau moştenitorii legali ai acestora; despăgubirile primite în baza hotărârilor Curţii Europene a Drepturilor Omului; veniturile înregistrate într-un sediu permanent dintr-un stat străin, în condiţiile în care se aplică prevederile convenţiei de evitare a dublei impuneri încheiate între România şi statul străin respectiv, iar convenţia respectivă prevede ca metodă de evitare a dublei impuneri metoda scutirii; sumele primite ca urmare a restituirii cotei părţi din aporturile acţionarilor/asociaţilor, cu ocazia reducerii capitalului social.

Cheltuielile de protocol sunt deductibile în limita a 2% asupra profitului contabil la care se adaugă cheltuiala cu impozitul pe profit şi cheltuiala de protocol. Aici se includ şi cheltuielile înregistrate cu TVA pentru cadourile oferite de contribuabil, cu valoare mai mare de 100 de lei. Se majorează deductibilitatea cheltuielilor sociale, în limita unei cote de până la 5% (era de 2%), aplicată asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului. Cheltuielile de sponsorizare reduc impozitul pe profit în procent de 0,5% din cifra de afaceri, dar fără a depăşi 20% din impozitul pe profit şi se pot reporta pe o perioadă de 7 ani. Pentru împrumurile pe termen lung în valută la alte entităţi se reduce la 4% nivelul ratei dobânzii ce poate fi deductibilă, condiţionat de gradul de îndatorare. (M. BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.