Economic

Romanii au împrumutat de la IFN-uri 1,62 miliarde lei la 9 luni

Ziarul de Vrancea
19 nov 2015 821 vizualizări
Cele mai multe credite sunt de peste 10.000 lei

Romanii au împrumutat în primele nouă luni circa 1,62 miliarde lei de la companiile de credit de consum membre ale ALB Romania, care acoperă 78% din totalul pieţei de profil, crescand cu patru puncte procentuale ponderea celor care atrag credite de peste 10.000 de euro, potrivit datelor asociaţiei. Fimele de credite de consum membre ale Asociaţiei Societăţilor Financiare ALB Romania au acordat în perioada ianuarie-septembrie împrumuturi de 1,78 miliarde lei, în creştere cu 7% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, după ce s-au reorientat spre finanţarea clienţilor care caştigă peste venitul mediu din Romania şi către contracte de finanţare de peste 5.000 euro. Dintre acestea, creditele destinate consumului personal au reprezentat 91,1%, cu circa 1,62 miliarde lei, creditele industriale au avut o pondere de 5,6%, cu 100 milioane lei, iar cele auto au reprezentat 3,3%, respectiv 59 milioane lei, potrivit datelor prezentate joi de Olivier Floris, preşedintele Consiliului Creditului de Consum al ALB. Pe segmentul consumului personal, creditele revolving, inclusiv cardurile de credit, şi-au redus ponderea de la 49% la 46%, în timp ce împrumuturile de nevoi personale şi-au crescut cota cu 4 puncte proncetuale, la 45%, iar creditele la POS au scăzut de la 10% la 9%. Creditele auto au fost utilizate în proporţie de 85% pentru achiziţii de vehicule noi, în scădere cu un punct procentual faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce achiziţia de vehicule second hand au avut o pondere mai mare cu un punct procentual, ajungand la 15%. Totodată, romanii s-au împrumutat mai mult cu sume de peste 10.000 de euro, ponderea acestora crescand cu 4 puncte procentuale, iar cea a creditelor cuprinse între 5.000 euro şi 10.000 euro a urcat cu 1 punct procentual. Pe de altă parte, împrumuturile cu valori de pană la 1.000 euro au avut scăderi ale cotei cu trei puncte procentuale, iar cele cuprinse între 1.000 euro şi 5.000 euro au consemnat o reducere cu două puncte procentuale. Datele ALB mai relevă că romanii care au venituri între 500 de lei şi 1.000 lei şi-au redus ponderea cu trei puncte în totalul creditelor atrase, la 47%. În schimb, a urcat cu două puncte ponderea celor cu venituri mai mari de 2.500 lei care au accesat un credit de consum.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.