Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: DNA intră în afacerea Smart de la Transeiectrica

Ziarul de Vrancea
19 nov 2015 1269 vizualizări
Procurorii DNA fac 16 percheziţii, joi, în Bucureşti şi Craiova, la Transelectrica şi la societatea Smart, filială a companiei care asigură mentenanţa reţelei electrice de transport, fiind vizate fapte de corupţie

 

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează fapte de corupţie şi infracţiuni asimilate acestora, care ar fi fost comise în perioada 2011 - 2015, se arată într-un comunicat de presă al DNA. În această cauză, anchetatorii fac 16 percheziţii în Bucureşti şi Craiova, dintre care patru la sediile unor sucursale ale unor societăţi cu capital de stat şi la un sediu central, iar restul la sediile unor firme şi la locuinţele mai multor persoane, a precizat DNA. Surse judiciare au declarat, că au loc percheziţii la Transelectrica, la sediul central din Bucureşti şi filiala din Craiova, precum şi la sediul central şi sucursala din Craiova a societăţii Smart, filială a companiei care asigură mentenanţa reţelei electrice de transport. Procurorii sunt sprijiniţi în această cauză de Serviciul Roman de Informaţii. Societatea pentru Servicii de Mentenanţă a Reţelei Electrice de Transport SC "Smart" SA a fost creată în august 2001, în baza unei hotărari de guvern, prin reorganizarea unor activităţi din cadrul Companiei Naţionale de Transport al Energiei Electrice "Transelectrica" SA. Pe langă contractul cu Transelectrica, Smart avea în derulare proiecte cu companii precum E.On, Cez, Enel şi Siemens.Transelectrica este operatorul naţional de transport şi de sistem din Romania, iar pachetul majoritar de acţiuni al firmei este controlat de stat, prin Ministerul Economiei.


Preşedintele EximBank, Traian Halalai, audiat de procurori

Preşedintele executiv al EximBank, Traian Halalai, a fost audiat ieri la Direcţia Naţională Anticorupţie, fiind citat în calitate de martor într-un dosar privind "activitatea precedentă" a Exim Romania, potrivit Eximbank. "Acesta (Halalai, n.r.) a fost citat în calitate de martor într-un dosar privind activitatea precedentă a Companiei de Asigurare - Reasigurare Exim Romania, al cărei acţionar majoritar este EximBank", arată EximBank, într-un comunicat. La intrarea în sediul DNA, Halalai nu a făcut declaraţii, iar la ieşire a spus că a fost audiat ca martor într-un dosar legat de divizia de asigurări. Halalai este preşedintele EximBank din noiembrie 2012, anterior lucrand pentru Banca Romanească şi ING Romania.

Peste 10.000 de australieni au dat în judecată VW în scandalul emisiilor

Peste 10.000 de australieni s-au asociat pentru a da în judecată Volkswagen (VW), solicitand despăgubiri de cel puţin 100 de milioane de dolari australieni (71,1 milioane dolari SUA) în scandalul emisiilor poluante ale automobilelor diesel fabricate de grupul german, relatează MarketWatch. Compania de avocatură Maurice Blackburn Lawyers a intentat joi un proces colectiv împotriva VW la Curtea Federală a Australiei, în care se afirmă că clienţii VW, Audi şi Skoda se simt înşelaţi din cauza faptului că producătorul a instalat un dispozitiv ilegal pentru a reduce nivelul emisiilor poluante în timpul testelor. "Obiectivul nostru este să obţinem rapid şi eficient despăgubiri corecte pentru daunele aduse clienţilor", a declarat avocatul Jason Geisker. Reclamanţii vor recuperarea costului total al vehiculelor precum şi obţinerea unor despăgubiri pentru comportamentul înşelător al companiei. În proces sunt reclamate atat compania mamă cat şi subsidiarele locale ale VW. Un purtător de cuvant al VW Australia a refuzat să comenteze în legătură cu procesul, dar a spus că producătorul auto va face tot posibilul pentru a rezolva problema şi pentru a recaştiga încrederea clienţilor. Volkswagen a alocat 7,3 miliarde de dolari pentru acoperirea costurilor totale ale scandalului, în timp ce numărul reclamaţiilor împotriva grupului, la nivel global, este în creştere. Compania a estimat că peste 90.000 de vehicule diesel dotate cu softul ilegal au fost vandute în Australia. La începutul acestei luni, Volkswagen a anunţat că a subestimat emisiile de dioxid de carbon pentru circa 800.000 de automobile. La jumătatea lunii septembrie, grupul a recunoscut, în urma unei investigaţii a Agenţiei pentru Protecţia Mediului din SUA, că 11 milioane de vehicule diesel la nivel mondial au instalat softul care reduce nivelul emisiilor în timpul testelor.

Profitul ING Bank a săltat cu 9%

ING Bank a obţinut în primele nouă luni un profit net de 251 milioane lei, în creştere cu 9% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, şi venituri în urcare cu 12%, de 748 milioane lei, a anunţat joi instituţia de credit. Totodată, costurile totale au fost mai mari cu 11%, ajungand la 416 milioane lei, în principal datorită investiţiilor în tehnologie, în aplicaţii de business pentru clienţi şi dezvoltarea platformelor IT ale băncii. Raportul cost/venituri s-a îmbunătăţit uşor comparativ cu perioada similară a anului precedent, coborand la 56%, de la 57% în 2014, se arată într-un comunicat al ING Bank. Soldul creditelor a urcat cu 21% faţă de septembrie 2014, la 13,15 miliarde lei. De asemenea, depozitele atrase au fost de 16,46 miliarde lei, cu 24% mai mult. La finele lunii septembrie, cota de piaţă pe creditare a urcat de la 4,6% la 5,7%, iar pe fonduri atrase de la 5,6% la 6,7%, potrivit datelor băncii. În ultimele douăsprezece luni, activitatea de creditare în l,ei a înregistrat o creştere de 43%, la 7,4 miliarde lei, cu o contribuţie echilibrată a ambelor segmente, retail şi corporate, creditarea pentru IMM-uri contribuind la aceasta cu 25%.

Patronii cer un departament pentru IMM-uri în Ministerul Energiei

Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din Romania (CNIPMMR) solicită ca în structura noului minister al Energiei să existe un departament dedicat întreprinderilor mici şi mijlocii, condus de un secretar de stat provenit din mediul IMM-urilor. Departamentul ar urma să răspundă, printre altele, de elaborarea strategiilor şi punerea în aplicare a prevederilor Legii 62/2014 privind IMM-urile, reglementarea domeniului, reprezentarea intereselor firmelor în relaţia cu instituţiile şi autorităţile publice, medierea de credite pentru IMM-uri şi elaborarea de proiecte de susţinere a firmelor mici şi mijlocii finanţate prin programul de relansare economică a UE lansat de preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. "De asemenea, propunerea CNIPMMR are în vedere importanţa sectorului întreprinderilor mici şi mijlocii la nivel naţional (98% din întreprinderi fiind IMM), importanţă recunoscută şi la nivel european, întreprinderile mici şi mijlocii fiind considerate o prioritate politică pentru UE, ele constituind peste 98% din întreprinderile europene, furnizand peste 67% din locurile de muncă în sectorul privat din UE şi generand 58% din valoarea adăugată brută generată de întreprinderi în UE. IMM-urile reprezintă coloana vertebrală a economiei Romaniei, reprezentand un factor cheie pentru creştere economică, inovare, ocupare a forţei de muncă şi integrare socială", arată CNIPMMR, într-un comunicat.

Piaţa de leasing a urcat cu 21%

Piaţa de leasing a înregistrat în primele nouă luni un avans de 21% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la circa 1,18 miliarde euro, cu un ritm similar de creştere pe segmentul vehiculelor, tendinţă care se va păstra pană la finele anului, astfel încat piaţa să ajungă spre 1,6 miliarde euro. Din totalul pieţei, autoturismele şi vehiculele comerciale au avut o pondere de 75,2% (887 milioane euro), echipamentele au reprezentat 22,2% (261 milioane euro), iar sectorul imobiliar a atras 2,6% (31 milioane euro). "Este cel mai bun rezultat al trimestrului trei din ultimii patru ani înregistrat în piaţa de leasing. Ne aflăm pe un trend pozitiv, în care perspectivele economiei sunt, de asemenea, foarte bune pentru perioada care urmează. Aşteptările pe care le avem cu privire la ritmul anual de creştere a pieţei de leasing sunt de circa 15%-20% pe următorii trei ani, dacă economia în ansamblu va raporta creşteri anuale de 3%-4%", a declarat joi preşedintele Asociaţiei Societăţilor Financiare ALB Romania, Felix Daniliuc, la Conferinţa Anuală ALB. El estimează, astfel, că piaţa de profil va ajunge în acest an la aproximamtiv 1,6 miliarde euro, de la 1,32 miliarde euro anul trecut, cu un avans de circa 21%.
















































În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.