Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Domo închide toate magazinele din ţară

Ziarul de Vrancea
16 nov 2015 1581 vizualizări
Retailerul de electro-IT Domo va rămane doar cu operaţiuni online

Retailerul de electro-IT Domo, unul dintre cei mai mari jucători din piaţa locală de profil, cu afaceri de peste 600 milioane lei anul trecut, va închide toate magazinele fizice, pentru a rămane cu operaţiuni doar online, potrivit surselor din piaţă, citate de Ziarul Financiar. O parte dintre magazine au fost deja preluate de com¬pe¬titori, iar furnizorii de electronice şi electrocasnice spun că nu au fost plătiţi, motiv pentru care nu mai livrează marfă com¬¬paniei care are deja probleme financiare de mai mulţi ani, scrie ZF în ediţia de luni. "Domo şi-a mutat activele de pe o companie pe alta. Fosta com¬panie care opera activitatea Domo avea probleme financia¬re şi nu îşi mai plătea furnizorii. Apoi, sub noua entitate s-au fă¬cut plăţi pentru o vreme, pentru ca apoi să apară şi aici proble¬me. Noi nu mai livrăm marfă", spune un furnizor al companiei. Potrivit ultimelor date, Domo avea în toamnă circa 75 de magazine fizice şi unul online. Domo are pe site-ul propriu o ofertă cu titlul "Dăm Tot!" şi vorbeşte despre reduceri de pană la 90%, oferta fiind valabilă în magazine în perioada 13-30 noiembrie. În oferta online apar preţuri de 1-2 lei pentru produse precum "Protecţie spate iGo iPad 2" sau "Carcasă iPad". Oferta include însă şi alte produse, respectiv mouse-uri, cabluri sau ondulatoare de păr.

Companiile de stat vor fi administrate centralizat

Noul executiv vrea ca toate companiile de stat să fie administrate printr-o singură structură administrativă, potrivit Programului de guvernare trimis Parlamentului. Programul prevede "gestionarea integrată a companiilor de stat prin intermediul unei singure structuri administrative", fără să dea detalii pe acest subiect. Documentul face referire şi la "continuarea procesului de restructurare şi eficientizare" a activităţii companiilor în care statul deţine controlul, precum şi la implementarea principiilor de guvernanţă corporativă. Premierul desemnat Dacian Cioloş a trimis Parlamentului programul său de guvernare, care are 13 pagini şi este împărţit în trei capitole mari: viziune, priorităţi, plan de măsuri, printre priorităţile noului Cabinet fiind şi susţinerea fără rezerve a independenţei justiţiei. Prima variantă a programului de guvernare a fost trimisă duminică seară, iar luni dimineaţă, înainte de începerea şedinţei Birourilor Permanente Reunite, Parlamentul a primit o altă variantă a programului. Documentul are 13 pagini şi este împărţit în trei capitole mari: viziune, priorităţi, plan de măsuri.

Oficial avem printre cele mai mari scăderi de preţuri din UE

Romania a înregistrat în octombrie a doua inflaţie anuală negativă din Uniunea Europeană, de -1,4%, după Cipru, unde preţurile au scăzut cu 1,8%, iar în total 13 state membre au consemnat o evoluţie negativă a indicatului, potrivit datelor publicate luni de Eurostat. Scăderi puternice ale preţurilor în termeni anuali au mai fost înregistrate în Bulgaria (-1,2%), Slovenia (-1,1%) şi Spania (-0,9%). Cele mai ridicate rate ale inflaţiei anuale au fost consemnate în Malta (plus 1,6%), Belgia (plus 1,2%), Suedia (plus 0,9%) şi Austria şi Portugalia (ambele cu plus 0,7%). Zona euro a înregistrat luna trecută o inflaţie de 0,1%, faţă de -0,1% în septembrie. În octombrie 2014, rata inflaţiei a atins 0,4%. Cea mai mare contribuţie la inflaţia anuală din zona euro au avut-o preţurile mai mari la legume, urmate de cele din restaurante şi cafenele şi cele pentru fructe, în timp ce un efect contrar au avut preţurile pentru transporturi, carburanţi şi gaze naturale. La nivelul Uniunii Europene preţurile au stagnat în octombrie, după un declin de 0,1% în septembrie. În urmă cu un an, rata inflaţiei din UE a fost de 0,5%.

Cel mai mare lanţ hotelier din lume va avea 1,1 milioane de camere în total

Marriott International a încheiat un acord pentru preluarea Starwood Hotels & Resorts Worldwide, într-o tranzacţie în numerar şi acţiuni în valoare de 12,2 miliarde de dolari, care va crea cea mai mare companie hotelieră din lume, transmite MarketWatch. Board-urile ambelor companii au aprobat în unanimitate acordul de fuziune. Compania rezultată va deţine 5.500 de hoteluri şi 1,1 milioane de camere în total, în peste 100 de ţări, se arată într-un comunicat. Marriott va plăti 11,9 miliarde de dolari sub formă de acţiuni şi 340 de milioane de dolari în numerar. Tranzacţia evaluează fiecare acţiune Starwood la 72,08 dolari pe unitate, incluzand o componentă a ofertei de preluare de 2 dolari în numerar pentru un titlu. Starwood, proprietarul brandurilor St. Regis şi Sheraton, a anunţat în aprilie că analizează mai multe opţiuni strategice. În luna iulie, Starwood a purtat discuţii cu posivili investitori, între care InterContinental Hotels Group, Wyndham Worldwide şi fonduri suverane de investiţii. Tranzacţia cu Marriott ar putea fi finalizată la jumătatea anului 2016. Lanţul Starwood Hotels & Resorts a inaugurat în august, la Bucureşti, prima unitate Sheraton de pe piaţa romanească şi negociază deschiderea unor hoteluri în Cluj-Napoca şi Timişoara. Starwood Hotels & Resorts a intrat oficial în acest an pe piaţa din Romania cu brandul Sheraton, după ce a semnat un contract de franciză pe cel puţin 20 de ani cu Grand Plaza Hotel, care deţinea fostul hotel Howard Johnson din Bucureşti.Starwood Hotels & Resorts Worldwide Inc. este una dintre cele mai importante companii de ospitalitate şi agrement din lume, cu aproape 1.200 de proprietăţi în 100 de ţări şi 181.400 de angajaţi în cadrul proprietăţilor sale deţinute şi administrate. Între mărcile operate de Starwood Hotels & Resorts Worldwide Inc. se află Sf. Regis, Luxury Collection, Westin, Le Meridien, Sheraton.
Marriott International este prezent la randul său în Romania prin JW Marriott Bucharest Grand Hotel din Bucureşti. Marriott deţine peste 4.100 de proprietăţi şi cel mai larg portofoliu de branduri hoteliere din industria globală de profil. Între brandurile companiei se află JW Marriott, The Ritz Carlton, Bulgari şi Renaissance.

Profitul Electrica a crescut cu 27%

Distribuitorul şi furnizorul de energie Electrica a înregistrat în primele nouă luni un profit net consolidat de 428 milioane lei, în creştere cu 27% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Profitul operaţional, în acelaşi interval, a fost de 497 milioane lei, cu 22% mai mare decat în primele nouă luni din 2014. Profitul atribuibil acţionarilor a crescut cu 38% în primele 9 luni ale anului 2015, faţă de aceeşi perioada a anului trecut, a anunţat compania. În primele trei trimestre, Electrica a înregistrat venituri din exploatare în valoare de 4,13 miliarde lei, în creştere cu 384 milioane lei, sau 10%, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Această creştere se datorează faptului că veniturile din segmentul de distribuţie de energie electrică au crescut cu 104 milioane lei (cu 6%), la 1,845 miliarde lei, evoluţie care se datorează creşterii cantităţii distribuite cu 6% faţă de perioada similară a anului 2014. În plus, veniturile din segmentul de furnizare de energie electrică au crescut cu 220 milioane lei, sau 7%, la 3,286 miliarde lei. Această evoluţie se datorează în principal creşterii - ca urmare a politicilor comerciale implementate de Electrica Furnizare - a cantităţii furnizate cu 6%, arată compania, într-un comunicat.

O companie chineză vrea să devină al 3-lea mare producător de cipuri

Tsinghua Unigroup, din China, vrea să investească 300 de miliarde de yuani (47 miliarde dolari). în următorii cinci ani. pentru a deveni al treilea mare producător de cipuri la nivel mondial, a declarat luni preşedintele grupului susţinut de stat, Zhao Weiguo, citat de Reuters. Zhao Weiguo a arătat că grupul, controlat de Tsinghua University, între ai cărei absolvenţi se numără preşedintele Xi Jinping, negociază o asociere cu o companie americană din industria IT, iar acordul ar putea fi finalizat pană la sfarşitul lunii noiembrie. El a refuzat să ofere detalii, dar a precizat că este improbabil ca Tsinghua Unigroup să preia o participaţie majoritară la compania americană, avand în vedere "sensibilităţile" guvernului american. "Dacă nu poţi fi al treilea mare producător este greu să îţi dezvolţi o afacere în industria cipurilor", a spus Zhao. "Următorii cinci ani sunt esenţiali. Piaţa este enormă", a spus Zhao. Qualcomm ocupă în prezent locul al treilea pe piaţa mondială a cipurilor, în urma Samsung Electronics şi a liderului Intel, care are o capitalizare bursieră de 151,5 miliarde de dolari. Investiţiile planificate de Tsinghua Unigroup sunt aproape egale cu veniturile din 2014 ale Intel din vanzările de cipuri şi ar putea produce perturbări în industria cipurilor NAND.

Ţintele de deficit vor fi renegociate

Noul guvern va renegocia cu Comisia Europeană termenii Obiectivului Bugetar pe Termen Mediu (MTO), care vizează ţintele de deficit, potrivit programului de guvernare. La capitolul "Stabilitate", programul pevede elaborarea bugetului pe 2016 cu menţinerea ţintelor de stabilitate macroeconomică, monitorizarea utilizării transparente a resurselor bugetare, adoptarea şi implementarea măsurilor pentru asigurarea condiţiilor de creştere a convergenţei în perspectiva aderării la zona euro şi renegocierea MTO-ului, cu menţinerea unui nivel sustenabil al datoriei publice în raport cu Produsul Intern brut. Medium-Term Budgetary Objective (MTO) este un indicator calculat pentru fiecare stat membru al UE în parte privind deficitul structural. Prin programul de guvernare noul cabinet îşi propune de asemenea stabilizarea mediului economic şi creşterea gradului de încredere a agenţilor economici şi a capitalului în perspectiva dezvoltării economiei, precum şi evitarea derapajelor economice potenţiale într-un an electoral. În ceea ce priveşte transporturile şi infrastructura, documentul include doar "valorificarea poziţiei geografice a Romaniei şi transformarea ţării într-un nod logistic regional". În domeniul fiscalităţii, guvernul îşi propune să asigure un cadrul fiscal şi de reglementare stabil, predictibil, transparent.














































În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.