Economic

Croitoru (BNR): Ce vedem acum în stradă este rezultatul lipsei libertăţii

Ziarul de Vrancea
8 nov 2015 1119 vizualizări
Cerinţele manifestanţilor din aceste zile sunt legate, în mod direct, de lipsa libertăţii faţă de corupţie şi de lipsa libertăţii proprietăţii, capitole la care Romania stă foarte slab raportat la celelalte ţări membre ale Uniuni Europene, susţine Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR, Mugur Isărescu.

"Ceea ce vedem acum în stradă este rezultatul lipsei libertăţii faţă de corupţie şi a lipsei libertăţii proprietăţii. Romania are printre cele mai modeste scoruri din Uniunea Europeană atunci cand se măsoară aceste două libertăţi. În Romania nu există o libertate a proprietăţii", a spus vineri Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, în cadrul unei dezbateri cu privire la aderarea Romaniei la zona euro. În opinia sa, prin creşterea libertăţii economice s-ar rezolva multe din doleanţele exprimate de protestatari. "Ştiu că dacă i-am întreba ce îşi doresc, unii ar spune că vor infrastructură rutieră (autostrăzi etc), alţii ar dori infrastructura din sănătate îmbunătăţită. Alţii pe cea din educaţie. Dar dacă vom creşte libertatea economică, vom avea ca efect secund şi autostrăzi şi o infrastructură mai bună în sănătate şi aşa mai departe", a mai spus Croitoru. La randul său, economistul şef al Băncii Naţionale a Romaniei, Valentin Lazea a prezentat un set de reforme esenţiale pentru creşterea economiei peste potenţial şi astfel nivelul de trai să se îmbunătăţească. "Toată lumea vrea creştere economică înaltă, nu de 3% ci de 5%, dacă se poate. Ei bine, dacă toţi vrem să creştem cu 5%, aceste reforme structurale sunt absolut necesare", spune Valentin Lazea. În opinia sa, este vorba exact de aceleaşi reforme structurale necesare pentru aderarea Romaniei la zona Euro. Reforma educaţiei, în opinia lui Valentin Lazea, poate fi realizată prin creşterea semnificativă a salarizării personalului didactic, dar în funcţie de performanţă, înlocuirea sistemului meditaţiilor private cu un sistem al meditaţiilor colective gratuite, iar pentru creşterea egalităţii de şanse între copiii din mediul rural şi cei din urban, alocarea unei cote de 10%, la admitere, din locurile gratuite la facultăţile de stat absolvenţilor de liceu din mediul rural, selecţionaţi în ordinea mediilor de absolvire. De asemenea, trebuie adoptate o serie de politici pronataliste, pentru creşterea populaţiei. "Potrivit datelor ONU, în 2080, în Romania vor trăi circa 13,9 milioane de romani, majoritatea bătrani. Cauzele acestui declin demografic sunt migraţia externă şi sporul natural negativ", a mai spus Lazea. Printre celelalte reforme menţionate de Valentin Lazea sunt cele care vizează atragerea investiţiilor străine, politici inteligente de imigrare, trecerea Bursei la stadiul de piaţă emergentă, consolidarea terenurilor agricole, stimularea modelului de creştere economică pe investiţii şi exporturi, revitalizarea parteneriatului public privat în proiectele de investiţii majore şi dezvoltarea plăţilor electronice.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.