Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE:Afacerile din comerţul cu amănuntul au urcat cu 6,9%

Ziarul de Vrancea
3 nov 2015 557 vizualizări
In septembrie, afacerile au scăzut pe ansamblu faţă de august cu 0,6%, ca serie brută, după ce vanzările de produse alimentare, băuturi şi tutun s-au diminuat cu 5,1%

Afacerile din comerţul cu amănuntul, cu excepţia celui cu autovehicule şi motociclete, au crescut în primele nouă luni cu 6,9%, ca serie brută, susţinute în special de vanzările de produse alimentare, băuturi şi tutun, în urcare cu 16,3%, pe fondul reducerii TVA la alimente de la 1 iunie. Totodată, vanzările de carburanţi pentru autovehicule în magazine specializate au urcat cu 5,4%, iar cele de produse nealimentare cu 0,6%, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS). Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, afacerile din comerţul cu amănuntul au urcat cu 6,4%, pe fondul creşterii vanzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (15,4%), comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (5%) şi vanzărilor de produse nealimentare (0,8%).  În septembrie, afacerile au scăzut pe ansamblu faţă de august cu 0,6%, ca serie brută, după ce vanzările de produse alimentare, băuturi şi tutun s-au diminuat cu 5,1%, iar cele de carburanţi pentru autovehicule în magazine specializate cu 3,9%. În schimb, vanzările de produse nealimentare au crescut cu 5,5%. În funcţie de seria ajustată, afacerile au urcat cu 1,7%. Astfel, vanzările de produse nealimentare au sporit cu 2,7%, cele de produse alimentare, băuturi şi tutun cu 1,2%, iar vanzările de carburanţi pentru autovehicule în magazine specializate cu 0,7%. Comparativ cu septembrie anul trecut, cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul a avut un avans de 12%, ca urmare a creşterilor înregistrate la vanzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (27,6%), vanzările de produse nealimentare (5,2%) şi la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (4,6%).

Băsescu face propuneri trăznite în favoarea cluburilor

Preşedintele MP Traian Băsescu a declarat, ieri, că închiderea cluburilor de către autorităţi este greşită, afirmand că soluţia pentru evitarea unei tragedii, precum cea petrecută vineri noapte în clubul Colectiv, este modernizarea cluburilor cu credite garantate de stat, la fel ca la prima casa. "Tineretul are nevoie de cluburi. Prima reacţie a autorităţilor este să le închidă. Greşit. Plecand de la comanda socială ele trebuie să existe. Soluţia este finanţarea modernizării acestor cluburi cu credite garantate de stat, la fel ca la prima casă", a declarat preşedintele Mişcării Populare Traian Băsescu, printr-o postare pe pagina sa de Facebook. Băsescu a afirmat că închiderea cluburilor nu va duce la umplerea sălilor de teatru şi a subliniat cat de riscante ar fi cluburile clandestine. "Dacă le vom închide cluburile ce alternativă dăm tinerilor pentru petrecerea sfarşitului de săptămană, mai ales iarna? Credeţi că vor umple sălile de teatru? Nu vreau să-mi imaginez cat de riscante ar fi nişte cluburi clandestine", a mai comentat Traian Băsescu. Fostul şef de stat a apreciat că "Guvernul Romaniei poate da o soluţie inteligentă pentru prezent şi viitor", adăugand că "tinerii au nevoie de cluburi".

Masa lemnoasă va putea fi valorificată şi prin licitaţie

Masa lemnoasă provenită din fondul forestier proprietate publică va putea fi valorificată şi prin licitaţie publică cu preselecţie de tipul licitaţie electronică, precum şi prin vanzarea prin intermediul platformelor electronice sau a pieţelor de tranzacţionare administrate de bursele de mărfuri. Aceste două noi tipuri de licitaţie se adaugă variantelor clasice de licitaţie disponibilie, mai prevede hotărarea aprobată de Guvern, în şedinţa de marţi, decizie anunţată de Biroul de presă al Executivului. Comunicatul anunţă că, începand cu producţia anului 2017, masa lemnoasă pe picior şi masa lemnoasă fasonată din proprietatea publică se va vinde numai prin licitaţii electronice, iar plata masei lemnoase contractate se va face anticipat exploatării. Noile reglementări sunt cuprinse în Regulamentul de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică, document care include, de asemenea, prevederi în scopul asigurării transparenţei comercializării masei lemnoase. "Administratorii fondului forestier proprietate publică a statului au obligaţia de a asigura publicitatea licitaţiilor/negocierilor de masă lemnoasă provenită din acest fond forestier, pe site-ul www.rosilva.ro. administrat de Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva, iar administratorii fondului forestier proprietate publică a unităţilor administrativ-teritoriale au obligaţia de a asigura publicitatea licitaţiilor/negocierilor de masă lemnoasă provenită din acest fond forestier, pe site-ul www.ocoalederegim.ro, administrat de Asociaţia Administratorilor de Păduri din Romania. Totodată, organizatorii licitaţiilor/ negocierilor şi agenţii constatatori abilitaţi potrivit legii vor avea obligaţia de a transmite, în vederea publicării pe site-ul autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură (Ministerul Mediului), lista operatorilor economici care cumpără masă lemnoasă din fondul forestier proprietate publică care înregistrează datorii neachitate la scadenţă, precum şi a proceselor verbale de constatare a contravenţiilor silvice/faptelor de natura infracţiunilor din domeniul silvic", se mai arată în documentul citat. Potrivit noilor reglementări, este interzisă participarea la licitaţii/negocieri pe o perioadă de pană la 6 luni a operatorilor economici care cumulează 25 puncte de penalizare, stabilite conform modalităţii de calcul a punctelor de penalizare ca urmare a sancţiunilor de natură contravenţională şi penale aplicate operatorilor economici, reglementată prin regulament.

China a prezentat primul avion de pasageri de concepţie proprie

China a prezent primul avion de pasageri de dimensiuni mari de concepţie proprie, după mai mulţi ani de amanări, făcand un nou pas către obiectivul de a dezvolta o aeronavă care să rivalizeze cu Boeing şi Airbus, relatează CNN. Totuşi, aparatul cu o singură punte C919 nu va putea fi livrat opertatorilor aerieni pentru cel puţin trei ani, ceea ce scoate în evidenţă dificultăţile cu care s-a confruntat China în eforturile de a deveni un jucător global pe piaţa aviaţiei. Dezvoltat de compania de stat Comac, avionul cu două motoare urma iniţial să efectueze primul zbor în 2014, iar livrările comerciale să înceapă în 2016. Problemele de producţie au obligat Comac să amane termenele în mai multe randuri. Reprezentanţii companiei au spus că zborurile de testare ar trebui să înceapă anul viitor, iar primele livrări sunt aşteptate cel mai devreme în 2018 sau 2019. Comac nu a dezvăluit preţurile de listă pentru C919. Mii de invitaţi, între care oficiali guvernamentali şi reprezentanţi ai industriei aeronautice au asistat, pe fond de cantece patriotice, la prezentarea C919 la fabrica de asamblare din apropierea Pudong International Airport din Shanghai, potrivit presei chineze. Avionul, cu o capacitate de 158-174 de locuri, a fost proiectat la Shanghai, dar include componente fabricate la nivel global şi este bazat pe tehnologie străină, respectiv aparatură electronică de la Rockwell Collins, motoare dezvoltate de CFM International, companie mixtă a General Electric şi Snecma, divizie a companiei franceze Safran. Aeronava va fi testată la sol şi în aer timp de doi-trei ani, înainte să obţină certificare de la autoritatea chineză de reglementare în domeniul aviaţiei şi a intra în serviciu comercial. China a prezentat planurile de dezvoltare a avionului C919 în 2006, în cadrul eforturilor de a crea un sector aeronautic avansat, capabil de a sparge monopolul Airbus şi Boeing. Airbus şi Boeing au felicitat Comac şi au salutat concurenţa venită din partea companiei chineze, afirmand, în comunicate separate, că piaţa aviatică este suficient de mare pentru a primi un nou producător. Cei doi mari producători de avioane încearcă pe de altă parte să îşi asigure cotele de piaţă în China prin crearea unor baze industriale şi dezvoltarea de noi aviaone cu performanţe superioare viitoarelor modele ale concurenţilor chinezi.

Un critic al lui Putin va deveni noul economist şef al BERD

Un fost consilier economic guvernamental rus, Serghei Guriev, care trăieşte într-un exil auto-impus la Paris, va deveni economist şef al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, în vara anului 2016, a anunţat marţi instituţia financiară. Surse apropiate situaţiei au declarat pentru Bloomberg, la jumătatea lunii octombrie, că Serghei Guriev, care predă în prezent la Sciences Po din Paris, este pe cale să fie numit economist şef al BERD, devenind primul cetăţean rus care să deţină această funcţie. Guriev, în varstă de 44 de ani, este un critic al preşedintelui Vladimir Putin, avand legături cu fostul magnat al petrolului Mihail Hodorkovski şi liderul protestatar Alexei Navalni. Hodorkovski a finanţat monitorizarea voturilor şi proiecte ale societăţii civile din Rusia, de cand a fost eliberat din închisoare în 2013, după 10 ani de închisoare despre care susţine că au fost o răzbunare pentru opoziţia sa faţă de Kremlin. Guriev urmează să se alăture BERD vara viitoare, după ce îşi va respecta actualele angajamente academice. "Sunt foarte mulţumit că un economist ca Serghei Guriev se va alătura BERD. Va aduce o experienţă şi expertiză uriaşă, în calitate de economist şef şi în board-ul BERD. Cunoaşte în profunzime ţările în care operăm şi, ca economist şef, va juca un rol major în îndeplinirea misiunii noastre", a declarat preşedintele BERD, Suma Chakrabarti. În Rusia, Guriev a deţinut funcţia de rector al Noii şcoli de Economie din Moscova.

Creatorul Candy Crush Saga a fost dat pentru 5,9 miliarde dolari

Producătorul de jocuri video Activision Blizzard cumpără King Digital Entertainment, creatorul Candy Crush Saga, pentru 5,9 miliarde de dolari, în vederea consolidării portofoliului de jocuri destinate dispozitivelor mobile, transmite Reuters. ABS Partners, divizie a Activision Blizzard, va cumpăra acţiunile King pentru 18 dolari pe unitate, preţ care este cu 16% peste cotaţia înregistrată de aceste titluri la închiderea tranzacţiilor de luni. Preluarea jocurilor pentru dispozitive mobile ale King va poziţiona Activision ca lider mondial pe piaţa divertismentului interactiv pe dispozitive mobile, console şi platforme PC, se arată într-un comunicat al Activision. Publisherii de jocuri video trec de la vanzările fizice de jocuri la afacerile digitale, mai profitabile, urmand tendinţa utilizatorilor către jocurile pe smartphne-uri şi tablete. Segmentul jocurilor pentru dispozitivele mobile, cu ritm de dezvoltare rapid, ar putea genera venituri de peste 36 de miliarde de dolari pană la sfarşitul anului 2015, potrivit Activision. Directorul general al Activision Blizzard, Bobby Kotick, a declarat că preluarea King va permite extinderea utilizării jocurilor companiei şi accesul la noi clienţi. El a adăugat că 60% din clienţii King sunt femei, iar pentru jocurile acestei companii nu este nevoie decat de un telefon.

O mare bancă britanică face concedieri masive

Banca britanică Standard Chartered va renunţa la 17% din forţa de muncă, respectiv la 15.000 de angajaţi, în cadrul unui plan de reducere a cheltuielilor cu 2,9 miliarde de dolari pană în 2018, relatează Bloomberg. Planul de restructurare include o majorare de capital în valoare de 5,1 miliarde de dolari. Standard Chartered va restructura sau va renunţa la active în valoare de 100 de miliarde de dolari, după ce a raportat pierderi neaşteptate în trimestrul al treilea, de 139 milioane de dolari, după un profit de 1,5 miliarde de dolari în urmă cu un an. Directorul general Bill Winters a decis ca banca să nu mai plătească dividende pentru al doilea semestru, aceasta fiind prima astfel de măsură adoptată de bancă după 1988, pentru a economisi 700 de milioane de dolari. Winters încearcă să elimine daunele provocate de strategia predecesorului său Peter Sands de extindere a operaţiunilor băncii în China şi India, care a dus la creşterea creditelor neperformante şi a erodat profitul în ultimii doi ani. În urma informaţiilor, acţiunile Standard Chartered au scăzut la bursa din Londra cu 6,5%, declinul de la începutul anului fiind de 31%.































În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.