Economic

Egiptul a cumpărat 60.000 de tone de grau din Romania

Ziarul de Vrancea
30 oct 2015 584 vizualizări
Egiptul a cumpărat 60.000 de tone de grau din Romania, pentru care a plătit 12,4 milioane de dolari, în cadrul unei licitaţii organizate joi la care jumătate din cantitatea totală achiziţionată, de 240.000 de tone, a provenit din Franţa, relatează Bloomberg

Graul romanesc a fost cumpărat de la traderul Ameropa, la un preţ de 206,86 dolari tona, care include transportul, dar nu şi taxele asiguratorii. Livrările urmează să aibă loc în perioada 1-10 decembrie. Egiptul, cel mai mare importator de grau din lume, a cumpărat 120.000 de tone de grau din Franţa, potrivit datelor Autorităţii Generale pentru Aprovizionare (GASC) din această ţară. Atractivitatea graului francez a crescut datorită deprecierii euro, care se află aproape de cel mai redus nivel din ultimele trei luni în raport cu dolarul, în timp ce graul rusesc a devenit mai scump ca urmare a achiziţiilor guvernamentale, potrivit unei analize a firmei de consultanţă Agritel. Doi traderi au declarat că graul rusesc a dominat licitaţiile Egiptului, de la deputul sezonului, în iulie, dar oferta rusească nu a fost cea mai atractivă la licitaţia din 29 octombrie, incluzand şi transportul.


Fermierii afectaţi de secetă pot cere despăgubiri pană la sfarşitul lunii

Producătorii agricoli afectaţi de seceta severă din perioada aprilie-septembrie pot depune cererile de solicitare a despăgubirilor pană la 30 noiembrie, a anunţat Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA). Plăţile compensatorii se acordă persoanelor fizice sau juridice pentru pierderile de venit survenite culturile de porumb boabe, floarea-soarelui, soia, cartof, sfeclă de zahăr, legume în camp, plante de nutreţ, păşuni şi faneţe. Pentru porumb, cuantumul maxim al ajutorului de stat a fost stabilit la 280 lei pe hectar în cazul persoanelor fizice, persoanelor fizice autorizate, întreprinderilor individuale sau familiale, respectiv la 560 lei/ha pentru firme sau asociaţii cu sau fără personalitate juridică. Pentru culturile de floarea-soarelui cuantumurile au fost stabilite la 285 lei/ha (persoane fizice) şi 570 lei/ha (firme), soia - 335 lei/ha, respectiv 670 lei/ha, cartofi 1.130 lei/ha, respectiv 2.260 lei/ha. Drept criterii de eligibilitate, producătorii agricoli trebuie să deţină proces-verbal de constatare şi evaluare a pagubelor, încheiat în perioada cuprinsă între 1 aprilie - 20 octombrie, conform legislaţiei pentru situaţiile de urgenţă, semnat de membrii comisiei şi în care să fie înscrise cel puţin informaţii privind cultura, suprafaţă calamitată, precum şi procentul de calamitare de peste 30%. De asemenea, fermierii trebuie să fie înregistraţi în evidenţele APIA cu cerere unică de plată aferentă anului 2015. "Nu sunt eligibili acestei scheme beneficiarii declaraţi, de APIA, neeligibili pentru schema de plată unică pe suprafaţă aferentă anului 2015, în urma controlului administrativ", a anunţat APIA. Cererea de solicitare a ajutorului de stat se depune la centrele APIA locale sau judeţene unde solicitantul a depus cererea unică de plată pentru anul 2015, însoţită de o copie a cărţii de identitate a solicitantului, copie a atestatului de producător, după caz, copie a certificatului de înregistrare la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului/Registrul naţional al asociaţiilor şi fundaţiilor sau a actului în baza căruia îşi desfăşoară activitatea, precum şi documentele originale ale acestor acte, copie a procesului-verbal de constatare şi evaluare a pagubelor, un document cont bancar deschis la instituţii de credit pentru persoanele fizice şi un document aferent contului deschis la Trezoreria Statului pentru persoane juridice.

Yuanul a înregistrat cea mai mare apreciere din ultimii 10 ani

Yuanul s-a apreciat vineri cel mai mult după anul 2005, cand China a renunţat la cotarea strictă a monedei faţă de dolar, după ce banca centrală a anunţat că analizează relaxarea controlului capitalului, printr-un program pilot în zona comercială liberă din Shanghai, relatează Bloomberg. În cadrul programului, investitorii individuali din Shanghai vor putea să facă plasamente directe în active din străinătate. Yuanul s-a apreciat cu 0,62%, cel mai mult după iulie 2005, şi a încheiat tranzacţiile de la Shanghai la 6,3175 unităţi pentru un dolar, potrivit preţurilor stabilite în cadrul China Foreign Exchange Trade System. La Hong Kong, yuanul a urcat cu 0,51%, la 6,326 unităţi pentru un dolar. Banca Populară Chineză a îmbunătăţit cursul de referinţă al yuanului cu 0,16%, la 6,3495 dolari pe unitate. Decizia de vineri a băncii centrale marchează un nou pas al instituţiei în eforturile de eliminare a restricţiilor aplicate circulaţiei capitalului, urmărind creşterea utilizării yuanului la nivel global şi includerea monedei în coşul de rezerve valutare al FMI. China ar putea renunţa la controlul capitalului pană în 2020, au declarat săptămana trecută persoane apropiate situaţiei. Reprezentanţi ai FMI au declarat recent că yuanul chinezesc ar putea fi inclus în curand în coşul de rezerve valutare al Fondului.

Economia Spaniei, cel mai bun an după 2007

Economia Spaniei a înregistrat în trimestrul al treilea o creştere de 0,8% faţă de trimestrul precedent şi de 3,4% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, fiind pe cale să marcheze cel mai bun an după 2007, potrivit datelor publicate vineri de institutul de statistică INE. În trimestrul al doilea, economia spaniolă a avansat cu 1% comparativ cu primele trei luni ale anului. Pe ansamblul anului, Spania este pe care să înregistreze o creştere economică de peste 3%, pentru prima oară după ritmul de 3,8% consemnat în 2007, înainte de declanşarea crizei financiare, evoluţie anticipată de numeroşi analişti, relatează MarketWatch. Economia Spaniei a revenit la creştere în 2013, după o contracţie multi-anuală de circa 8%. În 2014, PIB-ul spaniol a avansat cu 1,4%. În luna iulie, Guvernul de la Madrid a revizuit estimarea de creştere a economiei pentru acest an de la 2,9% la 3,3%.

Eurostat: Declinul preţurilor de consum s-a oprit

Declinul preţurilor de consum din zona euro s-a oprit în octombrie, după scăderea de 0,1% înregistrată în una precedentă, în condiţiile în care Banca Centrală Europeană (BCE) pregăteşte noi măsuri de stimulare a economiei regiunii, potrivit datelor publicate vineri de Eurostat, citate de Bloomberg. Inflaţia din zona euro a atins nivelul zero în această lună, fiind conformă cu aşteptările analiştilor. Rata şomajului din uniunea monetară a scăzut la 10,8% în septembrie, de la un nivel revizuit de 10,9% consemnat în august, a anunţat Eusrostat într-un raport separat. Preşedintele BCE, Mario Draghi, a sugerat la cea mai recentă şedinţă de politică monetară că instituţia ar putea lua noi măsuri de stimulare a economiei în luna decembrie. El a arătat că cererea internă rămane solidă, dar există riscuri pentru economie şi inflaţie, generate de încetinirea creşterii în statele emergente, aprecierea euro şi scăderea cotaţiilor petrolului. Pentru a readuce inflaţia aproape de ţinta oficială de aproape 2%, BCE a lansat în martie un program de achiziţii de active în valoare totală de 1.100 miliarde de euro. Şase luni mai tarziu, BCE a estimat că inflaţia va accelera la 1,7% în 2017, dar riscurile ca prognoza să fie prea optimistă s-au amplificat.

Volkswagen menţine un plan de investiţii de 22 miliarde euro

Volkswagen va menţine un plan de investiţii de 22 miliarde de euro în China, în următorii cinci ani, care nu va fi afectat de măsurile de reducere a costurilor, decizie care arată importanţa celei mai mari pieţe auto din lume în eforturile grupului german de a contracara efectul scandalul emisiilor. În acest an şi în 2016, VW aplică un plan de modernizare a circa 70% din vehiculele comercializate în China şi de introducere pe piaţă a peste 30 de noi modele, relatează Bloomberg. Grupul intenţionează să majoreze capacitatea de producţie în China de la nivelul de 3 milioane de automobile pe an în 2014 la cel puţin 5 milioane de vehicule. Volkswagen are nevoie de creştere pe piaţa chineză pentru a compensa cel puţin parţial costurile rechemării în service a pană la 11 milioane de vehicule diesel la nivel mondial, pentru eliminarea softului ilegal care reduce nivelul emisiilor poluante în timpul testelor. Grupul a alocat în trimestrul trei 6,7 miliarde de euro pentru campania de rechemări, dar a recunoscut că suma va fi insuficientă. Analiştii estimează că grupul ar putea suporta costuri, inclusiv amenzi şi cheltuieli legate de litigii, pornind de la 20 de miliarde de euro şi pană la 78 de miliarde de euro.






























În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.