Economic

Război total pe piaţa energiei

Ziarul de Vrancea
26 oct 2015 665 vizualizări
RCS&RDS acuză ANRE că încalcă legile Energiei şi Concurenţei, dar şi Constituţia

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) îngrădeşte concurenţa pe piaţa distribuţiei de electricitate, încălcand inclusiv Constituţia, susţine RCS&RDS, după ce autoritatea de reglementare a respins licenţierea a două firme ale grupului telecom ca distribuitori. RCS&RDS are în desfăşurare, prin două firme, proiecte de dezvoltare a unor reţele de distribuţie a energiei electrice şi a cerut ANRE, în septembrie, licenţele necesare pentru proiecte pilot în Oradea şi langă Timişoara, însă ANRE nu permite prestarea serviciului în lipsa aprobării operatorilor de distribuţie care prestează în prezent serviciul în fiecare zonă. "Întemeindu-se pe propriile ordine emise în anii 2014 şi 2015, ANRE a condiţionat eliberarea licenţelor solicitate de către companiile din grupul RCS & RDS de obţinerea acordului actualilor distribuitori din acele zone, care au încheiat contracte de concesiune a serviciului în legătură cu reţelele construite de stat. Nici la momentul încheierii contractelor de concesiune, nici pană în prezent NU a existat un monopol legal asupra serviciului de distribuţie a energiei electrice. În anii 2014 şi 2015 ANRE a extins însă exclusivitatea dincolo de limitele reţelei deţinute de concesionar, la un întreg teritoriu. Autoritatea a exclus astfel concurenţa de pe această piaţă, îngrădind posibilitatea altor agenţi economici de a presta serviciul de distribuţie de energie electrică prin intermediul unor reţele finanţate din fonduri proprii", arată RCS&RDS, într-un comunicat. Cele două firme au formulat o plangere administrativă prin care au cerut ANRE să revoce actele contrare legii şi Constituţiei, însă ANRE a refuzat fără a da motive, conform sursei citate. Grupul telecom menţionează că este încrezător în succesul proiectului, întrucat Constituţia garantează liberul acces la o activitate economică şi economia de piaţă, legea energiei electrice prevede că distribuţia de energie electrică se face pe bază de licenţe, nu reglementează vreo exclusivitate în prestarea acestui serviciu şi nici nu stabileşte vreo asemenea atribuţie pentru ANRE, iar legea concurenţei interzice acţiunile autorităţilor publice prin care se denaturează concurenţa. "Concurenţa s-a dovedit a fi principalul factor de evoluţie, de creştere a calităţii, de asigurare în piaţă a preţurilor corelate cu puterea de cumpărare în cazul serviciilor de utilitate, aşa cum sunt şi telecomunicaţiile. În domeniul telecomunicaţiilor, competiţia a reuşit să plaseze Romania între primele locuri la nivel global, în lumea digitală. Anticipăm că, în măsura în care barierele create de către ANRE sunt ridicate, reducerile de preţ pentru consumatori vor fi substanţiale, întrucat vom oferi un tarif de distribuţie prin intermediul reţelelor noastre de 120 RON/MWh faţă de tarifele de 159,49 pană la 188,2 RON/MWh percepute de distribuitorii concesionari", mai arată compania.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.