Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Cei mai fericiţi corupţi din lume trăiesc în Romania

Ziarul de Vrancea
26 oct 2015 822 vizualizări
Un oficial din cadrul Băncii Mondiale susţine că în Romania corupţii sunt arestaţi,dar ies după un an-doi şi se bucură de averea furată

Sistemul de justiţie din Romania ar trebui să pună accent pe confiscarea bunurilor furate şi returnarea acestora către păgubiţi, fiind necesară o eficienţă mai crescută pentru combaterea corupţiei, a declarat Ismail Radwan, specialist al Băncii Mondiale pentru managementul sectorului public. "Văd că nu trece o săptămană fără ca un personaj cunoscut să nu fie anchetat. Trebuie ca sistemul judiciar din Romania să se axeze asupra bunurilor furate. Acestea trebuie confiscate, iar banii oamenilor trebuie recuperaţi. Politicienii şi oamenii de afaceri corupţi sunt arestaţi, dar ies după un an sau doi şi se bucură în continuare de toate bunurile pe care le-au sustras din avutul public", a afirmat Radwan la Foreign Investors Summit 2015. El a arătat că trebuie crescută eficienţa guvernelor şi combaterea corupţiei. Specialistul Băncii Mondiale a punctat că, în ultimul an şi jumătate, a stabilit relaţii cu Guvernul şi cu premierul pentru a rezolva o serie de probleme majore pentru crearea unei unităţi strategice care să lucreze cu Banca Mondială şi care să urmeze recomandările specifice de la Comisia Europeană. Totodată, el a apreciat că Romania a realizat totuşi progrese majore în lupta împotriva corupţiei, fiind o ţară unde previziunile sunt "foarte roz"."Guvernul face paşi siguri prin menţinerea disciplinei fiscale. Banca Mondială este fericită să sprijine acest demers şi să se asigure că Romania devin o destinaţie atrăgătoare pentru investiţii", a mai adăugat Radwan. Procurorul şef al DNA, Codruţa Kovesi, a declarat în septembrie că dacă Ministerul Finanţelor nu se descurcă în privinţa executării silite, poate să predea atribuţia instituţiilor din sistemul judiciar, arătand că statul "stă pe o grămadă de hotărari judecătoreşti", în care sunt sechestre, dar nu le execută. "De foarte multe ori aud: «voi, cei din DNA, investigaţi, îi trimiteţi în judecată, îi ajutaţi să ajungă la puşcărie, dar banii, îi luaţi?» şi aici este o mare problemă, pentru că nu DNA este instituţia care trebuie să confişte efectiv banii. Noi, atunci cand facem o investigaţie, obligaţia noastră este să identificăm banii şi bunurile, după care să le sechestrăm. Practic, punem într-o tavă, după care oferim tava ANAF, Ministerului Finanţelor atunci cand hotărarea judecătorească rămane definitivă şi ANAF-ul trebuie să execute efectiv aceste hotărari de condamnare", a afirmat procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Laura Codruţa Kovesi a susţinut că, doar în dosarele DNA, suma care trebuie confiscată de stat este de 310 milioane de euro, bani care ar putea fi folosiţi pentru dublarea salariilor medicilor.

Hidroelectrica cere în instanţă FR Box returnarea a 600.000 lei

SC Hidroelectrica SA a dat în judecată Federaţia Romană de Box, cerand returnarea sumei de 600.000 de lei (aproximativ 135.000 de euro) plătită federaţiei cu titlu de sponsorizare în 2011, pentru organizarea "Galei Bute" la Bucureşti, potrivit unui document obţinut de MEDIAFAX. Societatea cu capital majoritar de stat, aflată în acest moment în insolvenţă, încearcă, prin dosarul 34163/3/2015 înregistrat la Tribunalul Bucureşti, recuperarea sumei de 600.000 de lei, actualizată cu indicele inflaţiei. De asemenea, Hidroelectrica cere instanţei să dispună plata dobanzilor legale aferente. Conform documentului citat, Federaţia Romană de Box, condusă în acea perioadă de Rudel Obreja, nu a justificat prin acte financiar-fiscale că suma, virată în anul 2011, în trei tranşe, a fost cheltuită potrivit clauzelor din contractul de sponsorizare încheiat la 7 iunie 2011, ceea ce a creat un prejudiciu societăţii Hidroelectrica. Ordinele de plată a sumei de 600.000 de lei au fost înregistrate în evidenţa contabilă a Hidroelectrica, banii fiind scăzuţi din impozitul pe profit datorat pentru anul 2011. Neregulile financiare au fost constatate în urma controlului Curţii de Conturi efectuat în perioada septembrie - decembrie 2014, auditorii dispunand ca Hidroelectrica să verifice toate plăţile făcute în intervalul ianuarie 2011 - mai 2012, în baza contractelor de sponsorizare şi să încerce recuperarea prejudiciilor aduse companiei. Totodată, inspectorii Curţii de Conturi au decis că Hidroelectrica înregistrează dobanzi şi penalităţi din neplata către bugetul de stat a sumei de 600.000 de lei, care nu trebuia scăzută din impozitul pe profit datorat pe anul 2011. În 21 aprilie, Elena Udrea a fost trimisă în judecată în dosarul "Gala Bute", în care este acuzată de abuz în serviciu în legătură cu organizarea evenimentului omonim de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului şi respectiv de luare de mită în legătură cu finanţarea de către acelaşi minister a mai multor contracte. Alături de Udrea, au fost trimişi în judecată fostul ministru Ion Ariton, fostul preşedinte al Federaţiei Romane de Box Rudel Obreja, Tudor Breazu, fostul consilier al Elenei Udrea, ştefan Lungu, fostul secretar general în MDRT Gheorghe Nastasia, fostul director al Companiei Naţionale de Investiţii Ana Maria Topoliceanu şi Dragoş Botoroagă.

Operaţiunea “Cristal” iniţiată de ANAF a debutat la Dragonul Roşu

ANAF a început ieri dimineaţă verificări în complexul comercial Dragonul Roşu, parte a operaţiunii "Cristal", în cadrul căreia în urmă cu o săptămană au avut loc controlale simultane în 15 complexuri engros la nivel naţional. "Astăzi (26.10.2015), ora 7:30, 120 inspectori (60 de echipe) au demarat verificările în complexul comercial Dragonul Roşu, în cadrul Operaţiunii «Cristal». În pregătirea acestei acţiuni au fost efectuate monitorizări ale intrărilor şi ieşirilor de marfă, dar şi analize de risc ale agenţilor economici care işi desfăşoara activitatea în acest engros. Reamintim faptul că în cadrul operaţiunii «Cristal» sunt vizate 60 de engros-uri, iar la sfarşitul acestei prime etape care se va finaliza pe 25.12.2015, operaţiunea va fi reluată la începutul anului 2016, avandu-se în vedere rezultatele rapoartelor de evaluare ale primei etape", se arată într-un comunicat al ANAF. Complexul aparţine Niro Investment, firmă controlată de deputatul UNPR Dumitru Nicolae. Fiscul va prezenta miercuri rezultatele obţinute în urma acţiunilor de control de săptămana trecută, cand au avut loc primele verificări în 15 engros-uri din toată ţara. Circa 600 de inspectori antifraudă au efectuat, la începutul săptămanii trecute, controlale simultane în 15 complexuri engros la nivel naţional, printre care Smart Expo Flora din Bucureşti şi Expomarket Doraly din comuna Afumaţi, vizand în total 60 de engros-uri în cadrul operaţiunii "Cristal". Inspectorii antifraudă au descins la centrele Smart Expo Flora (Bucureşti), Expomarket Doraly (Afumaţi Ilfov), Marlorex şi Frigorifer (Craiova), Euro 2 şi Piaţa de Gros (Timişoara), Brintex (Braşov), West Market (Oradea), Agrotransilvania Dezmir (Cluj), Romalion (Bacău), Gama Center (Ploieşti), Pasărea Phoenix (Iaşi), Pavcom (Targovişte), Galgros (Galaţi) şi Tug (Brăila). Fiscul vrea să elimine firmele evazioniste din centrele engros şi să blocheze, cu ajutorul noii proceduri de înregistrare în scop de TVA, accesul acestora şi al persoanelor implicate în circuitul economic.

PSA Peugeot Citroen va testa emisiile automobilelor în trafic

PSA Peugeot Citroen va testa emisiile şi eficienţa energetică a automobilelor proprii în condiţii reale de trafic şi va publica rezultatele, în încercarea de recaştigare a încrederii clienţilor în automobilele diesel, după scandalul manipulării testelor de poluare de către Volkswagen. Al doilea mare producător auto european a anunţat luni că a efectuat o evaluare internă a automobilelor diesel pe care le produce, după ce Volkswagen a trişat la testele de poluare folosind un soft ilegal care reduce nivelul emisiilor, relatează MarketWatch. Aproape jumătate dintre automobilele grupului francez comercializate sub mărcile Peugeot, Citroen şi DS au motoare diesel. Peugeot a ajuns la concluzia că "vehiculele grupului corespund tuturor standardelor şi nu au fost dotate cu niciun fel de soft sau dispozitiv care detectează testarea emisiilor şi declanşează un sistem de tratare a poluării". Compania a precizat că va începe să testeze vehiculele proprii în cadrul unor proceduri supravegheate de un organism independent. "Discutăm cu terţe părţi, independente", a declarat directorul financiar Jean-Baptiste de Chatillon.

Naspers vinde o firmă pe care a vrut să o fuzioneze cu eMag

Grupul Naspers a anunţat luni vanzarea a două companii din Europa Centrală şi de Est unei firme de investiţii din Cehia pentru 201 milioane dolari, inclusiv a retailerului online Netretail, după eşecul unei fuziuni a acestuia cu eMag, urmand ca în regiune să se concentreze pe compania din Romania. Astfel, grupul sud-african Naspers vinde Heureka, o platformă de comparare a preţurilor din Cehia, dar şi Netretail, companie de comerţ online din Cehia, pe care a cumpărat-o în 2012 împreună cu eMag, cu intenţia de a fuziona cele două afaceri pentru a crea o companie de top pe acest segment în Europa Centrală şi de Est. "Pentru Naspers, tranzacţia este parte a strategiei în derulare pentru optimizarea structurii grupului. Naspers a preluat Netretail şi eMag în 2012 avand planul de a fuziona cele două active pentru a crea o platformă ecommerce de top în Europa Centrală şi de Est. Viziuni strategice divergente au împiedicat finalizarea acestei fuziuni, iar Naspers a decis ulterior să se concentreze pe eMag ca platformă preferată de comerţ electronic în regiune", se arată într-un comunicat al Naspers. Tranzacţia pentru vanzarea Heureka şi Netretail nu afectează alte afaceri ale Naspers în regiune, notează compania. Finalizarea tranzacţiei depinde de obţinerea avizelor antitrust.






























În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.