Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: O mare firmă de energie a fost amendată din cauza modului de facturare

Ziarul de Vrancea
19 oct 2015 846 vizualizări
ANRE a amendat cu 200.000 lei compania GDF Suez Energy Romania în urma unor controale, constatand că furnizorul de gaze trimitea consumatorilor trei facturi simultan, dintre care două pentru consumul estimat în avans pentru lunile următoare, şi a impus anularea acestei practici.

"Ca urmare a petiţiilor înregistrate la ANRE cu privire la modalitatea de facturare a serviciului de furnizare reglementată a gazelor naturale realizată de operatorul economic GDF Suez Energy Romania pentru clienţii finali de tip B1, ANRE a efectuat o acţiune de control de tip verificare la această companie. În urma acţiunii de control, ANRE a constatat că, pentru o parte din clienţii finali de tip B1, furnizorul de gaze naturale a implementat un proiect nou intitulat Transmitere 3 facturi simultan, adus la cunoştinţa ANRE, dar care nu a fost aprobat/avizat de autoritate", se arată într-un comunicat al reglementatorului pieţei. Autoritatea a constatat că furnizorul nu a respectat obligaţia legală de a factura lunar contravaloarea serviciului de furnizare reglementată a gazelor naturale, pentru locurile de consum, selectate prin sondaj de echipa de control. Totodată, nu a respectat obligaţia legală de a utiliza valori ale puterii calorifice superioare (PCS) reale, transmise de către operatorul de distribuţie a gazelor naturale, la facturarea consumului de gaze naturale, pentru locurile de consum. Astfel, furnizorul a utilizat ca valori ale puterilor calorifice superioare a gazelor naturale (PCS), la emiterea facturilor estimate corespunzătoare celor două perioade de consum lunare estimate, aceeaşi valoare a puterii calorifice superioare aferentă perioadei de regularizare pentru cele trei luni anterioare, corespunzătoare facturii curente. ANRE precizează că GDF Suez a achitat deja amenda. Ca atare, compania va factura lunar contravaloarea serviciului de furnizare reglementată a gazelor naturale, în conformitate cu prevederile reglementărilor şi nu va mai trimite trei facturi simultan. GDF Suez furnizează gaze pentru consumatorii casnici din partea sudică a ţării, avand 1,4 milioane de clienţi. Compania a transmis vineri că modificările operate privind facturarea respectă reglementările legale, dar că va reveni la modelul iniţial de expediere a facturilor, dacă proiectul pilot nu va fi perceput ca o facilitate pentru clienţi. "Modalitatea de a transmite trei facturi, cu trei scadenţe de plată, printr-o singură expediere, a fost implementată în conformitate cu reglementările legale în vigoare şi cu informarea detaliată, în prealabil, a clienţilor. În măsura în care această modalitate de facturare, derulată în cadrul unui proiect pilot, nu este percepută ca o facilitate atractivă pentru clienţi, compania este deschisă să revină asupra modelului iniţial de expediere a facturilor de gaze naturale", au afirmat reprezentanţii GDF SUEZ Energy Romania.

Ponta: Reducerea impozitului pe dividende se va aplica de anul viitor

Premierul Victor Ponta a anunţat, luni, că, la propunerea ALDE, coaliţia de guvernare va decide aplicarea de la 1 ianuarie 2016 a unor măsuri din Codul fiscal care fuseseră amanate iniţial pentru o pentru o perioadă de timp, precum reducerea impozitului pe dividende de la 16 la 5 la sută. "Eu, ştiţi că sprijin şi este o iniţiativă categoric mai degrabă în partea liberală a programului de guvernare, însă, cu siguranţă, şi PSD şi UNPR sunt de acord cu acest lucru, ca acele măsuri din Codul fiscal care au fost amanate un an de zile, la cererea PNL, (...) putem, cu siguranţă, în baza rezultatelor acestui an, să aplicăm anticipat cateva dintre măsuri şi aici este vorba de reducerea impozitului pe dividente de la 16 la 5 la sută, plafonarea la cinci salarii medii (a contribuţiilor de asigurări de sănătate n.r.), aşa cum era normal în momentul în care s-a schimbat regimul PFA şi de asemenea, o măsură dublă la microîntreprinderi creşterea plafonului de la 65 de mii de euro la o sută de mii de euro, dar în acelaşi timp obligaţia de a avea cel puţin un angajat, în felul acesta un angajat care cotizează la bugetul de asigurări sociale", a declarat premierul Victor Ponta la întalnirea cu liderii ALDE Călin Popescu-Tăriceanu şi Daniel Constantin. El a precizat că măsura de creştere a plafonului de la 65 de mii de euro la o sută de mii de euro va fi o măsură care "cu siguranţă din punct de vedere economic şi bugetar va fi pe plus, nu va fi pe minus, aşa cum şi reducearea de la 16 la 5 la sută (la dividente n.r.), în final, va fi pe plus", dand exemplul reducerii TVA. "Exact ca la TVA la alimente la 9 la sută, noi am încasat mai mulţi bani cu 9 la sută TVA decat cu 24 la sută. De ce? Pentru că fiscalizăm, pentru că stimulăm declararea veniturilor şi acesta e un lucru foarte bun", a arătat Ponta. Ponta a mai spus că aceste propuneri vor fi discutate în cadrul coaliţiei zilele următoare. "Nu are sens să fie introduse (aceste măsuri n.r.) în timpul anului. Încep de la 1 ianuarie, pentru că e noul an fiscal. Decizia e a coaliţiei şi o vom lua zilele următoare. Propunerea e de la ALDE, eu spun că e sustenabilă", a adăugat Ponta.

Iranul vrea să ne scumpească benzina şi motorina

Statele membre ale OPEC ar trebui să reducă producţia de petrol pentru ca preţurile să urce la 70-80 de dolari pe baril, a declarat ministrul Petrolului, Bijan Namdar Zanganeh. "Nimeni nu este fericit cu preţurile la nivelurile actuale. OPEC ar trebui să decidă să controleze piaţa prin reducerea nivelului producţiei", a spus Zanganeh reporterilor, la Teheran. Chiar şi aşa, Zanganeh nu se aşteaptă ca OPEC să decidă scăderea producţiei la următoarea reuniune a organizaţiei, din decembrie. OPEC a produs în ultimele 16 luni peste ţinta oficială de 30 de milioane de barili de petrol pe zi, statele membre dorind că protejeze vanzările, în pofida ofertei excedentare la nivel global. Preţul petrolului Brent, de referinţă la bursa din Londra, a scăzut cu 41% în ultimele 12 luni, fiind tranzacţionat luni la circa 50,2 dolari pe baril. Reprezentanţii OPEC urmează că analizeze nivelul producţiei la întalnirea din 4 decembrie, de la Viena. Iranul are capacitatea să crească exporturile de petrol cu 500.000 de barili pe zi în decurs de o săptămană, după eliminarea sancţiunilor economice impuse ţării, a declarat Roknoddin Javadi, director general al companiei National Iranian Oil. În şase luni de la ridicarea sancţiunilor, exporturile de petrol ale statului iranian pot creşte cu 1 milion de barili pe zi. Guvernul iranian ţinteşte ca producţia de petrol a ţării să ajungă la 4,7 milioane de barili pe zi, pană în martie 2021, şi intenţionează să producă 1 milion de barili pe zi de condensat de ţiţei, pană la data respectivă, a arătat Javadi. Iranul a produs în septembrie 2,8 milioane de barili de petrol pe zi, potrivit datelor Bloomberg.

Creşterea economiei Chinei a încetinit la doar 6,9%

Creşterea economiei chineze a încetinit la 6,9% în trimestrul al treilea, coborand sub 7% pentru prima oară după 2009, potrivit datelor guvernamentale publicate luni, care amplifică temerile că problemele din China vor continua să aibă impact asupra avansului economiei mondiale. Datele, publicate de Biroul Naţional de Statistică, sugerează că măsurile guvernamentale de susţinere a activităţilor economice nu au fost suficiente pentru a opri încetinirea creşterii, transmite MarketWatch. Totuşi, avansul PIB este uşor mai rapid decat ritmul de 6,8% anticipat de analiştii intervievaţi de Wall Street Journal. În primele două trimestre, economia Chinei a înregistrat o creştere de 7%. În trimestrul al treilea, economia chineză a avansat cu 1,8% comparativ cu trimestrul anterior.

Producţia de hidrocarburi a OMV Petrom a scăzut cu 2,2%

Producţia de hidrocarburi a OMV Petrom (SNP) a scăzut cu 2,2% în trimestrul al treilea, comparativ cu perioada similară a anului anterior, la 174.000 barili echivalent petrol pe zi, în contextul unor lucrări programate la mai multe sonde importante. În perioada iulie-septembrie a anului trecut, compania a înregistrat o producţie de 178.000 barili echivalent petrol pe zi. În trimestrul al doilea al anului în curs, OMV Petrom a raportat o producţie de hidrocarburi de 181.000 barili echivalent petrol pe zi, după 184.000 barili echivalent petrol pe zi în primele trei luni ale anului. La nivel de grup, producţía a scăzut cu 6,1% în trimestrul al treilea, la 292.000 barili echivalent petrol pe zi, de la 311.000 barili echivalent petrol pe zi în acelaşi interval al anului precedent. "Scăderea a fost determinată de contribuţiile mai reduse ale producţiei din Romania, unde au avut loc lucrări planificate la sonde importante, dar şi ale producţiei din Norvegia (...). Volumul vanzărilor a fost cu 7% sub cel din trimestrul anterior, în principal ca urmare a producţiei mai mici în Norvegia şi Romania", se arată într-un raport al gruăpului austriac OMV. Volumul vanzărilor de gaze naturale ale grupului OMV a crescut în trimestrul al treilea la 20,36 TWh, de la 19,5 TWh în acelaşi interval al anului anterior.

Ponta: Guvernul va discuta vineri rectificarea bugetară

Premierul Victor Ponta a anunţat, luni, că Guvernul va discuta vineri, într-o şedinţă specială, a doua rectificare bugetară din acest an, principalele prevederi vizand majorarea salariilor pentru personalul din sistemul medical şi pentru profesori. "Am discutat cu colegii mei din PSD, UNPR, discut cu cei de la ALDE, vom discuta şi cu grupul minorităţilor şi în zilele următoare trebuie să luăm deciziile strategice legate de rectificarea bugetară care va avea loc în şedinţa specială de guvern de vineri", a declarat premierul Victor Ponta, la o conferinţă de presă susţinută la sediul ALDE.El a adăugat că ideile principale se referă la asigurarea resurselor bugetare pentru salariile personalului din sistemul medical, avand în vedere că de la 1 octombrie a intrat în vigoare creşterea cu 25 la sută şi primii bani trebuie plătiţi în noiembrie, iar de la 1 decembrie va intra în vigoare majorarea pentru profesori. Şeful Executivului a precizat că şedinţa săptămanală de guvern va avea loc marţi şi nu miercuri.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.