Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Listarea OMV Petrom la Londra, amanată pană urcă preţul petrolului

Ziarul de Vrancea
8 oct 2015 554 vizualizări
Acţiunile Petrom sunt tranzacţionate în prezent la cel mai redus nivel din ultimii trei ani

Fondul Proprietatea (FP) aşteaptă ca preţul petrolului să înceapă să crească, pentru oportunitatea de listare a unei părţi din acţiunile OMV Petrom la Londra, a declarat managerul FP, Greg Konieczny, relatează Bloomberg. Acţiunile Petrom, cea mai mare companie petrolieră din Romania, care a obţinut pe 22 septembrie acordul acţionarilor pentru listarea secundară la Londra, sunt tranzacţionate la cel mai redus nivel din ultimii trei ani, "fiind afectate mai mult decat ar trebui", a afirmat Konieczny într-un interviu. "Nu cred că are rost, la actualul nivel de evaluare a Petrom, să ne gandim să vindem acţiuni, cel puţin din perspectiva mea", a spus Konieczny. Fondul Proprietatea, înfiinţat pentru despăgubirea cetăţenilor pentru proprietăţile confiscate de comunişti, deţine acţiuni la cele mai mari companii din Romania şi încearcă să obţină lichidităţi prin vanzarea de active, pentru finanţarea unor programe de răscumpărări menite să crească preţul titlurilor proprii. FP intenţionează să îşi reducă deţinerea la Petrom la sub 15%, de la nivelul actual de 19%, dar va ţiune seama de condiţiile din piaţă, a arătat Konieczny. Fondul este pregătit totodată să reia discuţiile cu Electrica, privind vanzarea participaţiilor minoritare la distribuitorii de electricitate, după ce nu a reuşit să ajungă la un acord în aprilie, din cauza preţului, a spus şeful FP. "Se pare că acţionarii minoritari ai Electrica sunt interesaţi de tranzacţie, ca şi noi, dar cred că discuţiile pot începe cu adevărat atunci cand ambele părţi sunt pregătite să intre în negocieri", a explicat el. Konieczny a mai spus că în lipsa unor oferte publice iniţiale pe piaţa locală în acest an, Fondul ar putea solicita Guvernului să ceară Enel şi E.ON să accepte listarea diviziilor locale, la care statul şi FP sunt acţionari minoritari. "Este şi în interesul Guvernului să aibă un preţ ferm de piaţă pentru aceste deţineri. Dacă Enel şi E.ON primesc o solicitare din partea Guvernului şi bazată pe un acord de privatizare, nu pot spune nu", a arătat şeful Fondului. Romania nu a reuşit să îşi respecte angajamentele de a vinde cel puţin trei companii la bursă în acest an, ca parte a acordului convenit cu FMI şi Comisia Europeană, din cauza problemelor legale sau a pierderilor. Acordul cu FMI şi Comisia Europeană a expirat luna trecută, iar Guvernul intenţionează să solicite instituţiilor un nou acord, pană la sfarşitul acestui an. Konieczny a spus că aceste întarzieri afectează planurile Fondului. "Este o mare problemă. Pentru noi este o problemă pentru că dacă piaţa de capital nu creşte, Fondul va deveni tot mai mic", a explicat el. Fondul insistă şi pentru listarea producătorului de sare Salrom, la care deţine o participaţie de 49%, iar statul restul de 51%. O nouă adunare a acţionarilor va avea loc în aproximativ 30 de zile, pentru a vota listarea, iar Konieczny speră ca Ministerul Econoiei să accepte planul, după ce va primi unele informaţii noi.

Proiectul normelor de aplicare a Codului Fiscal, gata abia în noiembrie

Ministerul Finanţelor Publice lucrează la elaborarea proiectului normelor de aplicare a noului Cod Fiscal, dorind să aibă "un proiect închegat" pană la sfarşitul lunii noiembrie, a declarat joi Mariana Vizoli, director general adjunct Direcţia de legislaţie Cod Fiscal şi reglementări vamale în MFP. "La Ministerul Finanţelor pregătim normele de aplicare pentru Codul Fiscal. În ceea ce priveşte cota de TVA, vor fi date multe exemple care să vă ajute în activitate, să lămuriţi diverse aspecte", s-a adresat Vizoli specialiştilor în fiscalitate şi contabilitate, în cadrul unei conferinţe. Ea a punctat că, spre sfarşitul lunii noiembrie, ministerul va avea un "proiect închegat pe norme", propunand încă o întalnire la acel moment pentru a discuta aplicat pe diverse articole. Cea mai importantă măsură introdusă în noul Cod Fiscal este reducerea cotei generale de TVA de la 24% la 20%, de la 1 ianuarie 2016, urmand să scadă la 19% din 2017."Se va reduce cota de TVA de la 9% la 5% pentru cinematografe, muzee, dar cea mai importantă reducere este de la 24% la 5% pentru cota de TVA pentru evenimente sportive, acestea nu aveau o cotă redusă nici în prezent", a menţionat Vizoli. O altă prevedere din Codul Fiscal vizează aplicarea cotei de 5% pentru locuinţele livrate în cadrul politicii sociale,ca pană în prezent, dar cu plafonul valoric al acestora, de la 380.000 lei fără TVA la 450.000 lei. "Cu toate că modificarea de cotă TVA pare la prima vedere uşor de implementat, o să vedeţi că, prin normele de aplicare, vă vom da foarte multe exemple, pentru că va trebui să coroboraţi foarte multe articole din Codul Fiscal ca să vedeţi cum veţi proceda pentru situaţiile tranzitorii în care aţi emis facturi în anul 2015, pentru care nu a fost făcută livrarea sau prestarea şi pentru care va trebui să regularizaţi şi să aplicaţi cota de TVA din momentul livrării. Dacă livrarea are loc după 1 ianuarie 2016, toate facturile emise înainte, cu 24%, se vor regulariza pe 20%", le-a explicat Vizoli celor din domeniul fiscalităţii. Ea a arătat că, pe langă modificarea de cotă, a fost extinsă aplicarea taxării inverse pentru livrarea de construcţii şi terenuri, masură exclusă în 2008 şi reluată din 2016. Taxarea inversă va fi aplicată şi pentru telefoane mobile, dispozitive cu circuite integrate, furnizori de console şi de jocuri de noroc.


Economia Germaniei arată tot mai multe semne de slăbiciune

Economia Germaniei dă tot mai multe semne că a redus viteza. Astfel, exporturile Germaniei au scăzut în august cu 5,2% faţă de luna precedentă, la 97,7 miliarde de euro, înregistrand cel mai amplu declin din ultimii şapte ani, semn că cea mai mare economie din Europa este vulnerabilă la reducerea cererii externe, relatează MarketWatch. Analiştii anticipau un declin al exporturilor de 0.9%. Excedentul comercial, ajustat la factorii sezonieri şi de calendar, s-a redus cu 2,8 miliarde de euro, la 19,6 miliarde de euro, potrivit datelor publicate joi de Biroul Federal de Statistică. Importurile au coborat la randul lor cu 3,1% faţă de iulie, la 78,2 miliarde de euro. Balanţa contului curent, care măsoară poziţia financiară a unei economii, a înregistrat un surplus de 12,3 miliarde de euro în august, în termeni neajustaţi. Indicatorul este cu mult sub nivelul anticipat de analişti, care prognozau un excedent de 16,2 miliarde de euro. În august anul trecut, Germania a consemnat un surplus al contului curent de 11,1 miliarde de euro. De asemenea, Deutsche Bank, cea mai mare bancă din Germania, anticipează pierderi de 6,2 miliarde de euro în trimestrul al treilea, ca urmare a reevaluării în scădere a activelor operaţiunilor de investment banking şi private banking cu 5,8 miliarde de euro, transmite MarketWatch. Banca va prezenta rezultatele financiare din trimestrul al treilea la sfarşitul acestei luni, cand va anunţa şi schimbări importante de strategie. Deutsche Bank a precizat că cea mai mare parte a revizuirii valorii activelor este determinată de înăsprirea reglementărilor. Constrangerile asupra profitabilităţii şi obligativitatea de creştere a rezervelor de capital vor face ca banca de investiţii, inclusiv divizia Bankers Trust, cumpărată în 1999, să nu mai înregistreze profit la nivelul din trecut. Analiştii consideră că reevaluarea în scădere a activelor este o recunoaştere a realităţii şi o încercare de a crea condiţiile pentru performanţe viitoare. În reevaluare sunt incluse şi costuri la divizia de retail Postbank, la care Deutsche Bank vrea să renunţe.

Directorul Volkswagen în SUA prezintă scuze, nu însă şi soluţii

Directorul general al operaţiunilor Volkswagen în Statele Unite, Michael Horn, a exprimat scuze şi a promis o investigaţie completă în scandalul manipulării testelor de poluare ale automobilelor diesel, dar nu a spus cand vor avea loc remedierile şi nici cum vor influenţa performanţele maşinilor."Sutem hotăraţi să corectăm lucrurile. Asta implică acceptarea consecinţelor actelor noastre, furnizarea unui remediu şi începerea recaştigării încrederii clienţuilor, dealerilor, angajaţilor, autorităţilor de reglementare şi americanilor", afirmă Horn într-o declaraţie pregătită pentru o audiere în subcomitetul pentru energie şi comerţ din Camera Reprezentanţilor, care va avea loc joi, transmite Bloomberg. Audierea va marca prima chestionare publică a unui oficial al Volkswagen (VW) în Statele Unite, de cand Agenţia pentru Protecţia Mediului (EPA) şi Comisia pentru Resursele Aerului din California au anunţat pe 18 septembrie o investigaţie privind softul ilegal instalat de grupul german pe unele modele diesel, pentru reducerea emisiilor poluante în timpul testelor. Scandalul a dus la demisia directorului general al VW, Martin Winterkorn, şi la constituirea unor provizioane de 6,5 miliarde de euro pentru acoperirea costurilor rechemării în service a circa 11 milioane de vehicule la nivel mondial. Potrivit legislaţiei americane în domeniul mediului, grupul Volkswagen poate fi amendat cu pană la 18 miliarde de dolasri. Parlamentarii americani care analizează cazul vor răspunsuri atat de la VW cat şi de la agenţia de mediu. Marsha Blackburn, republicană din Tennessee membră în Camera Reprezentanţilor, se întreabă dacă agenţia de mediu este atat de împovărată de aplicarea reglementărilor de mediu încat începe să nu observe lucrurile importante. Horn a spus că nu a avut cunoştinţă despre înşelăciunea VW pană pe 3 septembrie, cand oficiali ai companiei au recunoscut acest lucru într-o întalnire cu reprezentanţi ai EPA şi ai comisiei din California. El a mai arătat că anul trecut ştia că automobile diesel ale VW nu respectă nivelul de noxe prevăzut în legislaţia americană şi că inginerii companiei lucrează la o soluţie.

Verde pentru şeful Asirom

Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat numirea lui Hans-Peter Hagen, CEO al grupului austriac Vienna Insurance Group (VIG), ca preşedinte al Consiliului de Supraveghere al companiei Asirom VIG. Hagen îl va înlocui pe Juraj Lelkes, propus să preia conducerea executivă a asigurătorului, însă numirea sa nu a fost încă aprobată de ASF. În august, Christian Brandstetter a părăsit funcţia de director general al Asirom, la trei luni după ce fusese autorizat de autoritate. Vienna Insurance Group controlează pe piaţa romanească Asirom, Omniasig şi BCR Asigurări de Viaţă.  Asirom a subscris anul trecut prime din asigurări generale şi de viaţă de 575,3 milioane de lei, în creştere cu 5,7% faţă de 2013, dar sub nivelul prevăzut în bugetul de venituri şi cheltuieli, care prevedea subscrieri totale de 599 milioane de lei. Totodată, compania a încheiat anul cu un rezultat negativ de 29,4 milioane lei, în scădere cu 87,5% faţă de 2013, pe fondul pierderilor din liniile de asigurări de răspundere civilă auto (RCA) şi agricole.

Fitch a retrogradat ratingul Ucrainei la nivelul default restricţionat

Fitch Ratings a retrogradat ratingul Ucrainei pentru datoriile pe termen lung în valută de la nivelul C la cel de default restricţionat (RD), după ce statul nu a reuşit să răscumpere obligaţiuni de 500 de milioane de dolari scadente pe 23 septembrie. Ratingul pentru datoriile pe termen lung în monedă locală a fost confirmat la nivelul CCC, dar calificativul pentru datoriile pe termen scurt în valută a fost revizuit de la C la default restricţionat, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară. Plafonul de ţară a fost menţinut la nivelul CCC. "Perioada de graţie de 10 zile pentru plata unor eurobonduri de 500 de milioane de dolari cu maturitate pe 23 septembrie a trecut fără ca plata să aibă loc. Fitch consideră în aceste condiţii că Ucraina este în incapacitate de plată de eurobondurilor suverane", potrivit agenţiei de rating. Pe 24 septembrie, Ucraina a lansat o ofertă de schimb pentru eurobonduri în valoare de 18 miliarde de dolari. Fitch consideră că operaţiunea este un schimb de datorii problemă (Distressed Debt Exchange-DDE) care va provoca pierderi deţinătorilor de obligaţiuni şi care are loc pentru evitarea intrării ţării în incapacitate de plată.

Banca Romanească verifică la ANAF veniturile celor care vor credite

Banca Romanească, deţinută de grupul elen National Bank of Greece (NBG), va verifica la ANAF veniturile celor care solicită un credit, în baza unui protocol încheiat, astfel că aceştia nu mai trebuie să prezinte la bancă adeverinţa de venit sau cuponul de pensie. În baza acordului de colaborare, Banca Romanească poate verifica la Fisc veniturile celor care solicită un credit, reducand timpul de răspuns. "Am implementat protocolul cu ANAF avand în minte confortul clienţilor noştri. Ne-am dorit ca ei să facă mult mai puţine drumuri pană la bancă şi, dacă îndeplinesc condiţiile de eligibilitate, să poată primi creditul în aceeaşi zi", a declarat într-un comunicat Dan Grigoriu, director al Diviziei Produse şi Segmente Retail la Banca Romanească. Astfel, salariaţii nu mai trebuie să prezinte la bancă adeverinţa de venit, iar pensionarii vor merge pentru un credit fără cuponul de pensie. Banca poate realiza verificarea la ANAF doar cu acordul clienţilor, în baza unui acord de consultare.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.