Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Tranzacţie de 68,2 miliarde de lire sterline pe piaţa berii

Ziarul de Vrancea
7 oct 2015 768 vizualizări
Anheuser-Busch InBev (AB InBev), cel mai mare producător de bere la nivel mondial, oferă circa 68,2 miliarde de lire sterline (104 miliarde dolari) pentru preluarea SABMiller, pe locul al doilea în piaţă, care a respins deja două propuneri private, relatează Bloomberg.

Producătorul Budweiser oferă 42,15 lire, în numerar, pentru fiecare acţiune a grupului SABMiller, printre ale cărui branduri se află Peroni şi Grolsch. Preţul este cu 44% peste cotaţia de închidere a titlurilor SABMiller din 14 septembrie, ultima zi înainte de apariţia informaţiilor legate de posibila fuziune, se arată într-un comunicat de miercuri al AB InBev. SABMiller a respins deja două alte oferte din partea AB InBev, de 38 de lire sterline pe acţiune şi 40 de lire pe acţiune. “AB InBev este dezamăgită că board-ul SABMiller a respins două oferte anterioare, fără o implicare serioasă”, potrivit AB InBev. După mai mulţi ani de speculaţii, oferta AB InBev a fost grăbită de impactul încetinirii unor economii emergente precum China şi Brazilia. În ultimul deceniu, pe piaţa berii a avut loc un proces de consolidare în urma căruia de pe piaţă au dispărut concurenţi mai mici.

Sectorul imobiliar a aspirat investiţii de 600 milioane euro

Romania a înregistrat în primele nouă luni tranzacţii imobiliare în valoare de 600 milioane de euro, plasandu-se pe poziţia a treia în Europa Centrală şi de Est (ECE), după Cehia şi Polonia, iar pe ansamblul întregului an indicatorul ar putea depăşi 800 de milioane de euro. "În majoritatea tranzacţiilor realizate în acest an au fost implicate nume noi de investitori, respectiv CTP Invest, P3, GLL şi Lonestar, după mai mulţi ani în care NEPI şi Globalworth au dominat piaţa", arată compania imobiliară JLL, implicată în peste 70% din volumul tranzacţiilor din Romania. Cehia a avut o cotă de piaţă de 43% din totalul tranzacţiilor din regiune, fiind urmată de Polonia, cu 28%, Romania (11%), Ungaria (10%) şi ţările din Europa de Sud-Est (6%). "Romania tranzacţionează proprietăţi prime la un ecart de yield între 150 puncte de bază la office şi 275 puncte de bază la industrial faţă de Polonia şi Cehia. Odată cu îmbunătăţirea susţinută din ultimele 12 luni a indicatorilor economici şi a condiţiilor de finanţare, considerăm că există argumente care să susţină micşorarea acestui ecart în următoarele 12 luni. În orice caz, în condiţii similare de risc, Romania promite un randament superior al investiţiilor faţă de restul regiunii pentru investitorii care intră acum", a declarat Silviana Badea, Head of Capital Markets JLL Romania. Anul trecut, tranzacţiile imobiliare din Romania au totalizat 1,15 miliarde euro, reprezentand un record al ultimilor ani. Volumul a fost influenţat de două tranzacţii mari - achiziţia magazinelor Real de către Auchan, în valoare de 260 - 280 de milioane de euro, şi consolidarea portofoliului Globalworth prin preluarea participaţiei deţinute de fondul german RREEF la mai multe proiecte, în sumă de circa 200 de milioane de euro. Structura pe segmente de piaţă arată că tranzacţiile cu birouri şi cu spaţii industriale reprezintă peste 70% din piaţă, restul fiind achiziţii de proiecte de retail. De asemenea, numărul tranzacţiilor imobiliare a crescut în acest an, în timp ce valoarea medie a tranzacţiei a scăzut, un indicator că piaţa este mai lichidă şi că investitorii nu mai caută doar proiecte de peste 50 de milioane de euro, ci şi de dimensiuni mai mici.

Microsoft a lansat primul său laptop

Microsoft a lansat primul laptop produs de companie, Surface Book, cu care vrea să atragă utilizatorii în ecosistemul cloud şi despre care susţine că este cu 50% mai rapid ca Apple MacBook Pro, relatează MarketWatch. Prin Surface Book, care costă 1.499 de dolari, Microsoft o ia înaintea unor producători consacraţi de echipamente, ca Hewlett-Packard şi Dell, care construiesc de mult timp PC-uri pentru sistemul de operare Windows. Microsoft, care a lansat în cadrului evenimentului organizat seara trecută două noi smartphone-uri, o nouă tabletă Surface şi un dispozitiv purtabil îmbunătăţit, mizează că prin introducerea unui laptop premium va atrage clienţi pentru ecosistemul cloud al companiei. Este un efort prin care Microsoft vrea să devanseze Apple şi Google, care au lansat recent dispozitive mobile premium. Surface Book, cu un ecran cu o diagonală de 12,3 inci, este primul laptop produs de Microsoft şi a doua categorie de dispozitive destinată companiilor lansată de grup. Prima categorie lansată deja este gama de tablete Surface.“Odată cu revoluţia mobilă şi concurenţa venită din partea Apple şi Google, Microsoft era în pericol. Trebuia să devină o companie complet integrată, pentru a crea dispozitive care să îi susţină dezvoltarea în continuare”, a declarat Pat Moorhead, fondatorul companiei de consultanţă MoorInsights Strategy. Laptopul marchează un progres notabil pentru Microsoft, care vrea să crească vanzările de produse software, a adăugat Moorhead. “Despre asta este vorba. Să atragă mai mulţi oameni care utilizează Microsoft 365, OneDrive şi Windows 10”, consideră analistul. La evenimentul de marţi, Microsoft a anunţat că a atras peste 10 milioane de utilizatori pentru Windows 10, de la lansarea sistemului de operare la sfarşitul lunii iulie, o lansare monumentală comparativ cu Windows 8, consideră Daniel Ives, analist la FBR Capital Markets. Directorul general al Microsoft, Satya Nadella, are ca obiectiv obţinerea unor venituri de 20 de miliarde de dolari din serviciile cloud, pană în iunie 2018, faţă de 6 miliarde de dolari în acest an.

Locomotiva Europei a redus viteza

Producţia industrială a Germaniei a înregistrat în august cea mai mare scădere din ultimul an, potrivit datelor publicate miercuri de Ministerul Economiei, care sugerează încetinirea ritmului activităţilor în cea mai mare economie a Europei în trimestrul al treilea, relatează Reuters. Fabricile germane au produs în august cu 1,2% mai puţine bunuri decat în luna precedentă, parţial din cauza numărului mare de zile libere, explică ministerul. Producţia industrială a înregistrat cea mai mare scădere după cea din august 2014 şi a ratat estimările analiştilor Reuters, care se aşteptau la o creştere de 0,2%. Informaţia privind declinul producţiei industriale a venit după scăderea puternică a comenzilor industriale din luna august, anunţată marţi. Un factor pozitiv este revizuirea în creştere a datelor referitoare la producţia industrială din iulie, de la un avans de 0,7% la 1,2%. "Industria germană are probleme să accelereze ritmul. Datele de ieri privind declinul comenzilor au semnalat deja o notă de precauţie”, a declarat Carsten Brzeski, analist la ING. El consideră că datele referitoare la producţia industrială slabă din august vor amplifica speculaţiile că economia germană suferă din cauza încetinirii economiei chineze.

O treime dintre romani economisesc regulat

O treime dintre romani economisesc regulat pentru viitorul familiei, peste jumătate dintre aceştia direcţionand banii către fonduri private de pensii, iar 10% îşi ţin banii la bancă, însă cu toţii consideră că o educaţie financiară mai bună i-ar ajuta să-şi sporească economiile, arată un studiu GfK. Totodată, 6% dintre cei care pun bani deoparte cu regularitate au investiţii pe termen lung, relevă studiul realizat de compania britanică de cercetare GfK pentru compania financiară nebancară Provident. Cand caută informaţii financiare, romanii sunt preocupaţi în special de economisirea pe termen lung. Circa o treime dintre participanţii la sondaj apreciază că ar putea să-şi sporească economiile dacă ar fi mai educaţi din punct de vedere financiar, iar aproximativ un sfert spun că ar putea să-şi gestioneze mai bine cheltuielile zilnice şi bugetul lunar de familie. Totodată, doi din zece romani ar vrea să-şi dezvolte cunoştinţele financiare pentru a putea realiza investiţii pe termen lung, la bursă sau în sectorul imobiliar. "Romanii şi-au schimbat obiceiurile financiare în ultimii ani, devenind tot mai atenţi cu cheltuielile zilnice şi mai interesaţi să-şi optimizeze finanţele personale pentru a economisi şi investi pentru viitor. Mai mult, observăm că educaţia financiară a devenit o prioritate, ceea ce reconfirmă strategia noastră de a susţine, încă din 2008, programe ample menite să îmbunătăţească nivelul de cunoştinţe de gestionare şi planificare a bugetului", a declarat într-un comunicat Viktor Boczan, directorul general al Provident Financial Romania.
















În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.