Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Economist francez: Africa este "viitorul omenirii"

Ziarul de Vrancea
4 oct 2015 854 vizualizări
"Africa de Sud şi Africa sunt viitorul omenirii", a declarat sâmbătă economistul francez la Universitatea din Johannesburg, unde a susţinut un discurs pentru Fundaţia Mandela.

Cu toate că a recunoscut că Africa se confruntă cu provocări imense, Piketty a insistat că există "multe soluţii" şi că tinereţea şi energia africanilor sunt "foarte încurajatoare". Potrivit statisticilor, peste 40% dintre africani au vârste sub 15 ani. "Nu mă aflu aici ca să dau lecţii, ci ca să explic ce anume putem învăţa din experienţele istorice", a spus el. Potrivit lui Piketty, "Occidentul suferă de o amnezie istorică în ceea ce priveşte responsabilitatea sa în inegalităţile prezentului". "Africa nu are nevoie de ajutor, ci de un sistem legal care să-i oblige pe cetăţenii bogaţi să-şi plătească impozitele în mod corect", afirmă economistul francez.
Piketty este de părere că, pentru a pune capăt inegalităţilor, Africa de Sud are nevoie de un sistem de învăţământ mai performant şi are nevoie de transparenţă. "Este nevoie de o mai mare transparenţă pentru a şti cine şi ce anume stăpâneşte în Africa de Sud. Transparenţa generează încredere", spune el, avertizând că, "dacă tema inegalităţii nu este abordată, poate deveni o sursă de violenţe". În opinia sa, un prim pas ar fi stabilirea unui salariu minim pe economie care să pună capăt "exploatării extreme".

MFP se împrumută cu 3,4 miliarde de lei de la bănci, în octombrie

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a planificat împrumuturi de 3,4 miliarde de lei de la băncile comerciale în luna octombrie, prin opt licitaţii de certificate de trezorerie şi obligaţiuni de stat, iar sumele astfel atrase sunt destinate refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat.
Cele 3,4 miliarde de lei ar putea fi completate cu alte 300 de milioane de lei din alocările sesiunilor suplimentare de oferte necompetitive organizate exclusiv pentru instrumentele de tip benchmark. Conform prospectelor de emisiune, MFP va organiza două licitaţii de certificate de trezorerie cu discont, în valoare de 700 de milioane de lei fiecare, pe 15 şi, respectiv, 22 octombrie. De asemenea, vor fi organizate şase licitaţii de obligaţiuni de tip benchmark, cu o valoare totală de două miliarde de lei, cu scadenţe la trei, 10 şi 15 ani. Prima licitaţie de obligaţiuni benchmark este programată luni, 5 octombrie, are o valoare de 100 de milioane de lei şi maturitatea la 15 ani.
În 2015, MFP intenţionează să împrumute de pe piaţa internă circa 10 — 12 miliarde lei prin emisiuni de certificate de trezorerie şi 25 — 28 miliarde de lei prin emisiuni de obligaţiuni benchmark.


O gospodărie din 10 nu a menţinut temperatura adecvată în locuinţă, în 2014

O gospodărie din 10 nu şi-a putut permite menţinerea unei temperaturi adecvate în locuinţă, anul trecut, se arată într-o publicaţie a Institutului Naţional de Statistică (INS) transmisă la solicitarea Agerpres. Astfel, 12,7% dintre gospodăriile din România nu şi-au putut permite menţinerea unei temperaturi optime în locuinţă, procentul cel mai mare fiind în rândul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 16-24 de ani, respectiv 20,3%. În funcţie de statutul ocupaţional al capului familiei, în cazul şomerilor 42,2% nu au putut asigura un climat adecvat. Mai mult de jumătate din gospodării (56,5%) trăiesc în locuinţe individuale separate, proporţia fiind puternic influenţată de mediul rural, restul gospodăriilor regăsindu-se în imobile cu mai multe locuinţe, în special în blocuri cu 10 locuinţe sau mai multe (38,5%). Imobilele în care se găsesc locuinţele gospodăriilor sunt aproape în totalitate de tipul casă individuală separată în cazul mediului rural şi, preponderent, apartamente în blocuri cu mai multe locuinţe în cazul urban (unde doar puţin peste un sfert din gospodării ocupă case individuale separate).

Tsipras promite aplicarea reformelor

Premierul de extremă-stânga al Greciei, Alexis Tsipras, s-a angajat să implementeze cât mai rapid măsurile solicitate de creditorii internaţionali, pentru a putea negocia restructurarea datoriei suverane, a recăpăta acces la pieţele financiare şi a scoate ţara de sub monitorizarea internaţională.
În cadrul acordului cu Grupul Bruxelles (Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană, Fondul Monetar Internaţional şi Mecanismul European de Stabilitate), Grecia urmează să primească un credit de încă 86 de miliarde de euro, conform noului program de asistenţă financiară. În schimbul împrumutului, Guvernul Alexis Tsipras, reinstalat în funcţie după recentul scrutin parlamentar, trebuie să aplice reforme fiscale, în domeniul pensiilor, sănătăţii, în sectorul financiar şi în administraţia publică. "Implementarea reformelor nu va fi uşoară. Dar suntem obligaţi să luăm aceste decizii chiar dacă nu ne plac. Reformele sunt necesare pentru a scoate Grecia de sub sistemul de supraveghere şi pentru a începe imediat negocierile în sensul restructurării datoriei suverane", afirmă Tsipras. "Principalul nostru obiectiv este să ieşim de sub sistemul de monitorizare şi să obţinem acces la pieţele financiare. O condiţie necesară este şi să relansăm creşterea economică", susţine Tsipras. Politicianul de extremă-stânga şi-a schimbat radical poziţia imediat după referendumul din iulie, prin care au fost respinse măsurile de austeritate. Tsipras a acceptat planul de reforme propus de creditori, iar acum, după câştigarea alegerilor, promite că le va aplica în totalitate. "Trebuie să ne asigurăm că erorile făcute în trecut nu vor fi repetate", a spus Tsipras, referindu-se la primul mandat de prim-ministru, care a durat şapte luni.
Grecia are o datorie totală de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% către ţări din zona euro şi către FMI, iar 8,7% către Banca Centrală Europeană (BCE). Începând de la 1 iulie Grecia este, tehnic, în incapacitate de plăţi.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.