Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Kaufland Romania se pregăteşte să invadeze Republica Moldova

Ziarul de Vrancea
2 oct 2015 912 vizualizări
Retailerul Kaufland intenţionează să intre pe piaţa din Republica Moldova printr-un magazin care va fi deschis în capitala ţării, Chişinău, peste doi ani, expansiunea pe această piaţă urmand să fie coordonată direct de divizia din Romania, unde grupul german împlineşte 10 ani.

"Avand în vedere şi contextul legăturilor istorice şi culturale foarte stranse între Romania şi Republica Moldova, la aniversarea a 10 ani de activitate, Kaufland Romania (...) anunţă extinderea reţelei de magazine şi în această ţară", se arată într-un comunciat al companiei. Proiectul va fi coordonat de Kaufland Romania, cu intenţia de a deschide mai multe magazine. "Oraşul în care intenţionăm să deschidem magazine este deocamdată capitala ţării - Chişinău - prima deschidere fiind aşteptată peste aproximativ 2 ani", precizează Kaufland. Retailerul a inaugurat primul magazin în Romania în 2005, iar în prezent a ajuns la o reţea de peste 100 de unităţi de retail, două centre logistice şi peste 15.000 de angajaţi. Grupul Kaufland se numără printre cele mai mari companii de retail din Europa, cu peste 1.110 de magazine în şapte ţări, în Germania, Cehia, Slovacia, Polonia, Croaţia, Bulgaria şi Romania.

Paternitatea internetului mobil, tranşată într-un proces uriaş

O companie din Nevada, Unwired Planet, susţine că a inventat Internetul pentru dispozitivele mobile şi a chemat în justiţie Samsung Electronics, Huawei Technologies şi Google, cărora le cere plata drepturilor de proprietate intelectuală, relatează Bloomberg. Unwired Planet, care are sediul peste rau de cartierul cazionurilor din Reno, deasupra unui restaurant italian, are numai 16 angajaţi şi niciun produs. Deţine însă un portofoliu de peste 2.000 de brevete, majoritatea cumpărate de la compania Ericsson, despre care susţine că sunt "fundamentale pentru comunicaţiile mobile". Unwired Planet a dat în judecată Samsung Electronics, Huawei Technologies şi Google, iar săptămana viitoare, la Londra, va începe primul din cele şase procese intentate de compania americană, care vor dura mai mult de un an. Pentru producătorii de telefoane mobile, procesele nu sunt doar o neplăcere. În documentele depuse în justiţie de aceştia se arată că Unwired Planet cere plata unor comisioane exagerate pentru licenţierea prevetelor, care nu sunt nici măcar valide. Dacă cererile Unwired Planet vor fi aprobate, drepturile de proprietate intelectuală ar putea valora sute de milioane de dolari. În prezent, Unwired Planet este evaluată la circa 85 de milioane de dolari. În condiţiile în care smartphone-urile devin omniprezente, aşa se întamplă şi în cazul disputelor juridice referitoare la inventatorii tehnologiilor. Apariţia unor firme care există doar pentru a cumpăra brevete şi a le valorifica prin intermediul proceselor a provocat apeluri în SUA pentru o legislaţie care să combată aceste practici. Huawei a anunţat că grupul îşi va apăra cu tărie drepturile legitime. Purtătorii de cuvant al Samsung şi Google nu au putut fi contactaţi. Cum a ajuns o companie despre care nu a auzit aproape nimeni să susţină că deţine drepturi pentru elemente existente în aproape orice smartphone? Unwired Planet a avut la un moment dat 2.200 de angajaţi, avand activităţi în domeniul inovaţiilor tehnologice. Anterior, compania era cunoscută sub numele de Openwave Systems şi dezvolta software pentru dispozitive mobile, înainte de a pierde teren în faţa unor companii precum Nokia şi Ericsson. Openwave Systems şi-a vandut operaţiunile de produse în 2012, concentrandu-se pe drepturile de proprietate intelectuală

Afacerile din comerţul cu amănuntul au crescut cu 6,2%

Volumul afacerilor din comerţul cu amănuntul, cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete, a crescut în primele opt luni cu 6,2% pe serie brută, avans susţinut de vanzările de produse alimentare, băuturi şi tutun, care au urcat cu 14,8%, potrivit datelor INS. Totodată, vanzările de carburanţi pentru autovehicule în magazine specializate au fost mai mari cu 5,4% decat în aceeaşi perioadă a anului trecut, iar vanzările de produse nealimentare au stagnat, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS). Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, afacerile au înregistrat o creştere cu 5,8%, datorată vanzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (plus 14%), comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (plus 4,9%) şi vanzărilor de produse nealimentare (plus 0,3%). În august, volumul afacerilor a avansat cu 1,4% faţă de iulie, ca serie brută, după ce vanzările de produse alimentare, băuturi şi tutun au crescut cu 4,6%, iar cele de produse nealimentare cu 1,6%. Pe de altă parte, comerţul carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate a scăzut cu 3,5%. Pe serie ajustată, afacerile s-au redus cu 0,3%, influenţate de scăderea comerţului carburanţilor cu 4,3%. Comparativ cu august 2014, volumul afacerilor pentru comerţul cu amănuntul a consemnat o majorare cu 9,6%, serie brută, susţinută de vanzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (plus 24,2%), comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (plus 3%) şi vanzările de produse nealimentare (plus 2,2%).

Draghi: Creşterea economică revine în Europa

Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a declarat la un eveniment din New York, că creşterea economică revine în Europa, după ce regiunea nu a reuşit în ultimii şapte-opt ani să aibă o contribuţie majoră la expansiunea globală, relatează Bloomberg. 'Progresele din ultimii trei ani pentru stabilizarea şi consolidarea zonei euro aunt reale. Creşterea revine. Calea spre progres a fost identificată. Nu ne vom opri pană cand uniunea monetară nu va fi completă", a spus Draghi. Şeful BCE nu a comentat despre perspectiva politicii monetare a instituţiei. El a arătat că se poziţionează în tabăra celor care susţin că este necesar ca integrarea să continue pentru a obţine toate economiile care pot fi aduse de uniune. Zona euro a înregistrat inflaţie negativă în septembrie, de -0,1%, pentru prima oară în ultimele şase luni, evoluţie care amplifică presiunile asupra Băncii Centrale Europene (BCE) pentru suplimentarea măsurilor de stimulare. Declinul preţurilor este în mare parte consecinţa energiei ieftine, iar preşedintele BCE, Mario Draghi, a semnalat că instituţia ar putea extinde programul de suplimentare a lichidităţilor, dacă va fi nevoie pentru evitarea deflaţiei. BCE a anticipat în această lună că economia zonei euro va înregistra anul viitor o creştere de 1,7% şi o rată a inflaţiei de 1,1%.

Agrostar cere adoptarea Legii irigaţiilor cat mai repede

Federaţia Agrostar solicită parlamentarilor să reintroducă pe ordinea de zi Legea irigaţiilor şi să o aprobe cat mai repede, astfel încat agricultorii să poată evita potenţiale pagube şi anul viitor, în caz contrar anunţand că va organiza proteste comune cu toate organizaţiile din domeniu. Plenul Camerei Deputaţilor nu a reuşit, miercuri, să adopte OUG 79/2013, cu amendamente care prevedeau investiţii de 1 miliard de euro în sistemul de irigaţii, din cauza lipsei numărului suficient de voturi pentru o lege organică. Federaţia sindicală protestează faţă de respingerea legii de către parlament, avand în vedere că "seceta a devenit un fenomen aproape anual, iar pagubele produse agricultorilor se ridică la miliarde de euro". "Federaţia Agrostar cere reintroducerea de urgenţă a acestei legi pe ordinea de zi şi aprobarea ei astfel încat să poată să producă efecte cat mai repede şi să nu fim puşi şi la anul în situaţia ca fermierii să se vadă cu munca pe un an distrusă. În cazul în care legea nu va fi dezbătută şi aprobată cat mai repede, Agrostar va iniţia discuţii cu toate organizaţiile din agricultură, pentru a organiza acţiuni de protest comune", a declarat în comunicat preşedintele federaţiei, Niculae ştefan.

Preţurile producţiei industriale au scăzut în august cu 2,7%

Preţurile producţiei industriale pe total piaţă, internă şi externă, au scăzut în august cu 0,7% faţă de iulie şi cu 2,7% anual, influenţate de sectorul energetic în special, care a consemnat o reducere de 9,2%, şi de industria bunurilor de capital, cu minus 1,3%, potrivit datelor INS. Totodată, industria bunurilor intermediare a consemnat o scădere a preţurilor de 0,9%. Pe de altă parte, creşteri s-au înregistrat în industria bunurilor de folosinţă îndelungată, cu 1,4%, şi în cea a bunurilor de uz curent, cu 1%, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS). Comparativ cu iulie, preţurile producţiei industriale au scăzut cu 0,7%, pe fondul reducerii celor din industria energetică cu 2,1% şi a celor din industria bunurilor intermediare cu 1%. În industria bunurilor de folosinţă preţurile au stagnat, ca şi în cea a bunurilor de uz curent. O uşoară creştere, de 0,4%, a fost înregistrată doar în industria bunurilor de capital.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.