Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE:Fabrica de seringi de unică folosinţă, pusă pe tarabă

Ziarul de Vrancea
30 sep 2015 1282 vizualizări
Statul cere 7,4 milioane euro pe fabrica ce este situată în Arad

Fabrica de seringi de unică folosinţă Sanevit 2003 Arad a fost scoasă la licitaţie de Ministerul Economiei, la preţul de 32.684.998 lei, adică aproximativ 7,4 milioane de euro, însă societatea nu mai produce nimic de mai mulţi ani şi are doar caţiva angajaţi. Potrivit anunţului de licitaţie cu strigare, publicat de Ministerul Economiei, prin Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), întregul capital social al SC Sanevit 2003 SA Arad va fi vandut la preţul de 32.684.998 lei, adică aproximativ 7,4 milioane de euro, fiind vorba de 16.342.499 de acţiuni la preţul de doi lei bucata. Toate acţiunile sunt deţinute de Ministerul Economiei, care a preluat fabrica în iunie 2012, pentru a o salva de la faliment. Conform anunţului, dosarul de prezentare a fabricii poate fi ridicat de la sediul OPSPI, iar pentru participare la licitaţie trebuie depusă o garanţie de 3.268.500 lei. Documentele de participare la licitaţie se pot depune pană cel mai tarziu în ziua anterioară licitaţiei, respectiv pană în 17 noiembrie, ora 09.00, iar deschiderea plicurilor cu documente se va face în prezenţa tuturor ofertanţilor o oră la tarziu. Verificarea şi analizarea documentelor se va face pană în 18 noiembrie, la ora 9.00, iar licitaţia va avea loc la ora 10.00, la sediul OPSPI. Procedura de privatizare a fabricii de seringi de unică folosinţă din Arad a început în urmă cu aproape trei ani, însă anunţul a fost publicat abia acum. La sfarşitul anului 2012, ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, declara la Arad că fabrica de seringi va fi “resuscitată”, urmand să intre în procedura de privatizare. Pop spunea la acea vreme că fabrica are datorii de 7,6 milioane de lei acumulate, la un patrimoniu de 8,5 milioane de euro, şi că ”membrii fostului guvern, ori n-au fost capabili, ori au avut interese meschine pentru nerezolvarea problemei Sanevit”.

Romania a urcat 6 poziţii, pană pe locul 53, în topul competitivităţii economice

Romania a înregistrat un avans de 6 poziţii, de pe locul 59 pe 53, în clasamentul competitivităţii economice întocmit anual de Forumul Economic Mondial (WEF), plasandu-se peste ţări ale Uniunii Europene (UE) ca Bulgaria, Ungaria, Grecia sau Croaţia, dar sub Polonia, Lituania sau Cehia. În ceea ce priveşte ţările vecine, Romania a depăşit în acest an Bulgaria, aflată pe locul 54, potrivit Indicelui Global al Competitivităţii ediţia 2015-2016, publicat miercuri de WEF. Ungaria se situează cu 10 poziţii în spatele Romaniei, pe 63, în timp ce Ucraina se află abia pe locul 79, Republica Moldova pe 84 şi Serbia pe 94, după criteriile competitivităţii. În schimb, Cehia ocupă locul 31, Lituania este pe 36, iar Polonia pe poziţia 41. Economia romanească stă cel mai bine la capitolul eficienţă, pe locul 44 în lume, în creştere cu şase poziţii comparativ cu clasamentul anului trecut, şi cel mai prost în ceea ce priveşte inovaţia - poziţia 84, comparativ cu locul 78 în 2014. Criteriile privind eficienţa includ accesul la educaţie şi calificare, eficienţa pieţei de consum şi a pieţei muncii, gradul de dezvoltare a pieţei financiare, gradul de tehnologizare a economiei, dar şi mărimea pieţei interne. Capitolul inovaţie se referă atat la aspectul implicit al inovaţiilor aduse de economia locală, cat şi la "gradul de sofisticare" a mediului de afaceri. În privinţa cerinţelor de bază ale unei economii de piaţă, precum gradul de dezvoltare instituţională, infrastructura, mediul macroeconomic şi accesul la servicii de sănătate şi educaţie primară, Romania se plasează pe locul 70 în lume, urcand în clasament cu 7 locuri faţă de anul trecut. Cea mai competitivă economie din lume este ca şi anul trecut Elveţia, urmată în ordine de Singapore, SUA, Germania, Olanda, Japonia, Hong Kong, Finlanda, Suedia şi Marea Britanie.


BNR a menţinut dobanda-cheie şi ratele rezervelor obligatorii

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a Romaniei a decis miercuri, pentru a treia şedinţă consecutiv, să menţină rata dobanzii de politică monetară la 1,75% pe an şi ratele rezervelor minime obligatorii (RMO) pentru pasivele băncilor, la 8% pentru lei şi 14% pentru valută. Totodată, BNR va continua gestionarea adecvată a lichidităţii din sistemul bancar, potrivit unui comunicat al băncii centrale. Decizia BNR era aşteptată de analişti, în condiţiile unei inflaţii negative şi a turbulenţelor de pe plan extern. Guvernatorul băncii centrale, Mugur Isărescu, a declarat la jumãtatea lunii iunie că BNR nu va mai reduce dobanda de politică monetară, în condiţiile unei rate negative a inflaţiei şi a unei creşteri economice de circa 4% în acest an. La şedinţa de politică monetară de la începutul lunii iulie, dobanda-cheie şi ratele RMO au stagnat, pe fondul crizei din Grecia şi al tensiunilor din regiune. Deciziile de politică monetară au rămas neschimbate şi în august, în aşteptarea clarificării situaţiei privind pachetul de măsuri fiscale care trebuia reanalizat de Parlament la finalul lunii. Ultima tăiere a fost aplicată de BNR în luna mai, cand a redus dobanda-cheie cu 0,25 puncte procentuale, de la 2% la 1,75% pe an, precum şi ratele RMO pentru pasivele în lei cu 2 puncte procentuale, de la 10% la 8%, măsură care i-a luat prin surprindere pe analişti. Banca centrală a redus dobanda de politică monetară de patru ori în cursul acestui an şi de cinci ori anul trecut.

Procuratura germană a lansat o investigaţie împotriva Audi

Procuratura din Germania a lansat investigaţie preliminară împotriva subsidiarei Audi a grupului Volkswagen, în scandalul declanşat de emisiile poluante ale automobilelor diesel, a relatat o publicaţie germană citată de Reuters. Audi a anunţat că 2,1 milioane de automobile ale mărcii sunt afectate de scandal, între acestea aflandu-se sedanurile A1, A3, A4, A5 A6, modelele sport TT, precum şi SUV-urile Q3 şi Q5. Wolfram Herrle, procuror şef în oraşul de origine al Audi, Ingolstadt, a declarat pentru grupul Funke Media că a început o investigaţie preliminară pentru a se vedea dacă trebuie lansate acuzaţii oficiale împotriva companiei. "Analizăm în prezent toţi factorii, pentru a decide dacă trebuie iniţiată o investigaţie", a spus Herrle. Reprezentanţii procuraturii din Ingolstadt şi cei ai Audi nu au putut fi contactaţi pentru a comenta informaţiile publicate de Funke Media. Grupul Volkswagen a anunţat marţi că intenţionează să recheme în service pană la 11 milioane de vehicule la nivel global, dintre care 5 milioane de vehicule marca VW, pentru a înlătura softul care reduce nivelul noxelor în timpul testelor de poluare. Ulrich Hackenberg, directorul pentru cercetare şi dezvoltare al Audi, se află printre directorii din cadrul grupului VW suspendaţi din funcţie în acest scandal.

Averea lui Donald Trump este la jumătate faţă de estimările sale

Donald Trump, care are prima şansă să fie desemnat candidatul republicat în alegerile prezidenţiale din SUA, are o avere de 4,5 miliarde de dolari, potrivit topului miliardarilor americani realizat de revista Forbes, aproximativ jumătate faţă de estimarea proprie de 10 miliarde de dolari. Informaţia nu a fost bine primită de miliardar, avand în vedere că pentru a intra în topul Forbes este nevoie de o avere netă de cel puţin 1,7 miliarde de dolari, relatează MarketWatch. "Cred că încearcă să mă facă să par cat mai sărac posibil. Tot ce pot spune despre Forbes este că este o revistă falimentară, nu ştiu despre ce vorbesc. Asta e tot ce pot spune", a declarat Trump pentru revista Forbes. Steve Forbes, care a încercat să candideze pentru Casa Albă în 1996 şi 2000, a apărat marţi, la CNBC, evaluarea făcută de revistă averii lui Trump. "Cred că cea mai mare diferenţă este dată de felul în care Trump îşi evaluează brandul. Nu includem valoarea brandului în calculele noastre, pentru că pană cand proprietarul nu găseşte o metodă de a-l valorifica nu ţinem cont de acesta", a spus Forbes, preşedinte şi redactor şef al revistei.

Metro vrea să tripleze numărul de magazine în franciză LaDoiPaşi

Retailerul Metro vrea să crească de trei ori, într-un termen de pană la cinci ani, numărul de magazine operate în franciză LaDoiPaşi, care se situează în prezent la aproximativ 500 de unităţi, a declarat, miercuri, directorul general al Metro Romania, Gilles Roudy. "Nu suntem foarte prezenţi în Bucureşti, astfel că în următoarele luni vom deschide 3-4 magazine. Ne vom concentra (cu extinderea LaDoiPaşi, n.r.) pe principalele oraşe ale ţării, dar şi pe zona rurală", a spus directorul general al Metro Romania într-o conferinţă de presă, la deschiderea conferinţei Metro Expo, dedicată clienţilor profesionişti. Sortimentaţía va fi diferită în funcţie de locaţia magazinelor, a precizat el. "Soluţia pentru Bucureşti nu va fi aceeaşi în termeni de sortimentaţie a produselor cu cea din mediul rural", a declarat Roudy. Programul LaDoiPaşi va fi relansat în acest an şi va acoperi toate aspectele de business, inclusiv branding, gama de produse, pregătirea angajaţilor, echipamentele şi preţurile. Compania a introdus noul concept în magazinul LaDoiPaşi din Ștefan cel Mare, în decembrie 2014, iar acum este pregătită pentru implementarea la scară largă, a spus Roudy.
















În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.