Economic

MOZAIC STIRI ECONOMCE: Pană în 2017, toate trenurile trebuie să aibă aer condiţionat

Ziarul de Vrancea
27 sep 2015 758 vizualizări
Costurile pe un vagon ar putea atinge şi 400.000 lei

CFR Călători are în pregătire un amplu program de dotare a trenurilor cu aer condiţionat, în baza unui ordin de ministru care prevede ca, pană în 2017, climatizarea să fie asigurată în toate garniturile, inclusiv în cele de tip Regio, a declarat directorul general al companiei, Iosif Szentes. "Pe perioada de vară, au fost foarte multe reclamaţii referitoare la aerul condiţionat (în trenuri — n. r.), foarte multe probleme. Majoritatea problemelor s-a rezolvat în timpul parcursului, însă unele chiar nu au putut fi rezolvate, iar în aceste situaţii s-au luat măsuri de a muta călătorii în alte vagoane, pe locurile rămase libere, unde clima funcţiona corespunzător. Să sperăm că aceste deficienţe nu vor mai apărea. Acum avem şi fonduri alocate pentru a realiza licitaţii numai pentru climă şi trebuie să mai ţinem cont de un lucru care ne presează: din 2017 trebuie să avem toate vagoanele, inclusiv trenurile Regio, cu clima în funcţiune. Este un ordin al ministrului, 723 din 2015, care modifică alt ordin al ministrului Transporturilor, nr. 153 din 2011, care prevede acest lucru, iar noi deja am început pregătirile", a explicat şeful CFR Călători. Potrivit acestuia, dotarea unui vagon cu aer condiţionat poate ajunge pană la 400.000 de lei, dacă nu există instalaţia. "Dacă este vorba să amenajăm clima într-un vagon care nu este dotat cu instalaţii, cu ţevi etc., suma poate să meargă pană în 400.000 de lei. Deci, este o investiţie imensă", a precizat Szentes.  El a ţinut să sublinieze că în majoritatea trenurilor Regio este prezent aerul condiţionat, deşi acest lucru devine obligatoriu abia din 2017. În prezent, în jur de 230 de vagoane necesită instalarea climei. "Pană acum, nu era obligatorie asigurarea climatizării în trenurile Regio. Noi, în majoritatea trenurilor Regio, am asigurat acest serviciu, chiar dacă nu era obligatoriu. Avem în continuare în jur de 230 de vagoane care necesită dotare cu climă şi pe care, în programul pe care l-am lansat începand de anul viitor şi pană la punerea în aplicare a acestei restricţii impuse de OMT 723, o să le realizăm", a adăugat directorul CFR Călători.  Iosif Szentes a participat, vineri, la proiectul cultural — educativ — social ''Arcade peste timp şi ape", care a avut drept scop marcarea a 155 de ani de la inaugurarea liniei de cale ferată Cernavodă — Constanţa, prima linie feroviară din Dobrogea, şi 120 de ani de la realizarea complexului podurilor dunărene, sub conducerea inginerului Anghel Saligny.

Iohannis a discutat cu preşedintele Chinei despre investiţii în energie
 
Preşedintele Klaus Iohannis a avut, sambătă, la New York, o întalnire cu omologul său chinez, Xi Jinping, temele abordate vizand relaţiile economice şi investiţionale între Romania şi China, mai ales în sectoare percum energia, infrastructura şi turismul. Întalnirea a avut loc în marja participării şefului statului la reuniunea Global Leaders’ Meeting on Gender Equality and Women’s Empowerment. Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, cei doi demnitari au salutat evoluţia şi substanţa relaţiilor romano-chineze, atat la nivel bilateral, cat şi în cadrul mai larg al raporturilor Uniunea Europeană-China şi pe plan internaţional. În plan bilateral, discuţiile au vizat, în mod deosebit, aprofundarea cooperării economice şi investiţionale între Romania şi Republica Populară Chineză. Principalele sectoare vizate pentru derularea unor proiecte de anvergură sunt energia, infrastructura şi turismul. Cu ocazia întrevederii, a fost exprimat interesul Romaniei pentru proiectul Noului Drum al Mătăsii. Cei doi înalţi oficiali au abordat şi aspecte ale cooperării dintre Romania şi Republica Populară Chineză în cadrul ONU. De ambele părţi s-a exprimat interesul pentru intensificarea acestei colaborări, se arată în comunicatul Preşedinţiei.

Elveţia a interzis vanzarea modelelor diesel ale VW

Elveţia a interzis vanzarea modelelor Volkswagen implicate în scandalul emisiilor poluante, măsură care afectează şi alte mărci ale grupului, precum Seat şi Skoda, relatează Reuters. Decizia guvernului elveţian se referă la automobilele diesel care conţin softul capabil să reducă nivelul noxelor în timpul testărilor oficiale ale vehiculelor. Pe langă automobilele VW din categoria ”euro 5”, măsura afectează şi alte mărci ale grupului, precum Seat şi Skoda. Totuşi, interdicţia este limitată la vehiculele care ar urma să fie vandute sau înmatriculate, ceea ce înseamnă că automobiliştii care deţin astfel de maşini pot circula în continuare cu acestea. Anunţul a venit după ce board-ul Volkswagen l-a numit pe Matthias Mueller, şeful diviziei Porsche, în funcţia de director general al VW. Între timp au apărut informaţii că autorităţile europene au ştiut de acum cinci ani despre dispozitivele capabile să modifice rezultatul testelor de poluare, iar Comisia Europeană a fost avertizată despre acest lucru acum doi ani. Aceste sisteme au fost interzise de legislaţia europeană în 2007, iar autorităţile naţionale de reglementare au responsabilităţi legale de a impune interdicţia, ceea ce înseamnă că Germania nu a respectat legislaţia UE. Un raport realizat în 2013 de Centrul pentru Cercetări Comune al Comisiei Europene a avertizat în legătură cu lacunele legislative şi a cerut noi reglementări privind testarea în circulaţie a vehiculelor, pentru a împiedica producătorii să trişeze.Agenţia americană pentru Protecţia Mediului (EPA) acuză grupul auto Volkswagen că a instalat sisteme electronice speciale pe unele autoturisme diesel pentru a evita standardele federale din SUA în materie de emisii, expunand cetăţeni americani la gaze poluante. "Grupul auto german a instalat un software pentru a induce în eroare autorităţile americane în privinţa emisiilor poluante", a anunţat Agenţia americană pentru Protecţia Mediului. Constructorul auto german a instalat un software special în calculatorul de bord al unor modele diesel Volkswagen şi Audi. Dispozitivul este programat să activeze un sistem de filtrare completă a particulelor doar în timpul testelor oficiale pentru emisii. După teste, adică în situaţiile generale de funcţionare a motorului, dispozitivul dezactivează sistemul de filtrare a particulelor, susţine Agenţia americană pentru Protecţia Mediului.

MFP: Excedent bugetar de 0,92% din PIB, după primele 8 luni

Execuţia bugetului general consolidat la sfarşitul primelor opt luni ale anului 2015 s-a încheiat cu un excedent de 6,5 miliarde de lei, respectiv 0,92% din PIB, faţa de un deficit de 1,6 miliarde de lei (0,24% din PIB) înregistrat în aceeaşi perioadă din anul 2014, informează Ministerul Finanţelor Publice (MFP) într-un comunicat transmis AGERPRES. Veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 150 de miliarde de lei, reprezentand 21,4% din PIB, au fost cu 9,7% mai mari în termeni nominali faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, iar ca pondere în PIB cu 0,9 puncte procentuale. Potrivit datelor MFP, s-au înregistrat creşteri faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent la încasările din TVA (15%), impozitul pe venit (13,5%), impozitul pe profit (11%), venituri nefiscale (18,5%) şi accize (8,2%). Încasările din contribuţii de asigurări sociale de stat au scăzut doar cu 1,5% faţă de anul anterior, fiind influenţate de reducerea cu 5 puncte procentuale a contribuţiilor datorate statului de către angajatori, dar şi majorarea contribuţiei virate la fondurile de pensii private (Pilonul II) cu 0,5 puncte procentuale în 2015 faţa de 2014. Comparativ cu aceeaşi perioadă din anul 2014, încasările administraţiilor locale au crescut pe segmentul impozite şi taxe pe proprietate cu 3%, la taxe pe utilizarea bunurilor cu 6,2% şi venituri nefiscale cu 2%.

Grecia reia negocierile cu creditorii

Autorităţile din Grecia vor relua săptămana viitoare negocierile cu creditorii ţării, întrerupte cu o lună înainte de alegeri, obiectivul discuţiilor fiind finalizarea cu succes şi la timp a primei evaluări a reformelor, transmite Kathimerini. Discuţiile se vor concentra pe bugetul anului 2016, cele două părţi pornind de pe poziţii diferite, în condiţiile în care creditorii consideră că este nevoie de noi măsuri fiscale. Cele mai dificile probleme vor fi însă reformele majore, în domeniul sistemului de asigurări sociale, recapitalizarea băncilor şi reforme structurale care vor afecta mari părţi ale economiei şi societăţii. Oficiali guvernamentali au declarat că experţii tehnici ai creditorilor vor sosi la Atena săptămana viitoare pentru a analiza datele fiscale. În privinţa ţintelor fiscale, oficialii guvernamentali susţin că acestea pot fi îndeplinite, în timp ce creditorii sunt îngrijoraţi că măsurile aprobate de Parlament nu sunt aplicate corect şi ar putea necesita noi intervenţii. Potrivit Ministerului de Finanţe, după aplicarea măsurilor votate de Parlament în luna august este foarte probabil să fie îndeplinită sau depăşită ţinta de deficit bugetar. Autorităţile elene estimează că Grecia ar putea înregistra buget echilibrat sau chiar surplus al bugetului primar.

Rusia, Ucraina şi UE au ajuns la un acord asupra livrărilor de gaze

Rusia, Ucraina şi Uniunea Europeană (UE), reunite la Bruxelles, au ajuns la un acord asupra livrărilor de gaze naturale, suspendate de la 1 iulie, a anunţat vineri seara vicepreşedintele Comisiei Europene (CE) Maros Sefcovic, relatează AFP în pagina electronică. "Reuşită majoră: protocolul cu privire la livrarea de gaze (naturale) a fost parafat" între Rusia, Ucraina şi UE, a scris într-un mesaj postat pe Twitter Sefcovic, care a mediat reuniunea trilaterală, la Bruxelles. Ministrul rus pentru Energie Aleksandr Novak şi omologul său ucrainean Vladimir Demcişîn au ajuns vineri la un acord în vederea livrării de gaze naturale către Kiev pentru această iarnă, după luni de negocieri dure, relatează DPA.Ucraina, care se confruntă cu dificutăţi financiare, depinde puternic de livrările de enrgie provenind din Rusia şi este, totodată, o ţară de tranzit-cheie pentru livrările către Occident. UE a mediat negocierile între cele două părţi, pe fundalul conflictului din Donbas, în estul Ucrainei. "Este un pas crucial în vederea asigurării Ucrainei cu suficiente gaze naturale în această iarnă şi cu privire la faptul că nu vor exista ameninţări la adresa unui tranzit continuu, sigur şi fiabil de gaze naturale din Rusia către UE", a declarat Sefcovic după cinci ore de negocieri la Bruxelles.
















În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.