Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE:BCR opreşte duminică derularea operaţiunilor pe mai multe canale

Ziarul de Vrancea
25 sep 2015 715 vizualizări
BCR va opri duminică, între orele 6:00 şi 15:00, fucţionalitatea site-urilor, a serviciilor de internet şi mobile banking, a maşinilor multifuncţionale şi a ghişeului automat, recomandand clienţilor să programeze din timp operaţiunile bacare

Astfel, vor fi oprite sistemele informatice care gestionează website-urile BCR, serviciile de internet şi mobile banking, aplicaţiile de iPhone şi Android, tranzacţiile mobile, maşinile multifuncţionale (MFM) şi ghişeul automat (APT). "BCR recomandă clienţilor să-şi programeze din timp toate operaţiunile bancare pe care trebuie să le efectueze în această perioadă", se arată într-un comunicat. Banca Comercială Romană, membră a Erste Group, este cea mai mare instituţie de credit de pe piaţa locală în funcţie de active, cu 14,4 miliarde euro în administrare. Banca deţine 22 de centre de afaceri şi 23 de birouri mobile dedicate companiilor, precum şi 509 unităţi de retail în oraşele cu peste 10.000 de locuitori.  Totodată, instituţia de credit are o reţea de circa 2.000 de bancomate şi 13.500 de terminale pentru plata cu cardul la comercianţi.

Bancherii caştigă de două ori mai mult decat media

Salariul mediu brut a crescut anul trecut cu 7,6%,la 2.328 lei u angatatorul a plătit 3000 lei pe lună

Caştigul salarial mediu lunar brut s-a situat anul trecut la 2.328 lei la nivel naţional, cu 7,6% mai mult decat în 2013, iar angajatorii au cheltuit în medie 2.988 lei pe lună pentru fiecare salariat, la un număr mediu al salariaţilor de 4,5 milioane persoane, potrivit datelor INS. Caştigul salarial mediu lunar net, de 1.697 lei, a fost în urcare cu 7,5% (118 lei) faţă de anul precedent, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS). Efectivul salariaţilor a fost anul trecut de 4,9 milioane persoane, cu 99.600 de persoane în plus, iar numărul mediu s-a plasat la 4,5 milioane salariaţi, în creştere cu 64.100 persoane. Cele mai mari caştiguri salariale medii lunare nete, superioare mediei pe economia naţională, s-au realizat anul trecut în intermedieri financiare şi asigurări (de 2,2 ori), informaţii şi comunicaţii cu 97,8%, industria extractivă cu 92,1%, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat cu 82,3%, administraţie publică cu 62,3%, activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice cu 43,9%, învăţămant cu 2,1%, transport şi depozitare cu 0,6%. Caştigurile salariale medii lunare nete care s-au situat la cea mai mare distanţă sub media pe economie au fost în hoteluri şi restaurante (-43,5%), alte activităţi de servicii (-32,8%), construcţii (-26,9%), activităţi de spectacole, culturale şi recreative (-26,4%), activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport (-25,7%), agricultură, silvicultură şi pescuit (-25,2%), tranzacţii imobiliare (-20,8%), comerţ (-16,8%), sănătate şi asistenţă socială (-11,8%), distribuţia apei, salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare (-11,1%), industria prelucrătoare (-7,0%). Indicele caştigului salarial real (exprimat ca raport între indicele caştigului salarial nominal net şi indicele preţurilor de consum al populaţiei) a fost anul trecut de 131,2% faţă de anul 1990, mai mare cu 7,8 puncte procentuale faţă de anul precedent, respectiv cu 0,9 puncte procentuale faţă de anul 2008. Femeile au caştigat în medie cu 178 lei mai puţin decat bărbaţii, realizand un caştig salarial mediu lunar brut de 2.234 lei (faţă de 2.412 lei al bărbaţilor) şi un caştig salarial mediu lunar net de 1.627 lei (faţă de 1.761 lei al bărbaţilor).  Bărbaţilor le revin caştiguri salariale medii lunare nete superioare femeilor în majoritatea activităţilor economice, cele mai mari diferenţe (peste 25%) regăsindu-se în intermedieri financiare şi asigurări (41,3%), alte activităţi de servicii (27,8%) şi industria prelucrătoare (27,6%). În profil teritorial, pe judeţe, caştigul salarial mediu lunar net s-a situat sub media pe economie în 36 dintre judeţe. Cel mai scăzut nivel, respectiv de 1.251 lei s-a înregistrat în judeţul Harghita, cu 26,3% mai puţin decat media pe economie. La polul opus, s-a situat caştigul salarial mediu lunar net realizat în Municipiul Bucureşti (2.441 lei), cu 43,8% peste media pe economie.

Cadastru dă 5,6 milioane euro pentru cartografie aeriană

Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) va organiza o licitaţie deschisă pentru atribuirea unui contract estimat la 5,6 milioane euro, fără TVA, privind producerea unui model digital al terenului prin scanare aeriană, fotografii aeriene şi producţia de hărţi, pentru 6 judeţe. Proiectul vizează o suprafaţă de aproximativ 50.000 de km pătraţi din judeţele Bihor, Arad, Hunedoara, Alba, Mureş şi Harghita, inclusiv zona de inundaţii cu risc ridicat (zona de la graniţă cu Ungaria, în Arad si Bihor) şi face parte dintr-un program mai amplu, denumit "Informaţii geografice pentru mediu, schimbări climatice şi integrare UE", potrivit unui anunţ publicat de ANCPI, ieri, în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice. Pentru atribuirea serviciilor, ANCPI va organiza o licitaţie electronică, aşteptand oferte pană la data de 9 noiembrie.  Agenţia de Cadastru impune cateva condiţii pentru participarea la licitaţie, două dintre acestea referindu-se la deţinerea de experienţă pentru lucrări similare, respectiv o medie a cifrei de afaceri de minim 11,2 milioane euro pe ultimii trei ani. Contractul ar urma să fie finalizat în termen de 15 luni de la atribuire.


Tragere specială a Loteriei bonurilor fiscale, de sărbători

Monitorul Oficial a publicat, vineri, un Ordin al ministrului Finanţelor Publice, prin care ministerul organizează o nouă extragere ocazională în cadrul Loteriei bonurilor fiscale şi la care vor participa bonurile emise într-un interval de trei luni, extragerea fiind programată în 27 decembrie. Ministerul Finanţelor Publice va organiza o nouă extragere ocazională a Loteriei bonurilor, în luna decembrie, potrivit Ordinului MFP nr. 1151/2015, care a fost publicat, joi, în Monitorul Oficial. Extragerea va avea loc în 27 decembrie, urmand să participe bonurile fiscale emise în perioada 1 septembrie - 30 noiembrie, fondul de premiere alocat acestei extrageri fiind de un milion lei. "În data de 27 decembrie 2015 se organizează o extragere ocazională a Loteriei bonurilor fiscale. La extragerea prevăzută la alin. (1) participă bonurile fiscale emise în intervalul calendaristic cuprins între data de 1 septembrie ţi data de 30 noiembrie 2015 care îndeplinesc condiţiile prevăzute de Ordonanţa Guvernului nr. 10/2015 pentru organizarea Loteriei bonurilor fiscale, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 166/2015", a arată în actul normativ. În afară de extragerile lunare, autorităţile au posibilitatea, conform Ordonanţei Guvernului nr. 10/2015, de a organiza şi extrageri ocazionale: cand sunt sărbători legale, cand la extragerile lunare nu există caştigători două luni la rand, precum şi în alte situaţii stabilite prin Ordin al ministrului Finanţelor Publice.

Autorităţile din SUA investighează dacă Google din cauza Android

Google este investigată de Comisia Federală pentru Comerţ din Statele Unite, care vrea să afle dacă a împiedicat accesul furnizorilor concurenţi de servicii destinate sistemului de operare Android pentru dispozitivele mobile, relatează Bloomberg. Oficiali ai Comisiei s-au întalnit cu reprezentanţi ai unor companii din sectorul tehnologiei care susţin că Google dă prioritate propriilor servicii pe platforma Android, în timp ce alte servicii sunt restricţionate, potrivit unor surse apropiate situaţiei. Reuters a relatat în aprilie că unele companii au reclamat faptul că sistemul de operare Android este anti-concurenţial, ele cerand autorităţilor americane de reglementare să investigheze acuzaţiile că Google se foloseşte în mod incorect de sistemul Android pentru a atrage publicitate online. Comisia Federală pentru Comerţ şi Departamentul de Justiţie au ajuns la un acord pentru lansarea unei investigaţii împotriva afacerilor Google cu sistemul Android. Investigaţia este în fază preliminară şi ar putea să nu ducă la acuzaţii oficiale împotriva companiei.

Şeful Porsche va fi numit CEO al Volkswagen

Şeful Porsche, Matthias Mueller, va fi numit director general al Volkswagen de către board-ul grupului, care va anunţa şi plecarea mai multor directori, într-o reorganizare care va marca începutul refacerii imaginii producătorului auto german, au declarat persoane apropiate situaţiei. Mueller, cu o experienţă de patru decenii în cadrul grupului, are sprijinul familiei Porsche care controlează VW, precum şi al liderilor sindicali, au spus sursele. În cadrul reorganizării, Winfried Vahland ar putea prelua conducerea diviziei VW din Statele Unite, de la Michael Horn, a relatat revista Auto Bild, ccitand persoane apropiate situaţiei. În prezent, Vahland conduce divizia Skoda şi anterior a răspuns de operaţiunile grupului în China. Şeful de 62 de ani al Porsche va avea rolul să recaştige încrederea clienţilor şi autorităţilor de reglementare, după ce VW a recunoscut că s-a folosit de un software pentru a face să pară că emisiile motoarelor diesel sunt mai mici decat în realitate, în timpul testelor. Scandalul izbucnit în Statele Unite s-a extins rapid şi a prpvocat scăderea capitalizării de piaţă a VW cu circa 20 de miliarde de euro în această săptămană, iar directorul general Martin Winterkorn a fost nevoit miercuri să îşi anunţe demisia.

Inflaţia şi dobanzile i-au dat palpitaţii celui mai puternic bancher din lume

Preşedintele Rezervei Federale (Fed) americane, Janet Yellen, a primit îngrijiri medicale, după ce a avut dificultăţi să termine un discurs în care a afirmat că banca centrală americană intenţionează să înceapă creşterea dobanzilor în acest an, prima oară în aproape 10 ani, transmite Reuters. Şefa Fed, în varstă de 69 de ani, a părut că îşi pierde concentrarea şi nu mai poate să ducă la bun sfarşit discursul în care a vorbit aproape o oră în faţa unei audienţe de la University of Massachusetts din Amherst. "Daţi-mi voie să mă opresc aici", a spus brusc Yellen. Ca şefă a celei mai puternice bănci centrale din lume, Yellen joacă un rol major în economia globală şi s-a aflat în centrul speculaţiilor legate de momentul cand Fed va creşte dobanda de politică monetară, aflată aproape de nivel zero în ultimii şapte ani. Momentele îngrijorătoare, în care Yellen a părut că îşi pierde concentrarea de cateva ori, au avut loc în timpul primelor comentarii publice ale acesteia, la o săptămană după ce a explicat decizia Fed de a amana majorarea dobanzii.

















În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.