Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Peste o treime dintre familiile din Romania deţin o tabletă

Ziarul de Vrancea
22 sep 2015 1114 vizualizări
în ceea ce priveşte tabletele, media pe gospodărie este de 1,1 echipamente, iar pentru telefoanele inteligente de 1,5 per gospodărie

Circa 36% din gospodăriile din Romania deţin o tabletă sau mai multe, 73% au cel putin un smartphone, iar 55% laptopuri, potrivit unui studiu al Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM). În ceea ce priveşte tabletele, media pe gospodărie este de 1,1 echipamente, iar pentru telefoanele inteligente de 1,5 per gospodărie.  "50% dintre romani au acces la internet mobil prin telefon, pe baza unui abonament de telefonie ce are inclus şi internet, 35% prin telefon pe baza unei cartele preplătite cu o extraopţiune de internet mobil, iar 25% au acces prin intermediul unui stick sau card USB cu abonament. 67% dintre abonamente/extraopţiuni, 70% dintre cartelele preplătite, respectiv 45% dintre tablete/carduri USB pentru acces la internet mobil dispun de trafic limitat, în timp ce 33% dintre abonamente/extraopţiuni, 30% dintre cartelele preplătite cu acces, respectiv 55% dintre tablete/carduri USB sunt cu trafic nelimitat sau nelimitat cu anumite restricţii la internet mobil", arată ANCOM, într-un comunicat. În general, 55% dintre utilizatorii de internet mobil cu trafic limitat au răspuns că sunt atenţi la modul în care folosesc acest trafic, nedepăşindu-l niciodată. Alţi 24% declară că îl folosesc foarte rar dincolo de limita de trafic şi numai 10% admit că acest lucru li se întamplă des sau foarte des. 38% dintre cei care depăşesc traficul inclus renunţă la a mai folosi internetul mobil în perioada respectivă de facturare, în timp ce 60% continuă să îl folosească, fie plătind costuri suplimentare, fie suportand viteze mult mai mici. În cazul serviciilor de internet mobil, romanii plătesc, în medie, 58 de lei pentru un serviciu achiziţionat în mod individual, în timp ce pentru un pachet de servicii cu internet mobil plătesc 109 lei. Cei mai mulţi utilizatori plătesc între 23 şi 45 de lei pentru un serviciu individual, iar pentru un pachet de servicii peste 90 de lei. De asemenea, studiul a arătat că romanii sunt, în general, multumiţi de furnizorul actual de servicii de internet mobil, doar 5% dintre ei schimbandu-şi operatorul în ultimul an, printre motivele invocate pentru schimbarea furnizorului fiind menţionate dorinţa de a beneficia de o ofertă de servicii la pachet mai avantajoasă (24% dintre respondenţi), dorinţa de a beneficia de ofertele pentru achiziţionarea unui nou dispozitiv (telefon mobil/smartphone, tableta sau laptop) (17%), volumul traficului inclus (17%), dar şi aria de acoperire care nu corespundea nevoilor utilizatorilor (13%, cu precădere în mediul rural). Internetul mobil este utilizat în principal pentru navigare, reţele de socializare şi e-mail, însă şi pentru comunicarea vocală sau mesagerie instant. 78% dintre utilizatori îl folosesc zilnic sau aproape zilnic, iar alţi 15% îl folosesc de 2-3 ori pe săptămană. 76% dintre utilizatorii de internet mobil au în gospodărie şi internet fix, conexiuneă mobilă fiind utilizată, de regulă, atunci cand nu funcţioneaza cea fixă.

ANI: Fostul şef al Gărzii Financiare Giurgiu nu poate justifica 42.000 de euro

Fostul şef al Gărzii Financiare Giurgiu Ionel Ghergheleci are venituri nejustificate de 42.000 de euro, a stabilit Agenţia Naţională de Integritate (ANI), care a cerut comisiei de specialitate de la Curtea de Apel Bucureşti să îi verifice averea din perioada 2007-2009. Agenţia Naţională de Integritate a constatat o diferenţă nejustificată de 158.034,69 de lei (peste 42.000 de euro) între averea dobanditã şi veniturile realizate în perioada 2007-2009 de către Ionel Ghergheleci, fost comisar şef la Comisariatul General al Gărzii Financiare - Secţia Giurgiu, împreună cu familia. Astfel, ANI a solicitat Comisiei de cercetare a averilor din cadrul Curţii de Apel Bucureşti să verifice veniturile realizate de Ionel Ghergheleci, în perioada în care a fost la conducerea Comisariatul General al Gărzii Financiare Giurgiu. Ionel Gheorgheleci a deţinut funcţia de comisar şef în cadrul Comisariatului General al Gărzii Financiare Giurgiu din 1 iunie 2007 pană în 23 septembrie 2013, în acelaşi an secţia fiind desfiinţată. ANI a precizat că Ionel Ghergheleci a fost informat despre declanşarea procedurii de evaluare şi elementele identificate, iar acesta a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere.

Preţul cărbunelui european a scăzut sub 50 dolari tona

Preţul cărbunelui european cu livrare în 2016 a scăzut pentru prima oară sub 50 de dolari tona, din cauza reducerii cererii din partea Chinei, cel mai mare consumator la nivel mondial, transmite Bloomberg. În 2015, preţurile cărbunelui au coborat cu 25% şi se îndreaptă spre al cincilea declin anual consecutiv, în cazul contractelor pe termen de un an. Evoluţia negativă a preţurilor cărbunelui este determinată de cererea redusă la nivel mondial, inclusiv de scăderea cu 35% a importurilor de cărbune ale Chinei în perioada ianuarie-iulie, combinată cu oferta low-cost, potrivit Societe Generale. “Pană acum, singurul sprijin pentru cărbune a fost bariera de preţ de 50 de dolari tona, sub acest nivel intrăm în teritoriul necunoscut”, a declarat Danny Graefe, trader în domeniul energiei la compania germană AVU AG fuer Versorgungs-Unternehmen. El a arătat că preţul cărbunelui ar trebui să fi ajuns la nivelul minim, luand în considerare factorii fundamentali, dar chiar şi aşa informaţiile sugerează continuarea declinului.

CFR comentează greva salariaţilor

Compania CFR SA a anunţat ieri, după intrarea angajaţilor din transportul feroviar în grevă japoneză, că va continua discuţiile cu sindicatele privind contractul colectiv de muncă 2015/2016, că acesta trebuie să se bazeze pe "relaţii de muncă echitabile" şi că este nevoie de soluţii de perspectivă. "Administraţia CNCF CFR SA consideră ca prioritare, în definitivarea noului Contract Colectiv de Muncă, relaţiile de muncă echitabile într-un cadru normal şi legal de funcţionare a companiei, în contextul în care revitalizarea sistemului feroviar reprezintă un interes comun şi pentru partenerii sociali", arată compania, într-un comunicat. Conducerea companiei care administrează reţeaua feroviară se declară deschisă dialogului întrucat "interesul care ne preocupă este în aceeaşi măsură comun" şi afirmă că trebuie găsite soluţii de perspectivă, nu de moment. Angajaţii CFR au intrat în grevă japoneză, marţi, şi poartă pe braţe banderole albe, nemulţumiţi că nu le-au fost soluţionate cererile, printre care majorarea cu 10% a salariilor, acordarea tichetelor de masă şi a voucherelor de vacanţă. Sindicaliştii din transportul feroviar vor fi în grevă japoneză de marţi pană joi, nemulţumiţi că, în urma discuţiilor de pană acum, avute cu reprezentanţii Ministerului Transporturilor, nu au obţinut decat promisiuni.


















În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.