Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Veşti bune: Salariul mediu brut va urca la 2.496 lei!

Ziarul de Vrancea
18 sep 2015 1110 vizualizări
Comisia Naţională de Prognoză a reviziuit în creştere saltul pe care îl va înregistra leafa brută, de la 6,5% iniţial la 7,2%

Comisia Naţională de Prognoză (CNP) a revizuit proiecţia pentru salariul mediu brut în acest an, de la 2.426 lei la 2.496 lei, cu un avans de 7,2%, în loc de 6,5%, în timp ce caştigul salarial real ar urma să crească cu 7,6%, în loc de 6,2%, reiese din Prognoza preliminară de toamnă. Salariul mediu brut va ajunge anul viitor la 2.665 lei, de la estimarea din primăvară de 2.576 lei, astfel că avansul va fi de 6,8%, în loc de 6,2%. La randul său, salariul mediu net se va plasa în acest an la 1.817 lei, în creştere de la 1.767 lei în varianta precedentă, cu 7,1% mai mare decat anul trecut, proiecţie în urcare de la 6,4%. Pentru anul următor, CNP proiectează salariul mediu net la 1.939 lei, faţă de nivelul anterior de 1.875 lei, iar creşterea faţă de 2015 ar urma să fie de 6,7%, în loc de 6,1%. Caştigul salarial real va fi mai mare, potrivit CNP, cu 7,6% anul acesta (de la 6,2% în prognoza de primăvară) şi cu 6,2% anul viitor (de la 4%). Totodată, Comisia a revizuit în urcare proiecţia pentru rata şomajului cu 0,1 puncte procentuale atat pentru acest an, cat şi pentru anul următor, de la 6,7% la 6,8%, respectiv de la 6,6% la 6,7%. Numărul mediu de salariaţi se va situa în acest an la 6.015.000 persoane, în creştere faţă de proiecţia anterioară, de 5.970.000, iar în 2016 vor fi 6.160.000 angajaţi, în loc de 6.085.000 angajaţi, reprezentand estimarea din prognoza de primăvară. CNP a modificat proiecţia pentru inflaţia anuală în 2015, ajungand în teritoriu negativ, de la o estimare anterioară de 0,7% la -0,7% în Prognoza preliminară de toamnă, iar pentru anul viitor a redus proiecţia de la 2,8% la 1,8%. Pentru anii 2017 şi 2018, CNP a păstrat estimările privind inflaţia anuală, de 2,5$, respectiv 2,3%. Prognoza pentru cursul de schimb mediu a fost redusă pentru acest an, de la 4,46 lei/euro la 4,45 lei/euro, iar pentru 2016 proiecţia stagnează la 4,44 lei/euro. În august, preţurile de consum au scăzut cu încă 0,5% faţă de iulie, rata anuală a inflaţiei coborand de la -1,7% la -1,9%, influenţată de ieftinirea alimentelor cu 7%. Măsurate prin indicele armonizat al preţurilor de consum (IAPC), preţurile s-au redus cu 1,7% faţă de august anul trecut. Rata anuală a inflaţiei a ajuns în teritoriu negativ în iunie, pentru prima dată în ultimii 25 de ani, la -1,6%, după ce preţurile au fost mai mici cu aproape 3% faţă de mai, pe fondul reducerii TVA la alimente şi băuturi la 9% de la 1 iunie. BNR a revizuit în jos, la începutul lunii august, prognoza pentru rata anuală a inflaţiei, la -0,3% pentru finele acestui an şi la 0,7% pană la sfarşitul anului viitor, cu 0,5 puncte procentuale, respectiv 1,2 puncte în scădere faţă de proiecţia anterioară, urmand să intre în interiorul intervalului din jurul ţintei în T1 2017.

eneva. New York City ocupă abia poziţia 14.

AFIR a primit peste 2.700 de cereri pentru finanţare rurală

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Ruale (AFIR) a primit 2.722 de proiecte pentru toate submăsurile de finanţare deschise în acest an din Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020, în valoare de 319,7 milioane euro, cele mai multe vizand sprijinul pentru instalarea tinerilor fermieri. În cadrul submăsurii "sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri" au fost depuse 1.663 cereri de finanţare, valoarea totală a fondurilor nerambursabile solicitate pentru proiectele depuse fiind de 70,41 milioane de euro, se arată într-un comunicat al AFIR. Totodată, AFIR a primit 281 de proiecte pentru finanţare prin submăsura "investiţii în exploataţii agricole", cu o valoare totală de 108,64 milioane euro. Dintre acestea, 243 de proiecte privesc sectorul vegetal, avand un cuantum de 63,54 milioane euro, nivel apropiat de valoarea fondurilor disponibile pentru componenta vegetală a submăsurii, de 72,02 milioane euro. "Avand în vedere acest aspect, precizăm faptul că depunerea continuă a proiectelor în cadrul sesiunii anuale aferente unei componente din cadrul unei submăsuri se opreşte înainte de termenul limită, atunci cand valoarea publică totală a proiectelor depuse, care au un punctaj estimat (prescoring) mai mare sau egal decat pargul de calitate aferent lunii respective, atinge procentul de 120% din nivelul alocării aferente sesiunii anuale a componentei/submăsurii respective", se precizează în comunicat. Odată atins nivelul de 120% al disponibilului alocat, depunerea se va opri automat, fără a exista posibilitatea tehnică de a fi redeschisă pentru cazuri particulare, pană la deschiderea unei noi sesiuni. Submăsura "sprijin pentru înfiinţarea de activităţi neagricole în zone rurale" a atras 309 cereri de finanţare, în valoare totală nerambursabilă de 18,37 milioane de euro. În cadrul submăsurii "sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici" s-au primit 44 de proiecte, cu valoarea de 660.000 euro. De asemenea, au fost depuse 63 cereri de finanţare pentru "investiţii în crearea şi dezvoltarea de activităţi neagricole", cu valoarea nerambursabilă de circa 10 milioane euro.

O nouă extragere la Loteria Fiscală va avea loc duminică

Extragerea Loteriei fiscale pentru bonurile emise în luna august va avea loc duminică, 20 septembrie, ora 17:15, fondul de premiere fiind tot de un milion de lei, cu cel mult 100 de premii acordate, a anunţat vineri Ministerul Finanţelor Publice (MFP). Duminică va fi organizată prima etapă de selecţie care va consta în extragerea din urne a bilelor care vor desemna ziua şi valoarea bonurilor caştigătoare. După centralizarea cererilor de revendicare a premiilor, dacă numărul acestora este mai mare de 100, va fi organizată cea de a doua extragere, pentru determinarea a maximum 100 de bonuri caştigătoare, se arată într-un comunicat al MFP. Extragerea va fi organizată în studioul TV al Loteriei Romane, începand cu ora 17:15. Extragerea este publică şi va putea fi transmisă, în direct, de către toate televiziunile interesate. În prima etapă a extragerii de duminică va fi extrasă o bilă pentru determinarea zilei bonurilor caştigătoare, iar în a doua vor fi extrase trei bile pentru determinarea valorii bonurilor caştigătoare. Rezultatele extragerii vor fi postate pe site-ul MFP, al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) şi al C.N. "Loteria Romană" (CNLR) pentru o perioadă de minimum 30 de zile. La extragere vor participa toate bonurile fiscale emise în perioada 1-31 august, fără a fi necesară înregistrarea prealabilă a acestora într-o bază de date. Cererile de revendicare pot fi depuse începand cu prima zi după efectuarea extragerii, timp de 30 de zile. Posesorii bonurilor caştigătoare trebuie să depună bonurile fiscale (în original), alături de copia actului de identitate şi de o cerere, la orice administraţie fiscală din structura ANAF.  Un bon fiscal este considerat caştigător doar dacă îndeplineşte cumulativ condiţiile prevăzute de lege, avand înscrise elementele obligatorii care arată că a fost emis cu un aparat de marcat fiscalizat (de exemplu: logotipul şi seria fiscală ale aparatului de marcat electronic fiscal, data şi ora emiterii precum şi numărul de ordine).  Fiecare unitate teritorială ANAF, la care se depun bonurile fiscale caştigătoare în prima etapă de selecţie, va elibera o copie a acestora cu menţiunea "conform cu originalul", pe care va fi scris numărul unic de înregistrare. Pentru asigurarea transparenţei, lista cu numerele unice de înregistrare ale cererilor de revendicare va fi publicată pe site-urile MFP şi ANAF.

Leul este insensibil la trimiterea în judecată a premierului

Evenimentele politice, precum trimiterea în judecată a premierului Victor Ponta, acuzat de corupţie, au un impact limitat asupra cursului leului, care s-a apropiat de marja inferioară a intervalului de stabilitate al BNR, de 4,3800-4,5200 lei/euro, potrivit economiştilor ING Bank Romania. De asemenea, ING consideră că leul are potenţial de întărire vineri, ca urmare a deciziei Rezervei Federale a SUA de a menţine dobanda de politică monetară, dar un trend de întărire a monedei naţionale este limitat. Leul s-a depreciat marginal joi, după ce procurorii au trimis în judecată dosarul în care premierul Ponta este acuzat de corupţie şi a încheiat aproape de 4,4240 lei/euro. În urma anunţului iniţial, cursul a crescut la un maxim al zilei de 4,4285 lei/euro, potrivit ING Bank. "Continuăm să ne aşteptăm la o relativă stabilitate (sau, cel mult, la o perioada limitată de zgomot politic) în condiţiile în care largul consens recent pe tema Codului Fiscal şi perspectiva negocierilor cu FMI pentru un nou acord limitează riscurile majore. Astfel, considerăm că evenimentele politice au un impact oarecum redus asupra pieţelor locale. Pentru astăzi vedem potenţial de apreciere după ce Rezervă Federală a păstrat ratele neschimbate, iar pieţele au interpretat mesajele drept favorabile unei politici monetare relaxate. În plus, probabilitatea implicită a unei majorări de dobanda anul acesta, aşa cum este reflectată de cotaţiile futures avand ca suport rata dobanzii de politică monetară, a coborat sub 50%. Totuşi, potenţialul de întărire a leului este limitat deoarece perechea euro/leu este relativ aproape de marja inferioară a intervalului de stabilitate al BNR (de 4,3800-4,5200 lei/euro). ING crede în continuare că octombrie rămane în cărţi pentru o majorare a dobanzii din partea Fed", se arată într-o notă a băncii către investitori şi analişti. Vineri, în jurul orei 11:00, euro se tranzacţiona în piaţa locală la 4,4210 lei/euro. Premierul Victor Ponta a fost trimis în judecată, joi, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), pentru 17 infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală şi spălarea banilor.

UE ar putea pierde 3,5 milioane de locuri de muncă

Uniunea Europeană ar putea pierde pană la 3,5 de milioane de locuri de muncă dacă va elimina barierele comerciale în relaţiile cu China, măsură aşteptată de autorităţile de la Beijing să aibă loc pană la sfarşitul lui 2016, potrivit unui studiu realizat de un grup de 25 de federaţii industriale. Raportul, prezentat în această săptămană unor oficiali şi parlamentari ai Uniunii Europene, estimează că importurile de bunuri ale UE ar creşte cu 25%-50% în următorii trei ani, în eventualitatea eliminării restricţiilor, relatează Reuters. "Ar fi o majorare de 5%-10% pe an peste tendinţa actuală de creştere şi pot afirma că studiul este conservator. China poate să exporte mult mai mult, avand în vedere excesul de capacitate", a declarat Robert Scott, directorul Economic Policy Institute, co-autor al studiului. Uniune Europeană, alături de alţi membri ai Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), trebuie să decidă dacă să acorde Chinei statul de economie de piaţă, la sfarşitul anului 2016. Statutul de economie de piaţă este important întrucat reduce capacitatea UE de a impune tarife anti-dumping importurilor din China.

Bitcoin a fost declarată oficial o "marfă" în SUA

Moneda virtuală bitcoin a fost declarată oficial ca fiind o "marfă" în Statele Unite, la fel ca petrolul şi graul, de către Comisia pentru tranzacţii cu contracte pentru mărfuri (CFTC), relatează Bloomberg. Instituţia a retras joi acuzaţiile împotriva unei platforme de tranzacţionare a bitcoin, Coinflip, care facilitează operaţiunile cu opţiuni pentru moneda virtuală. "CFTC a constatat, pentru prima oară, că bitcoin şi alte monede virtuale pot fi definite în mod corect ca mărfuri', se arată într-un comunicat al Comisiei. Implicaţiile deciziei pot fi numeroase, avand în vedere că participanţii din piaţă discută de mult timp dacă bitcoin poate fi definită ca marfă, iar CFTC a analizat o perioadă îndelungată dacă moneda virtuală intră în atribuţiile instituţiei. Prin decizia adoptată, CFTC şi-a afirmat autoritatea de a supraveghea tranzacţiile cu contracte futures şi opţiuni pentru bitcoin, care vor fi supuse reglementărilor agenţiei. În eventualitatea unor nereguli, cum ar fi manipularea tranzacţiilor cu contracte futures pentru monede virtuale, CFTC va putea să aducă acuzaţii celor vinovaţi de astfel de practici. Dacă o companie va dori să opereze o platformă de tranzacţionare pentru instrumentele derivate şi contractele futures pentru bitcoin, va fi obligată să se înregistreze, la fel ca CME Group.

Toyota va concura Nissan Qashqai în Europa cu un nou SUV

Toyota va concura Nissan Qashqai în Europa cu un nou SUV bazat pe conceptul C-HR prezentat la salonul auto de la Frankfurt, în încercarea de a recaştiga de la rivalul japonez poziţia de cel mai bine vandut brand asiatic în regiune, relatează Automotive News. Noul SUV al Toyota va fi lansat în Europa la sfarşitul lui 2016 sau la începutul anului 2017. În timp ce alte companii au actualizat sau au extins gamele de SUV-uri şi modele crossover în Europa, Toyota a restrans gama pe acest segment, după ce a oprit vanzările vehiculului subcompact Urban Cruiser, în 2014. Nissan a depăşit Toyota, devenind cel mai bine vandut brand asiatic, în primele opt luni ale acestui an. Susţinute de noua generaţie a modelului Qashqai, vanzările Nissan au urcat pe pieţele UE şi EFTA cu 20%, la 373.692 de vehicule, în primele opt luni ale anului. Vanzările brandului Toyota pe piaţa europeană au crescut cu 6%, la 372.035 de vehicule. Directorul de vanzări şi marketing al Toyota Europe, Karl Schlicht, a declarat că nu se aşteaptă ca vanzările noului SUV să ajungă la nivelul celor ale Qashqai, cel mai bine vandut vehicul compact din regiune, dar va contribui la creşterea livrărilor în regiune.

















În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.