Economic

Surprizele din Noul Cod Fiscal pe care nu vi le-a spus nimeni!

Mihai Boicu
16 sep 2015 3604 vizualizări
Persoanele fără venituri pot ajunge să plătească sume foarte mare la Sănătate de anul viitor, potrivit modificărilor aduse de guvernanţi Codului Fiscal. Impozitul pe clădiri va creşte, la fel ca şi pentru locuinţele sedii de firme. La PFA s-a introdus contribuţia la pensii. Ziarul nostru vă detaliază în articolul de astăzi principalele modificări aduse legii.

Noul Cod Fiscal aduce cu el o serie de prevederi aşteptate de mediul de afaceri, dar şi surprize neplăcute pentru contribuabili. Vestea bună este că anul viitor intră în vigoare reducerea TVA, de la 24% la 20%. Vestea proastă este că alte măsuri au fost amânate pentru anul 2017. Printre acestea se regăsesc eliminarea taxei pe stâlp, supraacciza la combustibil sau reducerea impozitului pe dividende de la 16% la 5%. Reducerea impozitului pe dividente este văzută ca o măsură importantă pentru mediul de afaceri, pentru că acest impozit se adaugă celui pe profit. Impozitul pe profit este de 16%, la care se adaugă încă 16% la încasarea dividentelor, ceea ce înseamnă de fapt o taxare a profitului cu 32% şi un motiv pentru unii oameni de afaceri de a avea “grijă” să nu aibă un câştig prea mare la final de an. O ipoteză avansată în ultima perioadă este aceea că Guvernul Ponta va emite o ordonanţă de urgenţă de modificare a Codului Fiscal, prin care să se reducă impozitul pe dividente de la 1 ianuarie 2016.

Cine nu are venituri plăteşte 1.200 lei la sănătate

Dincolo de aceste reduceri, Codul Fiscal a introdus o serie de obligaţii mai puţin mediatizate de către actuala putere. Din 2016, persoanele fără venituri vor contribui la bugetul asigurărilor de sănătate cu o contribuţie de 5,5% din salariul minim pe ecnomice. Suma anuală este de 1.200 lei. Cei care nu cotizează timp de şase luni vor avea de plătit o contribuţie la sănătate de şapte ori mai mare decât salariul minim brut pe ţară, adică 2.772 lei pe cele şase luni. De anul viitor se impune plata de contribuţii de Sănătate şi pentru câştiguri din investiţii financiare, dobânzi la depozite, dividende sau câştiguri de la bursă. Clădirile vor fi impozitate în funcţie de destinaţie. Dacă într-o clădire se va desfăşura o activitate economică, gen magazin, atunci impozitul este de zece ori mai mare. Dacă într-o locuinţă funcţionează un sediu de firmă, dar nu se desfăşoară activităţi economice, atunci impozitarea depinde de cine plăteşte facturile. În cazul în care sunt plătite de proprietar, atunci locuinţa are destinaţie rezidenţială, iar dacă sunt plătite de firmă are destinaţie nerezidenţială. O altă surpriză neplăcută este majorarea impozitului pe terenuri şi clădiri. Impozitul se obţine prin înmulţirea unui procent situat între 0,08% şi 0,2% cu valoarea impozabilă a clădirii. Valoarea pe metrul pătrat a unei clădiri din beton armat şi cu pereţii din cărămidă este de 1.000 lei.

Bani la pensii de la PFA

Prin noul Cod Fiscal s-au introdus contribuţiile la pensii pentru persoanele fizice autorizate (PFA). Indiferent dacă o persoană este angajată sau nu, ea trebuie să plătească o contribuţie de 10,5% la pensii. La ora actuală, PFA-urile sunt impozitate cu 16% impozit pe venit şi 5,5% contribuţii la Sănătate. Impozitarea va ajunge anul viitor la 31%. La băuturile alcoolice s-a anunţat o scădere a accizelor cu 30%, însă la ţigări acciza creşte de la începutul anului. Impozitarea microîntrepriderilor nu se schimbă, deşi iniţial se discutase despre taxarea suplimentară a firmelor fără angajaţi. Microîntreprinderile nou înfiinţate plătesc un impozit de 1% din venit, dacă au cel puţin un angajat, pentru primii doi ani de activitate. În rest, impozitarea este de 3% din venituri, indiferent de numărul de angajaţi. Statutul de microîntreprindere pare a fi cel mai avantajos din punct de vedere al impozitării la ora actuală, pentru cei care au o cifră de afaceri mai mică de 65.000 de euro. (M. BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
Colibasu`, acum 3138 zile, 2 ore, 58 minute, 58 secunde
Rog precizari, pana nu fac infarct! "Valoarea pe metrul pătrat a unei clădiri din beton armat şi cu pereţii din cărămidă este de 1.000 lei." Daca stau la sat si casa mea este de citeste integral
cetateanu', acum 3138 zile, 3 ore, 36 minute, 9 secunde
Toata treaba a pornit de la maseaua de minte a lui Valcov.Cand a fos sa si-o scoata a vazut multi romani veniti din Italia care venise sa-si repare dintii.Atunci ia venit in minte ideea ca daca vor citeste integral
danb, acum 3138 zile, 9 ore, 14 minute, 25 secunde
Aceasta este masura speciala pentru "italieni", cadou de la Iohannis, PNL si Ponta. In concret daca stai in Italia dar ai inca domiciuliu declarat in Romanica atunci Romanica te roaga frumos citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.