Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Tentative de fraudă în numele Finanţelor

Ziarul de Vrancea
14 sep 2015 901 vizualizări
Antifrauda Fiscală avertizează asupra unor tentative de phishing cu adrese de email îndoielnice

Direcţia Generală Antifraudă Fiscală avertizează asupra unor tentative frauduloase de colectare a unor date confidenţiale (phishing), prin utilizarea de adrese de mail care includ termenii "antifraudă" şi "ANAF" şi recomandă ignorarea solicitărilor de la adrese de email cu origine îndoielnică. "Direcţia Generală Antifraudă Fiscală avertizează asupra unei tentative frauduloase de colectare a unor date confidenţiale (phishing) şi recomandă tuturor reprezentanţilor operatorilor economici să ignore orice solicitare de date confidenţiale primită de la adrese de email cu origine îndoielnică, precum cele anexate. Precizăm că inspectorii antifraudă pot accesa aceste informaţii din bazele de date ale ANAF, iar orice alte date suplimentare sunt solicitate oficial în cadrul controalelor antifraudă inopinat", potrivit instituţiei. DGAF prezintă o astfel de tentativă de phishing avand ca origine adresa de email antifraudaromania@papayasel.net. Mesajul cerea ca răspunsul să fie transmis către o altă adresă de email, anaf.antifrauda@yandex.com, în termen de 24 de ore şi să includă mai multe documente, printre care actul constituitv al societăţii, extras de cont bancar şi cărţile de identitate ale asociaţilor. "Prin acest mesaj, ANAF va anunţă că au început verificările societăţilor din domeniul online. Verificarea constă în trimiterea documentaţiei societăţii la adresa de email specificată mai jos. Documentele trebuie trimise în 24 de ore la adresa: anaf.antifrauda@yandex.com În caz contrar se va aplica art.4 din Lege nr 241/2005", se arată în mesajul de tip phishing. Yandex este o companie de IT din Rusia, care operează cel mai mare motor de căutare din această ţară şi dezvoltă un număr de servicii şi produse pe Internet, inclusiv un serviciu de email.

Ponderea IMM-urilor şi instituţiilor cu Windows XP a scăzut la 34%

IMM-urile şi instituţiile publice folosesc Windows XP în proporţie de 34%, în scădere de la 57% în 2014, dar Romania se află încă pe locul al treilea în Europa de Est, la un an şi jumătate după ce Microsoft a oprit asistenţa tehnică pentru sistemul de operare, potrivit Bitdefender. Windows XP este folosit încă de o treime dintre companiile mici şi mijlocii şi instituţiile publice din Europa de Est, se aratş într-o analiză realizată de Bitdefender. Ucraina se află pe prima poziţie, Windows XP fiind încă instalat pe 41,2% dintre computerele IMM-urilor şi instituţiilor publice care folosesc software antivirus Bitdefender. Poziţia a doua este ocupată de Ungaria, cu 37,5%, urmată de Romania cu 34%, relatează portalul ZDNet. În iulie 2014, o analiză a Bitdefender a arătat că aproximativ 57% dintre computerele utilizate în companiile mici şi medii şi instituţiile publice din Romania sunt expuse unor riscuri majore de securitate, fiind echipate cu Windows XP chiar şi după întreruperea de către Microsoft a asistenţei tehnice pentru acest sistem de operare. Cercetarea de anul trecut a luat în calcul ţări precum Romania, Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Australia, Germania, Spania şi Brazilia, ponderea medie de utilizare a Windows XP în companii la nivel global fiind atunci de 18%, semnificativ mai mică decat cifra din Romania. Analiza din acest an a Bitdefender arată că în Polonia ponderea utilizatorilor de Windows XP este 24,05%, iar în Republica Moldova de 18,7%. Valori mai mici sunt înregistrate în Slovacia (10,6%), Bulgaria (6%) şi Cehia (4,7%) "Unii pot opta să continue utilizarea Windows XP din cauza aplicaţiilor şi sistemelor pe care le folosesc”, a declarat Liviu Arsene, analist la Bitdefender. Arsene consideră că piaţa Windows XP va continua să scadă atat la nivel global cat şi în Europa de Est, în condiţiile în care implicaţiile de securitate nu vor mai fi neglijabile. În Romania, principalul motiv pentru care IMM-urile şi instituţiile publice continuă să folosească Windows XP este compatibilitatea sistemului de operare cu aplicaţiile, alţi factori fiind ataşamentul emoţional, costurile de modernizare a dispozitivelor hardware şi a softurilor, precum şi productivitatea scăzută în perioada de tranziţie.


Soţia vicelui ANAF cercercetat de DNA a demisionat de la Fisc

Soţia fostului vicepreşedinte ANAF Romeo Nicolae a demisionat din funcţia de director al Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice (AJFP) Prahova, după ce DNA a început urmărirea penală faţă de soţul său, acuzat de trafic de influenţă. Adriana Nicolae, soţia fostului vicepreşedinte al ANAF Romeo Nicolae, a demisionat la sfarşitul săptămanii trecute din funcţia de director al Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice (AJFP) Prahova, pe care o deţinea de mai mulţi ani, au declarat surse din cadrul Direcţiei Regionale de Finanţe Publice Ploieşti. Potrivit surselor citate, Adriana Nicolae şi-a depus demisia vineri, la două zile după ce DNA Ploieşti a anunţat că a început urmărirea penală pe numele soţului ei, Romeo Florin Nicolae, acuzat de trafic de influenţă. Anterior, Romeo Nicolae demisionase din funcţia de vicepreşedinte al ANAF, la o zi după ce DNA l-a audiat şi i-a percheziţionat locuinţele. Demisia lui Romeo Florin Nicolae din funcţia de vicepreşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), care coordona Direcţia Generală Antifraudă Fiscală, a fost înregistrată la Cabinetul premierului în 10 septembrie, la o zi după ce a fost audiat la Direcţia Naţională Anticorupţie Ploieşti şi anchetatorii au luat în cazul său măsura controlului judiciar, cu interdicţie de a-şi exercita funcţia. Decizia premierului Victor Ponta de eliberare, la cerere, a lui Romeo Florin Nicolae din funcţia de vicepreşedinte al ANAF, cu rang de subsecretar de stat, a fost publicată, vineri, în Monitorul Oficial. Romeo Florin Nicolae este urmărit penal pentru trafic de influenţă, el fiind audiat în 9 septembrie de procurorii DNA Ploieşti, după ce i-au fost percheziţionate un apartament din Ploieşti şi o casă dintr-o zonă rurală din judeţul Prahova. "Mă consider nevinovat", afirma Romeo Florin Nicolae, după ce procurorii l-au anunţat că va fi cercetat sub control judiciar şi că are interdicţie de a-şi exercita funcţia. Romeo Nicolae este urmărit penal de procurorii DNA pentru trafic de influenţă după ce, în 2010, ar fi pretins şi primit 5.000 de euro de la reprezentantul unei firme penru soluţionarea favorabilă a unei contestaţii în cazul unei decizii de impunere.

Producţia industrială din zona euro a crescut peste aşteptări

Producţia industrială din zona euro a crescut peste aşteptări în iulie, cu 0,6% faţă de luna precedentă, evoluţie care reprezintă un nou indiciu că redresarea economică modestă din regiune continuă în trimestrul al treilea, relatează MarketWatch. Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2014, producţia industrială a zonei euro a înregistrat în iulie un avans de 1,9%, cea mai bună performanţă după luna februarie. Analiştii intervievaţi de Wall Street Journal anticipau o creştere de 0,3% a producţiei industriale în iulie, comparativ cu luna precedentă. Date publicate de Eurostat săptămana trecută au arătat că economia zonei euro a crescut peste aşteptările iniţiale în trimestrul al doilea, cu 0,4%, susţinută de exporturi, care au compensat încetinirea consumului populaţiei şi al investiţiilor. Banca Centrală Europeană (BCE) a avertizat că încetinirea economiei chineze şi în alte state emergente poate reduce cererea pentru exporturile zonei euro şi redresarea din regiune. La nivelul Uniunii Europene, producţia industrială a avansat în iulie cu 0,3% faţă de luna anterioară şi cu 1,8% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Între statele membre, cele mai mari creşteri lunare au avut loc în Irlanda (7,2%), Grecia (4,3%), Croaţia (3,6%) şi Letonia (2,8%), iar cele mai mari scăderi în Danemarca (-4,6%), Suedia (2,1%) şi Malta (-1,8%). În Romania, producţia industrială a urcat

Airbus a deschis o fabrică în SUA, concurentul Boeing fuge în China

Airbus atacă supremaţia Boeing pe piaţa aeronavelor comerciale mari, în valoare de 80 miliarde de dolari, prin deschiderea primei fabrici de avioane a grupului în Statele Unite, în timp ce compania americană analizează înfiinţarea în China a unei unităţi de producţie pentru finisarea avioanelor 737. Producătorul francez de avioane urmează să prezinte luni, oficial, o fabrică de 600 de milioane de dolari în Mobile, Alabama, unde va construi avioane A320, relatează Bloomberg. Analiştii anticipează că fabrica Airbus va contribui la crearea de locuri de muncă în regiune şi va atrage furnizori de componente pentru industria aerospaţială în sud-estul SUA, unde mai au unităţi de producţie Boeing şi compania braziliană Embraer. Airbus deschide astfel a doua fabrică pentru avioane cu o singură punte a grupului din afara Europei, cealaltă fiind în China, în cadrul strategiei de reducere a costurilor şi creştere a vizibilităţii, pe o piaţă dominată în mod tradiţional de Boeing. Această fabrică "îi apropie de una dintre cele mai mari pieţe pentru avioane comerciale din lume", a declarat Kevin Michaels, vicepreşedinte la compania de consultanţă ICF International. Airbus este încă în urma Boeing în Statele Unite, cea mai mare piaţă din lume pentru vanzările de avioane.

Băncile din SUA vor plăti 1,9 miliarde dolari să scape de dosarul CDS

Cele mai mari bănci prezente pe Wall Street, precum Bank of America şi Barclays, au încheiat un acord preliminar cu reclamanţi civili, în valoare de 1,87 miliarde de dolari, pentru închiderea unui litigiu în care sunt acuzate că au manipulat piaţa instrumentelor derivate CDS, relatează MarketWatch. Un număr de 12 bănci au acceptat să plătească reclamanţilor 1,87 de miliarde de dolari, instituţiile financiare fiind Bank of America, Barclays, BNP Paribas, Citigroup, Credit Suisse Group, Deutsche Bank, Goldman Sachs Group, HSBC Holdings, J.P. Morgan, Morgan Stanley, Royal Bank of Scotland Group şi UBS Group. Investigaţiile autorităţilor de reglementare din Statele Unite şi Statele Unite referitoare la manipularea de către instituţiile financiare a pieţei derivatelor numite credit-default swaps (CDS-uri). În procesul civil, un grup de investitori acuză băncile, precum şi International Swaps and Derivatives Association şi furnizorul de date Markit Group că s-au asociat pentru a bloca accesul unor companii concurente, inclusiv burse, pe piaţa CDS-urilor. Piaţa CDS-urilor, care sunt contracte de asigurări pentru riscul de default al datoriilor aflate în posesia investitorilor, este dominată de mult timp de marile bănci.

Contul curent al balanţei de plăţi este pe minus cu 347 milioane euro

Contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat la şapte luni un deficit de 347 milioane euro, comparativ cu 997 milioane euro în perioada similară din 2014, în condiţiile reducerii deficitului veniturilor primare, al majorării excedentelor balanţei serviciilor şi balanţei veniturilor secundare. Astfel, în primele şapte luni ale anului deficitul veniturilor primare s-a redus cu 595 milioane euro, la 1,69 miliarde euro, în timp ce excedentul balanţei serviciilor a crescut cu 310 milioane euro, la 3,64 miliarde euro, iar execedentul balanţei serviciilor secundare a urcat cu 276 milioane euro, la 1,24 miliarde euro, se arată într-un comunicat al Băncii Naţionale a Romaniei. Investiţiile directe ale nerezidenţilor în Romania au însumat 2,08 miliarde euro, din care participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au înregistrat 1,23 miliarde euro, iar creditele intragrup 856 milioane euro net. Datoria externă pe termen lung a însumat 70,49 miliarde euro la sfarşitul lunii iulie, reprezentand 77,8% din total datorie externă, în scădere cu 6,9% faţă de sfarşitul anului trecut. Datoria externă pe termen scurt a înregistrat la finele lunii iulie nivelul de 20,1 miliarde euro, (22,2% din total datorie externă), în creştere cu 8,2% faţă de finele lunii decembrie. În perioada analizată, datoria externă totală a scăzut cu 3,71 miliarde euro.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.