Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Programul Rabla pentru tractoare s-a dovedit un eşec

Ziarul de Vrancea
13 sep 2015 787 vizualizări
Directorul general al SC IRUM SA Reghin, Mircea Oltean, a declarat că Programul de stimulare a înnoirii parcului naţional de tractoare şi maşini agricole, iniţiat în 2011, denumit şi Rabla pentru tractoare, a fost un eşec din cauza birocraţiei.

'Legat de Programul Rabla, au fost nişte încercări în ultimii ani, dar s-a dovedit căa fost un eşec, pentru cădocumentaţia era foarte laborioasă şi complicată pentru un agricultor de rand, iar aprobările erau mult prea de durată şi atunci lumea a renunţat. Prin acel program s-a reuşit săse vandă undeva la 10 bucăţi. Necesarul de tractoare pentru agricultura romanească ar fi de 300.000 de bucăţi', a declarat Mircea Oltean. Potrivit acestuia, IRUM Reghin este singura companie care produce cateva sute de tractoare anual, fiind cea mai mare din Romania, şi că marea concurenţă este exercitată de firme din străinătate, care cunosc nevoile pieţei romaneşti. 'Este o concurenţă foarte mare cu cei care vin de afară, toţi producătorii mondiali au pus ochii pe Romania, ştiu aceste lucruri pe care vi le-am spus, şi au politici speciale. La toate targurile e aglomeraţie mare, toţi producătorii expun, vin cu totul felul de variante', a subliniat Mircea Oltean, care a precizat că IRUM Reghin produce anual în jur de 500 de tractoare agricole şi tractoare forestiere. Prin programul Rabla pentru tractoare, iniţiat în 2011, cei care deţineau tractoare vechi sau alte mijloace auto-propulsate, cum sunt combinele, puteau săle predea şi primeau în schimb un tichet valoric de 17.000 de lei.

Vicepreşedintele ANAF, cercetat de DNA, a fost eliberat din funcţie

Vicepreşedintele ANAF Romeo Nicolae, şef al Direcţiei Generale AntifraudăFiscală, cercetat de DNA pentru trafic de influenţă şi pus sub control judiciar, a fost eliberat din funcţie, după ce şi-a depus demisia la Cabinetul premierului. Demisia lui Romeo-Florin Nicolae din funcţia de vicepreşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), care coordona Direcţia Generală Antifraudă Fiscală, a fost înregistratăla Cabinetul premierului în 10 septembrie, la o zi după ce a fost audiat la Direcţia Naţională Anticorupţie Ploieşti şi anchetatorii au luat în cazul său măsura controlului judiciar, cu interdicţie de a-şi exercita funcţia. Decizia premierului Victor Ponta de eliberare, la cerere, a lui Romeo-Florin Nicolae din funcţia de vicepreşedinte al ANAF, cu rang de subsecretar de stat, a fost publicată în Monitorul Oficial. Romeo-Florin Nicolae este urmărit penal pentru trafic de influenţă, el fiind audiat în 9 septembrie de procurorii DNA Ploieşti, dupăce i-au fost percheziţionate un apartament din Ploieşti şi o casă dintr-o zonă rurală din judeţul Prahova. "Mă consider nevinovat", a afirmat Romeo-Florin Nicolae, după ce procurorii l-au anunţat că va fi cercetat sub control judiciar şi că are interdicţie de a-şi exercita funcţia. Romeo Nicolae este urmărit penal de procurorii DNA pentru trafic de influenţă după ce, în 2010, ar fi pretins şi primit 5.000 de euro de la reprezentantul unei firme penru soluţionarea favorabilă a unei contestaţii în cazul unei decizii de impunere. În ordonanţa de efectuare a urmăririi penale se arată că, în calitate de consilier superior în ANAF - Direcţia Generală de Coordonare Inspecţie Fiscală, în vara anului 2010, Romeo Florin Nicolae a pretins şi primit echivalentul în lei al sumei de 5.000 euro de la un denunţător, reprezentant al unei societăţi comerciale, lăsand să se înţeleagă că are influenţă asupra factorilor de decizie din ANAF pentru soluţionarea favorabilă a unei contestaţii formulate de societatea respectivă împotriva unei decizii de impunere. Decizia de impunere privind obligaţii fiscale suplimentare de plată la bugetul statului, în valoare totală de 13.034.043 de lei, fusese emisă ca urmare a unei inspecţii fiscale de către reprezentanţii Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Prahova.

UE anunţă progrese în discuţiile cu Rusia privind alimentarea cu gaz

Rusia şi Comisia Europeană au înregistrat progrese în discuţiile care vizează garantarea alimentării cu gaze a Ucrainei şi un flux stabil către Uniunea Europeană în cursul iernii, anunţă Executivul UE, citat de site-ul agenţiei Reuters. Compania rusă Gazprom a întrerupt, începand din iulie, livrările de gaze către Ucraina, pe fondul disputelor pe tema tarifelor. Livrările de gaze prin Ucraina către Uniunea Europeanănu au fost afectate. Ministrul rus al Energiei, Aleksandr Novak, preşedintele Gazprom, Aleksei Miller, şi Maros Sefcovic, vicepreşedintele Comisiei Europene responsabil de Energie, s-au întalnit vineri după-amiază, la Viena. Comisia Europeană a catalogat discuţiile drept "constructive". "Întalnirea s-a concentrat pe acţiunile necesare pentru asigurarea unui flux stabil de gaze către Ucraina şi prin Ucraina către Uniunea Europeană, pe parcursul iernii", a comunicat Comisia Europeană. Următorul pas este organizarea unei reuniuni UE/Rusia/Ucraina şi "definitivarea acordului în viitorul apropiat", a precizat Comisia Europeană. "Din punctul nostru de vedere, am reuşit să ajungem la un acord de principiu privind un pachet de iarnă", a afirmat ministrul rus al Energiei, Aleksandr Novak. Rusia furnizează o treime dintre necesarul de gaz al Uniunii Europene, iar 15 % din acest volum de gaz tranzitează Ucraina. Pe fondul conflictului din Ucraina, Moscova şi Kievul au avut o serie de dispute pe tema tarifelor la gaz, situaţii care au afectat fluxurile către Uniunea Europeană.

Ford a angajat-o pe Carla Bruni pentru promovare în Franţa

Ford Motor a angajat-o pe fosta primă doamnă a Franţei Carla Bruni s promoveze brandul companiei pe această piaţă, într-un video în care aceasta face o schimbare majoră de carieră, renunţand la chitară pentru a prelua rolul de antrenor al unei echipe de fotbal, relatează Reuters. Producătorul auto american, care vrea să recupereze din decalajul faţă de Renault şi PSA/Peugeot-Citroen pe piaţa din Franţa, speră ca Bruni să inspire cumpărătorii francezi facă schimbări la fel de îndrăzneţe în alegerea automobilelor. Ford mizează pe puterea de influenţă a lui Bruni, fostă cantăreaţă şi model care a devenit soţia fostului preşedinte francez Nicolas Sarkozy. Cota de piaţă a Ford în Franţa este de numai 4,3%, cu mult sub nivelul de 30%, respectiv 26%, înregistrat de PSA şi Renault, iar compania americană mizează pe reputaţia şi versatilitatea lui Bruni, nu pe relaţiile sale politice."Este o femeie care a devenit din top model, cantăreaţă şi actriţă soţia unui preşedinte de dreapta. Sigur că există un risc, pentru că imaginea sa este marcată de apartenenţa politică şi statutul său marital", a declarat Fabrice Devanlay, director pentru relaţii externe al Ford în Franţa.

Bancpost oferă conversia în lei pentru clienţii cu credite în franci

Bancpost a prezentat duminică o ofertăindividualizatăde conversie în lei pentru clienţii cu credite în franci elveţieni garantate cu ipotecă, informează un comunicat de presă al băncii. Oferta Bancpost constă în dobandă fixă redusă de 1,5% pe an pentru primii trei ani, ceea ce se va reflecta într-o reducere medie a ratei lunare de 30%. După această perioadă se va aplica o dobandă individualizată variabilă, compusă din marja fixă şi indicele ROBOR la 3 luni. 'Există un interes crescut din partea clienţilor pentru propunerile de conversie a creditelor, iar noua ofertă Bancpost vine în întampinarea acestor aşteptări', a declarat Andreea Mincu, Director Executiv în cadrul Bancpost. Oferta de conversie prezentată de Bancpost se va realiza la cursul de schimb al băncii de la momentul realizării conversiei şi nu presupune niciun comision de administrare credit şi analiză din partea băncii. În perioada următoare, clienţii Bancpost cu credite în franci elveţieni garantate cu ipotecă vor fi invitaţi în unităţile băncii pentru prezentarea noii oferte de conversie.

Un comisar UE recomandă statelor să-şi bugetele sub control

Comisarul european pentru afaceri economice, Pierre Moscovici a avertizat vineri guvernele europene sănu încalce prevederile privind deficitul bugetar, într-un moment în care Europa ce confruntă cu cea mai gravă criza migratorie din ultimele decenii şi încearcă să facă faţă costurilor adăpostirii refugiaţilor, transmite Reuters. De la începutul anului şi panăîn prezent aproximativ 500.000 de migranţi au ajuns în Uniunea Europeană, iar majoritatea dintre ei au ajuns în Grecia, Ungaria şi Italia. La reuniunea miniştrilor europeni de Finanţe, care a avut loc vineri la Luxemburg, Pierre Moscovici a declarat jurnaliştilor căunele state membre UE au de gand să ceară o relaxare a prevederilor bugetare pentru a face faţă crizei migranţilor. Moscovici a menţionat Austria, Italia, Irlanda şi Luxemburg drept statele cele mai probabile să ridice această chestiune. 'Vom examina acest lucru în cadrul prevederilor noastre bugetar deoarece trebuie săne respectăm angajamentele' a spus Moscovici făcand referire la limitele stricte impuse asupra deficitelor bugetare impuse după criza datoriilor. Miercuri, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker a lansat un apel către ţările membre ale Uniunii Europene de a ajunge săptămana viitoare la un acord pentru repartizarea a 160.000 de refugiaţi sosiţi în Grecia, Italia şi Ungaria. Juncker a estimat atunci că acest plan ar urma să coste bugetul UE aproximativ 780 milioane de euro pe o perioadăde doi ani însăstatele membre UE ar urma să contribuie şi ele cu fonduri din resursele naţionale.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.