Economic

Statele est-europene se simt trădate din cauza acordului pentru Nord Stream

Ziarul de Vrancea
11 sep 2015 975 vizualizări
State est-europene precum Slovacia şi Ucraina, care riscă să piardă taxe de tranzit al gazelor de ordinul miliardelor de dolari, critică acordul unor companii occidentale ca E.ON din Germania şi Engie din Franţa cu grupul rus Gazprom, pentru extinderea proiectului Nord Stream cu două noi conducte. Liderii din Europa de Vest şi companiile ”îşi trădează” vecinii răsăriteni, a declarat premierul slovac Robert Fico după o vizită efectuată, la Bratislava, de omologul său ucrainean Arseni Iaţeniuk, relatează Bloomberg.

Gazprom, E.ON, Engie, Royal Dutch Shell, OMV şi BASF au încheiat săptămana trecută un acord pentru extinderea capacităţii Nord Stream cu 55 de miliarde de metri cubi de gaze pe an, respectiv 15% din cererea actuală din UE. Ucraina, care încearcă să evite intrarea în incapacitate de plată pe fondul conflictului cu separatiştii pro-ruşi din estul ţării, va pierde 2 miliarde de dolari pe an sub formă de taxe de tranzit, în timp ce Slovacia va pierde la randul ei sute de milioane de euro, au spus cei doi lideri. “Îşi bat joc de noi. Nu poţi vorbi luni de zile despre stabilizarea situaţiei, iar apoi să iei o decizie care pun Ucraina şi Slovacia într-o situaţie inevitabilă”, a spus Fico. Rusia încearcă să reducă cat mai mult posibil cantitatea de gaze livrate Europei prin intermediul Ucrainei, în contextul disputelor cu această ţară legate de preţuri. În prezent, Rusia livrează circa o treime din gazele vandute Europei via Ucraina, comparativ cu aproximativ două treimi în 2011, cand a intrat în exploatare gazoductul Nord Stream, care aprovizionează direct Germania, pe sub Marea Baltică. Nord Stream-2, care ar trebui să înceapă să aprovizioneze Europa în 2019, neglijează interesele Poloniei şi afectează unitatea Uniunii Europene în faţa ”agresiunii” preşedintelui Vladimir Putin în Ucraina, a declarat miercuri preşedintele Poloniei, Andrzej Duda. Joi, Iaţeniuk a spus că Nord Stream 2 este un proiect anti-ucrainean şi anti-european. Vicepreşedintele Comisiei Europene însărcinat cu problemele energiei, Maros Sefcovic, a declarat joi că UE se va confrunta cu o situaţie foarte complicată dacă Rusia va opri livrările de gaze care tranzitează Ucraina. Sefcovic urmează să se întalnească vineri cu preşedintele Gazprom, Alexey Miller, la Viena, pentru a discuta despre proiectul Nord Stream


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.