Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Majoritatea romanilor îşi rezervă vacanţa online

Ziarul de Vrancea
3 sep 2015 659 vizualizări
Cei mai mulţi dintre turiştii romani preferă să călătorească vara, iar în topul destinaţiilor preferate se află Romania, Grecia sau Turcia

Majoritatea romanilor se documentează şi îşi rezervă vacanţa de vară online, iar peste 40% merg în concediu doar o dată pe an, avionul fiind mijlocul de transport preferat, potrivit unui studiu realizat în luna iulie de către platforma de rezervări hoteliere HotelGuru.ro. De asemenea, cei mai mulţi dintre turiştii romani preferă să călătorească vara, iar în topul destinaţiilor preferate se află Romania, Grecia sau Turcia. Contrar aşteptărilor, vacanţele în Bulgaria au scăzut în popularitate, doar 3% dintre respondenţi dorind să meargă într-o vacanţă de vară pe litoralul bulgăresc. "42% dintre cei care au participat la sondaj spun că merg în vacanţă doar o dată pe an, în timp ce 13% dintre romani afirmă că se duc într-un concediu de cate ori găsesc o ofertă specială. Cat priveşte timpul acordat planificării unui sejur, media de timp este între 1 lună şi 3 luni pentru 29% dintre respondenţi, în timp ce 21% dintre ei afirmă că îşi planuiesc concediul cu jumătate de an mai devreme", se arată într-un comunicat al portalului de rezervări online. Pentru călătoriile în afara ţării, avionul reprezintă mijlocul de transport preferat de 46% dintre respondenţi, în timp ce 38% spun că preferă să călătorească cu maşina personală. Autocarul nu este atat de popular printre romani, doar 15% dintre cei chestionaţi preferand acest mijloc de transport în vacanţă. În ceea ce priveşte bugetul alocat pentru o zi de vacanţă în Romania, aproximativ 60% dintre cei chestionaţi au spus că acesta este între 100 şi 200 de lei de persoană, în timp ce 43% dintre respondenţi cred că un buget dublu, cuprins între 200 şi 400 de lei de persoană este suficient pentru o vacanţă în străinătate. În schimb, durata unei vacanţe în Romania nu diferă de cea a unei vacanţe în străinătate: între 3 şi 6 nopţi. "Interesant este faptul că, pentru jumătate dintre romanii care au răspuns la chestionar, atat confortul, cat şi interacţiunea cu oamenii şi cultura locului sunt la fel de importante în alegerea unei destinaţii de vacanţă. Mai mult decat atat, arhitectura locurilor pe care le vizitează este un criteriu foarte important pentru peste 68% dintre respondenţi în alegerea destinaţiilor turistice", spun oficialii HotelGuru.ro. Aproximativ 72% dintre respondenţi spun că au încredere în site-urile de rezervări online, iar 44% dintre ei accesează între 2 şi 5 astfel de site-uri pentru a citi recenziile locurilor în care vor să îşi petreacă vacanţa. Studiul a fost realizat pe un eşantion de 1.930 de respondenţi din Romania, care au participat online la completarea chestionarului în perioada 29 iulie 2015 – 12 august 2015. HotelGuru.ro este un portal de rezervări online care are listate 1.800 de unităţi de cazare din Romania, din totalul celor 145.000 de unităţi de cazare din întreaga Europă, afişate pe site. HotelGuru.ro este parte a grupului Szallas.hu din Ungaria.


FMI: Încetinirea creşterii în China riscă să agraveze problemele economice

Încetinirea creşterii în China şi o serie de alte riscuri ameninţă să agraveze problemele economice la nivel global, în lipsa unor acţiuni concertate ale statelor dezvoltate, avertizează un raport al FMI citat de MarketWatch. "Există riscuri de încetinire a creşterii, iar materializarea simultană a unora dintre acestea implică o perspectivă mult mai slabă”, se arată în raportul publicat de FMI înaintea unei reuniuni a miniştrilor de Finanţe ai statelor din G20. "Sunt necesare măsuri comune hotărate pentru accelerearea creşterii şi prevenirea riscurilor”, potrivit Fondului. Directorul general al FMI, Christine Lagarde, a avertizat la randul său, marţi, că instituţia intenţionează să reducă din nou, în octombrie, estimarea referitoare la creşterea economiei mondiale. Scăderile care au avut loc pe pieţele de capital şi o serie de date slabe din China alimentează temerile că economia acestei ţări încetineşte, iar Guvernul nu va putea să prevină acest lucru. China nu este însă singurul motiv de îngrijorare. În condiţiile în care creşterea este mai lentă în mai multe regiuni ale lumii, în timp ce avansul din SUA accelerează, investitorii revin pe piaţa americană, întărind dolarul în raport cu alte monede importante. Acest fapt reprezintă o problemă pentru multe ţări şi companii care au contractat împrumuturi în dolari, dar ale căror venituri sunt în monede locale. În condiţiile în care Rezerva Federală se pregăteşte să majoreze dobanzile, perspectivele reduse de creştere şi datoriile mari sunt un mix toxic pentru multe economii şi companii, în special din statele industrializate. "Riscurile pe termen scurt pentru economiile emergente au crescut", avertizează FMI. Dacă China, a doua mare economie a lumii, are probleme, încetineşte creşterea şi în alte state mari. Unul dintre cele mai elocvente exemple este Brazilia. Scăderea preţurilor materiilor prime şi a comerţului cu China îngreunează sarcina Guvernului barazilian de a scoate ţara din recesiune. Banca Mondială estimează că încetinirea cu 1 punct procentual a creşterii în China reduce cu jumătate de punct procentual avansul economiei mondiale.

Noul Fiat 500 este disponibil în Romania de la 9.845 de euro plus TVA

Noul model Fiat 500 este disponibil pentru precomandă în Romania, de la preţuri începand cu 9.845 de euro plus TVA, acesta urmand să ajungă în showroom-uri începand din luna septembrie, informează importatorul AutoItalia. Noul model dispune de lumini de zi cu tehnologie LED, noi grupuri optice posterioare, o nouă paletă de culori disponibile şi un bord restilizat. Realizat la Centro Stile Fiat, noul 500 este compact: 3,57 metri lungime, 1,63 metri lăţime, 1,49 metri înălţime şi ampatament de 2,30 metri. Modelul beneficiază de restilizări frontale şi posterioare, ancorate în tipologia 500, şi de multiple elemente împrumutate de la clasicul din anii '50. În ceea ce priveşte dotările interioare, Fiat 500 dispune de un sistem infotelematic inovativ Uconnect de cinci inci radio live touchscreen. Totul este completat de comenzile audio pe volan, funcţia hands free Bluetooth şi Bluetooth Audio Streaming, sistem eco:Drive, my:Car şi conexiune la principalele reţele de socializare. La capitolul siguranţă, modelul italian dispune de şapte airbag-uri, ABSAEBD, ESCA Hill Holder pentru a menţine traiectoria în caz de urgenţă şi plecare uşoară din rampă, HBA pentru a oferi mai multă forţă franării bruşte şi dispozitivul Hazard care acţionează automat luminile de avarie în caz de oprire bruscă. Disponibil în două versiuni, berlină şi cabrio, 500 va fi comercializat în Romania în două nivele de echipare: Pop şi Lounge. Primul nivel include în standard 7 airbag-uri, Radio Uconnect de 5" cu şase boxe, AUX-IN şi porturi USB, comenzi pe volan şi lumini de zi LED. În echiparea Lounge, 500 dispune în plus de detalii precum plafon panoramic fix, jante de aliaj pe 15", grilă cromată, sistem infotainment Uconnect Radio LIVE de 5" cu touchscreen şi volan îmbrăcat în piele, cu comenzi care permit conectarea la smartphone şi accesarea aplicaţiilor social media. Motorizările respectă normele euro. Sunt disponibile două propulsoare pe benzină: 0.9 TwinAir/ 85 CP şi 1.2/ 69 CP. Varful de gamă în Romania îl reprezintă unitatea diesel 1.3 Multijet/ 95 CP, singurul motor cu propulsor diesel din clasa lui. Preţurile pornesc de la 9.845 euroATVA pentru echiparea Pop, motorizată de propulsorul 1.2 benzină de 69 CP şi de la 13.062 euroATVA pentru motorizarea diesel, şi includ o reducere de lansare de 5%.

Codul fiscal a trecut de Parlament

Proiectul noului Cod fiscal, reexaminat în urma cererii şefului statului, a trecut de Parlament, urmand să fie transmis preşedintelui spre promulgare, Camera Deputaţilor, forul legislativ decizional, aproband joi legea cu 279 voturi "pentru", 8 "împotrivă" şi 5 abţineri. Camera Deputaţilor a adoptat anterior, în cursul dimineţii, pe articole, reexaminarea Codului fiscal, neînregistrandu-se nicio modificare faţă de raportul Comisiei de buget. Premierul Victor Ponta a ajuns în plen după exprimarea votului la Codul fiscal. În plen au luat cuvantul liderii PNL şi PSD, Alina Gorghiu, respectiv Liviu Dragnea, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorvici, din partea Guvernului, precum şi Florentin Gust, din partea PSRO, care a anunţat că deputaţii acestui partid au votat împotriva proiectului. De asemenea, la şedinţa plenului a fost prezentă şi Elena Udrea. Principalele amendamente la Codul fiscal vizează reducerea cotei TVA de la 24% la 20% începand de la 1 ianuarie 2016 şi de la 20% la 19% începand de la 1 ianuarie 2017, eliminarea impozitului pe construcţii începand de la 1 ianuarie 2017, cu excepţia construcţiilor agricole - în acest caz eliminarea impozitului se aplică din 2016 -, eliminarea supraaccizei la carburanţi de la 1 ianuarie 2017.

Samsung vrea să joace un rol major în locuinţele oamenilor

Samsung, cel mai mare producător de smartphone-uri la nivel mondial, nu se mai mulţumeşte doar cu această poziţie ci vrea să joace un rol major şi în casele oamenilor, cu ajutorul dispozitivelor intelingente conectate prin "Internetul lucrurilor", relatează CNBC. Producătorul coreean de electronice vrea să profite de interesul atras de Internetul lucrurilor prin intermediul unui număr de produse smart pe care le lansează la salonul de electronice de consum IFA de la Berlin. Lansările au loc după ce Samsung a cumpărat anul trecut compania SmartThings, care fabrică un sistem care conectează la Internet versiunile smart ale dispozitivelor electronice de consum. "Pentru Samsung este un spaţiu natural, pentru că au un portofoliu vast de produse, de la televizioare la aparatură electrocasnică, este natural să vedem cum să conectăm aceste produse", a declarat Andy Griffiths, preşedinte al Samsung în Marea Britanie. SmartThings a prezentat la Berlin un sistem îmbunătăţit de senzori, incusiv unul care detectează umezeala, mişcarea şi chiar dacă uşile sunt deschise sau închise. Ideea este ca utilizatorii să cumpere sistemul şi să instaleze senzorii în casă. Aceştia vor primi ulterior notificări pe telefon dacă cineva intră în casă, de exemplu, sau dacă există un exces de umiditate, care ar putea semnala o inundaţie.

Investiţiile în economie au crescut cu 7,2%

Investiţiile nete realizate în economia naţională au crescut în primul semestru cu 7,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la 26,87 miliarde lei, a anunţat, joi, Institutul Naţional de Statistică (INS). Pe elemente de structură, lucrările de construcţii noi au crescut cu 9,3%, utilaje (inclusiv mijloace de transport) cu 7%, în timp ce alte cheltuieli au scăzut cu 0,1%. "Comparativ cu primul semestru din 2014, în primul semestru din 2015 se constată o creştere a ponderii investiţiilor nete în lucrări de construcţii noi cu 0,3 puncte procentuale. Ponderea investiţiilor nete în alte cheltuieli şi utilaje (inclusiv mijloace de transport) a scăzut cu 0,2 puncte procentuale, respectiv cu 0,1 puncte procentuale", potrivit INS. În trimestrul al doilea, investiţiile nete realizate în economia naţională au crescut cu 6,7% faţă de acelaşi interval de anul trecut, la 15,01 miliarde lei.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.