Economic

Bombă: Soarta a 1,8 milioane de asiguraţi este în joc! ASF a cerut intrarea Astra în faliment

Ziarul de Vrancea
26 aug 2015 867 vizualizări
Fondul de Garantare va acoperi despăgubirile u calculele preliminare arată că este vorba despre o sumă de 700 milioane de lei

Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a cerut ieri intrarea în faliment a Astra Asigurări, aflată în administrare specială, după ce compania nu a reuşit să atragă 425 milioane lei la capital, despăgubirile urmand să fie acordate de Fondul de Garantare. După analizarea raportului administratorului special al Astra Asigurări, KPMG, Consiliul ASF a decis închiderea procedurii de redresare financiară a companiei şi revocarea KPMG, precum şi retragerea autorizaţiei de funcţionare a Astra, a declarat miercuri preşedintele ASF, Mişu Negriţoiu. El a adăugat că altă decizie a vizat solicitarea de intrare în procedura de faliment. "Consiliul ASF a analizat situaţia Astra Asigurări pe baza raportului administratorului special KPMG privind stadiul planului de redresare financiară. Concluziile raportului au fost că sunt întrunite toate cele trei condiţii legale care definesc starea de insolvenţă: incapacitatea de plată a datoriilor exigibile cu disponibilităţi băneşti, scăderea marjei de solvabilitate şi imposibilitatea restabilirii situaţiei financiare a societăţii de asigurare-reasigurare în cadrul procesului de redresare", a afirmat Negriţoiu. El a arătat că, la 30 iunie, Astra avea o marjă de solvabilitate disponibilă negativă de 871 milioane lei, un coeficient de lichiditate de 0,03% şi un necesar de capital de circa 968 milioane de lei. "În urma analizei şi pe baza raportului, Consiliul ASF a adoptat închiderea procedurii de redresare financiară, revocarea şi încetarea atribuţiilor KPMG, retragerea autorizaţiei de funcţionare a societăţii Astra şi constată starea de insolvenţă şi solicită intrarea în procedura de faliment", a spus şeful ASF.

Fondul de garantare poate acoperi pierderile

Negriţoiu a adăugat că Fondul de Garantare are capacitatea de a acoperi despăgubirile Astra. El a afirmat că valoarea rezervelor de despăgubire la Astra este de 650 milioane lei, impactul calculat de ASF ridicandu-se la 700 milioane lei, în timp ce Fondul de Garantare a Asiguraţilor are disponibilităţi de 1 miliard de lei. Astra Asigurări are 1,8 milioane de asiguraţi, cu 2,5 milioane de poliţe valabile.

Ce pretenţii aveau acţionarii Astra

Acţionarii majoritari ai Astra, The Nova Group Investments şi Epsilon Estate Provider, controlate de omul de afaceri Dan Adamescu, au transmis luni că vor să aducă banii necesari în companie, dar în două etape, pană în septembrie 2016, solicitand totodată ASF să retragă administrarea specială, precum şi limitarea activităţii de subscriere aplicată în mai. De asemenea, Adamescu a cerut autorităţii sa-i permită asigurătorului să preia AXA Life Insurance. Astfel, cei doi acţionari majoritari au propus ca plan de redresare a companiei să contribuie cu 425 milioane lei la capitalul Astra, respectiv suma prevăzută ca necesar pentru majorarea de capital, proces eşuat săptămana trecută, dar în două etape. Prima tranşă, de 150 milioane lei, ar urma să fie plătită pană la sfarşitul acestui an, iar restul de 275 milioane lei pană la 30 septembrie 2016. "În condiţiile aprobării planului de redresare financiară, actionarii sunt pregătiţi să susţină nevoile urgenţe ale companiei cu fonduri, că etapă preliminară şi temporară pană la finalizarea demersurilor privid majorarea de capital", au transmis acţionarii Astra luni.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.