Economic

Banca Transilvania: 2015 este anul ajustărilor pe burse

Ziarul de Vrancea
25 aug 2015 726 vizualizări
“Prelungirea stării de panică pe pieţele de acţiuni riscă să se resimtă (cu un decalaj de 2-3 trimestre) nefavorabil în sfera economiei reale”, consideră analiştii băncii

Anul 2015 va fi caracterizat de o realiniere a preţurilor pe pieţele de capital, "în contextul apropierii finalului banilor ieftini în Statele Unite", după ce în 2014 a avut loc o ajustare a cotaţiei petrolului, iar în 2013 o corecţie a aurului, potrivit unui raport al Băncii Transilvania (BT). "Practic, în acest an asistăm la ajustarea preţurilor la acţiuni, după ajustările de preţuri la aur (2013) şi petrol (2014). Aceste realinieri ale preţurilor activelor au la bază finalul politicii monetare relaxate în Statele Unite, aspect semnalat de Rezerva Federală a SUA în ultima perioadă", scrie într-un raport economistul şef al BT, Andrei Rădulescu. În perioada recentă s-a intensificat percepţia de risc pe pieţele de acţiuni la nivel global, gradul de volatilitate urcand la maximul din 2011, în timp ce indicii bursieri au consemnat scăderi severe, nemaiîntalnite din perioada primului val al Marii Recesiuni. Unda de panică declanşată în China la jumătatea lunii iunie s-a propagat în Europa şi Statele Unite. Comparativ cu maximele locale din 2015, indicii bursieri din China, Europa, Statele Unite şi Romania au scăzut cu aproximativ 40%, 20%, 13%, respectiv 10%, se arată în raport. "Aceste turbulenţe pot fi interpretate sub forma unei repoziţionări a investitorilor în contextul apropierii finalului banilor ieftini în Statele Unite, dar şi a provocărilor cu care se confruntă China în procesul de tranziţie spre un nou model economic", scrie economistul şef al BT. Pe de o parte, bursele din Europa şi Statele Unite au atins maximele din 2015 în lunile aprilie, respectiv mai, cu cateva săptămani mai înainte de cele consemnate în China. Acest aspect reflectă faptul că samburele care a stat la baza corecţiilor actuale pe bursele lumii a fost supraevaluarea acţiunilor, într-o perioadă caracterizată prin intensificarea divergenţelor de politică monetară între marile bănci centrale. Totodată, spre deosebire de 2007/2008 economia mondială prezintă o imagine mai solidă, astfel că evoluţiile recente pot fi interpretate sub forma unor corecţii naturale, care pot determina ulterior creşterea gradului de atractivitate a acţiunilor. "Atragem însă atenţia cu privire la faptul că prelungirea stării de panică pe pieţele de acţiuni riscă să se resimtă (cu un decalaj de 2-3 trimestre) nefavorabil în sfera economiei reale", notează economistul şef al BT.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.