Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICEE: Codul Fiscal rămane în aer

Ziarul de Vrancea
24 aug 2015 633 vizualizări
Senatorii din Comisia de buget au decis ieri amanarea dezbaterii privind cererea de reexaminare a Codului Fiscal, trimisă Parlamentului de preşedintele Klaus Iohannis. Amanarea dezbaterii pe fond a cererii de reexaminare a fost decisă cu şase voturi "pentru", două "împotrivă" şi o abţinere.

Preşedintele Comisiei, Viorel Arcaş (PSD), a spus că şedinţa trebuie amanată, avand în vedere decizia luată în şedinţa de Coaliţie, de reluare a discuţiilor politice. Arcaş a mai spus că părerea sa e că în baza cererii de reexaminare venită de la preşedinte nu pot fi depuse amendamente.  "Preambulul este duplicitar", a spus Dincă Marinică (PNL), în replică la părerea preşedintelui Comisiei, avand în vedere avizul favorabil dat de Comisia juridică. De asemenea, senatorul a mai spus că cererea de reexaminare trimisă de preşedinte lasă libertatea Parlamentului de a modifica proiectul de lege în totalitate. Şedinţa Comisiei de buget a fost iniţial programată pentru luni la ora 10.00, însă a fost amanată pentru ora 11.30, între timp liderii Coaliţiei de guvernare stabilind în şedinţă amanarea discuţiilor parlamentare referitoare la solicitarea de reexaminare a Codului Fiscal. Comisia pentru transporturi, reunită luni dimineaţa, a dar aviz negativ pentru că "nu sunt elemente care să conducă la o modificare a punctului nostru de vedere, respectiv susţinerea cu amendamente a Codului fiscal", a declarat preşedintele Comisiei de transporturi, Mihai Fifor. De asemenea, Comisia economică a avizat negativ cererea de reexaminare a Codului fiscal, senatorul Florin Constantinescu explicand că la o cerere de reexaminare nu se pot formula amendamente. În schimb, Comisia juridică a Senatului a dat, luni, aviz favorabil cererii de reexaminare a Codului Fiscal. La articolul 291, senatorii jurişti au votat pentru reintroducerea unui alineat nou care prevede că în perioada 1 ianuarie -31 2016, cota standard de TVA este de 20%. Preşedintele Comisiei, Cătălin Boboc a mai afirmat că, în şedinţa de luni, s-a hotărat că "reducerea accizelor ar urma să intre in vigoare de la 1 ianuarie 2017, doar pentru carburanţi pentru că nu credem că putem atinge ţintele pe care ni le-am propus cu reduceri la toate capitolele".

Preţul petrolului se reduce, euro se întăreşte

Preţurile petrolului au atins ieri noi minime, iar ţiţeiul Brent, de referinţă de Londra, a atins minimul ultimilor şase ani şi jumătate, din cauza declinului accentuat al burselor asiatice provocat de piaţa chineză de capital şi de temerile investitorilor legate de perspectivele economiei mondiale. Cotaţia petrolului Brent cu livrare în octombrie este în declin cu 2,18%, după ce a coborat cu 2,5%, la 44,32 dolari pe baril, cel mai redus nivel din martie 2009. Preţul petrolului Brent este cu 56% sub un maxim de 103,19 dolari pe baril înregistrat în august anul trecut, transmite MarketWatch. Petrolul de referinţă pe piaţa americană este în scădere cu 2,9%, la 39,42 dolari pe baril. Preţurile petrolului sunt afectate de mai multe luni de temerile investitorilor legate de supraoferta din piaţă, dar declinul s-a accentuat în ultimele săptămani din cauza riscului încetinirii creşterii economice în China şi a impactului asupra pieţelor mondiale. Pe acest fond, Euro a urcat ieri la maximul ultimelor şase luni şi jumătate, iar yenul la cel mai ridicat din ultima lună şi jumătate în raportul cu dolarul, investitorii renunţand la activele considerate riscante în favoarea unor plasamente mai sigure, din cauza perspectivei de încetinire a economiei chineze.

Poşta estimează scăderea profitului de 23 de ori
 
Compania Naţională Poşta Romană se aşteaptă să raporteze în acest an un profit brut de 1,6 milioane lei, în scădere cu 95,7% faţă de caştigul de anul trecut, în condiţile în care anticipează că va înregistra un profit de doar un leu din fiecare 1.000 de lei obţinuţi ca venituri. Veniturile totale prevăzute în bugetul pentru acest an al companiei controlate în proporţie de 75% de Ministerul pentru Societatea Informaţională sunt de 1,179 miliarde lei, cu 1,4% mai mici decat realizările anului 2014. Cheltuielile pentru acest an sunt estimate la 1,178 miliarde lei, cu 1,7% mai mari decat în 2014. Astfel, la venituri de 1.000 de lei Poşta Romană va avea cheltuieli de 999 de lei, în creştere cu 3,1% faţă de 2014, cand acestea au fost de 969 de lei. Caştigul mediu lunar pe salariat determinat pe baza cheltuielilor de natură salarială va creşte cu 7,8% faţă de anul 2014, iar cheltuielile cu salariile vor avansa cu 7,1%, faţă de nivelul cheltuielilor cu salariile realizate în anul 2014. Numărul mediu al angajaţilor este estimat pentru anul 2015 este de 24.950, cu 290 salariaţi mai puţin decat cel din 2014, cand a fost de 25.240. Pentru finalul anului, compania a prevăzut plăţi restante în valoare de 57,64 milioane lei, în scădere cu 45% faţă de cele programate la 31 decembrie 2014 (104,81 milioane lei) şi cu 30% faţă de cele înregistrate efectiv (82,35 milioane lei). De asemenea, creanţele restante prevăzute pentru sfarşitul anului 2015 sunt estimate la 70,5 milioane lei, cu 6,8% mai puţin faţă de cele programate la 31 decembrie 2014 (75,6 milioane lei) şi cu 5,1% sub cele înregistrate la sfarşitul anului 2014 (74,291 milioane lei). În primele patru luni ale acestui an, Poşta Romană a avut un profit net de 18,7 milioane de lei (4,16 milioane de euro), ca urmare a creşterii veniturilor cu 3,1% faţă de perioada similară a anului trecut.

Monitorul Preţurilor va fi lansat pană la finele anului

Consiliul Concurenţei va lansa pană la sfarşitul acestui an Monitorul Preţurilor, site-ul care va afişa preţurile practicate de principalii retaileri pentru produsele care fac parte din coşul zilnic al populaţiei, a declarat preşedintele instituţiei, Bogdan Chiriţoiu. "Vrem să creăm, preferabil cu cooperarea retailerilor, o platformă on-line, care va reprezenta un instrument de monitorizare a preţurilor, prin intermediul căreia clienţii vor putea afla unde găsesc mai ieftin produsele de care sunt interesaţi. În acest fel, se va crea o presiune concurenţială asupra magazinelor pentru a oferi preţuri din ce în ce mai bune", a afirmat Chiriţoiu. Principala problemă cu care se confruntă autoritatea de concurenţă în acest caz este reticenţa marilor lanţuri de magazine de a se implica în proiect. Reprezentanţii acestora au sustinut de mai multe ori că Monitorul Preţurilor este greu de realizat, avand în vedere că modificările de preţ pot apărea zilnic şi chiar de mai multe ori pe zi. În prezent, marii retailerii deţin aproximativ 60% din piaţa de comerţ din Romania. "Retailerii consideră este complicat să furnizeze preţurile produselor pe care le comercializează. În cele din urmă, după mai multe multe întalniri şi discuţii cu reprezentanţii fiecărui lanţ de magazine, aceştia au fost de acord cu realizarea proiectului",, a explicat preşedintele Consiliului Concurenţei.

Investigaţii privind unele lictaţii trucate la Transgaz

Consiliul Concurenţei are în desfăşurare o primă investigaţie la care lucrează în paralel cu Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) din cadrul Parchetului de pe langă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele CC. "Avem în derulare, în momentul de faţă, un prim caz la care lucrăm în paralel cu Parchetul. Am mai preluat cazuri de la Parchet, pe care, apoi, le-am instrumentat, dar acesta este primul pe care il investigăm în acelaşi timp. Este un caz-test foarte important pentru noi pentru că dorim să avem o aplicare sinergică, să nu fie conflicte între cele două legi, Codul penal şi Legea concurenţei", a afirmat Chiriţoiu, într-o conferinţă pe tema achiziţiilor publice. Investigaţia a fost declanşată în 2014 şi este legată de posibila trucare a unor licitatii organizate de Transgaz, în 2011, pentru atribuirea unor contracte de racorduri de gaze naturale. Investigaţia a fost ulterior extinsă şi pentru o altă procedură pentru care există suspiciunea participării cu oferte trucate. Bogdan Chiriţoiu a precizat că, pentru Consiliul Concurenţei, este foarte important să primească informaţii din partea instituţiilor publice care sunt implicate în achiziţiile publice.

Sony va oferi servicii video cu ajutorul dronelor

Sony va oferi servicii video cu ajutorul dronelor, din prima jumătate a anului 2016, destinate industriilor construcţiilor, logisticii şi agriculturii, relatează Bloomberg. Compania Aerosense, deţinută de Sony împreună cu firma de robotică ZMP, fabrică drone automatizate care să capteze imagini de înaltă definiţie destinate analizelor, a anunţat ieri Sony. Aerosense anticipează ca vanzările să totalizeze circa 10 miliarde de yeni (83 milioane dolari) pană în 2020. Sony nu a reuşit să caştige cotă de piaţă pentru smartphone-urile Xperia şi vrea să găsească o altă utilitate tehnologiilor pentru telefoane mobile şi camere digitale, pe piaţa în creştere a dronelor. Industria dronelor ar putea ajunge la o valoare de 82 de miliarde de dolari pană în 2025 doar în Statele Unite, atrăgand deja investiţii din partea Google, General Electric şi Qualcomm, în pofida problemelor legate de confidenţialitate şi siguranţă. "Este dificil să ne aşteptăm la creştere pe piaţa smartphone doar cu ajutorul telefoanelor, de aceea analizăm şi alte oportunităţi", a declarat Hiroki Totoki, directorul diviziei de dispozitive mobile a Sony.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.