Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICEE: Luptă umăr la umăr pentru fondurile europene

Ziarul de Vrancea
23 aug 2015 816 vizualizări
Fermierii romani au solicitat 87 de milioane de euro din fondurile europene alocate pe noul PNDR 2014-2020

Numărul proiectelor depuse la nivel naţional pe o parte din măsurile deschise din noul Program Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020 a ajuns la 1.215, iar valoarea acestora totalizează aproape 87 de milioane de euro, potrivit datelor furnizate de Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR). Astfel, în cadrul Submăsurii 4.1 "Investiţii în exploataţii agricole" au fost primite pană la această dată 104 proiecte, în valoare totală nerambursabilă de 44.048.398 de euro, în timp ce pe Submăsura 6.1 "Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri" au fost depuse 901 cereri de finanţare conforme, valoarea totală nerambursabilă, cumulată, pentru toate proiectele depuse fiind de 38.330.000 de euro. Pentru ambele măsuri menţionate, sesiunea de deschidere pentru primirea de proiecte de investiţie a fost deschisă pe 25 martie 2015. Potrivit datelor AFIR, o altă submăsură pentru care s-au primit 30 de cereri de finanţare, în valoare de 1.720.000 euro, este 6.2 "Sprijin pentru înfiinţarea de activităţi neagricole în zone rurale". Data de la care s-au putut primi cereri de finanţare pe această măsură a fost 14 iulie 2015. De asemenea, în cadrul Măsurii 6 "Dezvoltarea exploataţiilor şi a întreprinderilor'' este deschisă pentru depunerea de proiecte de investiţii şi Submăsura 6.4 "Investiţii în crearea şi dezvoltarea de activităţi". Astfel, de la deschiderea acesteia, respectiv 14 iulie 2015, au fost depuse două cereri de finanţare conforme, în valoare totală nerambursabilă de 395.460 euro. Nu în ultimul rand, pentru Submăsura 19.1 "Sprijin pregătitor pentru elaborarea strategiilor de dezvoltare locală'' au fost primite 178 de cereri de finanţare conforme în valoare totală nerambursabilă de 2.449.933,37 euro. Sesiunea de primire a proiectelor aferentă acestei Submăsuri s-a deschis la 25 martie 2015 şi s-a închis la 5 iunie 2015. AFIR precizează că pentru toate submăsurile menţionate, mai puţin pe 19.1, solicitanţii pot depune cereri de finanţare în cadrul acestei sesiuni anuale continue pană pe 30 octombrie 2015. Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a deschis pană în prezent 10 măsuri din noul PNDR, cu finanţări de peste 900 de milioane de euro, iar la începutul lunii septembrie va fi lansată şi măsura dedicată infrastructurii din mediul rural. Submăsura 7.2 — 'Investiţii în infrastructura de bază' are o alocare totală pentru 7 ani de 1,103 miliarde de euro, din care 935.505.962 euro din fonduri europene şi 167.730.716 euro de la bugetul de stat. Noul PNDR 2014-2020 destinat dezvoltării agriculturii cuprinde 14 măsuri de finanţare şi fonduri totale de 9,363 miliarde de euro, din care peste 8 miliarde de euro reprezintă fondurile europene, iar 1,347 miliarde de euro contribuţia naţională.

Aproape 3.100 de persoane s-au înţepat ilegal la reţele de energie sau gaze

Aproximativ 3.100 de cazuri de intervenţii neautorizate asupra instalaţiilor de gaze naturale sau energie electrică în scopul consumului fraudulos au fost constate pe parcursul acestui an de echipele specializate ale E.ON Distribuţie Romania, care au efectuat controale vizand depistarea sustragerilor din reţelele de distribuţie, a declarat ieri Corneliu Zaiţ, purtător de cuvant al companiei. Potrivit acestuia, 700 de ilegalităţi au fost semnalate în domeniul gazelor naturale, iar 2.382 în domeniul energiei electrice, prejudiciul total aferent fiind estimat la peste 8 milioane de lei. "Cantităţile sustrase astfel, cifrate la aproximativ 25 GWh, ar fi fost suficiente pentru a asigura funcţionarea timp de aproape patru ani a celui mai mare spital de urgenţe din Moldova", a precizat Corneliu Zaiţ. Statistica E.ON Distribuţie Romania relevă faptul că anul trecut, furturile de gaze şi energie electrică au generat companiei un prejudiciu de 22,5 milioane de lei, numărul cazurilor identificate fiind de aproximativ 6.000, iar cantitatea sustrasă a fost de cca. 57 GWh. Corneliu Zaiţ a afirmat că sustragerile energetice constatate s-au efectuat prin modificarea unor componente din instalaţiile de gaze naturale sau energie ori prin realizarea de improvizaţii. "Intervenţiile neautorizate expun pericolelor de incendii, explozii sau electrocutări atat persoanele care comit asemenea fapte, cat şi cele care se află în vecinătate. Totodată, consumatorii sunt afectaţi direct, prin întreruperea alimentării cu gaze naturale sau energie electrică", a mai spus purtătorul de cuvant al E.ON Distribuţie. Potrivit legislaţiei în vigoare, intervenţiile asupra echipamentelor de măsură a consumului de gaz sau energie electrică în scopul înregistrării unui consum mai mic reprezintă furt calificat, infracţiune prevăzută şi sancţionată ca atare de Codul Penal. "Tocmai de aceea colaborăm strans cu instituţiile statului pentru identificarea acestor situaţii. Este atat în interesul consumatorilor oneşti, cat şi al companiei, ca orice consum fraudulos să fie descoperit, dovedit şi pedepsit conform legilor în vigoare. În context, consumatorii nu trebuie să accepte 'ofertele' venite din partea anumitor persoane şi să nu permită accesul acestora la instalaţiile de gaze naturale sau energie electrică în vederea efectuării unor modificări de orice natură, menite să împiedice înregistrarea cantităţilor reale de gaze naturale sau energie electrică consumate", a mai spus Corneliu Zaiţ.

Fitch ne menţine ratingul

Agenţia de rating Fitch a reconfirmat ratingul aferent datoriei guvernamentale a Romaniei pe termen lung, în valută şi în monedă locală, la BBB-/BBB, cu perspectivă stabilă, informează Ministerul Finanţelor Publice printr-un comunicat remis sambătă AGERPRES. "Reconfirmarea ratingului şi perspectivei stabile a Romaniei e susţinută de situaţia foarte bună a finanţelor publice, ţara noastră poziţionandu-se favorabil comparativ cu statele din regiune cu acelaşi rating, cu o proiecţie a deficitului bugetar pentru 2015 de—1,8% din PIB, sub nivelul de—2,5% înregistrat în cazul statelor cu rating BBB şi cu un nivel al datoriei publice de 40,6% din PIB, de asemenea sub nivelul de 43,1% aferent statelor cu acelaşi rating. În acelaşi timp, un alt factor de susţinere a reafirmării ratingului şi perspectivei pentru Romania îl reprezintă aşteptările pozitive privind creşterea economică în următorii trei ani", se menţionează în comunicat. Conform sursei citate, agenţia Fitch a crescut astfel prognoza proprie privind creşterea economică a Romaniei pentru perioada 2015 — 2017, estimand o creştere economică reală în medie cu 3,5% comparativ cu prognoza anterioară de 2,8%. Fitch consideră că această evoluţie pozitivă va fi susţinută în următoarea perioadă de cererea internă, amplificată de relaxarea fiscală la nivelul consumului privat, precum şi de o revenire a investiţiilor din sectorul privat. Totodată, agenţia apreciază că sectorul bancar din Romania este stabil, în pofida volatilităţii mediului extern, băncile din Romania fiind bine capitalizate, calitatea activelor bancare îmbunătăţindu-se ca urmare a măsurilor de reducere a creditelor neperformante. "Agenţia de rating a menţionat caţiva factori care ar putea conduce, în mod individual sau colectiv, la acţiuni de îmbunătăţire a ratingului acordat Romaniei, respectiv continuarea procesului de consolidare fiscal bugetară, care să ducă la o evoluţie în scădere a deficitelor bugetare, o reducere susţinută a nivelului datoriei externe, un ritm mai accelerat al creşterii economice, precum şi convergenţa progresivă a veniturilor către nivelul statelor cu rating superior", se mai arată în comunicat.

Pierderile Dafora au urcat masiv

Compania de foraj Dafora Mediaş, intrată în insolvenţă la jumătatea lunii iunie, a înregistrat în primul semestru pierderi de 92,77 milioane lei (21 mil. euro), de la un profit net de 4,9 milioane lei în aceeaşi perioadă a anului trecut, după ce afacerile s-au redus cu 61%, la 45,4 milioane lei. În prima jumătate a anului trecut, cifra de afaceri a Dafora, controlată de omul de afaceri Gheorghe Călburean, s-a situat la 115,9 milioane lei. Activele companiei s-au diminuat cu 58%, de la 288,7 milioane lei la 121,5 milioane lei, potrivit raportului semestrial al Dafora, rezultatele fiind neauditate. Totodată, datoriile au scăzut cu 20%, la 276,8 milioane lei. Pe de altă parte, capitalurile proprii s-au majorat de aproape trei ori, de la 58,2 milioane lei la 155,3 milioane lei. Dafora şi-a redus în primele şase luni numărul angajaţilor cu 44%, de la 562 de persoane la 316, ca urmare a măsurilor de restrcturare implementate pentru optimizarea activităţii. Ca urmare, cheltuielile cu salariile s-au diminuat cu 32%, la 7,8 milioane lei, iar cele cu asigurările sociale cu 43,6%, la 2,12 milioane lei.

Codul fiscal intră în dezbateri de urgenţă

Parlamentul dezbate în această săptămană, în sesiune extraordinară, reexaminarea proiectului noului Cod fiscal, Senatul fiind prima Cameră convocată să ia în discuţie solicitarea preşedintelui, Camera Deputaţilor, for legislativ decizional, urmand să se reunească după ce Senatul se va fi pronunţat. Sesiunea extradordinară a Legislativului a fost precedată de discuţii tehnice privind Codul fiscal între reprezentanţii partidelor, la finalul întalnirii de joi fiind anunţată propunerea de scădere a TVA în trepte, respectiv 20% de la 1 ianuarie 2016 şi 19% de la începutul lui 2017. În urma consultărilor s-a decis şi ca eliminarea supraaccizei la carburanţi să fie amanată pană la 1 ianuarie 2017. Propunerile în acest sens ar urma să fie dezbătute în comisiile de specialitate ale Senatului, care vor propune plenului un raport. şedinţa de plen este programată să înceapă, luni, la ora 15.00. Comisiile se reunesc luni dimineaţă pentru a lua în discuţie cererea de reexaminare, raportul urmand să fie întocmit de Comisia de buget, care aşteaptă însă şi un punct de vedere al juriştilor referitor la procedură.

Optimismul consumatorilor din UE este în creştere

Indicele încrederii consumatorilor a crescut uşor, în august, în zona euro şi în întreaga Uniune Europeană, continuand tendinţa iniţiată în iulie, potrivit unor cifre prezentate vineri de Comisia Europeană. Potrivit Comisiei Europene, consumatorii din cele 19 state membre ale zonei euro au devenit mai optimişti în august, indicele sentimentului economic (ESI) crescand cu 0,3 puncte procentuale. La nivelul celor 28 de state ale Uniunii Europene, indicele sentimentului economic (ESI) a crescut tot cu 0,3 puncte procentuale, conform datelor Comisiei Europene. În iulie, indicele sentimentului economic crescuse cu 0,5 puncte procentuale în zona euro şi cu 1,1 puncte procentuale în cele 28 state membre ale Uniunii Europene. Studiul a fost efectuat de Direcţia generală pentru afaceri economice şi financiare din cadrul Comisiei Europene.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.