Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE:Concurenţa monitorizează iar preţurile practicate de petrolişti

Ziarul de Vrancea
19 aug 2015 601 vizualizări
"Urmărim evoluţia pieţei şi vrem să vedem cat de repede şi în ce măsură reducerile substanţiale ale preţului barilului se vor resimţi în preţul la pompă”, arată şeful Consiliului Concurenţei

Consiliul Concurenţei monitorizează piaţa distribuţiei de carburanţi şi va verifica în ce măsură companiile petroliere au redus preţurile la benzină şi motorină în contextul în care preţul barilului a scăzut în ultimul an la jumătate, ajungand la circa 50 de dolari. De altfel, la sfarşitul anului 2011 autoritatea de concurenţă a aplicat cea mai mare amendă din istoria Concurenţei chiar acestui sector, cand şase companii petroliere au primit o amendă de aproape 880 milioane lei (205 milioane euro). "Urmărim evoluţia pieţei şi vrem să vedem cat de repede şi în ce măsură reducerile substanţiale ale preţului barilului se vor resimţi în preţul la pompă. Mai monitorizăm cateva săptămani, să se aşeze lucrurile şi apoi vom şti dacă este cazul să intervenim. Urmărim datele Eurostat, preţurile la noi, cu şi fără taxe, şi preţurile în restul Uniunii Europene", a declarat preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu. El spune că există o anumită "lentoare" în transmiterea reducerilor preţurilor materiei prime în preţul de vanzare al carburanţilor. "S-au anunţat reduceri de preţ, vreau să le văd. Vom monitoriza, să vedem dacă, într-adevăr, a scăzut preţul şi ne vom uita cum se raportează acesta la reducerea preţului materiei prime şi cum arată comparativ cu preţurile din alte ţări din UE", a precizat Chiriţoiu. De asemenea, pentru a stimula concurenţa la nivelul comercializării carburanţilor, Consiliul Concurenţei vrea să găsească modalităţi prin care ar putea fi simplificată birocraţia din procesul de înfiinţare a unei benzinării. "În ultima perioadă au intrat pe piaţa romanească noi companii care îşi deschid benzinarii, iar unele dintre cele deja prezente îşi extind reţelele. Aparent, e greu să înfiinţezi benzinării în Romania, e multă birocraţie şi de aceea încercăm să găsim variante pentru a simplifica acest proces", afirmă Chiriţoiu. La sfarşitul anului 2011, Consiliul Concurenţei a sancţionat şase companii petroliere cu amendă de circa 205 milioane euro pentru încheierea unei înţelegeri anticoncurenţiale. În urma investigaţiei, autoritatea de concurenţă a constatat că cele şase companii au încălcat atat Legea Concurenţei, cat şi Tratatul de Funcţionare al Uniunii Europene prin stabilirea retragerii simultane pe piaţă a sortimentului de benzină Eco Premium. OMV Petrom (care la data încălcării legii opera benzinăriile Petrom şi Petrom V) a primit o amendă de 366,5 milioane de lei. OMV Petrom Marketing (la data încălcării legii opera benzinăriile OMV) a fost amendată cu 137,2 milioane de lei, în timp ce Rompetrol Downstream a primit o amendă de 159,5 milioane de lei. Lukoil Romania a fost amendată cu 136,8 milioane de lei, MOL Petroleum Products cu 80,2 milioane de lei, iar ENI Romania cu 11,1 milioane de lei.

FP propune listarea OMV Petrom la bursa de la Londra

Fondul Proprietatea (FP) a propus acţionarilor OMV Petrom (SNP) listarea companiei de petrol şi gaze pe bursa de la Londra, printr-o emisiune de certificate de depozit avand la bază acţiuni ale companiei, şi analizează variante pentru reducerea participaţiei deţinută la companie prin vanzarea unui pachet de cel puţin 4%. Subiectul listării a fost introdus de Fondul Proprietatea, acţionar minoritar al companiei, pe ordinea de zi a şedinţei extraordinare, convocată pentru 22 septembrie. Fondul Proprietatea are o participaţie de 19% la OMV Petrom. "Adunarea generală extraordinară a acţionarilor este convocată pentru aprobarea listării secundare a OMV Petrom pe Bursa de Valori din Londra prin emisiunea de certificate de depozit avand la bază acţiuni suport, acţiuni existente ale OMV Petrom, ce se intenţionează a fi admise la listare pe lista oficială a Autorităţii de Supraveghere Financiară din Marea Britanie şi admise la tranzacţionare pe piaţa principală a Bursei de Valori din Londra, precum şi pentru împuternicirea directoratului OMV Petrom ca, în funcţie de condiţiile favorabile ale pieţei, să întreprindă toate acţiunile şi formalităţile necesare pentru punerea în aplicare a acestei aprobări", se arată în raportul transmis de OMV Petrom Bursei de Valori Bucureşti pentru convocarea acţionarilor. Atat aprobarea, cat şi împuternicirea sunt valabile pană la data de 31 decembrie 2016. "Listarea secundară avută în vedere este de aşteptat să conducă la diversificarea bazei de acţionari, creşterea vizibilităţii, extinderea acoperirii de către brokerii internaţionali şi îmbunătăţirea lichidităţii de tranzacţionare a societăţii", potrivit raportului transmis de OMV Petrom bursei. Într-un raport separat transmis Bursei de Valori Bucureşti, Fondul Proprietarea a informat că analizează opţiunile strategice privind participaţia FP la OMV Petrom. "Franklin Templeton Investment Management (Administratorul Fondului) doreşte să informeze acţionarii că, în conformitate cu angajamentul său de a creşte valoarea pentru acţionari şi de a creşte lichiditatea activelor din portofoliul Fondului, Fondul continuă să analizeze opţiuni strategice pentru o potenţială reducere a participaţiilor deţinute în OMV Petrom S.A. („Societatea) sub pragul de 15% din capitalul social subscris al OMV Petrom inclusiv prin intermediul unei oferte publice privind atat acţiuni, cat şi Certificate de Depozit avand drept suport acţiuni (Global Depositary Receipt în limba engleză - GDR), urmand ca GDR - urile să fie listate pe London Stock Exchange", se arată an raportul transmis de FP Bursei de Valori Bucureşti.

Guvernul vrea să se împrumute cu 700 milioane euro

Guvernul a aprobat Acordul de principiu privind contractarea unor facilităţi de finanţare de la Banca Europeană de Investiţii (BEI) în valoare de pană la 700 de milioane de euro, fondurile fiind destinate acoperirii parţiale a contribuţiei bugetului de stat la mai multe Programe operaţionale. Fondurile de pană la 700 de milioane de euro vor fi destinate acoperirii parţiale a contribuţiei bugetului de stat la Programul Operaţional Competitivitate, Programul Operaţional Capital Uman şi anumite axe prioritare din Programul Operaţional Infrastructură Mare. Potrivit Strategiei de management a datoriei publice pentru perioada 2015-2017, Ministerul Finanţelor are în vedere continuarea parteneriatului cu instituţiile financiare internaţionale pentru a beneficia de termenii şi condiţiile avantajoase oferite de aceste instituţii, astfel, facilitatea BEI reprezintand o sursă de finanţare a deficitului bugetului de stat în condiţii favorabile, împrumutul urmand să fie acordat pe o perioadă de pană la 15 ani, cu pană la 5 ani perioadă de graţie, şi costuri de finanţare foarte reduse. BEI şi-a manifestat disponibilitatea de a sprijini în continuare eforturile Guvernului în vederea finanţării deficitului bugetar creat ca urmare a asigurării cofinanţării proiectelor şi creşterii gradului de absorbţie al fondurilor europene pentru noua perioadă de programare 2014-2020.  Astfel, pentru Programul Operaţional Infrastructura Mare se propune o facilitate de finanţare de pană la 300 de milioane de euro pentru susţinerea investiţiilor de mediu din cadrul programului, respectiv: conservarea şi protecţia mediului şi promovarea utilizării eficiente a resurselor, protejarea şi conservarea biodiversităţii, promovarea adaptării la schimbările climatice, a prevenirii şi gestionării riscurilor.

Raiffeisen Bank se laudă cu un profit de 48 milioane euro

Raiffeisen Bank a obţinut în primul semestru un profit net de 48 milioane euro, în creştere cu 6% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar activele au urcat cu 9%, la 6,48 miliarde euro, susţinute de avansul soldului creditelor cu 8%, a anunţat ieri banca. În prima jumătate a anului trecut, banca a raportat un profit de 45 milioane euro şi avea active de 5,94 miliarde euro. "Comparativ cu aceeaşi perioada a anului precedent, volumul total al creditelor a crescut cu 8%, pană la 4,14 miliarde euro, însă merită menţionată tranzacţia cu o companie din grup în urmă căreia a fost preluat un portofoliu de aproximativ 240 milioane euro credite acordate persoanelor fizice", se arată într-un comunicat al Raiffeisen Bank. Creşterea organică de 2% a provenit în principal din creditarea persoanelor fizice, cu finanţări de circa 225 milioane euro pentru consum şi peste 1.100 de credite Prima Casă, dar şi din credite noi acordate IMM-urilor, care au beneficiat şi de programele de garantare din liniile EIF-JEREMIE, cu peste 410 împrumuturi noi în prima jumătate a anului. Depozitele au avut un ritm similar de creştere, de 8%, ajungand la 4,67 miliarde euro.  Raportul credite/depozite a rămas stabil, la 89%. Cheltuielile nete cu provizioanele au scăzut cu 20%, la 32 milioane euro. De asemenea, rata creditelor neperformante a coborat de la 8,2% la 7,2%. "S-a confirmat îmbunătăţirea semnificativă a indicatorilor de risc aferenţi persoanelor fizice, observată şi de-a lungul anului precedent, iar în 2015 acelaşi trend pozitiv se poate observă şi la clienţii IMM şi companii mari şi medii. Implementarea unei strategii prudente de risc îşi arată rezultatele în evoluţia ratei creditelor neperformante, care a înregistrat o scădere consistentă, pană la 7,2%, faţă de 8,2% cat era în iunie 2014", se precizează în comunicat.

În Grecia vor fi instalate 1.000 de ATM-uri pentru bitcoin

În Grecia vor fi instalate 1.000 de ATM-uri destinate monedei virtuale bitcoin, pentru a ajuta firmele să facă faţă restricţiilor impuse de măsurile de control al capitalului, potrivit unor informaţii citate de Kathimerini. Site-ul CoinTelegraph a relatat că platforma Cubits de tranzacţionare a bitcoin s-a asociat cu platforma elenă BTCGreece pentru a instala ATM-uri care să ajute firmele mici şi mijlocii să transfere bani. "Creăm un ecosistem al bitcoin şi soluţii pentru piaţa elenă. Iniţiativa va include instalarea a 1.000 de ATM-uri şi soluţii pentru comerţul electronic şi industria turismului", a declarat Thanos Marinos, fondator al BTCGreece, singura platformă de tranzacţionare a bitcoin din Grecia. Marinos a declarat în luna iulie că numărul clienţilor noi care depun cel puţin 50 de euro la BTCGreece a crescut cu 400%, la cateva mii, în perioada mai-iunie. Bitcoin este o monedă virtuală inventată în urmă cu şase ani al cărei curs fluctuează liber şi care nu este susţinută de vreun guvern sau bancă centrală.

Cel mai mare fond suveran din lume pierde teren

Fondul suveran al Norvegiei, cel mai mare din lume, a pierdut 73 de miliarde de coroane (8,8 miliarde dolari) în trimestrul al doilea, înregistrand primul declin în trei ani, din cauza evoluţiei negative a pieţelor globale de obligaţiuni şi acţiuni, relatează Bloomberg. Fondul, cu active de 870 de miliarde de dolari, a scăzut cu 0,9% în trimestrul doi, pe fondul unui declin de 0,2% al acţiunilor deţinute şi de 2,2% al obligaţiunilor. Activele imobiliare ale fondului au crescut cu 2%. "Investiţiile în active cu venituri fixe au fost afectate de creşterea randamentelor pe principalele pieţe ale fondului. În cazul acţiunilor, rezultatul a fost afectat de titlurile din Statele Unite", a declarat Yngve Slyngstad, director general al fondului. Fondul cu sediul în Oslo, în care statul norvegian plasează majoritatea veniturilor din vanzările de petrol pentru a evita supraîncălzirea economiei, a început să scadă pe fondul prăbuşirii cotaţiilor petrolului, potrivit băncii centrale a Norvegiei.

Andy Murray a investit în trei noi afaceri

Tenismenul Andy Murray, locul doi în clasamentul ATP, a investit în trei afaceri de pe platforma de strangere de fonduri Seedrs, care permite alocarea de sume mici pentru finanţarea unor afaceri, transmite Reuters. Valoarea fondurilor investite de Murray nu a fost divulgată. Suma minimă care poate fi investită într-o astfel de afacere este de 10 lire sterline (14 euro). Andy Murray a investit în lanţul de mancare sănătoasă Tossed, care a strans deja cu mai mult de 750.000 de lire sterline (1,06 milioane de euro) decat îşi propusese. De asemenea, el a investit în Trillennium, un magazin virtual 3D, care este susţinut de retailer-ul de haine Asos, dar şi în Fuel Ventures, un investitor în comerţul electronic, a anunţat Seedrs. "Cele trei afaceri în care am ales să investesc îşi desfăşoară activitatea în domeniile pe care le găsesc interesante. De mancarea sănătoasă trebuie să fiu interesat, pentru că sunt sportiv, aşa că Tossed este una dintre firmele pe care le-am luat în calcul, în timp ce restul afacerilor caută să împingă limitele tehnologiei. Sper să învăţ din modul în care aceste afaceri încearcă să ia faţa concurenţei şi să iau această viziune cu mine pe terenul de joc", a spus Murray, într-un comunicat.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.