Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Benzinărie Lukoil, amendată după ce a înlocuit benzina cu apa

Ziarul de Vrancea
9 aug 2015 1527 vizualizări
O benzinărie Lukoil din comuna Apahida, judeţul Cluj, a fost amendată, sâmbătă, cu 20.000 de către Protecţia Consumatorului, după ce mai mulţi şoferi au reclamat că au alimentat cu apă de la pompe în rezervoarele maşinilor în loc de benzină

Şeful Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorilor (CRPC) Cluj, Cristian Nicula, a declarat, sâmbătă, că în urma acestui incident 11 maşini au avut probleme şi au fost duse în service pentru verificări. ”CRPC Cluj a amendat cu suma maximă prevăzută de lege, 20.000 de lei, o benzinărie Lukoil din comuna Apahida, pentru punerea pe piaţă a unui produs neconform, în acest caz benzină. De asemenea, am oprit de la comercializare peste 10.000 de litri de benzină şi am prelevat probe pentru analize de laborator, să vedem ce a fost în acele rezervoare de la pompe. Cei de la benzinărie au recunoscut că dintr-o greşeală a ajuns apă în rezervoare, că efectuau o recalibrare la rezervoarele din benzinărie. Din informaţiile noastre, 11 maşini au înregistrat probleme, acestea fiind transportate la un service pentru verificări pe cheltuiala companiei”, a spus Nicula.
Mai mulţi şoferi au reclamat că, în cursul dimineţii de sâmbătă, după ce au alimentat la benzinăria Lukoil, din comuna Apahida, maşinile pe care le conduceau s-au oprit după o sută sau două sute de metri parcurşi, deoarece în loc de benzină li s-a pus apă în rezervoarele autoturismelor.
Potrivit unui comunicat al Lukoil România transmis, sâmbătă, incidentul de la benzinăria din Apahida a avut loc ”în timpul operaţiunii programate de calibrare a parcului de rezervoare, iar dintr-o eroare umană s-a produs o contaminare accidentală cu apă a rezervorului de benzină Ecto Sport 98”.
”Lukoil România a acordat despăgubiri conducătorilor auto care au alimentat cu această benzină”, se mai arată în documentul citat.

Peste 200.000 de turişti pe litoral în ultimul weekend

Staţiunile de pe litoral sunt la capacitate maximă, iar hotelurile erau pline la sfârşitul de săptămână, peste 200.000 de turişti afându-se la ţărmul Mării Negre, susţine preşedintele Asociaţiei Litoral - Delta Dunării, Corina Martin.
“Este un weekend plin. Suntem din nou la capacitate maximă, exact aşa cum estimam şi cum aşteptam. Suntem în vârful de sezon, de aici încolo totul va merge în plin, cel puţin până spre finalul lunii august. Stăm bine pe tot litoralul, toate hotelurile sunt pline”, a declarat, ieri, Corina Martin. “Dacă avem oficial 120.000 de locuri de cazare, neoficial sunt mult mai multe, în plus sunt şi copiii şi turişti cazaţi mulţi la particulari. Estimăm că sunt peste 200.000, dar nu ştie nimeni cifra exactă. Acum sunt marile evenimente şi de obicei în această perioadă este cererea cea mai mare, suntem în perioada maximă de vacanţă”, a explicat Corina Martin.
La sfârşitul săptămânii trecute, pe litoral au avut loc diverse evenimente. Astfel, în Mamaia s-a desfăşurat Mamaia Music Awards şi a avut loc Fashion Summer Festival, weekend destinat designerilor români, care şi-au prezentat cele mai recente colecţii. De asemenea, alte concerte au fost organizate de unităţi hoteliere de pe litoral şi de cluburile din Mamaia.
Din această săptămână, încep manifestările dedicate Zilei Marinei, iar printre acestea se regăsesc un spectacol de muzică militară, atelier de scufundări recreaţionale, prezentat de scafandrii militari pe plaja Modern din Constanţa, dar şi diverse expoziţii.

Exporturile Chinei au scăzut semnificativ în iulie

Exporturile Chinei s-au diminuat cu 8,3% în luna iulie, fiind cea mai mare scădere din ultimele patru luni, pe fondul creşterii valorii yuanului şi în contextul reducerii cererii din Uniunea Europeană, informează site-ul agenţiei Bloomberg.
Degradarea balanţei comerciale ar urma să accentueze presiunile asupra autorităţilor chineze în sensul adoptării unor noi măsuri pentru stimularea economiei, a doua ca mărime din lume. În ultimele luni, premierul Chinei, Li Keqiang, s-a confruntat cu o serie de solicitări pentru stabilizarea creşterii economice. Scăderea exporturilor a fost mult mai mare decât se anticipa, în contextul în care analiştii economici prefigurau o diminuare cu doar 1,5%.
În paralel, şi importurile în China au scăzut, confirmându-se diminuarea cererii pe plan intern. Comparativ cu luna iulie 2014, importurile au scăzut cu 8,1%, conform statisticilor Administraţiei generale a Vămilor. În iunie, importurile scăzuseră cu 6,6%, situaţia generând un excedent comercial de 43 de miliarde de dolari.
Cererea în scădere la nivel global, cumulată cu scăderea investiţiilor pe plan intern pun sub semnul întrebării ţinta de creştere economică de 7%, vizată de China în 2015. Guvernul de la Beijing a adoptat noi măsuri care să stimuleze extinderea economiei, inclusiv prin emiterea de bonduri speciale pentru finanţarea sectorului construcţiilor, dar refuză să diminueze valoarea yuanului. "Exporturile deja nu mai sunt motorul creşterii economice a Chinei; indiferent ce ar face Guvernul, este imposibilă o multiplicare a volumului exporturilor ca în trecut", afirmă Liu Xuezhi, economist la Bank of Communications.
Exporturile Chinei în spaţiul Uniunii Europene au scăzut cu 2,5% în primele luni ale anului 2015, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce vânzările spre Japonia s-au redus cu 10,5%. În schimb, exporturile de produse chineze spre Statele Unite au crescut cu 9,3% în aceeaşi perioadă.

Excedent comercial record pentru Germania

Economia Germaniei ar urma să genereze în anul 2015 un excedent comercial record, în contextul scăderii preţurilor la petrol şi gaz pe plan global, relevă date ale Ministerului german de Finanţe. Excedentul balanţei comerciale a economiei Germaniei ar urma să atingă 8,1% din Produsul Intern Brut în 2015, comparativ cu 7,6% în 2014.
Scăderea sumelor oferite pentru achiziţionarea de petrol şi gaze a favorizat cu 1,2% puncte procentuale excedentul comercial german, precizează analişti financiari. Noul excedent record probabil va relansa dezbaterile privind presupusul rol al Germaniei în dezechilibrele economiei mondiale, notează Le Figaro.
Într-un raport prezentat luna trecută, Fondul Monetar Internaţional a îndemnat Guvernul Angela Merkel să consolideze creşterea economică pe termen mediu şi să reducă dezechilibrele externe.
Comisia Europeană consideră că excedentele comerciale care depăşesc constant 6% din PIB sunt periculoase pentru stabilitatea macroeconomică. În acest context, Executivul Uniunii Europene a recomandat Berlinului să favorizeze investiţiile pentru a stimula importurile.

Londra: Imigranţii africani ameninţă standardele de viaţă din UE

Imigranţii veniţi din Africa şi din Orientul Mijlociu ameninţă structura socială şi standardele de viaţă din cadrul Uniunii Europene, afirmă ministrul britanic de Externe, Philip Hammond, explicând că Blocul comunitar nu are capacitatea de a primi milioane de oameni aflaţi în cautarea unei noi vieţi. "Trebuie să reuşim să rezolvăm această problemă prin repatrierea persoanelor care nu au dreptul să solicite azil", a declarat Hammond, aflat în vizită în Singapore, referindu-se la criza imigranţilor din Orientul Mijlociu şi Africa. "Reglementările Uniunii Europene le permit imigranţilor să fie destul de încrezători că nu vor fi retrimişi în ţările de origine", a adăugat şeful diplomaţiei britanice, citat de BBC. "Aceasta nu este o situaţie sustenabilă, pentru că Europa nu se poate proteja, nu poate să îşi păstreze standardele de viaţă şi structura socială dacă acceptă milioane de imigranţi din Africa", a adăugat Hammond.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.