Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Samsung România a cerut insolvenţa Domo

Ziarul de Vrancea
7 aug 2015 1264 vizualizări
Samsung Electronics România a depus la Tribunalul Bucureşti o cerere prin care solicită insolvenţa Family Concept SRL, fostul Domo Retail SA, unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa de retail destinată electronicelor şi electrocasnicelor.

Potrivit datelor Registrului Comerţului, Domo Retail este controlată de Avarike Limited (Cipru) - 99,99% şi Eugen Petrov (cetăţean austriac, născut în Bulgaria). În octombrie 2014, Petrov a preluat compania în urma unui proces de management buyout. Domo Retail este unul dintre cei mai importanţi jucători din retailul specializat în electronice, electrocasnice şi IT&C din România, deţinând o reţea naţională formată din peste 90 de magazine, precum şi platforma de retail online Domo.ro. Principalii concurenţi ai Domo sunt Altex şi Flanco. În 2013, afacerile companiei au atins 584,1 milioane de lei, de la 552,4 milioane de lei în urmă cu un an, iar pierderile au scăzut de la 50,2 milioane de lei la 42,3 milioane de lei. Pentru 2014, Domo nu şi-a depus datele la Ministerul Finanţelor.

Economia zonei euro dă semne de redresare

Ritmul de creştere a activităţii economice în zona euro a accelerat în iulie, deoarece companiile nu s-au lăsat influenţate de criza din Grecia, transmite Reuters. O redresare solidă a zonei euro ar fi o veste bună pentru Banca Centrală Europeană, care a demarat în martie mult aşteptatul program de relaxare cantitativă, în valoare de 1.100 de miliarde de euro, menit să stimuleze economia şi să evite riscul unei spirale deflaţioniste. Indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI) în zona euro, care măsoară activitatea în industrie şi sectorul serviciilor, s-a situat în iulie la 53,9 puncte, de la 54,02 puncte luna precedentă, potrivit unei estimări a companiei Markit, cu sediul la Londra. Analiştii se aşteptau la un avans de până la 53,7 de puncte. Un indicator PMI de peste 50 de puncte indică o expansiune a economiei, iar sub valoarea de 50 de puncte indicatorul reflectă o contractare a economiei. Indicatorul PMI arată că, în trimestru trei din 2015, PIB-ul zonei euro a înregistrat o creştere de 0,4%. Estimarea Markit de 0,3% este uşor sub cea de 0,5% a analiştilor intervievaţi de Reuters luna trecută. ''Zona euro a demonstrat că în iulie nu a fost afectată de turbulenţele din Grecia", a declarat Chris Williamson, economist al Markit. Conform prognozei revizuite a BCE, în 2015 economia zonei euro ar urma să înregistreze un avans de 1,5%, faţă de o expansiune de 1% estimată anterior, reflectând impactul favorabil al scăderii preţului la ţiţei şi al deprecierii euro. De asemenea, decizia Băncii Centrale Europene de a lansa măsuri de relaxare cantitativă (QE) în valoare de 1.100 de miliarde de euro a îmbunătăţit încrederea companiilor. Analiştii consideră că programul BCE de relaxare cantitativă şi declinul preţului ţiţeiului vor stimula economia zonei euro, în acest an.

Preţurile apartamentelor din Bucureşti au urcat puternic în iulie

Preţurile apartamentelor din Bucureşti au înregistrat o creştere de 5,3% în luna iulie, faţă de iunie, iar comparativ cu aceeaşi perioadă din 2014 se află în urcare cu 2,8%, potrivit unei analize realizate de homefinders.ro. Creşterea din luna iulie este cea mai mare din acest an şi se referă atât la locuinţele vechi cât şi la cele noi. Pe segmentul mediu şi premium, respectiv zonele centrale, semicentrale şi de Nord, preţul mediu solicitat de proprietari a revenit la valoarea din lunile de primăvară: 68.000 de euro. Acest preţ este cu 3% mai mare decât cel din luna iunie. De cealaltă parte, în zonele mărginaşe ale Bucureştiului, preţurile medii solicitate au avansat faţă de luna iunie cu 8,5%, cea mai mare creştere înregistrată în acest an pe segmentul rezidenţial. Astfel, proprietarii de apartamente situate în aceste zone solicită acum un preţ mediu de 51.000 de euro, preţ similar cu cel din luna februarie (51.050 de euro) şi cu 1.000 de euro mai mare decât în lunile de primăvară. Comparativ cu luna iulie a anului trecut, preţurile medii solicitate de proprietari au crescut pe ambele segmente de piaţă. În zonele mărginaşe, creşterea este una uşoară, de 0,5%. În schimb, valorile apartamentelor din segmentul mediu şi premium au consemnat creşteri de 4,61%. Astfel, preţul mediu solicitat pentru un apartament din zonele semicentrale, centrale şi de Nord se situa, în luna iulie a anului trecut, în jurul valorii de 65.000 de euro. În timp ce preţurile sunt mai mari decât în iunie, ofertele sunt mai puţine. În luna iulie a acestui an au fost scoase pe piaţă 3.529 de oferte de apartamente, cu 18,7% mai puţine decât în luna trecută. Dintre acestea, 1.674 sunt situate în centrul, semicentrul şi Nordul Bucureştiului, iar 1.855 în zonele mărginaşe. În schimb, comparativ cu iulie 2014, volumul de oferte a înregistrat o creştere de 51,71%. Pe segmente de piaţă, în centru, semicentru şi Nord, numărul total de oferte a crescut cu 48,9%, iar la periferie cu 54,32%.

Publicaţiile trustului The New York Times au depăşit un milion de abonaţi online

Trustul media The New York Times co. a depăşit recent un milion de abonaţi online, în contextul în care tirajul ediţiilor tipărite a continuat să scadă, anunţă compania americană, precizând că, în al doilea trimestru al anului 2015, veniturile nete au fost de 16 milioane de dolari. Grupul The New York Times Company a anunţat joi că veniturile au fost de peste 16 milioane de dolari (14,6 milioane de euro) în trimestrul al II-lea al anului 2015. În plus, numărul abonaţilor digitali a crescut cu 33.000 în trimestrul al II-lea. Astfel, publicaţiile trustului - cea mai importantă fiind cotidianul The New York Times - au depăşit pentru prima dată un milion de abonaţi online. În contextul traficului online în creştere şi dat fiind că tarifele pentru distribuţia la domiciu au fost majorate în ianuarie, tirajul ediţiilor tipărite a continuat să scadă. Veniturile ediţiilor tipărite au crescut totuşi cu 1%, ajungând la aproape 212 milioane de dolari. Publicitatea digitală a crescut cu 14%, generând venituri de 48 de milioane de dolari, reprezentând o treime din încasările publicitare. Creşterea a fost favorizată de publicitatea pe telefoane mobile şi de tip video, a declarat Mark Thompson, directorul general al Trustului The New York Times co. Veniturile generate de publicitatea în format tipărit au scăzut cu 13%. Trustul media The New York Times deţine cotidianul The New York Times, publicaţia International New York Times şi versiunile digitale ale acestora - inclusiv NYTimes.com.


Cifra de afaceri din industrie a crescut în iunie cu 7,2% faţă de mai

Cifra de afaceri din industrie pe total, piaţa internă şi piaţa externă, a crescut, în luna iunie 2015, atât faţă de luna precedentă cu 7,2%, cât şi faţă de luna corespunzătoare din anul trecut, cu 6,5%, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică transmis, vineri, Agerpres. Evoluţia din iunie, raportată la mai, a avut la bază creşterea industriei prelucrătoare (A7,5%). Pe de altă parte, însă, industria extractivă a scăzut cu 0,8%. „Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri în toate sectoarele: industria bunurilor de uz curent (A10,4%), industria bunurilor de capital (A9,5%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (A6,2%), industria energetică (A4,3%) şi industria bunurilor intermediare (A4,2%)', se menţionează în comunicat. Cifra de afaceri din industrie, în luna iunie 2015, faţă de luna iunie 2014, a avansat ca urmare a creşterilor din industria prelucrătoare (A7,1%), care a compensat scăderea de 8,3% din industria extractivă. „Pe marile grupe industriale, creşteri au înregistrat: industria bunurilor de capital (A12,3%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (A8,1%), industria bunurilor intermediare (A7,6%) şi industria bunurilor de uz curent (A5,7%). Industria energetică a scăzut cu 15,4%”, se subliniază în comunicat. În semestrul I 2015, comparativ cu semestrul I 2014, cifra de afaceri din industrie pe total (piaţa internă şi piaţa externă) a crescut, în termeni nominali, cu 1,9%, datorită creşterii industriei prelucrătoare (A2%). Pe de altă parte, industria extractivă a scăzut cu 0,9%. Pe marile grupe industriale creşteri ale cifrei de afaceri s-au înregistrat în sectoarele: industria bunurilor de capital (A7%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (A5%), industria bunurilor intermediare (A4,6%) şi industria bunurilor de uz curent (A0,5%). Scăderi s-au înregistrat în industria energetică (-21,5%), se subliniază în comunicat.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.