Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Surse: Mid Europa a preluat Regina Maria cu 165 milioane euro

Ziarul de Vrancea
6 aug 2015 740 vizualizări
Operatorul de servicii medicale private Regina Maria a fost preluat integral de firma de private equity Mid Europa Partners în urma unei tranzacţii de 165 de milioane de euro, au declarat pentru Mediafax surse apropiate tranzacţiei.

Mid Europa Partners a anunţat marţi că a preluat compania din România, dar fără să ofere informaţii despre valoarea tranzacţiei. Preluarea a vizat integral operatorul de servicii medicale, fiind achiziţionat pachetul de 80% din acţiuni deţinut de Advent International, precum şi participaţia de 20% a fondatorului reţelei, medicul Wargha Enayati.
Atât reprezentanţii Mid Europa, cât şi cei ai Advent International au refuzat să dezvăluie informaţii despre preţul tranzacţiei. Surse apropiate tranzacţiei au declarat însă că aceasta are o valoare de 165 milioane euro.
Regina Maria are aproximativ 300.000 de abonamente corporate şi o prezenţă naţională prin 22 de locaţii proprii din Bucureşti şi din ţară, 4 spitale, 11 laboratoare şi 5 centre de imagistică.
Altă tranzacţie aşteptată în piaţă este cea prin care fondul de investiţii Value4Capital (V4C) ar urma să iasă din acţionariatul MedLife, cedând pachetul minoritar pe care îl controlează. Potrivit unei declaraţii din martie a preşedintelui CA al companiei, Mihai Marcu, tranzacţia ar fi urmat să se finalizeze în iulie sau august.

Câştigul salarial mediu a crescut în iunie la 1.818 lei

Câştigul salarial mediu a crescut în iunie cu 12 lei (0,7%) faţă de luna anterioară, la 1.818 lei net, cele mai mari valori fiind înregistrate în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale (5.019 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (1.032 lei), potrivit datelor INS.
Cele mai mari creşteri au fost raportate în fabricarea băuturilor (16,5%) şi în fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, activităţi de editare, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor - între 10% şi 14,5%.
Scăderi semnificative au fost înregistrate în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale - cu 23,1% şi în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, activităţi auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activităţi de asigurare şi fonduri de pensii), silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură), activităţi de servicii anexe extracţiei- între 9,5% şi 14,5%.
În sectorul bugetar s-au înregistrat uşoare fluctuaţii ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă - plus de 0.4% în administraţia publică şi scăderi în învăţământ (cu 0,6%) şi sănătate şi asistenţă socială (0,8%).

Veniturile Telekom în România au scăzut cu 4,2% în primul semestru

Veniturile Telekom în România au scăzut cu 4,2% în primul semestru, de la 503 milioane euro în primele şase luni ale anului trecut la 482 milioane euro în acelaşi interval din acest an, evoluţia negativă fiind determinată de reducerea tarifelor de încheiere a apelurilor, în trimestrul doi din 2014.
Veniturile din trimestrul al doilea s-au situat la 241 milioane de euro, în stagnare raportat la aceeaşi perioadă a anului anterior, dar şi faţă de primele trei luni ale acestui an, potrivit raportului financiar publicat, ieri, de grupul german Deutsche Telekom.
Profitul EBITDA (înainte de deducerea dobânzilor, taxelor, deprecierilor şi amortizărilor) obţinut din operaţiunile din România a coborât în primul semestru cu 23,5%, de la 136 milioane euro în ianuarie-iunie anul trecut la 104 milioane euro în intervalul similar din acest an. În trimestrul al doilea, câştigul EBITDA a scăzut cu 30% comparativ cu perioada similară de anul trecut, de la 70 milioane euro la 49 milioane euro.
Grupul german a înregistrat în România o scădere uşoară a numărului de abonaţi pe segmentul telefoniei mobile, cu 0,5% faţă de iunie anul trecut, de la 6,046 milioane de clienţi la 6,015 milioane de clienţi. La finele lunii martie, operaţiunile din România aveau 6,008 milioane de clienţi de telefonie mobilă, iar în decembrie 6,047 milioane de clienţi.

Isărescu despre secetă: La grâu nu se vede un impact negativ deloc

Producţia de grâu nu înregistrează scăderi în acest an, în schimb cea de porumb, cartofi şi floarea-soarelui prezintă reduceri "substanţiale", a afirmat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. El a precizat că nu va exista un impact major asupra preţurilor agoalimentare, în condiţii de macrostabilitate.
"La grâu nu se văd scăderi, un impact negativ nu se vede deloc. La porumb, floarea-soarelui şi la cartofi sunt scăderi substanţiale. Nu vedem, pe baza acestor date, un impact asupra României. (...) Sunt stocuri mari in lume de cereale, deci în condiţii de macrostabilitate, impactul asupra preţurilor agroalimentare nu credem că va fi major, cu toate că seceta va afecta producţiile de toamnă", a declarat ieri Isărescu la conferinţa de prezentare a Raportului trimestrial asupra inflaţiei.
Potrivit estimărilor realizate pe baza datelor Comisiei Europene şi ale raportului din iulie al FAO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură), producţia de porumb va scădea în acest an cu 30%, cea de floarea-soarelui cu 20%, iar producţia de cartofi se va reduce cu 15% faţă de anul trecut.

Restanţele la creditele de peste 20.000 de lei au crescut în iunie

Restanţele la creditele mai mari de 20.000 de lei acordate de bănci clienţilor au crescut, în iunie faţă de mai, cu 425 de milioane de lei şi au ajuns la 31,368 miliarde echivalent lei, potrivit datelor Centralei Riscului de Credit din cadrul BNR. Aceste restanţe, pe care le centralizează Centrala Riscului de Credit, reprezentau, în iunie, 11,68% din totalul sumelor datorate de clienţi băncilor. Din suma totală a restanţelor, 85,8%, respectiv aproape 27 de miliarde de lei, sunt credite neplătite de peste un an, în creştere de la 26,5 miliarde de lei în mai. Numărul clienţilor cu restanţe la bănci s-a redus în iunie, faţă de mai, de la 209.075 la 208.635, însă rămâne mai mare decât în urmă cu un an, când au fost 207.186 de restanţieri. Şi în cazul peroanelor fizice, restanţele la creditele de peste 20.000 de lei au crescut în iunie faţă de mai, cu 32 de milioane de lei, până la 6,26 miliarde de lei, de la 6,23 milliarde de lei cu o lună în urmă, şi reprezentau 6,72% din totalul sumelor datorate. Numărul de restanţieri, persoane fizice, a scăzut, însă, la 178.344, de la 179.005 cu o lună în urmă, însă rămâne peste cel consemnat în urmă cu un an, când erau 176.640 de restanţieri.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.