Economic

MOZAIC STIRI ECONOMOCE: FMI recomandă României să reducă amploarea măsurilor din Codul Fiscal

Ziarul de Vrancea
4 aug 2015 664 vizualizări
Experţii Fondului atrag atenţia că cel mai mult vor avea de suferit investiţiile în infrastructură, sănătate şi educaţie

Fondul Monetar Internaţional (FMI) recomandă României să tempereze amploarea şi viteza de implementare a măsurilor de politică fiscală, precum şi noile planuri de cheltuieli pentru a reuşi să reducă treptat datoria publică, să relaxeze povara fiscală şi să finanţeze proiecte noi. "România a făcut paşi importanţi în ultimii şapte ani pentru a-şi îmbunătăţi finanţele publice controversate. Suntem îngrijoraţi că, în forma sa actuală, acest Cod Fiscal, ar periclita aceste realizări. El ar presupune o pierdere anuală de venituri de aproximativ 2,2% din PIB şi o majorare a deficitului bugetar de până la cel puţin 3% din PIB, plasând astfel datoria publică pe o traiectorie ascendentă", se arată într-o opinie cu titlul "Decizie crucială", semnată de şefa misiunii FMI pentru România, Andrea Schaechter, şi reprezentantul rezident al FMI pentru România şi Bulgaria, Guillermo Tolosa.
Cei doi arată că, în mod alternativ, s-ar impune reducerea cheltuielilor statului şi renunţarea la iniţiativele noi de cheltuieli, inclusiv la cele de infrastructură, apărare, salarii, sănătate şi educaţie, pentru a menţine sub control deficitul.
Ei consideră că măsurile de stimulare fiscală trebuie aplicate la momentul potrivit şi că nu este evident că o stimulare fiscală suplimentară ar fi de dorit în prezent, dacă trebuie finanţată printr-o datorie mai mare, arătând că România are un ritm rapid de creştere, iar salariile au crescut în acest an cu peste 7%, deşi situaţia economică este încă foarte dificilă pentru mulţi români. "Austeritatea va deveni în mod inevitabil necesară atunci când finanţarea ieftină şi abundentă va înceta şi datoria va atinge niveluri mai mari", se precizează în document.
Oficialii Fondului mai spun că reducerile ţintite de impozite şi taxe generează cele mai bune rezultate. Pe de altă parte, pachetul fiscal propus de Guvern este direcţionat aproape exclusiv spre impulsionarea consumului, componentă a economiei care are deja cea mai rapidă creştere.

PNL cere amanarea unor măsuri

Codul Fiscal urmează să fie discutat din nou de Ministerul Finanţelor cu BNR şi reprezentanţii partidelor politice, fiind convocată o sesiune extraordinară a Parlamentului la finele acestei luni. Cu toate acestea, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a afirmat în urmă cu câteva zile că pachetul de măsuri nu va fi schimbat sub nicio formă, el urmând să fie readoptat în versiunea actuală.
PNL a anunţat ieri că va propune amânarea intrării în vigoare la 1 ianuarie 2016 a unor măsuri fiscale. "Noi o să venim cu calculele în faţa colegilor parlamentari şi o să discutăm cu ei care sunt măsurile care pot intra imediat de la 1 ianuarie şi care vor trebui amânate şi cu cât timp vor trebui amânate, astfel încât măsura să fie sustenabilă. (...) Datorită faptului că Guvernul Ponta nu a luat toate măsurile de restructurare a pierderilor din economia românească sau a cheltuielilor inutile din economia românească, nu pot fi aplicate toate de la 1 ianuarie", a explicat prim-vicepreşedintele liberal, Teodor Atanasiu.

Băncile elene scad pentru a doua zi consecutiv cu 30% pe bursă

Acţiunile marilor bănci elene au scăzut ieri pe bursa de la Atena cu 29%, după ce luni au coborât cu 30% în contextul redeschiderii pieţei de capital elene după o pauză de cinci săptămâni. Indicele FTATBNK, compus din cele mai mari patru instituţii de credit, înregistra un declin de 29,2% aproape de ora 12:00, după ce luni a atins limita maximă permisă, cu o scădere de 30%. În timp ce acţiunile băncilor au scăzut puternic, bursa per ansamblu a consemnat un declin mai temperat, de aproximativ 4%, după ce a deschis şedinţa în teritoriu pozitiv.
Cele mai mari patru bănci din Grecia sunt prezente şi în România. NBG deţine Banca Românească, iar Eurobank controlează Bancpost, în timp ce Piraeus Bank şi Alpha Bank sunt prezente sub brand propriu.
Pieţele europene nu păreau afectate aproape de mijlocul şedinţei, investitorii fiind concentraţi pe starea unor economii importante ale zonei euro, precum Germania şi Franţa. Unii investitori consideră că prăbuşirea cotaţiilor băncilor va atrage cumpărători.

BNR a menţine dobânda-cheie şi ratele rezervelor obligatorii

Consiliul de Administraţie (CA) al Băncii Naţionale a României a decis ieri, pentru a doua şedinţă consecutiv, menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la 1,75% pe an, precum şi a ratelor rezevelor minime obligatorii (RMO) pentru pasivele băncilor, la 8% pentru lei şi 14% pentru valută.
Cei mai mulţi analişti au anticipat decizia băncii centrale, în aşteptarea clarificării situaţiei privind pachetul de măsuri fiscale care trebuie reanalizat de Parlament la finalul acestei luni în sesiune extraordinară, după ce a fost trimis înapoi de preşedintele Klaus Iohannis. De altfel, guvernatorul băncii centrale, Mugur Isărescu, a declarat la jumătatea lunii iunie că BNR nu va mai reduce dobânda de politică monetară, în condiţiile unei rate negative a inflaţiei şi a unei creşteri economice de circa 4% în acest an. Banca centrală a tăiat dobânda de politică monetară de patru ori în cursul acestui an şi de cinci ori anul trecut.
Analiştii se aşteaptă la păstrarea dobânzii-cheie la 1,75% până la finele anului, în timp ce pentru anul viitor opiniile variază între o scădere la 1,5% şi o majorare la 2,5%.

Afacerile din comerţul cu amănuntul au crescut cu 4,8%

Volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul, cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete, a crescut în primele şase luni cu 4,8% ca serie brută faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, pe fondul avansului vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun cu 11,5%, potrivit INS La afacerile totale a mai contribuit majorarea cu 5,8% a vânzărilor cu amănuntul de carburanţi pentru autovehicule în magazine specializate. În schimb, vânzările de produse nealimentare au scăzut cu 0,9%.
În funcţie de seria ajustată la numărul de zile lucrătoare şi sezonalitate, volumul afacerilor din comerţul cu amănuntul a avansat cu 4,9%. Vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun au crescut cu 10,6%, iar vânzarea carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate cu 4,9%, în timp ce comercializarea de produse nealimentare a stagnat.
În iunie, afacerile din comerţ au crescut cu 4,2% faţă de mai, serie brută, susţinute de avansul cu 11,7% a vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun. Comparativ cu iunie anul trecut, volumul afacerilor a urcat cu 7,9%, serie brută, impulsionat de creşterile înregistrate la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun cu 22%, la cele de carburanţi pentru autovehicule în magazine specializate cu 1,3% şi la vânzările de produse nealimentare cu 1%.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
danb, acum 3187 zile, 5 ore, 39 minute, 46 secunde
Din moment ce Romania inca este oficial o tara libera si are si un guvern poate ar fi o idee ca doamna Andrea Schaechter daca simte aceasta nevoie imperioasa de a da sfaturi sa dea sfaturi cui le citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.