Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Filiala română a grupului Roche face obiectul unei anchete de corupţie

Ziarul de Vrancea
2 aug 2015 848 vizualizări
Filiala română a grupului Roche cu sediul la Basel (nord), a confirmat că face obiectul unei anchete cu privire la acordarea de mită în schimbul prescrierii de medicamente împotriva cancerului, relatează Radioteleviziunea elveţiană (RTS).

O serie de alte societăţi farmaceutice sunt vizate, însă autorităţile româneşti din domeniul luptei împotriva corupţiei refuză să comunice câte societăţi sunt implicate în dodar, potrivit RTS. Roche a declarat pentru agenţia americană de presă AP că ea cooperează deplin şi furnizează documentele cerute. Anchetatorii români au efectuat marţi percheziţii în 61 de apartamente şi birouri din Bucureşti şi din nord-vestul ţării, a anunţat agenţia română anticorupţie. Cercetările se concentrează asupra unor practici de achiziţie şi prescriere ale mai multor instituţii medicale - şi anume plata unor mite sub forma unor vacaţe gratuite, în schimbul prescrierii anumitor medicamente.

Grecia vrea 24 de miliarde de euro într-o primă tranşă din noul împrumut

Grecia ar putea cere 24 de miliarde de euro într-o primă tranşă din noul împrumut, în august, pentru a-şi susţine băncile şi a rambursa la termen o rată către Banca Centrală Europană (BCE), scrie un ziar proguvernamental în ediţia de ieri. Atena negociază, în prezent, cu Comisia Europeană (CE) şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) să obţină un ajutor în valoare de până la 86 miliarde de euro, al treilea din 2010 încoace. Ziarul Avgi, apropiat Guvernului Syriza (extremă stânga), scrie că autorităţile se aşteaptă să încheie negocierile cu creditorii până la jumătatea lui august.
Prima tranşă, de 24,36 miliarde de euro, va fi folosită pentru recapitalizarea iniţială cu zece miliarde de euro a băncilor elene, pentru rambursarea unui credit de urgenţă în valoare de 7,16 miliarde de euro, iar 3,2 miliarde de euro vor fi daţi pe obligaţiuni greceşti deţinute de către BCE şi pe alte plăţi.
Potrivit unor estimări, băncile greceşti ar putea avea nevoie de până la 25 de miliarde de euro pentru a fi recapitalizate, un deficit agravat de o scurgere din depozite atunci când impasul cu creditorii ameninţa locul ţării în zona euro. Ieşirea banilor din ţară a determinat autortăţile să impună măsuri de control asupra pieţei de capital pe 29 iunie, pentru a împiedica o prăbuşire financiară.
În schimbul finanţării, Grecia a acceptat să efectueze reforme, inclusiv să ajusteze semnificativ pensiile, să crească TVA, să refacă sistemul negocierii colective, dar şi măsuri de liberalizare a economiei şi limitare a cehltuielilor publice. Dacă negocierile nu vor fi finalizate la timp, autorităţile europene ar putea să fie nevoite să ofere o finanţare temporară suplimentară, la fel ca creditul-punte din iulie. Avgi scrie că această posibilitate nu a fost discutată cu creditorii.

UE a anulat sancţiunile impuse unor producători petrolieri din Iran

Uniunea Europeană (UE) a scos două companii iraniene petroliere de pe lista sa de sancţiuni, prima acţiune de acest fel după ce marile puteri au încheiat luna aceasta cu Teheranul un acord în dosarul nuclear.  Petropars Operation and Management şi Petropars Resources Engineering au argumentat că există suficiente dovezi în acest sens. Firmele fac parte dintr-un grup care extrage gaze naturale de la Pars, în sudul Iranului. Ele s-au adresat Curţii UE în mai. Trezoreria britanică a anunţat că o blocare a activelor nu se mai aplică celor două firme.
Curtea UE a scos comaniile de pe listă după ce Consiliul European nu a prezentat obiecţii în acest sens. Concomitent, Curtea a menţinut sancţiunile impuse altor două companii - Petropars Iran şi Petropars Oilfields Services -, din cauza numărului mare de acţiuni pe care le deţin în grupul din care fac parte, Compania Naţională iraniană a Petrolului.

Băncile-mamă au trimis peste 560 milioane de euro în Romania în 2015

Băncile mamă au capitalizat subsidiarele din România cu 568,1 milioane de euro în primele şase luni ale acestui an, comparativ cu 104,46 milioane de euro în aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC). În primele şase luni din 2015, cea mai mare infuzie de capital a primit Volksbank România (482,14 milioane euro, în martie), urmată de OTP Bank România, cu 39,09 milioane euro în ianuarie, şi de Unicredit Ţiriac Bank, cu 38,13 milioane euro în iunie. Tot în iunie, capitalul social al Idea Bank a fost majorat cu 4,47 milioane euro. Romanian International Bank şi-a majorat capitalul social cu 3,15 milioane euro în februarie, iar Libra Internet Bank a primit un aport de 1,12 milioane euro la capitalul social, în martie. Astfel, printre cele mai importante majorări de capital au fost făcute, în primele şase luni din 2015, de Volksbank România, Unicredit Ţiriac Bank şi OTP Bank România, în total 559,36 milioane euro.
Banca Transilvania a finalizat în acest an achiziţia a 100% din acţiunile Volksbank România de la Osterreichische Volksbanken, Groupe BPCE, DZ Bank şi WGZ Bank. Valoarea tranzacţiei nu a fost dată publicităţii.
Bank Austria, divizie a grupului bancar italian UniCredit, a anunţat, la începutul lunii iunie, că şi-a majorat participaţia pe care o deţine la divizia din România, UniCredit Ţiriac Bank, de la 50,5% până la 95,6% din acţiuni, prin preluarea pachetului de 45% deţinut de omul de afaceri Ion Ţiriac

Peste 3.000 de societăţi nou înfiinţate cu participare străină, în primul semestru

Numărul societăţilor nou înfiinţate cu participare străină la capitalul social subscris a fost, în primele şase luni ale anului, de 3.054, dintre care 507 în luna iunie, arată datele Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC).
Capitalul social subscris de cele 3.054 de societăţi a fost de 19,48 milioane de dolari, din care 1,95 milioane de dolari (aproape 7,78 milioane lei) în luna iunie 2015. Cele mai multe societăţi noi cu participare străină la capitalul social subscris înfiinţate în 2015 s-au înregistrat în luna martie — 616, având un capitalul social subscris de peste 7,97 milioane dolari.
Cele mai multe înmatriculări de societăţi cu participare străină la capitalul social, în luna iunie 2015, s-au înregistrat în municipiul Bucureşti — 180, având un capital social subscris de 343.032 dolari (peste 1,361 milioane lei). Pe următoarele locuri s-au situat judeţele Ilfov — cu 45 de înmatriculări, Timiş — 36 de înmatriculări, şi Cluj — 31 de înmatriculări.

Aplicaţia Uber, evaluată la peste 50 miliarde dolari

Uber, aplicaţia de transport care a înfuriat taximetriştii din toată lumea, a ajuns să valoreze peste 50 miliarde dolari după cea mai recentă rundă de finanţare, scrie Wall Street Journal. Şi cum nu este ferită de scandaluri, Uber a mai "bifat" încă unul zilele acestea, fiind acuzată că în aplicaţia mobila apar maşini "fantomă" care de fapt nu există pe şosea.
După cea mai recentă rundă de finanţare, susţinută de Microsoft, Uber ar fi evaluată la peste 50 miliarde dolari. Valoarea Uber a crescut puternic, de la 3,5 miliarde dolari, în primăvara lui 2013, la 17,5 miliarde în vara lui 2014 şi 40 miliarde dolari în decembrie 2014.
Compania a fost interzisă în unele oraşe, iar în altele au fost proteste violente. Uber s-a obişnuit cu scandaluri şi controverse, iar cea mai recentă acuzaţie adusă este că o parte dintre maşinile ce apar cand cineva intră în aplicaţie, nici măcar nu ar exista în realitate. Practic, Uber ar afişa mai multe maşini pentru ca userii să creadă că există multe maşini şi că vor trebui să aştepte extrem de puţin.
Uber a negat vehement o astfel de practică şi a spus că, din contră, în unele cazuri afişează mai puţine maşini decat sunt în realitate, pentru ca harta să fie inteligibilă. Compania este prezentă în mai mult de 50 de ţări, însă are activităţi firave în cele mai populate două ţări din lume: India şi China, unde există şi aplicaţii locale în faţa cărora Uber n-a avut nicio şansă.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.