Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Compania Holzindustrie Schweighofer, dată pe mana procurorilor

Ziarul de Vrancea
30 iul 2015 806 vizualizări
Control al Ministerului Mediului la firma austriacă a scos la iveală suspiciuni privind existenţa mai multor operatori economici care au furnizat lemn provenit din tăieri ilegale

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a sesizat Parchetul instanţei supreme în urma unui control la compania Holzindustrie Schweighofer, după ce a constatat nereguli printre care şi suspiciuni privind existenţa mai multor operatori economici care au furnizat lemn provenit din tăieri ilegale. Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) a precizat într-un comunicat de presă transmis, ieri, presei că a trimis rapoartele de control care vizează activitatea mai multor operatori din sectorul forestier către Parchetul de pe langă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) pentru ca procurorii să facă cercetări care să stabilească dacă aspectele prezentate întrunesc elementele constitutive ale unor infracţiuni. Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu a declanşat în perioada 7 mai- 12 iunie un control la atat la S.C. Holzindustrie Schweighofer S.R.L. Sebeş , S.C. Holzindustrie Schweighofer S.R.L Rădăuţi, precum şi la sediile sau punctele de lucru ale principalilor furnizori de materiale lemnoase către compania austriacă. "Scopul controalelor a fost verificarea respectării prevederilor legale referitoare la provenienţa, transportul, depozitarea, prelucrarea primară şi comercializarea materialelor lemnoase, inclusiv importul acestora", se arată într-un comunicat de presă trimis de MMAP. Potrivit sursei citate, din verificarea stocurilor fizice declarate şi înregistrărilor contabile, s-au identificat o serie de nereguli, printre care şi: suspiciuni privind existenţa mai multor operatori economici care au furnizat material lemnos provenit din tăieri ilegale, inadvertenţe privind modul de recepţie şi înregistrare a materialelor lemnoase; recepţionarea de material lemnos fără a fi raportat în SUMAL; existenţa de material lemnos recepţionat cu documente din care nu rezultă clar provenienţa.  De asemenea, în uma controlului s-au constatat şi diferenţe între cantităţile de masă lemnoasă înscrise în avizele de însoţire şi cantităţile de masă lemnoasă recepţionate şi raportarea în SUMAL, de către diverşi agenţi economici, a unor avize de însoţire fictive. La începutul lunii mai, ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, anunţa un control al Ministerului Mediului la compania Holzindustrie Schweighofer, prin care se urmărea legalitatea achiziţionării de către această societate de material lemnos tăiat din păduri. Ea menţiona că, dacă se vor constata ilegalităţi, vor fi anunţate PICCJ şi toate instituţiile abilitate. Pe de altă parte, reprezentanţii Holzindustrie Schweighofer declarau că autorităţile competente verifică în mod regulat fabricile unităţii. Firma austriacă îşi exprima speranţa că rezultatele controalelor vor combate “acuzele nedrepte” făcute de mai multe organizaţii neguvernamentale la adresa companiei. ”Fabricile Holzindustrie Schweighofer nu prelucrează lemn care nu este însoţit de documentele care atestă provenienţa legală şi după caz, originea”, subliniau reprezentanţii Holzindustrie Schweighofer.

ANRE şi Transgaz s-au dat reciproc în judecată

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) are în derulare aproape 390 de litigii, inclusiv cu companiile de stat Electrocentrale Bucureşti şi Transgaz, chemate în instanţă pentru recuperarea unor debite. "ANRE a acţionat în judecată Electrocentrale Bucureşti SA şi SNTGN Transgaz pentru recuperare debite, iar aceastea au acţionat ANRE în judecată pentru anularea unor acte administrative", a comunicat ANRE. Dosarul cu Transgaz are ca obiect anularea Hotărarii 6/14.05.2015 a Comisiei pentru soluţionarea disputelor pe piaţa angro şi cu amănuntul apărute între participanţii la piaţa gazelor naturale. Dosarele cu Electrocentrale vizează anularea deciziei preşedintelui ANRE 740/2014 privind supracompensarea activităţii de producere a energiei electrice şi termice în cogenerare de înaltă eficienţă aferente perioadei de evaluare 2011-2013 pentru centralele CET Bucureşti Sud şi CET Bucureşti Vest, aparţinand companiei. Alt dosar se referă la modificarea unui decizii privind soluţionarea neînţelegerilor la încheierea contractului dintre Elcen şi RADET. Debitele care trebuie recuperate de ANRE şi pentru care autoritatea a acţionat în judecată Electrocentrale Bucureşti provin din neachitarea de către aceasta a contribuţiei aferente licenţei pentru producerea de energie electrică acordată de căre ANRE şi a accesoriilor (penalităţi de întarziere), iar debitele ce trebuie recuperate de ANRE şi pentru care a acţionat în judecată Transgaz provin din neachitarea de către aceasta la scadenţă a tarifului de dispecerizare tranzit gaze naturale pentru activitatea desfăşurată în 2008-2012. În ceea ce priveşte alte procese intentate de către ANRE, autoritatea precizează că "a promovat acţiuni împotriva actelor administrative jurisdicţionale emise de Curtea de Conturi a Romaniei, acţiuni în vederea recuperării debitelor provenite din neachitarea de către operatorii economici reglementăţi a contribuţiilor şi tarifelor aferente licenţelor/atestatelor/autorizaţiilor acordate de ANRE, litigii de muncă, acţiuni civile".

Fuziunea fondurilor de pensii Eureko şi Aegon are verde

Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat miercuri autorizarea prealabilă a fuziunii fondurilor de pensii facultative Eureko Confort şi Aegon Esenţial, prin absorbţia primului, a anunţat autoritatea. Eureko Confort este administrat de Eureko Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Facultative, iar Aegon Esenţial este gestionat de Aegon Pensii - Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private. Potrivit legislaţiei, procesul de autorizare a fuziunii cuprinde două etape, prealabilă şi definitivă. Autorizarea definitivă va putea fi decisă numai după informarea participanţilor cu privire la modalitatea şi perioada de desfăşurare a procesului de fuziune a fondurilor de pensii facultative (Pilonul III) şi obţinerea acordului majorităţii participanţilor. La 30 iunie, fondul Eureko Confort avea 3.731 de participanţi, cu active de 5,59 milioane lei şi o cotă de piaţă de 0,49%, potrivit datelor ASF. Totodată, fondul Aegon Esenţial avea 105 participanţi şi active nete de 10.000 de lei, după ce şi-a început activitatea în luna mai. La aceeaşi dată, Pilonul III însuma 365.450 de participanţi, cu active de aproape 1,14 miliarde lei. Grupul olandez de asigurări Aegon a preluat anului trecut activităţile de asigurări de viaţă şi pensii private obligatorii ale Eureko Romania, parte a grupului financiar Achmea, de asemenea din Olanda, şi le-a integrat în operaţiunile Aegon de pe piaţa locală. Preluarea fondului administrat de Eureko Pensii Private a adus Aegon circa 472.000 de clienţi şi a ajuns la 768.861 la finalul anului trecut, de la 263.990 cu un an în urmă.  Compania a estimat, că la finele acestui an, Aegon Pensii Private va administra active de peste două miliarde de lei, pe fondul majorării contribuţiei la Pilonul II de la 4,5% la 5% şi intrării pe segmentul pensiilor facultative (Pilonul III), obţinand autorizarea în urma unei infuzii de capital de 40 milioane lei realizată în 2014.

Legea "Scade rata", pusă din nou în discuţie

AURSF şi reprezentanţii Grupului Clienţilor cu Credite în CHF (GCCC) s-au întalnit ieri cu ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, pentru a discuta despre proiectul de lege denumit "Scade rata" iniţiat de fostul ministru Darius Valcov privind conversia cu discount de 15% şi garanţii de stat. "Am discutat cu ministrul despre modificarea Legii Valcov, respectiv conversia în lei cu discount şi garanţii de stat, vom face nişte propuneri de modificare pe textul iniţial, deşi noi am trimis o variantă şi în martie autorităţilor. Pană luni vom trimite către minister forma propusă de AURSF şi GCCC, apoi ei îl vor trimite băncilor şi BNR, se vor face adnotări, iar după forma agreată în comun se va publica proiectul pe site-ul ministerului pană la finele lunii august, astfel încat să intre în dezbatere în Parlament în septembrie", a declarat Andreea Cristoforidis, unul dintre reprezentanţii Grupului. La discuţie a mai participat din partea ministerului secretarul de stat Enache Jiru, iar din partea clienţilor cu credite în franci elveţieni au fost Alin Iacob, preşedintele Asociaţiei Utilizatorilor Romani de Servicii Financiare (AURSF), un avocat şi reprezentanţii GCCC. Cristoforidis a precizat că Teodorovici a fost de acord cu eliminarea plafonului de venituri ale clienţilor care pot beneficia de prevederile legii, nivel stabilit în proiectul iniţial la 3.000 lei/lună net, urmand să se stabilească dacă va fi introdus în schimb un grad de îndatorare maxim luat în calcul în cazul fiecărui debitor. În proiectul de lege rezultat în urma discuţiilor dintre fostul ministru Valcov şi reprezentanţii băncilor se preciza că venitul net al beneficiarului luat în calcul de instituţia de credit la aprobarea conversiei nu depăşeşte valoarea de 3.000 de lei/lună. Proiectul de lege vizează conversia creditelor imobiliare din valută în lei, cu un discount din partea băncilor de 15% din valoarea în lei după conversia împrumutului, pe care statul îl va garanta în proporţie de 50%.

Companiile de telecomunicaţii au închiriat 11% din spaţiile de birouri

Suprafaţa închiriată de companiile din sectorul tehnologiei şi telecomunicaţiilor a crescut cu 11% în primul semestru al anului, comparativ cu perioada similară din 2014, potrivit unui raport al companiei de consultanţă şi imobiliare DTZ Echinox. Stocul modern de spaţii de birouri din Bucureşti a crescut cu 2,5% în prima jumătate a anului, iar spaţiile de clasă A şi B depăşeau la finalul lunii iunie 2,21 de milioane de metri pătraţi. În total au fost livrate trei clădiri de birouri, cu o suprafaţă totală închiriabilă de 54.000 de metri pătraţi: City Offices, Auchan Tricodava şi Green Court - clădirea B. În prezent se află în construcţie 100.000 de metri pătraţi cu data de finalizare pană la sfarşitul anului. Aproximativ 50% sunt concentraţi într-un singur proiect: Bucharest One, localizat în zona de centru-nord. Activitatea totală de tranzacţionare (cererea şi renegocierile) a fost de 135.000 de metri pătraţi. În comparaţie cu perioada similară din 2014, activitatea de tranzacţionare a rămas stabilă.

Veniturile Facebook au urcat cu 39%

Veniturile Facebook au crescut cu 39% în trimestrul al doilea, la 4,04 miliarde de dolari, de la 2,91 miliarde de dolari în urmă cu un an, dar cheltuielile au urcat cu 82%, ca urmare a investiţiilor în centre de date, marketing şi a angajărilor, relatează MarketWatch. Analiştii anticipau venituri de aproape 4 miliarde de dolari. Creşterea cu peste 1 miliard de dolari a veniturilor Facebook reflectă în parte cheltuielile companiilor mari cu publicitatea, pentru atragerea de clienţi dintre utilizatorii Facebook. Profitul net a scăzut cu 9,1%, la 719 milioane de dolari, de la 791 milioane de dolari în urmă cu un an. Facebook a anunţat în aprilie că cheltuielile companiei vor creşte cu pană la 65% în acest an, ca urma a investiţiilor şi a altor iniţiative pe termen lung cum ar fi în domeniul realităţii virtuale şi a dronelor alimentate cu energie solară. Numărul utilizatorilor care îşi accesează contul cel puţin o dată pe lună a crescut la 1,49 miliarde, de la 1,44 miliarde la sfarşitul lunii martie. Dintre aceştia, 968 de milioane îşi accesează contul zilnic, în creştere de la 936 de milioane în primul trimestru.

Economia SUA a crescut cu 2,3%

Economia Statelor Unite a înregistrat o creştere de 2,3% în trimestrul al doilea, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor publicate joi de Departamentul pentru Comerţ, transmite Bloomberg. Departamentul pentru Comerţ a revizuit totodată datele aferente primului trimetru, de la o contracţie de 0,2% la un avans de 0,6%. Analiştii au estimat că PIB-ul SUA a consemnat o creştere de 2,5% în trimestrul al doilea. Economia americană a depăşit constrangerile de la începutul anului, provocate de vremea nefavorabilă, dar încetinirea creşterii mondiale, aprecierea dolarului şi majorările insuficiente ale salariilor ar putea limita ritmul de dezvoltare în 2015. Oficialii Rezervei Federale, care urmează să înceapă în acest an creşterea dobanzilor, au conchis miercuri, după o şedinţă de două zile a consiliului de politică monetară, că economia americană înregistrează progrese.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.