Economic

O firmă implicată în mafia medicamentelor va fi cercetată în SUA

Ziarul de Vrancea
30 iul 2015 589 vizualizări
Autorităţile din Statele Unite ar putea investiga GlaxoSmithKline, pentru acuzaţiile de plăţi ilegale către medici în Romania

Autorităţile din Statele Unite ar putea investiga GlaxoSmithKline (GSK) privind acuzaţiile legate de recompensarea unor medici în Romania pentru prescrierea unor medicamente ale companiei. În 2014, GlaxoSmithKline a fost amendată în China pentru corupţie, cu 3 miliarde de yuani (483 milioane dolari). Grupul analizează deja comportamentul incorect al angajaţilor în Polonia, Emiratele Arabe Unite, Liban, Iordania, Siria şi Irak, iar acum se confruntă cu noi acuzaţii de dare de mită, în Romania, transmite Reuters. GSK a confirmat că analizează acuzaţii legate de plăţi incorecte în Romania, făcute de un informator într-un email trimis luni conducerii grupului. O copie a email-ului a fost obţinută de Reuters. Autorul email-ului a spus că informaţiile vor fi transmise Departamentului american de Justiţie şi Comisiei americane pentru bursă şi valori mobiliare (SEC), care investighează deja GSK pentru posibile încălcări ale legii Foreign Corrupt Practices Act. Această lege interzice companiilor care desfăşoară afaceri în Statele Unite, sunt listate la bursa americană sau au obligaţiuni tranzacţionate pe această piaţă să comită acte de corupţie în străinătate. Informatorii care raportează ilegalităţi comise de companii beneficiază de recompense financiare, prin intermediul unui program al SEC. Autorităţile americane au obţinut în ultimii ani venituri de miliarde de dolari din amenzi aplicate companiilor care au încălcat această lege, acestea preferînd în cele mai multe cazuri să negocieze înţelegeri amiabile pentru a scăpa de investigaţie. GSK este acuzată că a plătit unor medici romani sute, iar în unele cazuri mii de euro, în perioada 2009-2012, în schimbul prescrierii unor medicamente, între care tratamentele Avodart şi Duodart pentru afecţiunile prostatei şi Requip pentru maladia Parkinson. Potrivit email-ului, medicii erau plătiţi pentru susţinerea unor prelegeri, dar în trei din şase cazuri, inclusiv cazul celui mai bine plătit, nu a avut loc niciun discurs. Ceilalţi trei medici au susţinut cate o singură prelegere, cu toate că au primit bani în mai multe randuri. GSK a oferit medicilor numeroase călătorii în străinătate şi i-a plătit sub forma participării în consilii consultative. Compania a precizat că va "analiza cu mare atenţie" acuzaţiile, care se referă la perioada de dinainte de decembrie 2013, cand GSK s-a angajat că nu mai plătească medicii care vorbesc în numele companiei sau participă la conferinţe internaţionale. "Primim scrisori de acest fel din cand în cand. Salutăm şi sprijinim oportunitatea ca oamenii să vorbească dacă au o îngrijorare. Uneori găsim probleme şi luăm măsuri. Alteori concluziile noastre sunt că problemele ridicate nu au substanţă", potrivit GSK. Scandalul din China, în care GSK a fost acuzată că a dat mită de ordinul sutelor de milioane de dolari, a afectat vanzările companiei în regiune, dar directorul general Andrew Witty a declarat miercuri că operaţiunile pe piaţa chineză se stabilizează.












În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.