Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Codul Fiscal, discutat în sesiune extrordinară

Ziarul de Vrancea
27 iul 2015 844 vizualizări
Ministrul Finanţelor va face o nouă analiză pe documentul fiscal

Preşedintele interimar al PSD Liviu Dragnea a declarat, ieri, că proiectul Codului Fiscal va fi dezbătut în Parlament în sesiune extraordinară, iar ministrul Finanţelor va ţine cont de cererea de reexaminare a preşedintelui şi va face o nouă analiză, împreună cu BNR, asupra sustenabilităţii. În privinţa Codul Fiscal, ministrul Finanţelor va purta discuţii cu toate instituţiile, inclusiv cu BNR, şi va realiza o analiză din care să rezulte mai bine sustenabilitatea şi justeţea măsurilor, a precizat Dragnea, la finalul şedinţei Biroului Permanent Naţional al PSD, la care a participat şi ministrul Eugen Teodorovici. "Nu s-a discutat de angajarea răspunderii Guvernului, urmează procedura firescă, se discută crerea de reexaminare a preşdintelui Romaniei în Parlament. La această oră nu sunt motive să modificăm actul normativ, dar ministrul de Finanţe, aşa cum este firesc, ţine cont de cererea de reexaminare, este preşedintele Romaniei şi are tot dreptul să facă lucrul acesta. Va discuta şi cu BNR şi cu toate celelalte instituţii intersate pentru a prezenta încă o dată o analiză temeinică din care să reiasă sustenabilitatea modificărilor din Codul Fiscal şi justeţea lor", a declarat Dragnea. El a spus că îl preocupă declaraţiile lui Isărescu privind faptul că noul Cod Fiscal nu este aplicabil, dar au fost multe informaţii în spaţiul public, inclusiv consilierul guvernatorului Adrian Vasilescu a spus că Isărescu nu se opune acestui cod. "Domnul Adrian Vasilescu a spus că domnul Isărescu nu se opune Codului fiscal. Au fost foarte multe informaţii în spaţiul public. Este un act de importanţă colosală şi acestea sunt discuţii care trebuie purtate, pe baza unei analize pe care din nou o să o facă ministerul Finanţelor", a arătat Dragnea. Întrebat în legătură cu declaraţia guvernatorului BNR că actualul Cod fiscal este inaplicabil, Dragnea a spus: "Mă preocup, numai că, o simplă declaraţie, pe care o respect şi care văd că astăzi este contrazisă puţin de Adrian Vasilescu, mă face să cred că cea mai bună variantă este ca domnul ministru al Finanţelor să discute cu toate instituţiile intersate, inclusiv cu BNR, pe cifre, analize”. El a mai spus că acest cod a fost elaborat după consultări cu specialiştii şi trebuie să existe argumente foarte serioase pentru a fi modificat. "Eu nu cred că s-a elaborat modificarea Codului fiscal undeva într-o baie, acolo au fost specialişti care au lucrat, oameni din mediu de afaceri şi eu cred că se susţine, primul ministru a fost implicat, au fost analize care au arătat că aplicarea noului Cod Fiscal de la 1 ianuarie poate să aducă multe beneficii Romaniei. Nu vreau să cedăm pur şi simplu, adică vreau să avem o relaţie corectă, dar nu putem să cedăm pur şi simplu pană cand nu avem argumente foarte serioase, dimpotrivă argumentele sunt de partea noastră”, a adăugat Dragnea.

Rectificarea nu afectează bugetul Sănătăţii

Rectificarea bugetară nu afectează bugetul Sănătăţii, nu au fost tăiate fonduri, banii către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate provin de la bugetul de stat şi sunt viraţi, conform legii, prin intermediul Ministerului Sănătăţii, a declarat purtător de cuvant al MS, Oana Grigore. "Banii alocaţi, la rectificare, Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate vin de la bugetul de stat. Virarea banilor se face, însă, potrivit legii, prin intermediul Ministerului Sănătăţii", a spus Oana Grigore. Purtătorul de cuvant al Ministerului Sănătăţii a precizat că, în fiecare an, de la bugetul de stat este alocată Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate o sumă de bani, în 2015 fiind vorba de aproximativ 1.300.000 lei pentru echilibrarea Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS). "Aceşti bani, precizez, vin de la bugetul de stat pentru echilibrarea bugetulului Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Aşadar, nu sunt luaţi din bugetul Ministerului Sănătăţii. Ministerul Sănătăţii este verigă în circuitul banilor", a explicat purtătorul de cuvant al MS. Oan Grigore a mai spus că în 2015, bugetul CNAS s-a echilibrat. Din proiectul de Ordonanţă de Urgenţă care va fi discutat marţi, într-o şedinţă specială a Executivului, ar rezulta că transporturile pierd peste un miliard de lei la rectificarea bugetară, sumă alocată iniţial proiectelor cu finanţare externă nerambursabilă, iar bugetul Sănătăţii pierde 600 de milioane lei, bani redirecţionaţi către Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate. Ministrul Finanţelor a spus că de la Ministerul Sănătăţii nu se vor lua bani la prima rectificare bugetară. "Marţi, în şedinţa de Guvern, toţi cei care urmăresc acest lucru vor vedea că Sănătatea este domeniul care beneficiază mult la rectificarea bugetară, de la Sănătate nu se iau bani", a spus Eugen Teodorovici, într-un interviu acordat postului de televiziune Digi24.


Teva a cumpărat o divizie Allergan cu 40,5 miliarde dolari

Compania farmaceutică israeliană Teva Pharmaceuticals a convenit preluarea diviziei de medicamente generice a grupului Allergan, pentru 40,5 miliarde de dolari, şi a renunţat la o ofertă ostilă de preluare a companiei concurente Mylan, relatează Bloomberg. Teva, cel mai mare producător de medicamente generice la nivel mondial, va plăti pentru divizia Allergan Generics 33,75 de miliarde de dolari în numerar şi 6,75 de miliarde de dolari în acţiuni, a anunţat compania israeliană. Preluarea va conferi Teva ceea ce dorea să obţină prin achiziţia Mylan, respectiv prezenţă mai mare pe piaţa medicamentelor generice şi oportunitatea de a continua reducerea costurilor, pentru a suporta marjele extrem de reduse de pe segmentul produselor ieftine. Oferta de 40 de miliarde de dolari a Teva pentru Mylan a eşuat după ce o fundaţie olandeză a preluat temporar jumătate din acţiunile acestei companii, pentru a bloca preluarea. Allergan Generics înregistrează vanzări anuale de circa 7 miliarde de dolari, a declarat Umer Raffat, analist la compania de cercetare în domeniul investiţiilor ISI Group.

Inspectorii antifraudă au dat amenzi de 700.000 lei pe litoral

Inspectorii Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală (DGAF) au aplicat amenzi de 700.000 de lei pe parcursul a două zile de inspecţii pe litoral, în cursul cărora au verificat dotarea şi utilizarea caselor de marcat electronice fiscale la 99 de agenţi economici. Acţiunea de control, vizand dotarea şi utilizarea caselor de marcat electronice fiscale, precum si respectarea disciplinei fiscale şi provenienţa legală a mărfurilor, s-a desfăşurat pe pracursul zilelor de vineri şi sambătă (24-25 iulie), potrivit unui comunicat transmis de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF). Totodată, DGAF a aplicat 11 avertismente şi a asuspendat activitatea unui agent economic, în timp ce valoarea confiscărilor s-a situat la 12.451 lei. La acţiunea de control a DGAF au participat 150 de inspectori fiscali, care au acţionat cu sprijinul Jandarmeriei.

Marile grupuri petroliere au tăiat de la investiţii 200 de miliarde de dolari

Marile grupuri petroliere, precum Royal Dutch Shell şi Chevron, au redus cheltuielile pentru noi proiecte cu 200 de miliarde de dolari, în cadrul unor măsuri urgente menite să protejeze investitorii de scăderea preţurilor petrolului, relatează Financial Times.Declinul cotaţiilor petrolului este însoţit de evoluţia negativă a preţurilor altor materii prime, cum ar fi cuprul şi aurul, astfel încat Bloomberg commodities index a ajuns la cel mai redus nivel din ultimii şase ani, pe fondul temerilor provocate de creşterea ofertei şi încetinirea creşterii economiei chineze. Prăbuşirea preţurilor petrolului, începand din vara anului trecut, a avut ca efect amanarea a 46 de proiecte mari de petrol şi gaze cu rezerve cumulate de 20 de miliarde de barili echivalent de petrol, mai mari decat rezervele dovedite ale Mexicului, potrivit firmei de consultanţă Wood Mackenzie. Între companiile care amană marile planuri de producţie în aşteptarea scăderii costurilor se află BP, Royal Dutch Shell, Chevron, Statoil şi Woodside Petroleum. Potrivit companiei norvegiene de consultanţă Rystad Energy, companiile au amanat proiecte în valoare de 118 miliarde de dolari, dar studiul Wood Mackenzie arată că bilanţul este mult mai ridicat.










În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.