Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Guvernul grec încearcă să evite privatizarea companiei de electricitate

Ziarul de Vrancea
26 iul 2015 793 vizualizări
Guvernul Greciei va analiza opţiuni alternative la privatizarea companiei ADMIE, care gestionează reţeaua naţională de electricitate, în contextul în care vanzarea este solicitată de creditorii internaţionali, a declarat Panos Skourletis, ministrul elen al Energiei.

"Vom încerca să găsim măsuri alternative, echivalente, aşa cum a fost cazul şi în alte ţări europene", a declarat Panos Skourletis într-un interviu acordat revistei Agora. "Reţeaua energetică are o importanţă strategică, astfel că ar trebui să rămană a statului", a argumentat Skourletis, potrivit Reuters. În cadrul măsurilor convenite cu Eurogrup, Grecia a stabilit vanzarea companiei ADMIE, cu excepţia situaţiei în care vor fi identificate modalităţi de reintrare în concurenţă. Fostul guvern conservator de la Atena lansase procedurile pentru vanzarea a 66% din pachetul de acţiuni al companiei ADMIE, o unitate a grupului de electricitate de stat PPC (DEHr.AT). Însă Guvernul premierului de extremă-stanga Alexis Tsipras a blocat procedurile de privatizare imediat după începerea mandatului, în ianuarie. "Trebuie să înţelegem că rolul grupului energetic PPC şi activele ADMIE sunt de nepreţuit", a spus Skourletis. Liderii zonei euro au ajuns, pe 13 iulie, la un acord cu partea elenă pentru negocierea unui al treilea program de asistenţă financiară, care să permită rămanerea Greciei în zona euro. Grecia şi-a asigurat restructurarea datoriilor şi finanţarea pe termen mediu în cadrul unei pachet în valoare de 86 de miliarde de euro care va permite ţării să rămană în zona euro. Grecia are o datorie totală de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% către ţări din zona euro şi către FMI, iar 8,7% către Banca Centrală Europeană (BCE). Începand de la 1 iulie Grecia este, tehnic, în incapacitate de plăţi. Negocierile care ar fi urmat să înceapă vineri la Atena pentru al treilea program de asistenţă financiară au fost amanate cateva zile, din raţiuni organizatorice. Potrivit unui oficial UE, creditorii internaţionali caută un loc sigur pentru discuţii.

Băncile din Grecia menţin restricţiile

Băncile din Grecia vor menţine cateva luni limitele privind retragerile de numerar, pană la reluarea în regim normal a finanţării europene şi pană la eventuala restructurare a datoriei suverane, afirmă oficiali citaţi de Reuters. Băncile din Grecia s-au redeschis luni, după trei săptămani, dar limita la retragerile de numerar a rămas în vigoare, fiind stabilită la 420 de euro pe săptămană. Restricţiile la retragerile de numerar ar urma să fie menţinute pană cand Grecia va obţine un nou program de finanţare din partea Grupului Bruxelles - format din Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional. "Activitatea băncilor este practic blocată în momentul de faţă, iar situaţia economiei Greciei se înrăutăţeşte", explică un oficial grec, sub protecţia anonimatului, subliniind că există din ce în ce mai mulţi clienţi care au suspendat rambursarea creditelor. "Este improbabil ca blocajul financiar să fie depăşit în curand, chiar dacă măsurile pentru controlul capitalului ar putea fi atenuate puţin. Practic, la controlul capitalului se va putea renunţa definitiv abia după ce băncile vor fi capitalizate suficient", confirmă Jens Weidmann, preşedintele Băncii centrale germane (Bundesbank).

Cameron nu se lasă şi vrea să scoată Marea Britanie din UE

Premierul David Cameron intenţionează să organizeze în iunie 2016 referendumul privind apartenenţa Marii Britanii la Uniunea Europeană, afirmă surse citate de site-ul publicaţiei The Independent on Sunday. David Cameron probabil va anunţa data exactă a referendumului cu ocazia conferinţei anuale a Partidului Conservator britanic, programată în luna octombrie. Conform surselor citate, Cameron a stabilit că cea mai bună perioadă pentru organizarea referendumului este iunie 2016. Cameron a luat această decizie pentru a-şi spori şansele de negociere cu liderii Uniunii Europene şi cu ţări precum Franţa şi Germania. În luarea deciziei, Cameron a ţinut cont de actuala criză economică din Grecia, care a tensionat situaţia politică la nivelul Uniunii Europene.

Barack Obama: "Africa este pe val”

Africa este una dintre regiunile care au cel mai mare ritm al dezvoltării, a declarat preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, la Summitul Global al Antreprenoriatului, cerand statelor africane să aplice principiile statului de drept şi să combată corupţia. "Africa este pe val. Africa este una dintre regiunile cu cel mai mare ritm de creştere economică din lume", a declarat Obama la reuniune. Preşedintele SUA şi-a început discursul spunand "Jambo!" ("Salut", în dialectul swahili). "Este minunat să fiu din nou în Kenya. Antreprenoriatul oferă o alternativă pozitivă ideologiilor violenţei şi diviziunii care atrag de multe ori tineri din cauza golului privind viitorul", a subliniat Obama. Preşedintele Statelor Unite a îndemnat guvernele statelor africane să intensifice acţiunile anticorupţie şi să aplice principiile statului de drept, pentru a crea societăţi solide şi a favoriza investiţiile. Barack Obama a sosit vineri seară în Kenya, în prima vizită efectuată în calitatea de preşedinte în ţara natală a tatălui său. Avionul prezidenţial american a aterizat vineri seară pe Aeroportul internaţional Jomo Kenyatta din Nairobi, unde au fost luate măsuri speciale de securitate.









În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.