Economic

Rezervele de numerar ale Apple au depăsit PIB-ul Romaniei

Ziarul de Vrancea
22 iul 2015 726 vizualizări
Compania americană deţine numerar de peste 200 miliarde de dolari

Rezervele de numerar ale Apple au crescut cu 5% în trimestrul al treilea fiscal faţă de trimestrul precedent şi au depăşit pentru prima oară pragul de 200 de miliarde de dolari, fiind peste PIB-ul Romaniei de la sfarşitul anului trecut. În trimestrul al treilea fiscal încheiat în iunie, rezervele de numerar ale Apple au atins circa 203 miliarde de dolari, în urcare cu 23% comparativ cu intervalul similar al anului trecut. În decembrie 2014, Apple deţinea rezerve în valoare de 178 de miliarde de dolari. În urma creşterii puternice înregistrată în primele şase luni ale acestui an, rezervele Apple au depăşit PIB-ul Romaniei din 2014, de 199,04 miliarde de dolari, conform datelor Băncii Mondiale. Potrivit CNBC, numai 14 companii membre ale indicelui S&P 500 au o capitalizare bursieră mai mare decat rezervele de capital ale Apple, care sunt apropiate de PIB-ul Cehiei (205,5 miliarde dolari) şi al statului Peru, sau cu valoarea de piaţă a Disney. Bulgaria a avut anul trecut un PIB de 55 dce miliarde de dolari, iar Ungaria de 137 de miliarde de dolari. CNBC mai scrie că rezervele Apple valorează 270 de călătorii separate către lună, averile nete combinate ale lui Bill Gates, Warren Buffett, Mark Zuckerberg şi Jack Ma, sau un cec în valoare de 632 de dolari pentru fiecare locuitor al Statelor Unite. Cea mai mare partea a banilor sunt păstraţi de Apple în afara Americii, datorită popularităţii uriaşe a telefoanelor, laptop-urilor şi ale altor produse ale companiei în străinătate. Apple nu poate reinvesti în prezent aceste fonduri uriaşe în afacerile americane ale companiei şi nici să le returneze acţionarilor, fără să plătească o factură fiscală uriaşă, notează The Guardian. Rezervele de numerar ale Apple sunt deţinute prin intermediul subsidiarelor înregistrate în Knocknaheeny, o suburbie din Cork, Irlanda, dar sunt administrate de o subsidiară de investiţii care plasează banii în mare parte în active americane, între care obligaţiuni ale companiilor şi titluri guvernamentale. Compania de investiţii a Apple se numeşte Braeburn Capital, este înregistrată în Reno, Nevada, şi a fost descrisă de unii comentatori drept "cel mai mare fond de hedging de care nu a auzit nimeni".



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.