Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Acord mondial pentru eliminarea de tarife în comerţul tehnologic

Ziarul de Vrancea
19 iul 2015 604 vizualizări
Companiile americane se anunţă principalii beneficiari ai măsurii care ar putea intra în vigoare în iulie 2016

Reprezentanţii a 80 de state membre ale Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) au ajuns la un acord preliminar pentru eliminarea de tarife din comerţul cu produse din industria tehnologiei.
Producători precum Intel, Samsung Electronics, Sandisk şi Texas Instruments vor beneficia de eliminarea tarifelor pentru circa 250 de produse. Cele 80 de state membre ale WTC participante la negocieri asigură aproximativ 97% din comerţul mondial cu produse IT, evaluat la 1.000 de miliarde de dolari.
Acordul a avut loc la o întâlnire a ambasadorilor statelor membre ale OMC organizată de ambasada Uniunii Europene din Geneva. "Sunt foarte optimist că acordul final va fi realizat până la sfârşitul săptămânii viitoare", a scris pe Twitter Roberto Azevedo, director general al OMC. Biroul reprezentantului pentru Comerţ al Statelor Unite (USTR) a salutat progresul major al negocierilor. "Acordul va deschide pieţele externe pentru unele dintre cele mai competitive companii americane. Avem încredere că toate părţile vor aproba oficial participarea, care ar fi primul acord major de eliminare a tarifelor din ultimii 18 ani", se arată într-un comunicat al USTR.
În discuţiile care au început pe 14 iulie, negociatorii au discutat despre diverse tarife, în special cele pentru ecranele LCD, care au fost contestate în principal de Taiwan şi China, şi o solicitare a UE privind radiourile auto.
Tarifele pentru semiconductori, echipamentele imagistice cu rezonanţă magnetică, dispozitivele pentru poziţionare globală, cartuşele pentru imprimante, consolele de jocuri şi alte produse vor fi eliminate complet.
Aprobarea listei ar putea avea o contribuţie de 190 de miliarde de dolari la PIB-ul mondial şi ar susţine 60.000 de locuri de muncă în Statele Unite.
Acordul prevede eliminarea de către statele participante a tarifelor de import pentru produsele tehnologice, iar în septembrie vor începe negocieri pentru programarea aplicării treptate a măsurii. Acest fapt va permite ţărilor să reducă treptat tarifele pentru anumite produse, considerate prea importante de către unii semnatari. Oficiali din industria americană a tehnologiei speră că acordul va putea intra în vigoare cel mai devreme în iulie 2016


CFR: Trenurile circulă cu viteză redusă din cauza caniculei

Trenurile vor circula cu viteză redusă în această perioadă din cauza temperaturilor ridicate, pentru a se preveni eventualele accidente, astfel că cei care vor să călătorească cu trenul trebuie să se informeze în prealabil în legătură cu modificările intervenite în program, a anunţat CFR Călători. În aceste condiţii, la efectuarea călătoriei cu trenul, CFR recomandă pasagerilor să solicite informaţii despre eventualele modificări produse în traficul feroviar la staţiile CFR din Bucureşti şi din ţară, la telefon 021/9521 şi să ia măsuri suplimentare cei care au sensibilitate crescută la căldură şi suferă de anumite afecţiuni, respectiv să se hidrateze permanent şi să aibă cel puţin o sticlă cu apă în bagaj şi să alerteze imediat personalul de tren dacă se simt rău în timpul călătoriei sau dacă observă o persoană care are nevoie de ajutor.

Producţia de gaze naturale va creşte cu până la 2,8% pană în 2018

Importurile de gaze naturale ale României vor rămâne constante în următorii trei ani, în timp ce producţia va creşte cu 1,1%-2,8%, conform Prognozei echilibrului energetic, publicată de Comisia Naţională de Prognoză. Importurile de gaze se vor menţine la nivelul de 150.000 tep, după o scădere de 66,4% estimată pentru acest an. Producţia de gaze va creşte anul viitor cu 1,1%, la 8,85 milioane tep, în 2017 cu 1,7%, la 9 milioane tep, şi în 2018 cu 2,8%, la 9,25 milioane tep.
Potrivit Institutului Naţional de Statistică, importurile de gaze naturale utilizabile s-au ridicat, în 2014, la 447.400 tone echivalent petrol (tep), cu 61,5% (714.100 tep) mai mici faţă de cele din 2013. De asemenea, producţia internă de gaze naturale a totalizat peste 8,675 milioane tep, fiind cu 73.900 tep (0,9%) mai mare comparativ cu cea raportată în anul precedent.
Proiectul Strategiei Energetice a României 2015 — 2035 relevă faptul că România dispune de cele mai mari rezerve de gaze naturale din Europa Centrală şi de Est, cu rezerve sigure de aproximativ 1.600 TWh. ''La o producţie medie anuală în România (11 miliarde metri cubi gaze naturale) şi în condiţiile unui declin anual constant de 5% al rezervelor sigure de gaze naturale, coroborat cu o rată de înlocuire a rezervelor de gaze naturale de 80%, se poate aprecia ca rezervele actuale de gaze naturale s-ar putea epuiza într-o perioadă de aproximativ 14 ani'', potrivit datelor.






În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.