Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: OMV Petrom investeşte în redezvoltarea unui zăcămant din Galaţi

Ziarul de Vrancea
17 iul 2015 837 vizualizări
OMV Petrom a anunţat ieri că va investi, pană în 2016, 42 de milioane de euro în redezvoltarea zăcămantului Independenţa din judeţul Galaţi, în urma căruia se vor debloca rezerve suplimentare de ţiţei."Continuarea investiţiilor pe zăcămantul de Upstream este esenţială în asiurarea producţiei de ţiţei şi gaze pentru Romania, în condiţiile în care operăm un portofoliu de zăcăminte cu o rată medie a declinului natural de circa 10% anual.

În 2015 însă, investiţiile vor reflecta condiţiile deteriorate de piaţă şi mediul volatil. În ceea ce priveşte proiectele de redezvoltare de zăcăminte, acestea vor fi prioritizate, iar unele dintre ele reproiectate", a declarat responsabilul pentru activitatea de Upstream a OMV Petrom, Gabriel Selischi.Redezvoltarea acestui zăcămant are ca scop creşterea producţiei de ţiţei din zăcămantul Independenţa prin foraje în zone nedezvoltate anterior. Proiectul constă în forajul a 13 sonde orizontale, instalarea şi modernizarea unor instalaţii de colectare şi măsurare precum şi construirea unei conducte de legătură între acestea. Patru dintre cele 13 sonde au fost deja forate. Proiectul a intrat în faza de execuţie în 2014, în prealabil fiind executate o serie de studii specifice. Investiţiile în perioada 2012-2014 s-au ridicat la circa 10 milioane de euro. La finalul anului 2014, OMV Petrom avea în portofoliul său 12 proiecte de redezvoltare zăcăminte în faza de dezvoltare, acoperind zăcăminte de ţiţei şi gaze atat onshore cat şi offshore. Rezervele suplimentare recuperabile aferente celor 12 proiecte se ridică la aproximativ 130 de milioane de barili echivalent petrol. Independenţa este un zăcămant matur de ţiţei a cărui producţie a început în 1959. Acesta este unul dintre cele mai importante zăcăminte din portofoliul OMV Petrom, asigurand în 2015 circa 7% din producţia de ţiţei a OMV Petrom în Romania. Grupul austriac OMV este acţionarul majoritar al OMV Petrom, a doua mare companie din Romania după Automobile Dacia.


Nissan a luat faţa Toyota în Europa

Nissan a devenit în primul semestru cel mai bine vandut brand asiatic din Europa, devansand Toyota, datorită cererii mari pentru modelul crossover Qashqai şi a creşterilor înregistrate pe pieţe ca Marea Britanie, Franţa şi Germania, relatează Automotive News. Grupul Toyota a fost afectat în schimb de scăderea vanzărilor în Germania, cea mai mare piaţă europeană, unde cererea pentru gama mai îmbătranită a constructorului auto japonez este în scădere. Directorul pentru vanzări şi marketing al Nissan Europe, Guillaume Cartier, a afirmat într-un comunicat că ascensiunea Nissan pe poziţia de cel mai vandut brand asiatic în Europa este un moment istoric pentru toţi cei conectaţi la afacerile companiei. Obiectivul Nissan, în afară de a depăşi Toyota pe piaţa europeană pană în 2016, este să menţină profitabilitatea şi să devină cel mai dorit brand asiatic în Europa, în privinţa produselor, funcţiilor oferite şi serviciilor de service. Nissan a fost devansată de Toyota în Europa în 1998, dar a promis că va recaştiga poziţia de lider în funcţie de vanzări. Înmatriculările Nissan în UE şi ţările EFTA au urcat cu 21% în primul semestru, la 303.507 autoturisme, iar cota de piaţă a avansat de la 3,7% în urmă cu un an la 4,1%. Vanzările mărcii Toyota au crescut cu 4,2%, la 293.968 automobile, iar cota de piaţă a scăzut cu 0,1 puncte, la 4%.

Eurobank preia Alpha Bank Bulgaria cu 1 euro

Eurobank va cumpăra sucursala din Bulgaria a Alpha Bank, la un preţ simbolic de 1 euro, board-urile celor două bănci elene urmand să se întalnească vineri pentru finalizarea acordului, au declarat două surse bancare citate de Reuters. Băncile din Grecia, care sunt închise de mai multe săptămani, în timp ce Guvernul de la Atena negociază acordul de finanţare cu creditorii internaţionali, au probleme cu lichidităţile şi se îndreaptă spre o reorganizare de amploare, constand în închideri şi fuziuni. În cadrul unui acord anterior de salvare a Greciei, băncile elene s-au angajat să îşi restructureze operaţiunile şi să vandă active din statele balcanice, pentru a se concentra pe piaţa internă. Peste o cincime din activele bancare din Bulgaria sunt deţinute de bănci elene. "Preluarea va avea loc la valoarea nominală de 1 euro. Board-ul celor două bănci se vor întalni mai tarziu pentru finalizarea acordului", a spus un bancher apropiat discuţiilor. Eurobank deţine în Bulgaria o subsidiară numită Postbank, în timp ce Alpha Bank operează o reţea de sucursale coordonată din Grecia. Eurobank Bulgaria deţinea la sfarşitul lunii martie active de 5,9 miliarde de leva (3,02 miliarde euro), iar în primul trimestru a obţinut un profit net de 20,8 milioane de leva (0,4 milioane euro).

Facebook a cumpărat un startup israelian

Facebook a cumpărat, prin intermediul diviziei Oculus VR, startup-ul israelian Pebbles Interfaces, care produce o tehnologie de reconoaştere a mişcărilor mainilor şi care permite utilizatorilor să îşi vizualizeze mainile şi degetele pe platformele de realitate virtuală. Cele două companii nu au precizat preţul tranzacţiei, dar estimările sunt de 60 de milioane de dolari, relatează portalul Haaretz. Facebook a cumpărat Oculus VR acum un an, pentru 2 miliarde de dolari, iar între timp a mai preluat şase startup-uri. Tehnologia Pebbles foloseşte lentile, sisteme de senzori şi algoritmi pentru a detecta şi urmări mişcările mainilor. Mai important este faptul că utilizatorii îşi pot vizualiza mainile şi degetele în realitatea virtuală, ceea ce îmbunătăţeşte experienţele şi promite mai multe aplicaţii pentru platformele de realitate virtuală. Echipa Pebbles se va alătura echipelor de inginerie ale Oculus, iar interfaţa va fi încorporată în ochelarii Oculus.Pebbles, cu sediul în Kfar Saba, a fost înfiinţată în 2010 de Nadav Grossinger, directorul de tehnologie al companiei. Director general este Emil Alon, iar director pentru dezvoltare Doron Levit.

Acţiunile Google au crescut cu 12%

Acţiunile Google au crescut cu 12% după ce compania a raportat un profit net şi venituri peste aşteptările analiştilor, în trimestul al doilea, în timp ce directorul financiar Ruth Porat a semnalat reducerea cheltuielilor, pe fondul scăderii tarifelor de publicitate relatează MarketWatch. Google a raportat un profit net în creştere cu 17,3%, de la 3,35 miliarde de dolari la 3,93 miliarde de dolari. Veniturile au urcat cu 11%, la 17,73 miliarde de dolari. Excluzand fluctuaţiile de curs valutar, veniturile Google au urcat în trimestrul al doilea cu 18%. Acţiunile Google au avansat în urma informaţiilor cu aproape 12%, la 673,5 dolari pe unitate, în timpul tranzacţiilor electronice de după închiderea bursei Nasdaq. Google a cheltuit miliarde de dolari pe centre de date, proprietăţi imobiliare, achiziţii şi activităţi de cercetare şi dezvoltare, pentru susţinerea afacerilor existente şi identificarea unor noi oportunităţi de dezvoltare, în domenii ca energie, îngrijirea sănătăţii şi transporturi. Între timp, ritmul de creştere a încetinit, unii analişti fiind îngrijoraţi că afacerea principală a companiei, de căutare-publicitate, are probleme de adaptare la ecranele mai mici ale smartphone-urilor şi la creşterea aplicaţiilor mobile, tendinţe care exercită presiuni asupra preţurilor publicitiăţii.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.